Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

Συγνώμη για τα // από τον δημιουργό του www

Πολλοί έχουν αναρωτηθεί για τον ρόλο των δυο καθέτων στην αρχή της διεύθυνσης μιας ιστοσελίδας (http://www) . Ο άνθρωπος που τις εφηύρε είναι ειλικρινής: "Δεν παίζουν κανένα ρόλο"! Ο Σερ Τιμ Μπέρνερς- Λι, ο δημιουργός του Παγκόσμιου Ιστού (www), παραδέχτηκε ότι τα // στη διεύθυνση μια ιστοσελίδας είναι στην πραγματικότητα "περιττά", Εάν μπορούσα να σχεδιάσω από την αρχή το διαδίκτυο δεν θα τα χρησιμοποιούσα, αποκάλυψε σε συνέντευξη του στους Times.

"Έμοιαζε με μια καλή ιδέα τότε" δήλωσε. Παραδέχτηκε μάλιστα ότι όταν επινόησε τον ιστό, περίπου πριν 30 χρόνια, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι δύο κάθετοι σε κάθε διεύθυνση του διαδικτύου θα προκαλούσε "τόσο μεγάλο μπελά ". Στην "απολογία" του πρόσθεσε μάλιστα και μία "πράσινη" οπτική γωνία, ότι δηλαδή το να προσθέτεις δύο κάθετους σε κάθε διεύθυνση αποτέλεσε σπατάλη χρόνου, εκτύπωσης και χαρτιού.

Πηγή: Foreign Press

Στελέχη της ΟΝΝΕΔ υπερ της υποψηφιότητας Σαμαρά


Τα στελέχη που υπογράφουμε το κείμενο αυτό, επιλέξαμε να διαμορφώσουμε το μέλλον μας εντασσόμενοι στις τάξεις της ΟΝΝΕΔ, της μεγαλύτερης πολιτικής νεολαίας της χώρας. Όλα τα προηγούμενα χρόνια στηρίξαμε ενεργά, με απόλυτη πίστη και συνέπεια, τον Πρόεδρο της Παράταξης Κώστα Καραμανλή. Μέσα από τη Μ.Α.ΚΙ., τη Δ.Α.Π.-Ν.Δ.Φ.Κ. και τις Περιφερειακές Οργανώσεις της ΟΝΝΕΔ, απευθυνθήκαμε σε χιλιάδες νέους και ζητήσαμε να σταθούν δίπλα μας, στην πρώτη γραμμή του αγώνα, για να βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις το έργο του στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και στη διακυβέρνηση της χώρας.

Το αποτέλεσμα των πρόσφατων εθνικών εκλογών αδικεί τον Κώστα Καραμανλή και τη Νέα Δημοκρατία. Γνωρίζουμε ότι λάθη, καθυστερήσεις και συμπεριφορές κυβερνητικών στελεχών που προσέβαλαν τους πολίτες και πολύ περισσότερο τους οπαδούς μας, δε μπορούσαν να μη ληφθούν υπ’ όψιν την ώρα της κάλπης. Όμως θεωρούμε ότι αδικείται το έργο που συνετελέσθη και κυρίως, η επιτυχής προσπάθειά μας να καταστήσουμε τη χώρα πραγματικά αδέσμευτη από χρόνιες δουλείες και αγκυλώσεις που την εμπόδιζαν να προχωρήσει σε δρόμους πραγματικής ανάπτυξης και ευημερίας.

Ταυτόχρονα, όμως, πιστεύουμε ότι η ελληνική κοινωνία μας αποστέλει δια του εκλογικού αποτελέσματος ένα σαφές μήνυμα. Μας ζητά επίμονα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, να διασαφηνίσουμε την ιδεολογική μας ταυτότητα και να δεσμευτούμε ότι μπορούμε να εφαρμόσουμε στοχευμένες πολιτικές που απορρέουν από αυτήν. Πολιτικές ανατρεπτικές και ριζοσπαστικές.


