Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Δωδώνης Χρυσόστομος: «Να στηθούν κρεμάλες στη Βασιλίσσης Σοφίας…»

Συνέντευξη στον Πάνο Μπαίλη

Πως η Ελλάδα θα βγει από το σημερινό τέλμα; Για τους ειδικούς οι απαντήσεις ποικίλουν. Για τους πολιτικούς  οι απαντήσεις «κρύβονται» πίσω από το αυστηρό κομματικό συμφέρον και τις προσωπικές φιλοδοξίες.

Για τον πιο- κατά γενική ομολογία- τολμηρό και «επαναστάτη Ιεράρχη- τον τέως Ζακύνθου και νυν μητροπολίτη Δωδώνης κ.Χρυσόστομο, η απάντηση είναι απλή: ‘Από την Βασιλίσσης Σοφίας και έως τις στήλες του Ολυμπίου Διός να στηθούν κρεμάλες για έναν δεσπότη, ένα πολιτικό, ένα εισαγγελέα…» Και γενικώς να στηθούν κρεμάλες για έναν εκπρόσωπο «κάθε σιναφιού».

Ο μητροπολίτης ο οποίος προκάλεσε  σοκ στις τάξεις της Ιεραρχίας με την απόφαση του να παραιτηθεί από την θέση του μητροπολίτη Ζακύνθου,

“Εξαφανίζουν” από τον χάρτη τις ΓΓ Μακεδονίας-Θράκης και Αιγαίου

Συνεχίζεται όπως φαίνεται και από την κυβέρνηση Παπαδήμου η καταστροφική πολιτικής της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου όσον αφορά την «εξαφάνιση» υπουργείων με εθνική και σημειολογική σημασία. Όπως αποκαλύφτηκε χτές στην συνέντευξη τύπου της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ ο Υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ανακοίνωσε την κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας Θράκης και της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο αυτές Γενικές Γραμματείες είχαν ουσιαστικά αντικαταστήσει τα υπουργεία Μακεδονίας-Θράκης και Νησιωτικής Πολιτικής και Αιγαίου από το 2009 όταν ανέβηκε στην εξουσία η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου.

Όταν τότε κάποιοι φώναζαν και προειδοποιούσαν ότι η κίνηση αυτή αποτελεί τον προάγγελο της πλήρη κατάργησης των υπουργείων, στελέχη της κυβέρνησης δήλωναν ότι είναι καλύτερο να υπάρχει μία ισχυρή Γενική Γραμματεία παρά ένα αδύναμο υπουργείο.

Γκαλαπάγκος: Η «επανεμφάνιση» της αφανισμένης χελώνας

Τη θεωρούσαν αφανισμένη από τα μέσα του 19ου αιώνα. Το ενδεχόμενο η γιγαντιαία χελώνα των Γκαλαπάγκος να υπάρχει ακόμη, όπως αποκαλύπτει γενετική ανάλυση, έχει προκαλέσει δέος στην επιστημονική κοινότητα και στους οικολόγους.

Εξετάζοντας δείγματα από 1.600 χελώνες που ζουν στη νήσο Ισαβέλα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Γέιλ είδαν ότι τουλάχιστον 84 ζώα είναι απευθείας απόγονοι ενός διαφορετικού είδους, από τη γειτονική νήσο Φλορεάνα, το οποίο πίστευαν ότι είχε εξαφανιστεί. «Πρόκειται για συναρπαστικά νέα, τα πιο συναρπαστικά για τα Γκαλαπάγκος εδώ και πολύ καιρό», λέει ενθουσιασμένη η επιστημονική σύμβουλος της οργάνωσης για την προστασία του αρχιπελάγους Λίντα Κάγιοτ.

Οι γιγαντιαίες χελώνες των Γκαλαπάγκος είναι ένα από τα είδη που βοήθησαν το Δαρβίνο να αναπτύξει τη θεωρία της εξέλιξης.

