Πέμπτη 13 Αυγούστου 2009

Δύσκολες μέρες για τον κ.Γκρουέφσκι..

* Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών της ΠΓΔΜ σκληραίνει περαιτέρω τη στάση του αποσύροντας τους βουλευτές του από το κοινοβούλιο.

* Ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια παίρνει θέση στην αναδυόμενη Σκοπιανο-βουλγαρική κόντρα τονίζοντας πως η ΠΓΔΜ«δεν θα πρέπει να δημιουργεί προβλήματα εκεί όπου δεν υπάρχουν».

Μετά τους Βούλγαρους και ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών στην ΠΓΔΜ, Μεντούχ Θάτσι, ανεβάζει τους τόνους και θέτει θέμα βέτο, αυτή τη φορά από την Αλβανία, στην ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Ο Αλβανός πολιτικός, που ανακοίνωσε ότι θα επισκεφτεί τις ερχόμενες ημέρες τη Σόφια και θα έχει επαφές με τη νέα βουλγαρική κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ, δήλωσε ότι στην επόμενη συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, θα του ζητήσει να μπλοκάρει τη διαδικασία ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Κι αυτό, όπως εξήγησε, υπαγορεύεται από την... τρέχουσα πολιτική της κυβέρνησης που οδήγησε τη χώρα σε απομόνωση και σε σύγκρουση με τους γείτονες, καθώς και από τις συνεχιζόμενες διακρίσεις σε βάρος των Αλβανών σε όλες τις σφαίρες της ζωής.

Ο Μ. Θάτσι, ο οποίος παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν από τον πρέσβη της ΕΕ στα Σκόπια Ερβάν Φουέρε και των ΗΠΑ Φιλίπ Ρίκερ, ανακοίνωσε ότι από αυτή την εβδομάδα οι βουλευτές του κόμματός του θα απέχουν από την Βουλή, έως ότου πέσει η σημερινή κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, όπως είπε χαρακτηριστικά, συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα στα Τίρανα με τον Αλβανό πρωθυπουργό.

Οπως ανέφερε, σκεφτόταν να του ζητήσει η Αλβανία να μπλοκάρει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αλλά άλλαξε τελικά γνώμη, επειδή φοβήθηκε μήπως παρεξηγηθεί, κάτι όμως που έχει αποφασίσει να γίνει στην επόμενη συνάντησή τους.

Ο Αλβανός πολιτικός μίλησε με σκληρά λόγια για την εφαρμογή της Συμφωνίας της Οχρίδας, με αφορμή τη συμπλήρωση αυτές τις μέρες οκτώ χρόνων από τότε. Οπως είπε, μοιάζει με κηδεία και η συμφωνία δεν λειτουργεί.Ιδιαίτερη σημασία όμως αποκτά η επίσκεψη του Θάτσι στη Βουλγαρία και η κρίση μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας δεν έχει ξεπεραστεί, ενώ η τελευταία αναμένει την απάντηση για το διάβημα της περασμένης εβδομάδας. «Πρέπει να είμαστε φίλοι με τις γειτονικές χώρες. Πρέπει να κάνουμε συμβιβασμό. Οι σοβαροί πολιτικοί κάνουν συμβιβασμούς», είπε ο Θάτσι.

Παρέμβαση όμως στο θέμα της κρίσης Σκοπίων - Σόφιας έκανε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια, όταν ρωτήθηκε για τις απειλές της Βουλγαρίας ότι θα βάλει βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Ο κ. Ρίκερ ζήτησε από όλα τα μέρη να απέχουν από εικασίες (σπέκουλες) και ότι πρέπει μέσω διπλωματικών συνομιλιών να επιλύσουν τα αμοιβαία προβλήματα. Ομως ο Αμερικανός πρέσβης διατύπωσε και μια σαφή αιχμή κατά της ΠΓΔΜ. «Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν τη χώρα στη διαδικασία για την πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ», είπε προσθέτοντας όμως ότι η ΠΓΔΜ «δεν θα πρέπει να δημιουργεί προβλήματα εκεί όπου δεν υπάρχουν».

(Άρθρο του Χρ.Τελίδη/Αναδημοσιεύεται από το "Έθνος")

Πηγή: Greece Salonika

Τι συνέβη με τους τραυματιοφορείς;


Γράφτηκαν σχόλια όπου αυτόπτης μάρτυρας περιγράφει πως το ασθενοφόρο που πήγε στον τόπο του τραγικού τροχαίου δυστυχήματος, που κόστισε την ζωή στον 19χρονο Χρήστο, έφτασε χωρίς τραυματιοφορείς.

Κατηγόρησαν τους πάντες ότι φταίνε για το μοιραίο τροχαίο. Όμως πουθενά δεν αναφέρθηκε η ευθύνη της διοίκησης του Νοσοκομείου Πολυγύρου.

