Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

«Απάτη» χαρακτηρίζουν το δημοψήφισμα οι Βρυξέλλες


ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΘΑΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Εξοργισμένοι είναι στην Κομισιόν μετά από τις δηλώσεις περί δημοψηφισμάτων - ακόμα και άνθρωποι που είναι κανονικά ήπιων τόνων, αφήνουν την αγανάκτησή τους να ξεχειλίσει.


«Είναι μια ακόμη Ελληνική απάτη. Το διακύβευμα του δημοψηφίσματος είναι αν θα πάρετε μερικά ακόμα μέτρα, ή θα τρέχετε με μια πέτρα στο χέρι για να βρείτε ρύζι για το παιδί σας από το σούπερ μάρκετ. Τότε θα γίνετε Αργεντινή» τόνιζαν στελέχη της Κομισιόν στο Real.gr.

Πρόσθεσαν επίσης ότι «το ότι υπήρχε οικονομικό πρόβλημα, δηλαδή πρόβλημα οικονομικής επιβίωσης της Ελλάδας, το γνωρίζαμε. Τώρα ο ίδιος ο πρωθυπουργός θέτει ένα πολιτικό πρόβλημα. Το πολιτικό πρόβλημα της παραμονής της Ελλάδας στο κοινό νόμισμα και την Ε.Ε.».

Δημοψήφισμα και ψήφο εμπιστοσύνης ζήτησε ο Γ. Παπανδρέου



Κι η μυλωνού τον άντρα της με τους πραματευτάδες...

Τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη νέα δανειακή σύμβαση προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ενώ ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Η κίνηση του πρωθυπουργού εμπεριέχει μεγάλο πολιτικό ρίσκο καθώς να αποδειχθεί μπούμεραγκ για την κυβέρνηση.

Ο κ. Παπανδρέου υπεραμύνθηκε των αποφάσεων των Βρυξελλών, που όπως είπε, σηματοδοτούν «μια νέα εποχή για την Ελλάδα και την Ευρώπη», απαντώντας στους «κήρυκες της μιζέριας», αλλά και όσους, όπως είπε, υπονομεύουν το δημοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας της χώρας.

«Κανείς δεν πανηγυρίζει, το μέλλον δεν έγινε ξαφνικά ρόδινο,

Τσίπρας: «Ο ρυθμιστής του πολιτεύματος πρέπει να προφυλάσσει τους νόμους και τη Δημοκρατία»


Άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, ως προϋπόθεση για τη διασφάλιση της ομαλότητας στη χώρα, ζήτησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας με υπόμνημα που κατέθεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν σήμερα το μεσημέρι. Παράλληλα, προέτρεψε τον «ανώτατο άρχοντα» και, κατά το Σύνταγμα, ρυθμιστή του πολιτεύματος, να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

«Ηρθα σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ρυθμιστή του πολιτεύματος, για να του επισημάνω την κοινωνική δυσαρμονία που επικρατεί ανάμεσα στην λαϊκή βούληση και την κυβέρνηση», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο.

Τι άνθρωποι είναι;


κλικ για μεγέθυνση

Μετρό Θεσσαλονίκης: Τι αναμένεται να βρεθεί στις ανασκαφές



Σύμφωνα με τα έως σήμερα γνωστά τοπογραφικά δεδομένα, αλλά και τα νεότερα ανασκαφικά αποτελέσματα, στους σταθμούς που βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο της πόλης, και ιδιαίτερα στο σταθμό Αγίας Σοφίας, αναμένεται να αποκαλυφθεί η συνέχεια του οικιστικού ιστού των πρώιμων βυζαντινών χρόνων της Μέσης Οδού, μαρμαρόστρωτη λεωφόρος, καθώς και τα οικοδομικά τετράγωνα των υστερορωμαϊκών – παλαιοχριστιανικών χρόνων εκατέρωθεν αυτής.

