Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Η μεγάλη διήμερη μάχη και η απελευθέρωση των Γιαννιτσών (19 - 20 Οκτωβρίου 1912)


Μετά την μεγάλη νίκη του Ελληνικού στρατού στο Σαραντάπορο και την απελευθέρωση των Σερβίων, της Κοζάνης και της Κατερίνης το σύνολο των Ελληνικών μεραρχιών (ΙΙ, ΙΙΙ, ΙV, V, VI, VII) κινούνταν προς τα Γιαννιτσά με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη. Ο Τουρκικός στρατός βρισκόταν σε συνεχή υποχώρηση, ενώ το ηθικό του ήταν στο κατώτατο όριο λόγω των συνεχών ηττών και του υπερδιπλάσιου εχθρού που προήλαυνε νικηφόρα.

Το Γενικό επιτελείο και ο Αρχιστράτηγος του Ελληνικού στρατού Διάδοχος Κωνσταντίνος θεωρούσαν πως ο Χασάν Ταξίν Πασάς και ο Τουρκικός στρατός θα σταματούσε να πολεμήσει στις όχθες του Αξιού ποταμού οχυρώνοντας την τοποθεσία αυτή που έμοιαζε ιδανική για άμυνα.

Έτσι στις διαταγές που εκδόθηκαν από το Γενικό Επιτελείο στις 18 Οκτωβρίου προβλεπόταν η κατάληψη των Γιαννιτσών την επόμενη ημέρα, ενώ οριζόταν η πόλη και ως έδρα του στρατηγείου. Αυτό σήμαινε πως η μάχη που ακολούθησε στις παρυφές της πόλης των Γιαννιτσών δεν είχε προβλεφθεί και αυτό είχε μια αρνητική επίπτωση στην .............προετοιμασία (υλική και ψυχολογική) των Ελληνικών μονάδων.

«Κανίβαλος» ο βασιλιάς των δεινοσαύρων;


Ο Τυραννόσαυρος Ρεξ, ένα από τα μεγαλύτερα σαρκοφάγα ζώα που περπάτησαν ποτέ στον πλανήτη, φαίνεται πως δεν προκαλούσε δέος και τρόμο μόνο στα υπόλοιπα είδη, αλλά και στο ίδιο του το γένος. Επιστημονική ομάδα ανακοίνωσε ότι στα οστά δεινοσαύρων –που φιλοξενούνται και σε μουσεία- εντόπισε σημάδια από τεράστια δόντια, κάτι που ενδέχεται να καταδεικνύει ότι ο Τ.Ρεξ ήταν κανίβαλος.

«Πρόκειται για σημάδια που θα μπορούσε να έχει αφήσει οποιοδήποτε μεγάλο σαρκοφάγο, αλλά ο Τ.Ρεξ ήταν το μόνο μεγάλο σαρκοφάγο στη δυτική Βόρειο Αμερική πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια», δηλώνει ο Νίκολας Λόνγκριτς του Πανεπιστημίου Γέιλ, που δημοσιεύει τα συμπεράσματα της ομάδας του στην επιθεώρηση PLoS ONE.

Οι ερευνητές εντόπισαν 17 απολιθώματα με μεγάλα σημάδια από δόντια, βάθους έως 1,3 εκατοστών, τα οποία απέδωσαν σε Τυραννόσαυρο.

Εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του Κυριάκου Βελόπουλου στη Θεσσαλονίκη


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
19-10-2010

Την Παρασκευή 22-10-2010, ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Κυριάκος Βελόπουλος του Συνδυασμού «ΚΑΘΑΡΑ ΧΕΡΙΑ, ΚΑΘΑΡΕΣ ΙΔΕΕΣ, ΚΑΘΑΡΕΣ ΛΥΣΕΙΣ», θα εγκαινιάσει το εκλογικό κέντρο του στη Θεσσαλονίκη.

Το εκλογικό κέντρο βρίσκεται στην οδό Τσιμισκή 15 και θα χαρούμε να σας δούμε στην εκδήλωση η οποία θα ξεκινήσει στις 21.00 μμ.