Και τότε, είναι σίγουρο ότι πολύ σύντομα θα μας ξαναεμπιστευτεί.


Σε αυτό το αίτημα δηλώνουμε έτοιμοι να απαντήσουμε. Πιστεύουμε ότι η Νέα Δημοκρατία οφείλει να σταθεί γερά στις παραδοσιακές της αρχές και αξίες και επάνω σε αυτές να κτίσει εκ νέου ένα δυνατό και ξεκάθαρο πολιτικό λόγο που θα αποτελέσει το βασικό όπλο για την αναγέννησή της.


Είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε για μία μεγάλη, ενωμένη κεντροδεξιά Παράταξη.


Μία Παράταξη κοινωνικά φιλελεύθερη. Με πίστη στην ελεύθερη οικονομία αλλά μακριά από τις ακρότητες και τις στρεβλώσεις των αγορών. Με εμπιστοσύνη σε ένα κράτος που θα υπηρετεί τον πολίτη αλλά μακριά από τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά που γεννά το κράτος, όταν αναλαμβάνει το ρόλο του επιχειρηματία.

Μία Παράταξη αυθεντικά πατριωτική. Ικανή να διασφαλίσει την εθνική μας συνοχή έναντι οποιουδήποτε κόστους, χωρίς κορώνες λαϊκισμού και αμετροέπειας.


Μία Παράταξη παραδοσιακά ευρωπαϊκή. Έτοιμη να αναλάβει πρωτοβουλίες για ουσιαστική συμπόρευση των εθνών που απαρτίζουν την Ε.Ε. και να αποτρέψει τη μετατροπή της σε μία ανεξέλεγκτη, απρόσωπη μηχανή παραγωγής κανονισμών που αντιμετωπίζουν τους πολίτες σαν αριθμούς.


Εν κατακλείδι, μία Παράταξη χωρίς τους ιδεολογικούς αυτισμούς που της επέβαλαν εκείνοι που την πολέμησαν λυσσαλέα και με όλα τα μέσα, ηθικά και ανήθικα, ακόμα και εκ των έσω. Αποφασισμένη, όχι μόνο να σταματήσει να απολογείται διαρκώς στους παχυλά αμοιβόμενους ψευτοπροοδευτικούς κήνσορες της πολιτικής ορθότητας, αλλά και να τους αντιμετωπίσει στα ίσια στο πεδίο εκείνο που διαθέτει συντριπτική υπεροχή: στο πεδίο των ιδεών και της εφαρμογής τους.

Η Παράταξή μας έχει πρόσωπο και ψυχή. Απαρτίζεται από όλους εμάς, τους Οννεδίτες και τις Οννεδίτισσες, τους Νεοδημοκράτες και τις Νεοδημοκράτισσες, αλλά και όλους τους σκεπτόμενους πολίτες που αγωνιούν για το μέλλον της Πατρίδας και απαιτούν άμεση ανάκαμψη από τη συνεπέστερη πολιτική δύναμη της χώρας. Αυτούς τους ανθρώπους δε δικαιούμαστε να τους απογοητεύσουμε. Ούτε δικαιούμαστε να τους στερήσουμε τη δυνατότητα να εκφραστούν καθολικά και υπεύθυνα, και να επιλέξουν με την ψήφο τους την πορεία που θα ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία, αλλά και η χώρα μας.


Το μέλλον της Νέας Δημοκρατίας θα το αποφασίσουν οι ίδιοι οι Νεοδημοκράτες. Όλοι μαζί. Σύνεδροι και βάση. Ιδιαίτερα η βάση. Γιατί είναι εκείνη που, χρόνια τώρα, δηλώνει παρούσα στα δύσκολα και δίνει καθημερινούς αγώνες στις τοπικές κοινωνίες, στους εργασιακούς χώρους, στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, στα πεζοδρόμια, αλλά και στο Διαδίκτυο. Αντιθέτως, μερικοί εξ’ όσων κατείχαν καίριες θέσεις, ούτε προέρχονται από αυτήν, ούτε διατηρούσαν ψυχική επαφή μαζί της.