Στο σταθμό Βενιζέλου συνεχίζει να αποκαλύπτεται η Μέση Οδός των βυζαντινών χρόνων, η διασταύρωση της οριζόντιας λεωφόρου με κάθετο κεντρικό άξονα της ίδιας περιόδου, καθώς και οι οικοδομικές νησίδες με κτίρια που ανάγονται στο 10ο – 12ο αιώνα.

Σόιμπλε: Η Ελλάδα εκχωρεί μέρος της εθνικής της κυριαρχίας

Ο γερμανός υπουργός οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στο Chatham House στο κεντρικό Λονδίνο, στις 17/10/2011[REUTERS/Olivia Harris]

Η βοήθεια δεν συνοδεύεται μόνο από οικονομικές επιβαρύνσεις αλλά και πολιτικές

Δώρο άδωρο: Η βοήθεια προς την Ελλάδα συνοδεύεται όχι μόνο από αφόρητες οικονομικές επιβαρύνσεις, αλλά και από πολιτικές. Αυτό προκύπτει από συνέντευξη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο νέο τεύχος του περιοδικού «Der Spiegel».

Για να δείξει ότι τα μέτρα που θα εφαρμοσθούν στην Ελλάδα δεν αποτελούν προοίμιο για άλλες χώρες της ευρωζώνης, ο γερμανός υπουργός οικονομικών λέει: «Οι ηγέτες της ευρωζώνης -μεταξύ των οποίων εκείνοι της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας- διευκρίνισαν, για μια ακόμη φορά, ότι η Ελλάδα είναι μια μοναδική, ιδιαίτερη περίπτωση, για την οποία έπρεπε να βρεθεί ειδική λύση.

New York Times: “Η Ελλάδα, το λίκνο της δημοκρατίας, κλονίζει τον πλανήτη.”


γράφει ο Μαρκ Μαζάουερ,
Βρετανός ιστορικός και συγγραφέας,καθηγητής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ.


Χθες όλος ο κόσμος παρακολουθούσε την Ελλάδα καθώς το κοινοβούλιό της ψήφισε ένα διχαστικό πακέτο μέτρων λιτότητας το οποίο θα μπορούσε να έχει κρίσιμες επιπτώσεις στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Ίσως προκαλεί έκπληξη που… αυτή η μικρή άκρη της χερσονήσου των Βαλκανίων συγκεντρώνει τόση προσοχή. Σκεφτόμαστε συνήθως την Ελλάδα ως την πατρίδα του Πλάτωνα και του Περικλή, με την πραγματική της σημασία να βρίσκεται βαθιά στην αρχαιότητα.

Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που για να κατανοήσεις το μέλλον της Ευρώπης χρειάζεται να... στραφείς μακριά από τις μεγάλες δυνάμεις στο κέντρο της ηπείρου και να κοιτάξεις προσεκτικά όσα συμβαίνουν στην Αθήνα. Τα τελευταία 200 χρόνια η Ελλάδα ήταν στην πρώτη γραμμή της εξέλιξης της Ευρώπης.

Τι γιορτάζουμε στις 28 Οκτωβρίου; Το «Όχι» ή την... Αραβική Άνοιξη;

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Περισσότερο ανησυχητικός και από αυτά καθαυτά τα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου, είναι ο αυτιστικός τρόπος με τον οποίο αντέδρασε το πολιτικό σύστημα.

Τρεις μέρες τώρα ασχολούνται όλοι με τον τύπο και όχι με την ουσία, επέλεξαν την προσφιλή τους μέθοδο της επίρριψης ευθυνών (blame game, όπως θα έλεγε και ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στην Σοσιαλιστική Διεθνή), αναλύουν τις αφορμές και έχουν κατεβάσει πάλι το savoir vivre της βαρόνης Σταφ, που φαίνεται ότι στις πτωχευμένες χώρες αντιμετωπίζεται ως δεύτερο ευαγγέλιο – το πρώτο είναι πάντα το μνημόνιο.

Κάνουν όλοι – από τον πρώτο ως τον τελευταίο - πως δεν βλέπουν τα αίτια,

«Ναι» του ΚΑΣ στην αποκατάσταση της παλαίστρας του Λυκείου του Αριστοτέλη


Υπέρ της μελέτης για την αποκατάσταση της παλαίστρας του Λυκείου του Αριστοτέλη τάχθηκε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.