Πρόγραμμα υποψήφιου αντπεριφερειάρχη Χαλκιδικής Πάνα Απόστολου, για Τετάρτη 20 Οκτωβρίου


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Χαλκιδική, 19 Οκτωβρίου 2010

Θέμα: Πρόγραμμα  υποψήφιου  αντπεριφερειάρχη  Χαλκιδικής  κ. Πάνα Απόστολου, για Τετάρτη 20  Οκτωβρίου 2010.


Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης  Χαλκιδικής κ. Απόστολος Πάνας μαζί με υποψηφίους περιφερειακούς συμβούλους  θα επισκεφτεί

Στις 6.15 μμ την Όλυνθο
   
Στις 7.00 θα παραβρεθούν στα εγκαίνια του Εκλογικού Κέντρου του υποψηφίου Δημάρχου Πολυγύρου κ. Κων/νου Μπογδάνου

Δηλώσεις του Κυριάκου Βελόπουλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΤ3


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
29-09-2010

Τις εξής δηλώσεις έκανε ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Κυριάκος Βελόπουλος    του συνδυασμού «Καθαρά χέρια, Καθαρές ιδέες» για το ντιμπέιτ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων στην ΕΤ3:

Με έκπληξη ενημερώθηκα μέσω μηνύματος στο κινητό μου τηλέφωνο ότι σήμερα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων στην ΕΤ3 θα μεταδοθεί ντιμπέιτ με τους υποψήφιους περιφερειάρχες Κ Μακεδονίας κ Μπόλαρη και κ Ψωμιάδη.

Για μια ακόμα φορά, η κυβερνητική τηλεόραση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αποδεικνύει πόσο «αντικειμενική» είναι.

Θέλω να τους επισημάνω ότι και οι ψηφοφόροι των υπολοίπων κομμάτων πληρώνουν (παρανόμως μέσω ΔΕΗ) ΕΡΤ, με συνέπεια το υποτιθέμενο ντιμπέιτ τους να καταντά φαρσοκωμωδία.

Εγκαίνια του εκλογικού Κέντρου του υπ. Δημάρχου Πολυγύρου, Κώστα Μπογδάνου

Είσθε δημιουργικό άτομο ;


Του Καθηγητή ΓΙΩΡΓΟΥ  ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Υπάρχουν στιγμές στη ζωή μας στις οποίες αισθανθήκαμε εκείνη την αποστομωτική συναρπαστικότητα της δημιουργικής διαδικασίας, στιγμές στις οποίες είδαμε τελικά μιά ανύπαρκτη μέχρι πριν σχέση σε ιδέες, μιά νέα σύνθεση αντικειμένων, τη λύση σε κάποιο βασανιστικό πρόβλημα ή ένα αμείλικτο ερώτημα.

Υπάρχουν γύρω μας συνάνθρωποί μας που διακρίνονται για την ικανότητά τους, για το προίκισμα ή το προνόμιό τους να ζούνε τέτοιες στιγμές με εναλλασσόμενη αλλά αδιάκοπη ένταση. Και υπάρχουν παράγωγα τέτοιων στιγμών που μας περιβάλλουν από την ώρα που γεννιόμαστε ή που συσσωρεύονται καθώς περνούν τα χρόνια. Στιγμές, άτομα, πράξεις, διαδικασίες και παράγωγα. Τέσσερα στοιχεία που σε  μιά δυναμική αλληλεξάρτηση, υποτίθεται, ότι θάπρεπε να μας δώσουν το προφίλ ή το περίγραμμα του δημιουργικού ατόμου και της δημιουργικότητας. Μπορούν; Σίγουρα και αναμφίβολα ΝΑΙ εφόσον σχετίζονται με τις διαστάσεις του χώρου και του χρόνου.

