Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Η Θεσσαλονίκη. Οι θησαυροί και τα μνημεία της - Του Φώτη Κόντογλου


Τα πιο αρχαία μνημεία της βυζαντινής τέχνης που έχουμε στην Ελλάδα, βρίσκουνται στη Θεσσαλονίκη.

Στα χρόνια της βασιλείας των Βυζαντινών, η Θεσσαλονίκη ήταν η δεύτερη Κωνσταντινούπολη. Μα κι από τα χρόνια των Ρωμαίων ήτανε πολύ τιμημένη, κι από τότε στέκεται ακόμα η αψίδα του Γαλέριου. Φαίνεται πως αυτού του ίδιου του αυτοκράτορα μαυσωλείο ήτανε κ’ η παράξενη εκκλησιά του Αγίου Γεωργίου, που θέλουνε να τη δώσουνε οι δικοί μας στους τούρκους για να την κάνουνε τζαμί!

Αυτό το σεβάσμιο χτίριο στέκεται χίλια εξακόσια πενηνταεφτά χρόνια. Όπως είπαμε, στην αρχή χτίστηκε για μαυσωλείο. Μαυσωλεία λέγανε τα χτίρια που βάζανε μέσα τις λάρνακες με τα λείψανα των επίσημων ανθρώπων, και τα είπανε έτσι από το πρώτο τέτοιο μεγαλοπρεπές μνήμα που έχτισε η Αρτεμισία, η βασίλισσα της Αλικαρνασσού, για τον αγαπημένο άντρα της Μαύσωλο, που πέθανε πριν απ’ αυτή, έργο των αρχιτεκτόνων Πυθέου και Σατύρου, που σωζότανε ως τα χρόνια του Γρηγορίου του Ναζιανζηνού, όπως γράφει ο ίδιος.

Ύμνοι Telegraph για το "χρυσό ελληνικό φως"

Κρίση, ξεκρίση ευτυχώς τα μεγαλύτερα ΜΜΕ παγκοσμιώς δεν ξεχνούν οτι η Ελλάδα αποτελεί μα χώρα με μοναδική και δυσεύρετη ομορφιά. "Λευκές ακτές με τιρκουάζ νερά, απομονωμένοι όρμοι και γραφικά ψαροχώρια, οικισμοί κουρνιασμένοι στα βράχια, πανέμορφο τοπίο αρωματισμένο από βότανα που λούζεται στο χρυσό φως ενός ήλιου που δεν δύει. Καλωσορίσατε στην Ελλάδα".

Έτσι ξεκινά το - διθυραμβικό- αφιέρωμα της βρετανικής εφημερίδας Telegraph για τη χώρα μας που φέρει τον τίτλο "Οι διακοπές στην Ελλάδα έχουν κάτι για όλους" και διαβεβαιώνει τους ενδιαφερόμενους τουρίστες ότι θα ζήσουν μία αξέχαστη εμπειρία.

Το άρθρο αναφέρει ότι για διακοπές προσφέρονται όλες οι γωνιές της Ελλάδας, από τη Χαλκιδική και τα νησιά ως την Πελοπόννησο.  Όσον αφορά τη Χαλκιδική ο αρθρογράφος μιλά για την "ελληνική Ριβιέρα" με εξαιρετικές παραλίες που αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για οικογένειες.

Δελτίο Τύπου ΝΟΔΕ ΝΔ Χαλκιδικής - Κοπή Βασιλόπιτας

κλικ για μεγέθυνση

Ισχυρή έκρηξη ακτίνων γάμμα «έψησε» τη Γη τον 8ο αιώνα μ.Χ.

Σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις

Νέα γερμανική επιστημονική μελέτη ρίχνει φως σε ένα επιστημονικό μυστήριο. Οι αστρονόμοι Βαλερί Χαμπαριάν και Ραλφ Νοϊχάουζερ του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του πανεπιστημίου της Ιένα, υποστηρίζουν πως μιας σύντομης διάρκειας, αλλά από σχετικά κοντινή απόσταση, έκρηξη ακτίνων γάμμα ήταν πιθανώς η αιτία της ακτινοβολίας υψηλής ενέργειας, που χτύπησε τη Γη κατά τον 8ο αιώνα μ.Χ., την εποχή του Καρλομάγνου στην Ευρώπη.

Τον Ιούνιο του 2012, η καθηγήτρια φυσικής Φούζα Μιγιάκε του ιαπωνικού πανεπιστημίου Ναγκόγια παρουσίασε στο διεθνούς κύρους περιοδικό "Nature" στοιχεία για την ανίχνευση υψηλών επιπέδων των ραδιενεργών ισοτόπων άνθρακα-14 και βηρυλλίου-10 σε δακτυλίους δένδρων που είχαν σχηματιστεί το έτος 775 μ.Χ. στο βόρειο ημισφαίριο.

2o Διαγυμνασιακό - διαλυκειακό τουρνουά σκάκι Δ. Θερμαϊκού (Video)



Του  Γιώργου Νικολαϊδη (gnborn2shoot)

Ο τελικός αγώνας  πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες  (13.1.13) και πάλι με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή  (πλέον των εξήντα) μαθητών-σκακιστών .

Τους αγώνες διοργάνωσε η Ενωση Γονέων & κηδεμόνων των σχολείων, σε συνεργασία με το ΔΗΠΠΑΚΗΘ  και την τεχνική υποστήριξη και πάλι του σκακιστικού ομίλου «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ».
Συνολικά συμμετείχαν οκτώ λύκεια  και γυμνάσια του Δήμου .

Κάθε σχολείο σε ενδοσχολικούς  πρώτα αγώνες  έβγαλε την  ομάδα  νικητών  του και την οποία έστειλε κατόπιν  στους τελικούς.