Μήπως θα έπρεπε αυτοί οι κύριοι να μας πουν που ήταν οι τραυματιοφορείς το μοιραίο ξημέρωμα;

Μήπως πρέπει ο διοικητής του Νοσοκομείου Πολυγύρου να υποβάλει την παραίτησή του; Τόση ανευθυνότητα; Πάνω από 1.000.000 επισκέπτες στην Χαλκιδική και 100.000 κάτοικοι και δεν υπήρχαν στη βάρδια δύο τραυματιοφορείς; Και ο διοικητής του Νοσοκομείου βρίσκεται ακόμα στη θέση του; Αν δεν παραιτηθεί από μόνος του να τον παραιτήσει ο Αβραμόπουλος που είναι και φίλος του.

Αρκετά με την εγκληματική αδιαφορία διαφόρων, που κοστίζει ανθρώπινες ζωές και μάλιστα νέων ανθρώπων.

Στη Χαλκιδική ο Κ.Καραμανλής


Στο Παλιούρι της Χαλκδικής σε σπίτι πολύ φιλικού του προσώπου βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες ακόμα πληροφορίες το Σάββατο ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Κομοτηνή.

Πηγή: newsblog

Κανονικά θα έπρεπε να πάει στην Καψόχωρα και ο νοών νοείτω.

Τριάρα Ηρακλή με Λεβαδειακό


Ο Ηρακλής ήταν πιο ουσιαστικός και αποτελεσματικός στα χρονικά διαστήματα που είχε τον έλεγχο της μεσαίας γραμμής, στο φιλικό-τεστ με τον Λεβαδειακό, και επικράτησε με 3-1.

Μάλιστα, οι παίχτες του Όλεγκ Προτάσοφ αποθεώθηκαν στο φινάλε από τους οπαδούς τους,που βρέθηκαν στο Καυτανζόγλειο, καθώς από το 79’ έως τη λήξη ο «Γηραιός» ήταν καταιγιστικός, πετυχαίνοντας δύο γκολ, το 2-1 με τον 17χρονο Βέλλιο (80’) και το 3-1 με τον Κονέ (85’).

Στο πρώτο 25λεπτο οι «κυανόλευκοι» είχαν σε μεγάλα κέφια τους Παπαστεργιανό, Μπόσνιακ και Μιλάνο και προηγήθηκαν (1-0) στο 15’ με τον κεφαλιά του Γιάκομπ, ύστερα από φάουλ του τελευταίου. Στη συνέχεια ο ρυθμός του παιχνιδιού έπεσε αφού η κόπωση και οι αλλαγές επηρέασαν και τις δύο ομάδες... Ο Λεβαδειακός απείλησε στο 60’ με κεφαλιά του Μπούσι και στο 67’ με τον Ταραλίδη (τον πρόλαβε ο Μπαντής), ενώ στο 78’ βρήκε... δίχτυα με γυριστό σουτ του Βασιλείου (1-1).

Η είσοδος του Βέλλιου, που μπήκε στη θέση του Ντίκα, άλλαξε άρδην την εικόνα της αναμέτρησης. Ο Ηρακλής απέκτησε... ταχύτητα και αιφνιδίασε για δεύτερη φορά τον Λεβαδειακό.

ΗΡΑΚΛΗΣ: Μπαντής, Μάρτος (61' Σαρακατσάνος), Λέκι (79' Κατσικάς), Κατσαμπής, Γιαννούλης, Φούφουλας (61' Αγρίτης), Παπαστεριανός (61' Κονέ), Μιλάνο (72' Βουτσιάς), Ντίκα (79' Βέλλιος), Μπόσνιακ (75' Καρλόπουλος), Γιάκομπ (67' Παπαζαχαρίας).

ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ: Καρακώστας, Μουλόπουλος (82' Μαχαίρας), Μαρτορέλ (46' Καψής), Ζησόπουλος, Κόλτζος (85' Λεμονής), Μπράνκο (61' Κόλτζης), Ταραλίδης, Σερτζίνιο, Μπάρκογλου (65' Τζωρμπατζάκης),
Βασιλείου, Μπούσι.

Πηγή: Εθνοσπόρ

ΠΑΟΚ-Εργοτέλης 1-0 - Τους χώρισε η "οβίδα" του Σορλέν


Ένα πανέμορφο γκολ του Ολιβιέ Σορλέν στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων διαμόρφωσε τη διαφορά μεταξύ ΠΑΟΚ και Εργοτέλη στο μεταξύ τους φιλικό την Τετάρτη στην Τούμπα. Οι παίκτες των δύο ομάδων είχαν όρεξη να προσφέρουν και δημιουργήθηκαν αρκετές ευκαιρίες. Στο 27ο λεπτό, ακυρώθηκε γκολ που πέτυχε ο Σασιαβίλι για λογαριασμό των Κρητικών. Θετικό το ντεμπούτο για Βιτόλο.