Δήλωση του Αντώνη Σαμαρά για την απώλεια του Νίκου Γιουτίκα


Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνης Σαμαράς, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με την ξαφνική απώλεια του Νίκου Γιουτίκα, η Αυτοδιοίκηση χάνει έναν άξιο Δήμαρχο, που υπηρέτησε με αφοσίωση την τοπική κοινωνία της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Η Παράταξή μας στερείται ενός πολύτιμου στελέχους με πολυετή προσφορά. Στην οικογένειά του εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια». 

Δήλωση Βασίλη Παπαγεωργόπουλου για το θάνατο του Νίκου Γιουτίκα


ΕΦΥΓΕ Ο ΝΙΚΟΣ ΓΙΟΥΤΙΚΑΣ

Έφυγε πρόωρα ένας πολύ καλός φίλος, ένας συνάδελφος οδοντίατρος, ένας συνάδελφος-αγωνιστής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ένας άξιος Δήμαρχος, ένα άξιο στέλεχος της ΤΕΔΚ Ν. Θεσσαλονίκης, ένας άξιος οικογενειάρχης, ένας ΑΝΘΡΩΠΟΣ με όλη την σημασία της λέξεως.

Όλοι εμείς οι φίλοι του και οι συναγωνιστές του στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ !

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ 

Θεσσαλονίκη: Πέθανε ο δήμαρχος Δέλτα Νικόλαος Γιουτίκας

Ο θάνατος του οφείλεται σε ανακοπή καρδιάς και η νεκρώσιμος ακολουθία θα γίνει αύριο, στις 11 το πρωί, στη δημοτική κοινότητα Βραχιά, τον τόπο καταγωγής του

«Έφυγε» αιφνίδια τα ξημερώματα από τη ζωή, σε ηλικία 67 ετών, ο δήμαρχος Δέλτα, Νικόλαος Γιουτίκας. Ο θάνατος του οφείλεται σε ανακοπή καρδιάς και η νεκρώσιμος ακολουθία θα γίνει αύριο, στις 11 το πρωί, στη δημοτική κοινότητα Βραχιά, τον τόπο καταγωγής του.

Ο Νίκος Γιουτίκας ήταν οδοντίατρος στο επάγγελμα και πρόεδρος, επί σειρά ετών, της ανεξάρτητης συνδικαλιστικής κίνησης οδοντιάτρων.

Πρόσκληση Γενικής Συνέλευσης Χορωδίας "Κοραής"


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ - ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
"Κ Ο Ρ Α Η Σ"    

Aλκμήνης  53   54249   ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ   Ε Λ Λ Α ΔΑ
Τηλ  & Φαξ   : 2310  309.900
E- mail : choir_korais@hotmail .com

Θεσσαλονίκη  11 - 01 - 2012

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού –Πνευματικού Συλλόγου «ΚΟΡΑΗΣ» θα θεωρήσει  ιδιαίτερη τιμή του εάν παρευρεθείτε στη Γενική Συνέλευση των μελών του  που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Ιανουαρίου και ώρα 11.00, στην αίθουσα του Συνδέσμου Σιδηροδρομικών Βόρειας Ελλάδας, Εγνατίας 142, 5ος όροφος.

Εκατό αρχαίοι θησαυροί έρχονται από το Βρετανικό Μουσείο

Προέρχονται από τη Θεσσαλονίκη και θα εκτεθούν για πρώτη φορά στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης

Στρατοπέδευση δυνάμεων της Συμμαχικής Στρατιάς στη Θεσσαλονίκη. Η καρτ ποστάλ της εποχής και τα δικαιώματά της παραχωρήθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης για τις ανάγκες της έκθεσης από τον συλλέκτη κ. Τζούντυ Λεβή

Εκατό αρχαιολογικά αντικείμενα που προέρχονται στην πλειονότητά τους από τη Θεσσαλονίκη αλλά και από την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και τα οποία βρίσκονταν μέχρι πρόσφατα στις αποθήκες του Βρετανικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα εκτεθούν για πρώτη φορά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης το τρέχον έτος. Ανάμεσα στα άλλα χρυσά επιστόμια, γλυπτά, ξίφη και κεραμική από μακεδονικούς τάφους θα επιστρέψουν έστω και για λίγο στην πατρώα γη στο πλαίσιο της συνεργασίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και του Βρετανικού. Είναι μάλιστα μία από τις δράσεις στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης.

Ο Αρειος Πάγος στέλνει ξανά σε δίκη Εφραίμ, Αρσένιο και Μαρία Ψάλτη

Αναίρεση της απόφασης του Εφετείου Θράκης με την οποία είχαν καταδικαστεί και οι τρεις

Από το Εφετείο Θράκης θα δικαστούν και πάλι ο προφυλακισμένος ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου, Εφραίμ, ο μοναχός της ίδιας Μονής Αρσένιος και η εφέτης Μαρία Ψάλτη, για τα αδικήματα της παράβασης δικαστικού απορρήτου και της παράβασης καθήκοντος η εφέτης και της ηθικής αυτουργίας ο ηγούμενος και ο μοναχός της Μονής.

Και αυτό γιατί το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου δεχόμενο την πρόταση του αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ν. Τσάγγα, αναίρεσε την απόφαση του Εφετείου Θράκης με την οποία και οι τρεις είχαν καταδικαστεί σε φυλάκιση 10 μηνών ο καθένας με τριετή αναστολή για τα επίμαχα αδικήματα.

Βόρεια Κορέα: "Αιώνιος ηγέτης" ονομάστηκε μετά θάνατον ο Κιμ Γιονγκ-Ιλ.

Το σώμα του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-Ιλ, που πέθανε από καρδιακή προσβολή στις 17 Δεκεμβρίου, θα ταριχευτεί και θα τοποθετηθεί στο τεράστιο μαυσωλείο Κουμσουσάν της Πιονγκγιάνγκ, όπου βρίσκεται και η σορός του πατέρα του Κιμ Ιλ-Σουνγκ, ανακοίνωσε σήμερα το καθεστώς της Βόρειας Κορέας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μεγάλο άγαλμα του θα στηθεί σε σημείο που δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί, επίσης θα φιλοτεχνηθούν πορτρέτα του που θα τον δείχνουν να χαμογελά και θα οργανώνονται ξεναγήσεις "αφιερωμένες στην αθανασία του" σε όλη τη χώρα.

Η 16η Φεβρουαρίου, επέτειος των γενεθλίων του, ονομάστηκε "Ημέρα του Λαμπρού Αστεριού", σύμφωνα με απόφαση του πολιτικού γραφείου της κεντρικής επιτροπής του κόμματος, μετέδωσε το βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA.

«Αντάρτικο» βουλευτών του ΠαΣοΚ κατά της αλλαγής των χρήσεων γης


Μεταξύ αυτών και ο Αργύρης Λαφαζάνης


Του ζητούν να καταθέσει σχέδιο νόμου και όχι Προεδρικό Διάταγμα

«Αντάρτικο» κατά του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος κ. Ν. Σηφουνάκη εκδήλωσαν 19 βουλευτές του ΠαΣοΚ, αντιδρώντας στην πρόθεσή του να προχωρήσει σε αλλαγή των χρήσεων γης και στην καθολική απαγόρευση της δόμησης σε εκτός σχεδίου περιοχές με Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση.

Στο σχετικό κείμενο που συνέταξαν και υπογράφουν οι «19», με πρώτο τον βουλευτή Πιερίας κ. Ι. Αμοιρίδη, επισημαίνουν στον κ. Σηφουνάκη ότι

Ξεμένει από ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ η Ελλάδα!

Επισχέσεις εργασίας από τους εργαζόμενους

Κατερίνα Φάκα

Το Μνημόνιο «χτυπάει» και την υγεία. Στην… εντατική βρίσκεται μαζί με το ΕΣΥ και το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας. Ασθενοφόρα για… απόσυρση με 600.000 χλμ. μεταφέρουν ασθενείς σε όλη την Ελλάδα ενώ κάποια άλλα παραμένουν εδώ και μήνες παρκαρισμένα στις κεντρικές εγκαταστάσεις του ΕΚΑΒ λόγω έλλειψης χρημάτων για ανταλλακτικά.

Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο τραγική εξαιτίας της ελλείψεως γιατρών των οποίων οι συμβάσεις λήγουν και δεν ανανεώνονται.

Οταν ο «Ελκόμενος Χριστός» ξαναγύρισε στη Μονεμβάσια

Η εικόνα της «Σταύρωσης» από την εκκλησία του «Ελκόμενου Χριστού» στη Μονεμβάσια βρισκόταν, μέχρι πρότινος στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στην Αθήνα

Βασίλης Γ. Λαμπρόπουλος, Ερευνα - Φωτογραφίες: Κώστας Λακαφώσης

Η άγνωστη ιστορία μιας κλοπής που έφθασε σε αίσιο τέλος 32 χρόνια μετά

Η επιστροφή μιας εικόνας, ένα τηλεοπτικό σήριαλ και μία μεγάλη υπόθεση ιεροσυλίας χαμένη στα βάθη του παρελθόντος...

Επέστρεψε πριν από λίγο καιρό στη Μονεμβάσια, ύστερα από 32 ολόκληρα χρόνια, η εικόνα του Χριστού που είχε κλαπεί στις αρχές Ιανουαρίου 1979 από την εκκλησία του Ελκομένου στο κάστρο.

Η Πομπηία στο Παρίσι: Mια έκθεση-αναπαράσταση της αρχαίας πόλης

Σίσση Μπάρα, Παρίσι
«Η Πομπηία δεν υπήρξε σε καμία περίπτωση η πόλη της αμαρτίας, της διαστροφής και της λαγνείας. Δεν αντιπροσώπευε ποτέ τα νέα Σόδομα ώστε να αξίζει την ίδια με αυτά ιερή τιμωρία, όπως ισχυρίζονταν οι αρχαιολόγοι ήδη απο την εποχή της ανακάλυψης της πόλης το 18ο αιώνα. »
Με τα λόγια αυτά, ο διευθυντής της αρχαιολογικής ανασκαφής της Πομπηϊας, Αντόνιο Βαρόνε, ασκεί κριτική στον τρόπο με τον οποίο προγενέστεροι συνάδελφοί του προσπάθησαν να ερμηνεύσουν σύμβολα και πρακτικές της πόλης, βασιζόμενοι στους κανόνες της χριστιανικής ηθικής μεταγενέστερων και τελείως διαφορετικών εποχών και κοινωνιών.
Είτε καλυμμένοι με ηφαιστειακή τέφρα, μήκους 27 εκατοστών, είτε μαρμάρινοι σαν το σπαθί του Πρίαπου, Θεού-προστάτη των κήπων,

Ήταν 6 μήνες νεκρός στο αυτοκίνητο του


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΕΣΗ ΤΟΥ ΠΤΩΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΠΕΥΚΟΧΩΡΙ


Η είδηση για την εύρεση του πτώματος 68χρονου στο Πευκοχώρι, που μετέδωσε το halkidikinews.gr χθες το απόγευμα, προκάλεσε σοκ στην τοπική κοινωνία.

Ένας άνθρωπος,  άφησε την τελευταία του πνοή, μέσα σε ρέμα με θαμνώδη έκταση, σε βάθος 8 μέτρων, εγκλωβισμένος μέσα στο αυτοκίνητό του.  