Είναι, συνεπώς, προφανές, ότι η Παράταξη που εμείς, οι νέοι, ονειρευόμαστε και διεκδικούμε, χρειάζεται και την καθοδήγηση ενός ηγέτη που θα ανταποκρίνεται στις αυξημένες προσδοκίες μας. Ενός ηγέτη που δε θα διστάζει να ορθώνει το ανάστημά του απέναντι σε αλλότριες και εξωθεσμικές δυνάμεις, εντός και εκτός της χώρας.


«Είναι χρέος μας να θέσουμε τον πήχη ψηλά, αλλά τον πήχη των δικών μας αξιών και των δικών μας προταγμάτων. Αυτών που ενστερνίζεται η ελληνική κοινωνία, κι αυτών που την εκφράζουν και την αντιπροσωπεύουν».


Τα παραπάνω λόγια δεν είναι δικά μας. Ανήκουν, όμως, σε ένα στέλεχος που ξεκίνησε την διαδρομή του από την ίδια αφετηρία με εμάς, υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ΟΝΝΕΔ και συνέβαλε τα μέγιστα στην εδραίωση των αξιών αυτής της Παράταξης, δίπλα σε προσωπικότητες όπως αυτή του ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Καραμανλή και του «ευπατρίδη της πολιτικής» Ευάγγελου Αβέρωφ.


Ανήκουν στον Αντώνη Σαμαρά.


Πιστεύουμε ξεκάθαρα ότι, τούτη την κρίσιμη στιγμή για την Παράταξη και τον τόπο, οφείλει να αναλάβει αυτό το χρέος. Και του απευθύνουμε, ξανά, προσκλητήριο μάχης, ως Οννεδίτες προς Οννεδίτη.


Καλούμε τον Αντώνη Σαμαρά να καταθέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.


Ζητάμε να μπει μπροστά και να δώσει όραμα και ελπίδα σε μια ολόκληρη γενιά νέων ανθρώπων.


Το οφείλει στην Πατρίδα. Στην Παράταξη. Και στον εαυτό του.


Γιαννόπουλος Δημήτρης , Μέλος Τ.Ε. ΟΝΝΕΔ Ίλιον

Δασκαλάκης Μάρκος
, Εκπρόσωπος ΟΝΝΕΔ στο Συνέδριο Ν.Δ.


Ζωγανάς Νικόλαος
, Μέλος Κ.Ε. ΟΝΝΕΔ


Ηλιόπουλος Θωμάς
, Υπεύθυνος Συνδικαλισμού Συντονιστικού Γραφείου ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης


Καραχάλιου Ερμιόνη
, Μέλος Γραμματείας ΤΟ.ΣΥ.Ν. ΟΝΝΕΔ-Πρόεδρος ΤΟ.ΣΥ.Ν. Αγίας Παρασκευής


Κατσίπος Τιμολέων
, Μέλος Κ.Ε. ΟΝΝΕΔ


Κοσμάς Τάσος
, Εκπρόσωπος ΟΝΝΕΔ στο Συνέδριο Ν.Δ.


Κουτσούκος Σωτήριος
, Πρόεδρος Ν.Ε. ΟΝΝΕΔ Μεσσηνίας


Κωτούλας Κώστας, Μέλος Κ.Ε. ΟΝΝΕΔ

Κωτούλας Φίλιππος
, Πρόεδρος Ν.Ε. ΟΝΝΕΔ Καρδίτσας


Λιθαδιώτης Παναγιώτης
, Γραμματέας Ο.Π. ΟΝΝΕΔ Ιστιαίας-Πρόεδρος ΤΟ.ΣΥ.Ν. Ιστιαίας


