Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου 2015

Ελεύθεροι άλλοι 7 μοναχοί της παλιάς αδελφότητας Εσφιγμένου για τα επεισόδια του 2013

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
Ελεύθεροι αφέθηκαν μετά τις απολογίες τους στην β' τακτική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης επτά μοναχοί της παλιάς αδελφότητας της Μονής Εσφιγμένου του Αγίου Όρους, που μαζί με έξι ακόμη μοναχούς της ίδιας αδελφότητας, κατηγορούνται για τα επεισόδια που είχαν σημειωθεί τον Ιούλιο του 2013 στο αντιπροσωπείο της Μονής στις Καρυές.

Στη διάρκεια των επεισοδίων, η αιτία των οποίων ήταν η προσπάθεια δικαστικών επιμελητών να εκκενώσουν το αντιπροσωπείο κατ' εφαρμογήν προηγούμενης δικαστικής απόφασης, εκτοξεύτηκαν ακόμη και βόμβες μολότοφ.

Το κατώφλι του ανακριτικού γραφείου πέρασαν χθες οι πρώτοι πέντε κατηγορούμενοι μοναχοί,
ανάμεσά τους κι ο ηγούμενος Μεθόδιος
ενώ μετά τις εξηγήσεις που έδωσαν αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους.

Την ίδια αντιμετώπιση είχαν σήμερα, από ανακρίτρια και εισαγγελέα, άλλοι επτά κατηγορούμενοι μοναχοί και μόνο σε έναν επιβλήθηκε ο όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
Πρόκειται για έναν μοναχό που ομολόγησε ότι πέταξε δύο αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ...

Για την υπόθεση θα λογοδοτήσει το επόμενο διάστημα ακόμη ένας κατηγορούμενος μοναχός που περιλαμβάνεται στο κατηγορητήριο. Όσοι απολογήθηκαν σήμερα φέρονται να απέδωσαν τις πράξεις τους στην προσπάθεια να υπερασπιστούν το αντιπροσωπείο, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι βρίσκονταν σε θέση άμυνας.

Τα συγκεκριμένα επεισόδια συνδέονται με την πολυετή διαμάχη μεταξύ παλιάς και νέας αδελφότητας της Μονής Εσφιγμένου.
Η νέα αδελφότητα μοναχών συγκροτήθηκε, με απόφαση της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους, το 2005
και έκτοτε θεωρείται νόμιμη
αλλά η παλιά αδελφότητα αρνείται να της παραδώσει το μοναστήρι και το αντιπροσωπείο, με συνέπεια να σημειώνονται συγκρούσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: