Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Είδαν τον… ταχογράφο μιας μαύρης τρύπας

Το κβάζαρ RXJ1131-1231 η μελανή οπή του οποίου μελετήθηκε διεξοδικά Credit: (NASA/STScI/CXC/Univ of Michigan/R.C.Reis)

Καταγράφηκε η ταχύτητα περιστροφής μιας απομακρυσμένης μελανής οπής

ΘΟΔΩΡΗΣ ΛΑΪΝΑΣ

Η ταχύτητα περιστροφής μιας μελανής οπής έχει καταγραφεί και στο παρελθόν. Τώρα έχουμε μια νέα τέτοια καταγραφή που αφορά μια πιο μακρινή μελανή οπή αλλά είναι και η πιο ακριβής που έχει γίνει μέχρι σήμερα. Αστρονόμοι στις ΗΠΑ μέτρησαν την ταχύτητα περιστροφής μιας μελανής οπής που βρίσκεται σε απόσταση 6 δισ. ετών φωτός από εμάς.

Μανώλης Γλέζος: «Η Γερμανία χρωστά 162 δισ. ευρώ»

«Συνολικά η Γερμανία χρωστά 162 δισ. ευρώ χωρίς τους τόκους. Είναι υπολογισμένο με στοιχεία που μου έδωσε η Τράπεζα της Ελλάδας», είπε το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Μανώλης Γλέζος, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega.

«Το κατοχικό αναγκαστικό δάνειο μάς επέβαλε η Γερμανία να το συνάψουμε. Εκείνη το επέβαλε σ’ εμάς, δεν το προσδιορίσαμε εμείς», τόνισε ο κ. Γλέζος και πρόσθεσε: «Το θέμα είναι ότι έχει ξοφλήσει τα άλλα δύο δάνεια, τα παρόμοια με την Πολωνία και την πρώην Γιουγκοσλαβία, με την Ελλάδα όχι. Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί αυτή η συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα. Το είπα καθαρά στον Γερμανό πρόεδρο και με τον πιο τεκμηριωμένο τρόπο».

Γιώργος Πιπερόπουλος: Βγαίνει στις «αγορές» η Τράπεζα Πειραιώς

Γράφει ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος
    
Διαβάζω στην αρθρογραφία του CNBC μια ενδιαφέρουσα είδηση που «παίζει» σε πρώτο πλάνο από το μεσημέρι και αφορά στην Τράπεζα Πειραιώς η οποία θα «βγει στις αγορές» με ομόλογα αξίας 1.75 δις ευρώ για να καλύψει «το κενό» που αποκαλύφθηκε από τα πρόσφατα σχετικά tests.

Το άρθρο κάνει αναφορά και στην διαφορετική εκτίμηση για τις ανάγκες των 4 «Συστημικών» Τραπεζών που «δανείστηκαν» το περασμένο καλοκαίρι 28 δις ευρώ για να «καλύψουν» τις ελλείψεις κεφαλαίων.

Η διένεξη αφορά στην εκτίμηση της τρόικα που εκτιμά ότι οι 4 «Συστημικές» χρειάζονται κάλυψη 8.5-9 δις ευρώ ενώ η ΤτΕ εκτιμά τις ανάγκες τους στο ποσό των 6.4 δις ευρώ…