Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Ο Ναός του Αβαίου Απόλλωνα στο φως


Θεμέλια Ναού Αβαίου Απόλλωνα

«Οι Πέρσες έφτιαχναν τα πάντα στην έρημο» έγραψε ο Ηρόδοτος. Αυτό περιλαμβάνει και την αρχαία πόλη των Αβών στην Φωκίδα, που είχε «έναν μεγάλο ναό του Απόλλωνα……. καθώς και μαντείο». Σε αντίθεση με το φημισμένο μαντείο των Δελφών που το προστάτευε ο ίδιος ο θεός Απόλλωνας πετώντας πέτρες στους επιτιθέμενους, το μαντείο των Αβών κάηκε ολοσχερώς.

Ίσως γι’ αυτό τον λόγο το μαντείο των Αβών ξεχάστηκε με την πάροδο του χρόνου, παρόλο που ο Ηρόδοτος το αναφέρει μαζί με τα εξίσου σημαντικά μαντεία της αρχαιότητας, τους Δελφούς και της Δωδώνης. Για αιώνες, τα αρχαία ερείπια κοντά στο  χωριό Καλαπόδι στην κεντρική Ελλάδα είχαν θεωρηθεί ως απομεινάρια της αρχαίας πόλης των Αβών, αλλά η ιστορία τους παρέμενε ένα μυστήριο.

«Αγέλες υποβρυχίων» βγάζει η Τουρκία στο Αιγαίο!


Τρία τουρκικά υποβρύχια, δύο 209/1400 και ένα 209/1200, σύμφωνα με πληροφορίες του Π.Ν. εγκατέλειψαν την ναυτική βάση του Μαρμαρά στην Προποντίδα, την μεγαλύτερη βάση του τουρκικού Ναυτικού και βγήκαν στο Αιγαίο αργά προχθές το απόγευμα, ενώ είχε προηγηθεί η έξοδος και άλλων υποβρυχίων τις προηγούμενες ημέρες.

Τα σταθερά συστήματα ηχοεντοπισμού του Π.Ν. στην έξοδο των Στενών τα εντόπισαν αργά το βράδυ να βυθίζονται και να χάνονται στα σκοτεινά νερά μεταξύ της Τενέδου και της Ίμβρου.

Είχαν προηγηθεί τρεις πυραυλάκατοι, οι οποίες ακολούθησαν την ίδια πορεία και κινούνται στα διεθνή ύδατα στο Αιγαίο. Κοντά στα τουρκικά υποβρύχια υπάρχει ελληνικό υποβρύχιο που τα παρακολουθεί, ενώ στρατιωτικά ελικόπτερα πραγματοποιούν περιπολίες.

Η Ελληνική παιδεία των Δρυϊδων


Των Α.Σ.Περδικάρη καί Δ.Η.Σπυρίδου.

Με τον όρο Δρυΐδες (Druids) αναφέρεται η ευγενής ιερατική τάξη των αρχαίων Κελτικών κοινωνιών, οι οποίες έζησαν στην Δυτική Ευρώπη, βόρεια και εντεύθεν των Άλπεων και αργότερα στα Βρετανικά Νησιά. Τα έθιμα των Δρυΐδων αποτελούσαν τμήμα του πολιτισμού όλων των φυλετικών ομάδων που ονομάζονταν 'Κέλτοι' και 'Γαλάται' από τους Έλληνες και 'Celtae' and 'Galli' από τους Ρωμαίους, ονομασίες οι οποίες εξελίχθηκαν σήμερα σε 'Celtic' και 'Gaulish'. Οι Δρυΐδες πήραν το όνομα τους από την Βελανιδιά (Δρυς) και ήταν ιερείς και φιλόσοφοι ενώ νομοθετούσαν και απένεμαν δικαιοσύνη.

Η βελανιδιά υπήρξε επίσης το "ιερό" δέντρο των ελληνικών βασιλικών οίκων της Μακεδονίας, πράγμα που είναι ιστορικά και αρχαιολογικά αποδεδειγμένο με το πλήθος ευρημάτων τα οποία βρέθηκαν στους βασιλικούς μακεδονικούς τάφους με τα περίφημα βασιλικά διαδήματα.