Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Λεφτά μόνο για ένα μεγάλο έργο στη Χαλκιδική


Ξεκαθάρισε ο Γ. Μαγκριώτης

Μόλις 110 εκατ. ευρώ η εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά ταμεία

Μπορεί ο σχεδιασμός της προηγούμενης κυβέρνησης για έργα υποδομής στη Χαλκιδική στο πλαίσιο της 4ης προγραμματικής περιόδου (ΕΣΠΑ) να ήταν προϋπολογισμού άνω των 500 εκατ. ευρώ, ωστόσο η εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά ταμεία φτάνει μόλις τα 110 εκατ. ευρώ. Το ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης, στη σημερινή συνάντηση της οργανωτικής επιτροπής που συγκροτήθηκε με πρότασή του στη Χαλκιδική και στην οποία μετέχουν εκπρόσωποι όλων των φορέων της Αυτοδιοίκησης, των Παραγωγικών τάξεων και των εργαζομένων του νομού.

Ο υφυπουργός ενώ σημείωσε πως "πρόθεσή μας είναι η υλοποίηση του συνόλου των έργων" όπως και "να υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση, πέραν του ΕΣΠΑ", έκανε λόγο και για "απόλυτα αναγκαίο επανασχεδιασμό της ανάπτυξης της Χαλκιδικής και των προτεραιοτήτων της".

Πάντως, από τα όσα είπε ο υφυπουργός, δύο είναι μέχρι στιγμής τα έργα που προγραμματίστηκε να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ, με συνολικό προϋπολογισμό τα 88,65 εκατ. ευρώ: το πρώτο αφορά την κατασκευή του τμήματος Ποτίδαια – Κασσανδρεία (17,48 χλμ. αυτοκινητοδρόμου, με δύο ανισόπεδους κόμβους) στο οδικό Δίκτυο Κασσάνδρας και το δεύτερο την περιμετρική οδό Πολυγύρου, τμήμα Άγιος Βλάσης προς Βράσταμα (οδικό τμήμα μήκους 2 χλμ). Το πρώτο έργο έχει προϋπολογισμό ένταξης: 80 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το ΕΠ Μακεδονία - Θράκη. Το δεύτερο έργο με προϋπολογισμό ένταξης 8,65 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται επίσης από το Ε.Π. Μακεδονία - Θράκη. Η δημοπράτησή του θα πραγματοποιηθεί στο άμεσο χρονικό διάστημα.

Στη συνάντηση έγινε αναφορά και στα υπόλοιπα προτεινόμενα έργα και εξετάστηκε η μελετητική τους ωριμότητα. Σε αυτά περιλαμβάνονται έργα Οδοποιίας, Λιμενικά (Λιμάνι Νέων Μουδανιών), Υδραυλικά (Φράγματα Ολύνθου, Χαβρία, Πετρένια) όπως επίσης και έργα ΧΥΤΑ και Βιολογικών Καθαρισμών. Μεταξύ άλλων συζητήθηκε και η αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής, για την οποία ο Γιάννης Μαγκριώτης είπε ότι "αποτελεί απόλυτη προτεραιότητά μας, καθώς οι πρόσφατες πλημμύρες ανέδειξαν το βάθος των προβλημάτων και της έλλειψης υποδομών" και ανακοίνωσε πως "ήδη έχουν υπογραφεί οι απαιτούμενες Υπουργικές Αποφάσεις για την οριοθέτηση των περιοχών που έχουν πληγεί καθώς έχει υπογραφεί και η χρηματοδότηση της Νομαρχίας και των Δήμων".Σύμφωνα με την εξαγγελία του υφυπουργού απομένουν άλλα 11,35 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση των έργων.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Αυτά έλεγες πολιτικάντη Μαγκριώτη όταν είχες συναντήσει το Νομάρχη Χαλκιδικής τότε που ήρθες στον Πολύγυρο;

Μέσα στην βουλή, στην ερώτηση του Αργύρη Λαφαζάνη, αυτό απαντήσατε με τον Ρέππα; Σα δε ντρέπεστε λίγο. Δεν είχατε πει ότι θα δοθεί προτεραιότητα στον δρόμο καρμανιόλα Θέρμης - Γαλάτιστας;

Ξυπνήστε Πολυγυρινοί, αυτοί μας δουλεύουν, δεν δίνουν στον Πολύγυρο τίποτα. Ούτε τον δρόμο όρια Νομού - Γαλάτιστα που υποσχέθηκε ο Μαγκριώτης, ούτε τα Ζερβοχώρια με το σχέδιο Καλλικράτη και πάνε να μας φορτώσουνε και όλα τα σκουπίδια της Βόρειας Χαλκιδικής μέσα στον Πολύγυρο.

Να αντιδράσουμε όλοι για αυτή την υποβάθμιση του Πολυγύρου.

Κώστας Χατζής: Οι στόχοι για τη νέα ΟΝΝΕΔ, οι τρόποι επίτευξής τους και το κριτήριο για την επιτυχία!


Στόχοι

1. Επαναφορά της πολιτικής στο προσκήνιο.

2. Αποκέντρωση και επανασύνδεση της παράταξης με τις τοπικές κοινωνίες.

3. Έμφαση στα κοινωνικά προβλήματα και στις ανάγκες των νέων σε εκπαίδευση, απασχόληση, κατάρτιση και καθημερινότητα.

4. Εξωστρέφεια ως προς την λειτουργία, τις ιδέες και τις δράσεις

5. Στροφή από «την πολιτική στην εκπαίδευση», στην «πολιτική για καλύτερη εκπαίδευση».

6. Σύνδεση με την αγορά εργασίας και τα επαγγελματικά επιμελητήρια.

7. Δημιουργία ομάδων εργασίας που θα ασχολούνται εφαρμοσμένα με τα προβλήματα των νέων σε όλα τα επίπεδα.

8. Εκσυγχρονισμός της λειτουργίας και χρήσης νέων τεχνολογιών.


Τρόποι

Για να επιτευχθούν οι ανωτέρω στόχοι απαιτούνται ιδέες, δράση και προσπάθεια επαναπροσδιορισμού της υπάρχουσας κουλτούρας της παράταξης. Στα πλαίσια αυτά παρατίθενται βασικές αρχές λειτουργίας, αλλά και ενέργειες που θα δώσουν το στίγμα αλλαγών στην ΟΝΝΕΔ.

1. Ανοιχτή Παράταξη – Εύκολες διαδικασίες εγγραφής. Ομάδες εργασίας για την ενασχόληση. Έμφαση στην παραγωγή πολιτικής και στην ανάπτυξη δράσεων.

2. Πράσινη Πολιτική – Το περιβάλλον και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο προσκήνιο. Δράσεις και συνεργασίες. Έμφαση στις πράσινες πόλεις.

3. Προσανατολισμός στους νέους εργαζόμενους. Καταγραφή των εργασιακών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι νέοι. Προσδιορισμός των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στις συνθήκες εργασίας των νέων και μελέτη των επιπτώσεων στην καθημερινότητα τους. Συνεργασία με τα επιμελητήρια και της ενώσεις εργαζομένων για την από κοινού δράση προς όφελος των νέων εργαζομένων.

4. Γραφείο Νεανικής Επιχειρηματικότητας – Γραφείο ενημέρωσης των νέων για τις ενέργειες που απαιτούνται για να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση, ενημέρωση για τα επιδοτούμενα προγράμματα που υπάρχουν. Συμβουλευτική δραστηριότητα για ζητήματα δημιουργίας και οργάνωσης μίας επιχείρησης.

5. Ψηφιακή Σύγκλιση – Δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας, η οποία θα συνδέει τα απανταχού στελέχη της ΟΝΝΕΔ. Τα στελέχη θα μπορούν να ενημερώνονται για θέσεις και προτάσεις, για πολιτικές και δράσεις. Θα προβάλλονται ενέργειες από όλους τους άξονες δράσης της νεολαίας, θα γνωρίζονται τα στελέχη μεταξύ τους και θα αποτυπώνονται ιδέες, θέσεις και προτάσεις.