Μαγγλάρας Κώστας
, Πρόεδρος Ν.Ε. ΟΝΝΕΔ Αρκαδίας


Ματράκας Δημήτριος
, Γεν. Γραμματέας Τ.Γ. ΟΝΝΕΔ Χαλκίδας


Μοιρώτσος Άγγελος
, Γεν. Γραμματέας Τ.Γ. ΟΝΝΕΔ Αλιβερίου


Μπασακιώτης Σταύρος
, Γεν. Γραμματέας Τ.Γ. ΟΝΝΕΔ Τριπόλεως


Παπαγεωργίου Ευδοξία
, Μέλος Κ.Ε. ΟΝΝΕΔ


Παπαδάκης Γεώργιος
, Πρόεδρος Ν.Ε. ΟΝΝΕΔ Ηρακλείου


Παπανικολάου Άγγελος
, Εκπρόσωπος ΟΝΝΕΔ στο Συνέδριο Ν.Δ.


Παρασκευάς-Ραδίσης Νικόλας
, Εκπρόσωπος ΟΝΝΕΔ στο Συνέδριο Ν.Δ.


Πετράκης Σωτήριος
, Πρόεδρος Ν.Ε. ΟΝΝΕΔ Αργολίδας


Πούτος Παναγιώτης
, Μέλος Κ.Ε. ΟΝΝΕΔ


Σαρρής Ιωάννης
, Πρόεδρος Ν.Ε. ΟΝΝΕΔ Καβάλας


Τάκης Γεώργιος
, Γεν. Γραμματέας Τ.Γ. ΟΝΝΕΔ Δωρίου


Τζούτζας Ιωάννης
, Μέλος Κ.Ε. ΟΝΝΕΔ – Πρόεδρος Κ.ΕΦ.Ε. ΟΝΝΕΔ


Τρίκκας Χρήστος
, Πρόεδρος Ν.Ε. ΟΝΝΕΔ Λευκάδας


Φραγκογιαννάκη Καλλιόπη
, Μέλος Κ.Ε. ΟΝΝΕΔ-Μέλος Κεντρικού Πειθαρχικού Συμβουλίου ΟΝΝΕΔ


Φωτεινός Γιώργος
, Αντιπρόεδρος Ν.Ε. ΟΝΝΕΔ Μεσσηνίας


Χατζής Κώστας, Μέλος Κ.Ε. ΟΝΝΕΔ – Πρόεδρος Ν.Ε. ΟΝΝΕΔ Ευβοίας

Χρυσομάλλης Μιλτιάδης
, Εκπρόσωπος ΟΝΝΕΔ στο Συνέδριο Ν.Δ.

Παραιτήσεις από την ΟΝΝΕΔ Κέντρου Κατερίνης


Από τις εθνικές εκλογές του 2007 μέχρι και την προηγούμενη Κυριακή υπήρξαν πάρα πολλοί λόγοι που μας έκαναν να δυσανασχετούμε ως προς την λειτουργία της Τ.Ο. Ο.Ν.ΝΕ.Δ. Κέντρου Κατερίνης.

Την 4η Οκτωβρίου όμως ο πρόεδρος της Τ.Ο. Κέντρου Νικόλαος Μακρίδης και κάποια ακόμα μέλη της συγκεκριμένης Τ.Ο. ξέχασαν την ιδιότητα τους ως μέλη διοικητικού συμβουλίου ΟΝΝΕΔ, ξέχασαν πως η παράταξη την οποία αγαπάμε και στηρίζουμε βρισκόταν σε μια από τις δυσκολότερες νύχτες της ιστορίας της καθώς η ήττα διαφαινόταν βαρύτατη, ξέχασαν ότι οπρόεδρος μας, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, λίγα λεπτά νωρίτερα είχε δηλώσει την παραίτησή του από την αρχηγία του κόμματος και δήλωνε συντετριμμένος πως δεν θα ξανά είναι υποψήφιος για την προεδρία και ζούσαν σε έναν άλλο κόσμο πανηγυρίζοντας στο εκλογικό κέντρου του μοναδικού εκλεγέντα Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κου. Κουκοδήμου για την εσωκομματική του νίκη για την μοναδική Βουλευτική έδρα η οποία αντιστοιχούσε στον νομό Πιερίας για την Νέα Δημοκρατία.

