Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Το Σούλι και οι Σουλιώτες (Video)


Σε μία άγονη βραχώδη και δυσπρόσιτη περιοχή της Ηπείρου, Νοτιοδυτικά των Ιωαννίνων, στο δρόμο προς την Άρτα, ανάμεσα στα όρη Μούργκα (υψόμ.1340), Ζάβρουχο (υψόμ.1137), Τούρλια (υψόμ.1082) και στη συμβολή του ποταμού Αχέροντα με τον παραπόταμό του Τσαγκαριώτικο, υπήρχε κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας, μία ολόκληρη περιοχή με «ημιαυτόνομο» καθεστώς, που ονομάζετο «Σούλι». Συγκεκριμένα, στους πρόποδες των βουνών αυτών υψώνονται δύο λόφοι, ο ένας απέναντι στον άλλο: Το «Κούγκι», πάνω στο οποίο είναι κτισμένο ένα μικρό εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής και η «Κιάφα», όπου βρίσκεται φρούριο. Απέναντι από το «Κούγκι» υψώνεται άλλος λόφος, πάνω στον οποίο είναι κτισμένος ο ναός του «Αγίου Δονάτου», όπου συγκεντρώνονταν οι Σουλιώτες κατά τα «Γενικά Συνέδρια» (Σήμερα στον ίδιο χώρο γίνεται ετήσια θρησκευτική πανήγυρι). Πάνω από το χωριό «Κιάφα» υψώνεται ο βράχος της «Τρύπας», το Βορειοδυτικό τμήμα του οποίου λέγεται «Ράχη της Αστραπής ή Σκάλα της Τζαβέλαινας».

«Μαύρη» θύελλα μπορεί να στειρώσει γαλαξίες!

Καλλιτεχνική απεικόνιση της κολλοσιαίας μελανής οπής και των ανέμων που παράγει. Credit:(ESO/M.Kommesser)

Εκπληκτικό κοσμικό φαινόμενο εντοπίστηκε σε απόσταση δύο δισ. ετών φωτός από τη Γη

ΘΟΔΩΡΗΣ ΛΑΪΝΑΣ

Μια πραγματικά εντυπωσιακή, από κάθε άποψη, ανακάλυψη έκανε διεθνής ομάδα αστρονόμων χρησιμοποιώντας τα διαστημικά τηλεσκόπια XMM-Newton και NuSTAR. Τα δύο τηλεσκόπια κάνουν παρατηρήσεις σε διαφορετικά φάσματα φωτός των ακτίνων Χ και ο συνδυασμός των παρατηρήσεών τους αποκάλυψε ένα εκπληκτικό κοσμικό φαινόμενο. Σε έναν γαλαξία που βρίσκεται σε απόσταση δύο δισ. ετών φωτός από εμάς υπάρχει μια κολοσσιαία μελανή οπή η οποία έχει λάβει την ονομασία PDS 456.

Το Gothic Νεκροταφείο της Ελλάδας

Κώστας Κουκουμάκας, Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αβραμίδης

Ξεχάστε τους Bauhaus και το post punk, γιατί το πιο αληθινό γκόθικ απομεινάρι στην Ελλάδα βρίσκεται στη Νέα Χαλκηδόνα, ένα χωριουδάκι-κόμβο οδικών μεταφορών, νοτισμένο από την υγρασία του κάμπου της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το μεσαιωνικό νεκροταφείο με τους θεόρατους κυκλικούς λίθινους σταυρούς -απλώς «πέτρες» το αποκαλούν οι ντόπιοι- το οποίο εκτιμάται ότι ανήκει στους Βογόμιλους, μια θρησκευτική αίρεση που άκμασε στα Βαλκάνια από τον 10ο ως τον 15ο αι. παρά το γεγονός ότι κυνηγήθηκε λυσσαλέα από την τότε κοσμική εξουσία και την επίσημη Εκκλησία. Το πιο γραν γκινιόλ στοιχείο είναι ότι το νεκροταφείο της Χαλκηδόνας βρίσκεται στο προαύλιο μιας μικρής εκκλησίας: 15-20 κέλτικοι σταυροί, μισοθαμμένοι και χορταριασμένοι, ύψους ως και 2 μέτρα έτσι ώστε να σκέφτεσαι αν τελικά εδώ είναι θαμμένοι γίγαντες...

"Θεσμική" πρόκληση από τον Αρχηγό της τουρκικής Αεροπορίας (Video)

Εισέβαλε με F-16 στον Εθνικό Εναέριο Χώρο (vid)

ΜΠΗΚΕ ΣΤΟΝ ΕΕΧ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΡΡΑ ΚΑΙ ΒΓΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΤΟ

Σε μια επιθετική κίνηση διαφορετική από τις άλλες προχώρησε η τουρκική Αεροπορία στις 17 Φεβρουαρίου:

Τουρκικά μαχητικά εισέβαλαν στον Εθνικό Εναέριο Χώρο μεταξύ Λήμνου και Λέσβου και αντίθετα με όλες τις άλλες τις περιπτώσεις μέχρι στιγμής οπότε και πραγματοποίησαν ένα κύκλο και επέστρεψαν στην Τουρκία, συνέχισαν πορεία προς νότια, πάντα παρακολουθούμενα από ελληνικά μαχητικά και βγήκανε από τον ΕΕΧ στος ύψος της Ρόδου!

Πέρα από το είδος της κίνησης έχει σημασία μια μικρή "λεπτομέρεια":

Ελεύθεροι άλλοι 7 μοναχοί της παλιάς αδελφότητας Εσφιγμένου για τα επεισόδια του 2013

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
Ελεύθεροι αφέθηκαν μετά τις απολογίες τους στην β' τακτική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης επτά μοναχοί της παλιάς αδελφότητας της Μονής Εσφιγμένου του Αγίου Όρους, που μαζί με έξι ακόμη μοναχούς της ίδιας αδελφότητας, κατηγορούνται για τα επεισόδια που είχαν σημειωθεί τον Ιούλιο του 2013 στο αντιπροσωπείο της Μονής στις Καρυές.

Στη διάρκεια των επεισοδίων, η αιτία των οποίων ήταν η προσπάθεια δικαστικών επιμελητών να εκκενώσουν το αντιπροσωπείο κατ' εφαρμογήν προηγούμενης δικαστικής απόφασης, εκτοξεύτηκαν ακόμη και βόμβες μολότοφ.

Το κατώφλι του ανακριτικού γραφείου πέρασαν χθες οι πρώτοι πέντε κατηγορούμενοι μοναχοί,

Κοπή πίτας Συλλόγου Μεσιτών Χαλκιδικής

Σεμινάριο Λογιστικής και ενημέρωση για την παραμεσιτεία

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ή κοπή της πίτας για το 2015 του Συλλόγου Μεσιτών Χαλκιδικής, την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015, στα Νέα Μουδανιά.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκε σεμινάριο λογιστικής και συζήτηση για φορολογικά θέματα που αφορούν τον κλάδο. Εισηγητής του σεμιναρίου ήταν ο κ. Καμπάνης Βασίλειος, Πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών του νομού Χαλκιδικής & Γ.Γ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών.

Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο κ. Γεωργάκος Κωνσταντίνος, Κτηματομεσίτης-Σύμβουλος Ακινήτων και εκπρόσωπος του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης,

Καινούργιος φωτεινός πίνακας στο Κλειστό Νέων Μουδανιών


Αγαπητοί φίλοι,
με μεγάλη μας χαρά είδαμε σήμερα, Παρασκευή 20.02, να τοποθετείται ο νέος φωτεινός πίνακας στο Κλειστό Γυμναστήριο Νέων Μουδανιών, σε αντικατάσταση του παλιού που δεν λειτουργούσε.

Η αντικατάσταση του πίνακα ήταν απαραίτητη από την περσινή αγωνιστική περίοδο και υπήρξε το κυριότερο αίτημα μας, τόσο στην προηγούμενη όσο και στην παρούσα Δημοτική Αρχή, αφού χωρίς φωτεινό πίνακα είναι αδύνατον να γίνει αγώνας μπάσκετ.