Νεκρός από την κακοκαιρία στη Χίο


Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί

Εφιαλτική νύχτα περνάει η Χίος, που βρίσκεται ακριβώς στην «καρδιά» της κακοκαιρίας… Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου κήρυξε το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς τα νερά εισβάλλουν ορμητικά στα σπίτια και έχουν παρασύρει πάνω από δέκα αυτοκίνητα. Σε ένα από αυτά, μάλιστα, βρέθηκε νεκρός από πνιγμό ένας άνδρας!

Ο 62χρονος καθηγητής και πρώην κοινοτάρχης Νίκος Λατουσάκης βρέθηκε με το αυτοκίνητό του στην περιοχή Όλυμποι νότια της Χίου, όταν φούσκωσε ένα χείμαρρος και τα ορμητικά νερά το παρέσυραν… Ο οδηγός εγκλωβίστηκε μέσα στο όχημα το οποίο πλημμύρισε και, όταν κατάφεραν να τον εντοπίσουν και να τον απεγκλωβίσουν οι πυροσβέστες, ήταν πια αργά καθώς ξεψύχησε πριν ακόμη μεταφερθεί στο νοσοκομείο!

Πρόκληση στα σχολικά βιβλία των Αλβανών!


Δεν μας έφταναν οι Τούρκοι που φτάνουν τα σύνορα μέχρι την Καβάλα, δεν μας έφταναν οι Σκοπιανοί με την ... "Μακεδονία του Αιγαίου" έχουμε και τους Αλβανούς που διεκδικούν την περιοχή της Ηπείρου μέχρι την Πρέβεζα! Το μόνο που μας λείπει είναι η διεκδίκηση της Κρήτης από τους Αιγύπτιους, για να κλείσουμε από όλες τις πλευρές!

Όχι δεν μας ήλθε έτσι ξαφνικό και συναισθηματικό. Απλά ήλθαν στην δημοσιότητα κάποιες αθλιότητες σχολικών βιβλίων της γειτονικής και "φίλης" Αλβανίας, της οποίας την ένταξη προωθούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Ο λόγος για την «Γεωγραφία της Αλβανίας» που διδάσκεται στην Γ' Λυκείου των σχολείων της χώρας. Σε αυτή, οι μαθητές δε μαθαίνουν μόνο για τα σημερινά όρια του Αλβανικού κράτους αλλά, και για τις περιοχές που «αδίκως» - όπως λέει αρκετές φορές στο βιβλίο - το Συμβούλιο των Πρεσβευτών του 1913 άφησε εκτός των ορίων του κράτους Αλβανικές περιοχές (TrevaShqiptare).

Βατοπέδι: Ποιοί παραπέμπονται και γιατί


Την παραπομπή και των πέντε πρώην «γαλάζιων» υπουργών που εμπλέκονται στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου αποφάσισε το ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα παραπέμπονται οι Θόδωρος Ρουσσόπουλος, Γιώργος Βουλγαράκης, Πέτρος Δούκας, Ευάγγελος Μπασιάκος και Αλέξανδρος Κοντός. Για πολιτική σκευωρία της κυβέρνηση κάνει λόγο η ΝΔ, ενώ οι παραπεμφέντες απειλούν με μηνύσεις και αγωγές!

Η άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον των «Βατοπεδινών» αποτελεί τον προθάλαμο για την παραπομπή τους στο ειδικό δικαστήριο, διαδικασία που μας φέρνει πολύ πίσω στο «βρώμικο '89». Όσο και αν η κυβέρνηση επιχειρεί να μειώσει τη σημασία της πράξης της με το επιχείρημα ότι το δικαστικό συμβούλιο αποτελεί «χρυσή δικλείδα ασφαλείας», η εντύπωση που κυριαρχεί στην κοινή γνώμη είναι ότι οι παραπέμποντας είναι ένοχοι.

Πολύ περισσότερο αν το δικαστικό συμβούλιο αποφασίσει ότι τα αδικήματα είναι παραγεραμμένα και οι εν λόγω υπουργοί μείνουν με τη ρετσινιά!