Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

Το Προϊστορικό Ιερό του Ποσειδώνα

κλικ στην φωτογραφία για μεγέθυνση

Ταυτόχρονα με την ίδρυση της πόλης Μένδης στους προϊστορικούς χρόνους ιδρύθηκε στο ακρωτήρι Ποσείδι ή Ποσειδώνιο κατά το Θουκυδίδη το αρχαιότερο ιερό αφιερωμένο στον Ποσειδώνα που βρέθηκε στον Ελληνικό χώρο (12ος αι. π.Χ.).

Οι Ερετριείς άποικοι της Μένδης ίδρυσαν το ιερό το 12ο αι. π.Χ. στο χώρο του ακρωτηρίου ενώ δεν ξέρουμε αν και πιο παλιά υπήρχε λατρευτικός υπαίθριος χώρος εκεί, επειδή οι ανασκαφικές έρευνες έχουν σταματήσει.

Το προϊστορικό ιερό είναι αψιδωτό και κτισμένο από ακανόνιστες πωρόπετρες προερχόμενες από θαλάσσια ή ποταμοχειμάρρια περιοχή. Η ανωδομή του ιερού πρέπει να ήταν ξύλινη ή από πλίνθους.

Η μοναδική ιδιαιτερότητα του χώρου στο ακρωτήρι σε όλη τη χερσόνησο της Κασσάνδρας ήταν ένας πολύ σοβαρός λόγος για να ιδρυθεί το ιερό εκεί.

Ο Ποσειδώνας αρχικά ήταν ο θεός που κινούσε τη γη και διαμόρφωνε τις ακτές, ο ενοσίχθων, ο γαιήοχος κυανοχαίτης.

Αυτό που φαίνεται για πρώτη φορά στο χώρο του ιερού είναι πως η λατρεία του γινόταν με σπονδές σε πήλινους κάθετους σωλήνες που εισχωρούσαν στη γη και ήταν τοποθετημένοι περιμετρικά του ιερού.

Ο Ποσειδώνας αρχικά ήταν χθόνιος θεός και η λατρεία του το πιθανότερο να γινόταν τη νύχτα στο χώρο του Ιερού.

Το κείμενο είναι από το βιβλίο του Παρασκευά Μάγειρα "Κασσάνδρα - Εποχή του λίθου και του χαλκού", Θεσσαλονίκη 1999

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

25 χρόνια ζω εδώ πρώτη φορά ακούω για το ιερό του Ποσειδώνα!
Εύγε στον πολιτισμό του κώλου μας.
Πάλι καλά που υπάρχουν τα blogs.

Τα Ανήλια είπε...

Φίλε σχολιαστή,

Για την ακρίβεια δεν πρόκειται για ένα Ιερό αλλά για τέσσερα Ιερά του Ποσειδώνα. Χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο κολλητά, λόγω της μικρής επιφάνειας που είχαν στη διάθεση τους.

Τα Ιερά αυτά είναι φραγμένα με ένα άθλιο κοτετσόσυρμα σκουριασμένο και δίπλα έχουν μια αποθήκη χτισμένη με τσιμεντόλιθους.

Εάν θέλεις να επισκεφτείς τον χώρο, θα ακολουθήσεις τον χωματόδρομο που περνάει δίπλα από τις κατασκηνώσεις του Α.Π.Θ. Αμέσως μετά τον φάρο, κοντά στην θάλασσα βρίσκονται τα Ιερά του Ποσειδώνα.

Δεν θα δυσκολευτείς να το βρεις, είναι μια μεγάλη έκταση με θάμνους.