Σάββατο 1 Μαΐου 2010

Όταν μία κυβέρνηση δεν μπορεί να διασφαλίσει την εθνική κυριαρχία παραιτείται


Σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Κυριακή η οποία θα μεταδοθεί ζωντανά από την κρατική τηλεόραση θα ανακοινωθεί το περιεχόμενο της τελικής συμφωνίας για τον μηχανισμό στήριξης. Η τοποθέτησή του πρωθυπουργού θα έχει τον χαρακτήρα διαγγέλματος. Θα περιγράψει τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση για την ενεργοποίηση του μηχανισμού, θα ορίσει τους στόχους από εδώ και πέρα και θα καλέσει τις διάφορες κοινωνικές ομάδες να στηρίξουν την προσπάθεια για να ολοκληρωθεί το συντομότερο η περίοδος της επιτήρησης από ΔΝΤ και ΕΕ. Ενδεχομένως θα προαναγγείλλει και θεσμικές αλλαγές, όπως η μείωση του αριθμού των βουλευτών και η αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Το κλίμα στα κυβερνητικά στελέχη είναι βαρύ. Συνειδητοποιούν ότι πλέον δεν ελέγχουν τις εξελίξεις. Οι πιέσεις για ανασχηματισμό πυκνώνουν, ενώ το κλίμα στις μεταξύ τους σχέσεις είναι τεταμένο. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου βρίσκεται στο στόχαστρο όλων των υπολοίπων υπουργών και είναι θέμα χρόνου μέχρι να αποτελέσει και ανοιχτά πλέον τον αποδιοπομπαίο τράγο.

Ενδεικτικό της αίσθησης που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται ότι η ενεργοποίηση του μηχανισμού θα οδηγήσει σε εξελίξεις, είναι ότι ήδη συζητιούνται σενάρια για πρόωρες εθνικές εκλογές τον Νοέμβριο μαζί με τις περιφερειακές και δημοτικές.

Στο σημερινό άτυπο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε για τη «διαπραγμάτευση» με το ΔΝΤ και την ΕΕ η οποία εξελίχθηκε σε Βατερλό. Οι ξένοι ελεγκτές πέρασαν σαν οδοστρωτήρες πάνω από τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης ισοπεδώνοντας εργασιακά και κοινωνικά κεκτημένα δεκαετιών. Η αδυναμία της κυβέρνησης να διασφαλίσει έστω στοιχειώδεις όρους επιβίωσης των πλέον ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε έκρηξη και πολιτικές εξελίξεις. Ο Παπανδρέου έχει δώσει εντολή να καταβληθεί προσπάθεια μέχρι την τελευταία στιγμή για να σωθούν ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα για να αποτραπεί η γενική οργή, αλλά ο Παπακωνσταντίνου περιγράφει ως ασφυκτικές τις πιέσεις των ξένων. Στην κυβέρνηση τώρα αρχίζουν να συνειδητοποιούν τι σημαίνει προσφυγή στο ΔΝΤ. Τι σημαίνει για την κοινωνία, τι σημαίνει πολιτικά. Τώρα όμως είναι αργά. Το «όπλο» που ήθελε να βάλει ο κ. Παπανδρέου στο τραπέζι εκπυρσοκρότησε.

Ο πρωθυπουργός από τότε που εξελέγη εξέφρασε επανειλημμένως την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να χαθεί μέρος της εθνικής κυριαρχίας. Ο φόβος του έγινε αυτοεκπληρούμενη προφητεία και ο ελληνικός πληθυσμός βρίσκεται πλέον τυπικά και ουσιαστικά υπό ξένη διακυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ όμως δεν εξελέγη για να εφαρμόσει αυτή την πολιτική. Άλλη εντολή πήρε. Για να ανορθώσει την οικονομία και την χώρα. Λαϊκή εντολή για το ΔΝΤ δεν υπάρχει. Η παραδοχή του πρωθυπουργού ότι έχουμε απολέσει την εθνική κυριαρχία δημιουργεί ζήτημα. Όταν μία κυβέρνηση δεν μπορεί να διασφαλίσει την εθνική κυριαρχία παραιτείται. Δεν την παραδίδει.

Πηγή: Antinews