Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

22 Δεκεμβρίου 1940, ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει την Χιμάρα

Μετά την απελευθέρωση των Αγίων Σαράντα στις 6 Δεκεμβρίου 1940, κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο, του Λουκόβου στις 7 και του Πικέρασι (Πικέρνι) στις 8 του ίδιου μήνα, η 3η Μεραρχία του Ελληνικού Στρατού κινήθηκε βόρεια και στις 13 Δεκεμβρίου είχε φθάσει δυτικά και βορειοδυτικά του Μπόρσι, στην άριστα οχυρωμένη γραμμή, ύψωμα 613 – Μάλι ε Κηπαρόιτ – Μάλι ε Τζόρετ – αυχένας Κούτσι – Μάλι Ιτέρας που υπεράσπιζε η ιταλική μεραρχία Σιένα.

Το απόσπασμα Τσακαλώτου προώθησε το Ι/42 τάγμα στην περιοχή Φτέρα – Τζόρα για να αντικαταστήσει την Α΄ Ομάδα Αναγνωρίσεως, το δε ΙΙ/40 στον ορεινό όγκο Μάλι Ιτέρας για να εκβιάσει δι’ υπερκεράσεως τον αυχένα Κούτσι, με κατάληψη του όγκου της Παπαθιάς.

Στις 15 Δεκεμβρίου οι πρώτες επιθέσεις του 12ου Συντάγματος Πεζικού (Σ.Π.) κατά των υψωμάτων του Κηπαρού απέτυχαν.

Η εορτή της Αγίας Αναστασίας στην ομώνυμη Ιερά Μονή στα Βασιλικά (Φωτο)


Για την Romfea.gr, Θωμάς Αναστασιάδης

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου η μνήμη της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας, στην Ομώνυμη Ιερά Μονή στα Βασιλικά Χαλκιδικής.

Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μιλήτου κ. Απόστολος, συμπαραστατούμενος από τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους Θεουπόλεως κ. Παντελέημονα και Θερμών κ. Δημήτριο.

Επίσης έλαβαν μέρος πολύ κληρικοί και μοναχοί, πολλοί από τους  οποίους ήταν φοιτητές της πάλαι ποτέ λειτουργούσης Εκκλησιαστικής Σχολής της Μονής.

Κωνσταντινούπολη: Με δακρυγόνα και αύρες νερού διέλυσαν πορεία

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε μια πλατεία της συνοικίας Καντίκιοϊ της Κωνσταντινούπολης και ζητούσαν να παραιτηθεί η κυβέρνηση Ερντογάν

Η αστυνομία χρησιμοποίησε αύρες νερού και δακρυγόνα εναντίον διαδηλωτών οι οποίοι έκαναν σήμερα πορεία στην Κωνσταντινούπολη για τα πολεοδομικά σχέδια της τουρκικής κυβέρνησης και μια έρευνα για διαφθορά στο πλαίσιο της οποίας έχουν συλληφθεί πολλά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και γιοι υπουργών.

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε μια πλατεία της συνοικίας Καντίκιοϊ της Κωνσταντινούπολης κρατώντας πανό που καλούσαν την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να παραιτηθεί, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan News.

Σοκ στην Κατερίνη: Αυτοκτονία στις ράγες του τραίνου σήμερα το πρωί

φωτο: lefteria.blogspot.gr
Τραγικό θάνατο βρήκε ένας νεαρός άντρας, αγνώστων στοιχείων μέχρι στιγμής, όταν περίπου στις 11.15 το πρωί, παρασύρθηκε από την επιβατική αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη στο ύψος του Σιδηροδρομικού Σταθμού της Κατερίνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο νεαρός αυτόχειρας (20-25 ετών) περίμενε να ξεκινήσει η ακινητοποιημένη αμαξοστοιχία και αμέσως μετά έβαλε τέλος στη ζωή του τοποθετώντας το κεφάλι του στις γραμμές του τρένου με αποτέλεσμα να βρει φριχτό θάνατο.

«Πρόμαχος», μια ταινία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Το «πράσινο φως» στα γυρίσματα της ταινίας στην Ακρόπολη έδωσε το ΚΑΣ

Ταινία με θέμα την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Ελλάδα γυρίζουν δύο, ελληνικής καταγωγής, αμερικανοί σκηνοθέτες, ο Τζον κι ο Θίοντορ Βούρχες.