Με το θέμα του μεγάλου αγωγού οθωμανικού υδραγωγείου, που διασχίζει τον χώρο μέσα και έξω από την παλαίστρα του Λυκείου Αριστοτέλη ασχολήθηκαν τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου(ΚΑΣ) προκειμένου να καταλήξουν στην απόφαση αφαίρεσης του.

Χτες εξάλλου, τα μέλη του ΚΑΣ γνωμοδότησαν θετικά ως προς τη μελέτη που αφορά στην αποκατάσταση και ανάταξη της παλαίστρας του Λυκείου, του βασικού κτιρίου των γυμνασίων στο οποίο προπονούνταν οι αθλητές της πάλης και αποτελούνταν από μια κεντρική χωμάτινη αυλή και γύρω της στοές και αίθουσες.

Μίκης Θεοδωράκης: «Οχι στο Ναι των υποταγμένων Ναι στο Οχι των γενναίων»


ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΖΩΤΙΚΟ «ΟΧΙ» ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, για «να σταματήσει η ουσιαστικά πραξικοπηματική δράση της παρούσης κυβέρνησης», ή ακόμη και την παραίτησή του ζητεί ο Μίκης Θεοδωράκης.

Με δήλωσή του στην «Ε», με αφορμή την επέτειο του ΟΧΙ, αναφέρει τα σημαντικά ΟΧΙ «στην προσβολή του ελληνικού λαού». Ολόκληρη η δήλωση έχει ως εξής:

Το Οχι του 1940 είναι μία από τις ιερότερες παρακαταθήκες του ελληνικού έθνους.

Εκδηλώσεις για την επέτειο του «ΟΧΙ» στη Βόρειο Ήπειρο


κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση

Πήγαιναν για «κούρεμα» και ζούσαν σαν… εμίρηδες


Από την αρχή του χρόνου ο Γιώργος Παπανδρέου έχει επισκεφτεί τις Βρυξέλλες πολλές φορές. Τρεις ήταν ως τώρα οι τακτικές σύνοδοι, μια την 21 Ιουλίου, άλλη μια - παρατεταμένη - η τελευταία, Αθήνα- Βρυξέλλες είναι για τον Πρωθυπουργό και το πολιτικό ρεπορτάζ που τον ακολουθεί δρομολόγιο ρουτίνας.

Ο Πρωθυπουργός δεν ταξιδεύει μόνος. Ουκ ολίγοι παρατρεχάμενοι τον ακολουθούν. Ο Παπανδρέου παίρνει και διάφορους συμβούλους – διαβάζοντας προσεκτικά τα ρεπορτάζ μάθαμε ότι στις Βρυξέλλες ήταν και ο Τζόφρι Ζακς, το νέο αστέρι ανάμεσα στους οικονομικούς συμβούλους του Γιώργου. Ως εδώ καλά, Το πρόβλημα είναι ότι η αποστολή καταλύει κάθε φορά στο Conrad.

Για όσους ξέρουν από Βρυξέλλες πρόκειται για το πιο λουσάτο ξενοδοχείο των Βρυξελλών, το πιο φημισμένο - και ακριβό - από τα πεντάστερα.

Οι αποδημητικοί δεινόσαυροι


Θοδωρής Λαΐνας

Οι καμαρόσαυροι μετανάστευαν εποχιακά όπως τα σύγχρονα πτηνά

Λονδίνο

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ανακάλυψη έκαναν αμερικανοί επιστήμονες. Μελετώντας ευρήματα από δεινοσαύρους που ζούσαν στις κεντρικές περιοχές των ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι κάποια είδη όπως οι καμαρόσαυροι μετανάστευαν εποχιακά με τρόπο ανάλογο που το κάνουν τα σύγχρονα αποδημητικά πτηνά.

«Μίλησε» το νερό

Ερευνητές του Colorado College μελέτησαν απολιθώματα καμαρόσαυρων,