Όταν λοιπόν αντικρίσαμε αυτό το θέατρο του παραλόγου το οποίοπαιζόταν στο εκλογικό κέντρο του κου. Κουκοδήμου καταλάβαμε αμέσως πως δεν έχουμε πλέον καμία θέση σε μια τοπική της οποίας ο πρόεδρος και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ.
1ον λειτουργούν ως μέλη πολιτικού γραφείου συγκεκριμένου βουλευτή και 2ον δεν τους απασχολεί η πορεία της παράταξης και τους απασχολεί μονάχα η πορεία του Βουλευτή τον οποίο στηρίζουν.

Πραγματικά λυπούμαστε που υπάρχουν τέτοια στελέχη και έχουν και την απαίτηση να ονομάζονται κομματικά στελέχη. Για αυτούς τους λόγους δηλώνουμε την παραίτησή μας από το Δ.Σ. καθώςκαι από μέλη της Ο.Ν.ΝΕ.Δ. Κέντρου Κατερίνης.

Με τιμή
Παυλίδης Παύλος - Φασούλα Γιούλη

Πηγή: Λευτεριά

Δυστύχημα με έναν νεκρό στα μεταλλεία Χαλκιδικής


Ένας μεταλλεργάτης σκοτώθηκε στα μεταλλεία χρυσού της Στρατονίκης Χαλκιδικής κι ένας συνάδελφός του τραυματίστηκε το μεσημέρι. Το δυστύχημα έγινε όταν αποκολλήθηκαν τόνοι μεταλλευμάτων και έπεσαν πάνω σε συνεργείο που πραγματοποιούσαν εργασίες υποστήλωσης σε στοά, στην περιοχή «Μαντεμ Λάκκος».

Το δυστύχημα σημειώθηκε 300 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης , σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από την έξοδο της στοάς, στις 11.30 το μεσημέρι. Ήταν μια εργασία ρουτίνας για την περαιτέρω ενίσχυση της στοάς. Μεγάλος όγκος μεταλλεύματος αποκολλήθηκε από την οροφή και καταπλάκωσε τον 44χρόνο Δημήτρη Χαριστά, έμπειρο εργάτη με καταγωγή από την Μεγάλη Παναγιά Χαλκιδικής. Η στοά απομονώθηκε αμέσως και οι εργάτες προσπάθησαν να απεγκλωβίσουν τον συνάδελφο τους ο οποίος τελικά ανασύρθηκε νεκρός. Με ασθενοφόρο9 του ΕΚΑΒ που έφθασε σε 20 λεπτά , η σορός του εργάτη διακομίστηκε στο νοσοκομείο Χαλκιδικής, για τη διενέργεια νεκροψίας- νεκροτομής.

Ο δεύτερος εργάτης, ηλικίας 49 χρονών, που υπέστη ακρωτηριασμό σε τέσσερα δάκτυλα του δεξιού χεριού ,διακομίστηκε στην Ορθοπεδική Κλινική του νοσοκομείου "Γ. Παπανικολάου" Θεσσαλονίκης. Υποβλήθηκε σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση για τη συγκόλληση των δακτύλων και σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή του.

Τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Εργασίας έδωσαν το μεσημέρι εντολή στην Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδας, την αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία, να αποστείλει εντός της ημέρας κλιμάκιο Μηχανικών, προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτοψία.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Χαλκιδικής του ΚΚΕ , με ανακοίνωση της , σημειώνει ότι "ένα νέο εργοδοτικό έγκλημα έγινε στα μεταλλεία στο Μαντέμ Λάκκο της εταιρείας 'Ελληνικός Χρυσός'. Οι δύο εργάτες (νεκρός και τραυματίας) δούλευαν στις στοές των μεταλλείων και καταπλακώθηκαν από βράχο, γιατί τα μέτρα ασφαλείας δεν επαρκούσαν. Οι δύο τους έρχονται να προστεθούν στο μακρύ κατάλογο δολοφονημένων εργατών , που θυσιάστηκαν στο βωμό της ταξική εκμετάλλευσης. Η εργατική τάξη πληρώνει βαρύ φόρο αίματος και ζωών , για να δημιουργεί τεράστια κέρδη στους μονοπωλιακούς ομίλους".

Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ αναφέρει ότι "καλεί τους εργάτες της Μαντεμ Λάκκος να βγουν απ' τις στοές και να υψώσουν φωνή για το νέο έγκλημα της εργοδοσίας Να καταδικάσουν κάθε είδους εγκλήματα των βιομηχάνων και την εγκληματική συνενοχή ΝΔ- ΠΑΣΟΚ και ΓΣΕΕ". Σήμερα αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ θα επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις των μεταλλείων.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Σπάνια ασθένεια χτυπάει τις ελιές στη Μαγνησία


Καμία σωτηρία δεν υπάρχει για εκατοντάδες ελαιόδεντρα που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια virtitsillio. Τα περισσότερα κρούσματα παρουσιάζονται στις περιοχές Αλμυρού, Νέας Αγχιάλου, Βελεστίνου, Σέσκλου και Καναλίων. Σειρά ενεργειών για την αντιμετώπιση του φαινομένου προγραμματίζει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου.

Η ασθένεια virtitsillio που προσβάλλει τα ελαιόδεντρα μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ως «θανατηφόρα». Προσβάλλει κατ’ αρχάς το φύλλωμα των δέντρων και σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα όλο το δέντρο ξεραίνεται. Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί θεραπεία, αλλά το πιο σημαντικό είναι πως εάν το ελαιόδεντρο προσβληθεί δεν υπάρχει περίπτωση σωτηρίας.

Υποψήφιος για Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ο Παναγιώτης Ψωμιάδης


Η επιστολή του Νομάρχη Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Ψωμιάδη, στον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρη Σιούφα:

«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Με την παρούσα επιστολή καταθέτω την υποψηφιότητά μου για το αξίωμα του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, όπως προβλέπει το καταστατικό και οι αποφάσεις της Οργανωτικής Επιτροπής του Εκτάκτου Συνεδρίου της 7ης Νοεμβρίου 2009.

Σας ενημερώνω, επίσης, ότι στις 22 Οκτωβρίου θα καταθέσω και τις απαιτούμενες πενήντα (50) υπογραφές των συνέδρων.


Με τιμή,
Παναγιώτης Χ. Ψωμιάδης»

Δήλωση του Γιώργου Βαγιωνά στον Ρ/Σ Flash


Ο βουλευτής Χαλκιδικής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Βαγιωνάς, ανέφερε σε δήλωση του, που μεταδόθηκε από τον Ρ/Σ Flash:

«Οταν ακούω πάλι τους ανόητους ότι πρέπει να δούμε το ιδεολογικοπολιτικό μας στίγμα -βρε κάφροι τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά.

Ανήκουμε στην κεντροδεξιά και υπάρχει και η κεντροαριστερά.

Εγώ ανήκω στη λαϊκή δεξιά»!

Εθνική αιμορραγία στην άσφαλτο


Η Ελλάδα απέχει πολύ ακόμη από τον στόχο που η ίδια είχε θέσει εντός ΕΕ, για μείωση των θυμάτων τροχαίων δυστυχημάτων κατά 50% τη δεκαετία 2000 - 2010. Σημαντική μείωση στους βαριά τραυματίες, αλλά όχι σε νεκρούς και συνολικά εμπλεκόμενους

Η Ελλάδα απέχει πολύ ακόμη από τον στόχο που η ίδια είχε θέσει εντός ΕΕ, για μείωση των θυμάτων τροχαίων δυστυχημάτων κατά 50% τη δεκαετία 2000 - 2010.