6. Ηλεκτρονικό Περιοδικό – Ενημέρωση σε εβδομαδιαίο επίπεδο όλων των στελεχών μέσω ηλεκτρονικού περιοδικού. Θα αποτελεί το όχημα αιχμής για την ενημέρωση των στελεχών και την προβολή της παράταξης.

7. Γραφείο Πολιτικού Προβληματισμού, για τη συγκέντρωση των ιδεών και των προτάσεων, την καταγραφή, τη δημοσιοποίηση και εν τέλει τη διαμόρφωση πολιτικών θέσεων. Προβολή του έργου και ενημέρωση όλων των στελεχών. Άμεση διάχυση της πληροφορίας. Συμμετοχή στη δημόσια διαβούλευση για όλα τα κοινωνικά ζητήματα ή για τα ζητήματα που επηρεάζουν τη ζωή των νέων.


Κριτήριο επιτυχίας

Η παραγωγή ιδεών, η δημιουργία πολιτικών στελεχών μέσα από τους κόλπους της νεολαίας, η επίλυση σημαντικών προβλημάτων στην καθημερινότητα των νέων και η αύξηση της διείσδυσης των θέσεων και της δράσης της ΟΝΝΕΔ στους νέους.

Διαβάστε περισσότερα στο http://www.kostasxatzis.gr

Κλειδώνει ο Καλλικράτης στη Χαλκιδική με πέντε Δήμους


To σχέδιο της διοικητικής αναδιάρθρωσης της χώρας με το κωδικό όνομα Καλλικράτης σύντομα θα αποτυπωθεί και στο χάρτη. Ο «Ελεύθερος Τύπος» της Κυριακής αποκάλυψε το χωροταξικό του Καλλιρκάτη σε όλη τη χώρα και στη Χαλκιδική η δημιουργία πέντε δήμων φαίνεται κάτι παραπάνω από σίγουρη.

Οι πληροφορίες θέλουν να προκύπτουν σε πρώτη φάση 366 δήμοι. Αυτή θα είναι η πρόταση της αρμόδιας επιτροπής, η οποία θα δοθεί στους δημάρχους προς συζήτηση. Θα συγκληθούν οι τοπικές ενώσεις δήμων και κοινοτήτων, θα επεξεργαστούν τις προτάσεις και στη συνέχεια θα κληθούν να αποφασίσουν. Οι αντιπροτάσεις θα δοθούν εκ νέου στην κυβέρνηση.

Στο νομό Χαλκιδικής, όλοι σχεδόν οι αυτοδιοικητικοί είναι σύμφωνοι στη δημιουργία πέντε δήμων. Εξάλλου την ίδια πρόταση κατέθεσε και η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ. Η ΤΕΔΚ Χαλκιδικής δε φαίνεται να διαφοροποιείται και πολύ αν και ο κάποιοι δήμαρχοι έχουν προτείνει κατά καιρούς και «πράσινα άλογα»…

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Ζερβοχώρια βρίσκονται στο δήμο της βόρειας Χαλκιδικής με ότι αυτό συνεπάγεται.

Πάντως αγκάθι για τον Καλλικράτη αποτελούν τα οικονομικά. Είναι γεγονός ότι τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα δίνουν ένα εξαιρετικό άλλοθι στην κυβέρνηση να προχωρήσει τον Καλλικράτη με μειωμένη προίκα.

Τα 4 δις ευρώ που αρχικά ανακοινώθηκαν βαίνουν συνεχώς μειούμενα, ενώ επιμερίζονται όλο και περισσότερο στο βάθος της τετραετίας.

Στο μεταξύ, είναι σίγουρο ότι κύμα μετατάξεων σε όλη τη Δημόσια Διοίκηση θα αρχίσει με το σχέδιο «Καλλικράτης». Η αρχή θα γίνει με τη μεταφορά προσωπικού που σήμερα απασχολείται στις νομαρχίες, καθώς και με μετακινήσεις υπαλλήλων από δημοτικές επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα των δήμων- το σχέδιο προβλέπει συγχωνεύσεις- οι οποίοι ξεπερνούν τις 90.000.

Θοδωρής Δούκας

Πηγή: Τα Νέα της Χαλκιδικής