Τα ίχνη του είχαν χαθεί από τις 13 Ιουλίου. Την επόμενη μέρα, δηλώθηκε και επίσημα η εξαφάνισή του στο Αστυνομικό τμήμα Κασσανδρείας  από την οικογένειά του.  Ο ίδιος ο 68χρονος, πήρε τηλέφωνο την κόρη του και της είπε μέσα από το αυτοκίνητο ότι έπεσε θύμα τροχαίου και είναι εγκλωβισμένος. Τι κι αν Πυροσβεστική,

«Πόρτα» της Μάνιας στον Δελατόλλα για την Ελευθεροτυπία

Η ιδιοκτήτρια της Ελευθεροτυπίας Μάνια Τεγοπούλου φέρεται ότι απέρριψε πρόταση του εκδότη της εφημερίδας, «Ποντίκι» Αντώνη Δελατόλλα, για είσοδο στην ιστορική εφημερίδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ Δελατόλλας έχει υποβάλλει γραπτή πρόταση για την εξαγορά μέρους της εφημερίδας που, ως γνωστόν, έχει καταθέσει αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα.

Η πρόταση του κ. Δελατόλλα εγείρει ερωτήματα για το ποιος χρηματοδοτεί ή στηρίζει οικονομικά τον εκδότη προκειμένου να καταβάλει, όπως φέρεται να αναφέρει στην πρότασή του, τα δεδουλευμένα των εργαζομένων της «Ελευθεροτυπίας», αλλά και να εξασφαλίσει την βιωσιμότητα της εφημερίδας.

Δεδομένου ότι η οικονομική κατάστασή της εφημερίδας είναι απελπιστική,

Ιδού ο χάρτης με τους "ορυκτούς θησαυρούς" της Βορείου Ελλάδος


Σημαντικός ορυκτό πλούτο κρύβει το υπέδαφος της Βορείου Ελλάδος, όπως είναι άλλωστε γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων. Με τον χρυσό του Παγγαίου Όρους έγιναν όλες οι εκστρατείες των Μακεδόνων και είχαν αφθονία σε μεταλλικά ισχυρά όπλα λόγω νικελίου, και των κραμάτων που δημιουργούσαν.

Τώρα με βάση χάρτη που κατέθεσε στην Βουλή ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γ.Μανιάτης και τον οποίο δημοσιεύουμε, όλες οι περιοχές που έχουν σημειωθεί έχουν βεβαιωμένο ορυκτό πλούτο.

Αποθέματα νικελίου,ψευδαργύρου,μολύβδου,χαλκού,χρυσού και αργύρου στην Μακεδονία και στη Θράκη. Η αξία τους σημαντική, σημαντικότη για τις τοπικές οικονομίες, αλλά όχι τόσο μεγάλη ώστε να χαρακτηριστεί "κρίσιμη" η αξιοποίησή τους για την ελληνική οικονομία.

Απίστευτες δηλώσεις "κύκλων Παπαδήμου"

Ένας θλιβερός πρωθυπουργός, ο Λ.Παπαδήμος, προσπαθεί να μαζέψει αυτή την στιγμή, μέσα στην νύχτα την δήλωσή του ενωρίτερα σήμερα ότι "έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε σχετική νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση του δώρου των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα" με την επίσημη διαρροή των "κύκλων του", ότι:

"Το θέμα έχει τεθεί προς συζήτηση και η όποια κατάληξή της θα τεθεί υπ’ όψιν της Τρόικας, της οποίας η αντίδραση θα καθορίσει τις περαιτέρω ενέργειες της κυβέρνησης"!

Ουδέποτε στην νεότερη ιστορία της χώρας υπήρξε μέχρι σήμερα δημόσια αποδοχή από Έλληνα πρωθυπουργό (ή εν πάση περιπτώσει που η υποηκοότητά του είναι ελληνική...) ότι οι ξένοι θα καθορίσουν εσωτερική νομοθετική ρύθμιση.