Την οκταετία 2000 - 2008 για την οποία υπάρχουν συγκρίσιμα στοιχεία, ο αριθμός όσων με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μετείχαν σε οδικό ατύχημα, φαίνεται μειωμένος κατά 40,1%, ενώ αναλυτικότερα μειώθηκαν:

* 23,5% οι νεκροί
* 56,2% οι βαριά τραυματίες
* 36% οι ελαφρά τραυματίες

Το 2000 σχεδόν 34.000 συμπολίτες μας κάθε ηλικίας ενεπλάκησαν σε τροχαία ατυχήματα ως οδηγοί, επιβάτες ή πεζοί. Από αυτούς:

* 2.037 έχασαν τη ζωή τους
* 4.286 τραυματίστηκαν βαριά
* 26.453 τραυματίστηκαν ελαφρά

Το 2006 για το οποίο υπάρχουν τα τελευταία συγκεντρωτικά στοιχεία ο αριθμός των εμπλακέντων είχε μειωθεί στους 22.219, από τους οποίους:

* 1.651 έχασαν τη ζωή τους
* 2.016 τραυματίστηκαν βαριά
* 18.552 τραυματίστηκαν ελαφρά

Το 2008 έκλεισε (προκαταρκτικά στοιχεία) με των αριθμό των εμπλακέντων στους 20.355, εκ των οποίων

* 1.559 έχασαν τη ζωή τους
* 1.878 τραυματίστηκαν βαριά
* 16.918 τραυματίστηκαν ελαφρά

Απροστάτευτοι πεζοί και παιδιά

Οπως σημειώνει το ΤΕΕ σε σχετική ανακοίνωση, οι πλέον ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι τα παιδιά και οι πεζοί, καταγράφουν μεγάλο αριθμό θυμάτων.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας του ΤΕΕ, οι νεκροί από τροχαία δυστυχήματα στη χώρα μας εξακολουθούν να είναι σε επίπεδα άνω των 1.500 ετησίως (τελευταία καταγραφή αναφέρει 1.520), όταν το επόμενο έτος - 2010 - θα έπρεπε να έχουν περιοριστεί κάτω των 1.020 για να επιτευχθεί ο κοινός ευρωπαϊκός στόχος.

Παράλληλα, τα παιδιά και μάλιστα ως πεζοί, αναδεικνύονται από τις ευπαθέστερες ομάδες του πληθυσμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο οκτάμηνο του 2009 και μόνο στην Αττική, 4 παιδιά ηλικίας μικρότερης των 17 ετών σκοτώθηκαν και 112 τραυματίστηκαν καθώς παρασύρθηκαν από οχήματα. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκαν 3 βαρείς τραυματισμοί παιδιών ηλικίας από 15 ετών και κάτω.

Το ΤΕΕ προανήγγειλε την ολοκλήρωση ενός σύγχρονου και ρεαλιστικού στρατηγικού σχεδίου για τον περιορισμό των τροχαίων, το οποίο θα καταθέσει σύντομα σε δημόσια διαβούλευση πριν το υποβάλλει στην κυβέρνηση.

Χ.Κ.

Πηγή: Έθνος

Λασπόνερα στο φράγμα της Μόρνας Πιερίας

Το κακό είναι ότι το λιγοστό νερό του ποταμού της Μόρνας (70 κυβ. την ώρα) ρέει επάνω στην λυματολάσπη του φράγματος υποχρεωτικά διότι το φράγμα είναι άδειο και δια μέσου του περιβόητου αγωγού καταλήγει στα σπίτια της Β. Πιερίας ...

Γιατί δεν μας δείχνει η Νομαρχία τις μετρήσεις (χημικές - μικροβιολογικές) του τελευταίου έτους;

Επίσης στην κοίτη του ποταμού δεν αφήνουν την απαιτούμενη υποχρεωτικά ποσότητα νερού για οικολογικούς λόγους ... Εξαφάνισαν κάθε μορφή ζωής στο ποτάμι ...

Το παραπάνω κείμενο και οι φωτογραφίες μας εστάλησαν με e-mail από την Πιερία.
Ευχαριστούμε πολύ.