Μπορεί το φιλικό της Τούμπας να έγινε στο πλαίσιο της μεταγραφής του Βασίλη Κουτσιανικούλη στον ΠΑΟΚ από τον Εργοτέλη, αλλά τόσο ο Έλληνας επιθετικός, όσο και ο Χαλκιάς έλειπαν με την Εθνική ομάδα, ενώ και οι Μουσλίμοβιτς, Σνάουτσνερ είναι ανέτοιμοι. Βέβαια, ήταν μιας τάξης ευκαιρία για τον Φερνάντο Σάντος, αλλά και για τον κόσμο που πήγε στο γήπεδο, για να δει αγωνιζόμενους αρκετούς ποδοσφαιριστές που δεν είχαν αρκετό χρόνο συμμετοχής ως τώρα, όπως ο Κρέσιτς, ο Σαβίνι, ο Βιεϊρίνια και φυσικά ο Βιτόλο, που είναι και το τελευταίο μεταγραφικό απόκτημα του δικεφάλου. Από την άλλη πλευρά, ο Νίκος Καραγεωργίου παρέταξε τα καλύτερα δυνατά του όπλα και έβγαλε χρήσιμα συμπεράσματα εν όψει της πρεμιέρας της Σούπερ Λιγκ, με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό το επόμενο Σάββατο (22/8).

Χωρίς τα... νύχια του Μουσλίμοβιτς

Στο αγωνιστικό μέρος της συνάντησης, οι παίκτες του ΠΑΟΚ ήταν καλύτεροι στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού. Ωστόσο, φαίνεται πως χωρίς τον Μουσλίμοβιτς έχουν πρόβλημα στο ολοκλήρωμα των φάσεων, καθώς λείπει ο παίκτης που είτε θα πάει η μπάλα σε αυτόν, είτε θα ανοίγει χώρους για τους παίκτες που θα βγαίνουν ως «κρυφοί» από το κέντρο.

Αρκετές ευκαιρίες εκατέρωθεν

Στο 12ο λεπτό, ο Φιλόμενο είχε δοκάρι, ενώ ο Κονσεϊσάο στο 20΄ δεν κατάφερε να σκοράρει από πλεονεκτική θέση και ο Πόζα, πέντε λεπτά αργότερα απέκρουσε το σουτ του Βιεϊρίνια. Στο 27΄ ακυρώθηκε γκολ του Εργοτέλη λόγω οφσάιντ (ήταν οριακό) του Σασιαβίλι. Μέχρι το τέλος του πρώτου ημιχρόνου, οι γηπεδούχοι είχαν άλλες δύο καλές στιγμές για να προηγηθούν με τον Βιεϊρίνια (32΄) και τον Σαβίνι (35΄). Στο 40ο λεπτό αποχώρησε από τον αγωνιστικό χώρο ο Μπιζέρα λόγω τραυματισμού.

Στην επανάληψη, αν και ο ρυθμός δεν ήταν ο ιδανικός, οι παίκτες των δύο ομάδων κυνήγησαν το γκολ και δημιούργησαν και πάλι αρκετές ευκαιρίες. Στη πιο σημαντική από αυτές ο Μπούντιμιρ (58΄), ελίχθηκε όμορφα έξω από την περιοχή, πέρασε τον Μαλεζά και από πλάγια θέση σούταρε δυνατά πάνω στο κάθετο δοκάρι.

Η... λύση του Σορλέν

Οι πολλές αλλαγές, ωστόσο, του τελευταίου 20λέπτου, έριξαν το ρυθμό και πέρα από κάποιες προσπάθειες από συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές, όπως των ορεξάτων Αμπουμπακαρί και Ίβιτς δεν υπήρξαν άλλες φάσεις με αποτέλεσμα το παιχνίδι να λήξει ισόπαλο χωρίς τέρματα. Βέβαια, στο 84΄ αν ο Σέρβος μέσος ήταν πιο ψύχραιμος θα μπορούσε να είχε πλασάρει καλύτερα τον Δασκαλάκη. Ο Έλληνας τερματοφύλακας μπλόκαρε και την κεφαλιά του Ίβιτς δύο λεπτά αργότερα. Στο 91ο λεπτό, όμως, ο Σορλέν πέτυχε ένα πολύ όμορφο γκολ από μακρινή απόσταση.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΠΑΟΚ (Φερνάντο Σάντος): Κρέσιτς, Τσιρίλο, Μαλεζάς, Μπιζέρα (40΄ λ.τ. Αποστολόπουλος), Σαβίνι, Πάμπλο Γκαρσία, Βερόν, Ίβιτς, Κονσεϊσάο, Βιεϊρίνια, Φιλόμενο

Στο δεύτερο ημίχρονο έπαιξαν και οι: Βιτόλο, Λίνο, Σορλέν, Αναστασάκος, Αμπουμπακαρί

ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ (Νίκος Καραγεωργίου): Πόζα, Γιαλούσης, Χίμπλινγκερ, Βίσιο, Ρουμπάκης, Τζούνιορ, Σασιαβίλι, Μπέτο, Ρομάνο, Ορφανός, Μπουντιμίρ

Στο δεύτερο ημίχρονο έπαιξαν και οι: Δασκαλάκης, Λεάλ, Γελαδάρης, Καρέλης, Φραγκουλάκης, Κορδονούρης, Κοιλιάρας

Πηγή: Sportnet