Η ταινία, με τίτλο «Πρόμαχος», είναι συμπαραγωγή Ελλάδας - Αγγλίας - Γαλλίας, ενώ σύμφωνα με το σενάριό της, μια ομάδα ελλήνων δικηγόρων ξεκινούν δικαστικό αγώνα για την επιστροφή των περίφημων μνημείων.

Κάτι «μαγειρεύει» ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

Πολλές συναντήσεις έχει τελευταία ο πρώην Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος επιδεκινύει μεγάλη κινητικότητα!

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ (ο τίτλος παραμένει) συναντά πολλούς βουλευτές που περνούν το κατώφλι του γραφείου του στην οδό Αραβαντινού, αλλά και στελέχη και δημοσιογράφους.

Τα 9 πιο άσχημα ψάρια που κρύβονται στο βυθό


Δείτε 9 είδη ψαριών που σίγουρα δεν φημίζονται για την ομορφιά τους

Ασχήμια υπάρχει και στον βυθό της θάλασσας...

Πολλά από αυτά τα ψάρια ίσως δεν τα ξέρετε, αλλά σίγουρα δεν είναι και το καλύτερο θέαμα καθώς δεν φημίζονται για την ομορφιά τους.

Αντάρτες του ΠΑΣΟΚ καλούν Βενιζέλο να φύγει από τη κυβέρνηση

Επιστολή στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, έστειλαν το Σάββατο επτά μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του οργάνου, θέτοντας σε αμφισβήτηση τις βασικές επιλογές της ηγεσίας.

Στην επιστολή αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι το ΠΑΣΟΚ διολίσθησε σταδιακά, ιδεολογικά, εφαρμόζει χαλαρές πολιτικές διαδικασίες, ενώ παρατηρούν ότι υπάρχουν και προβλήματα εσωκομματικής δημοκρατίας. Τονίζεται ότι η πλειονότητα των στελεχών, των μελών και των φίλων του «επέδειξε τη μέγιστη ανοχή» στη νέα ηγεσία, στην οποία δεν αναγνωρίζεται ότι μπορεί μόνη της να αντιμετωπίσει τη μεγάλη πρόκληση που προέρχεται από την τρόικα και είναι η απόλυτη εφαρμογή του νεοφιλελεύθερου μοντέλου, στην Ελλάδα.

Η dolce vita του Μιχάλη Λιάπη στην εξωτική Μαλαισία

Dolce vita Μαλαισία κάνει ο συνταξιούχος και πρώην υπουργός Μιχάλης Λιάπης ο οποίος συνελήφθη να οδηγεί το ανασφάλιστο πολυτελές τζιπ του με πλαστές πινακίδες.

Όπως αποκαλύπτει η Real news, o φακός της εφημερίδας τον έπιασε στα πράσα με την όμορφη συνοδό του να απολαμβάνει το φαγητό του στην κινεζική συνοικία της Κουάλα Λουμπούρ.

Δημοσκόπηση Pulse: Μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ με 2,5%

Σαφές δημοσκοπικό προβάδισμα 2,5 ποσοστιαίων μονάδων καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ σε δημοσκόπηση της εταιρίας Pulse για την «Εφημερίδα των Συντακτών».

Αναλυτικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 22,5% και ακολουθεί η ΝΔ με 20%. Τρίτο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή με 11,5%, ενώ το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ ισοψηφούν με ποσοστό 5,5%. Στην επόμενη θέση οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,5% και η ΔΗΜΑΡ με 3%.

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων ψηφοδελτίων ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει ποσοστό 25%, ενώ η ΝΔ έπεται με 22,5%. Η Χρυσή Αυγή 13%, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ συγκεντρώνουν από 6,5%. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 5% και η ΔΗΜΑΡ 3,5%.

Ένας εξωπλανήτης στο χείλος της καταστροφής

DAVID CABEZAS JIMENO

Ο πλανήτης Kepler 91b βρίσκεται 3.360 έτη φωτός μακριά μας, στην περιοχή του αστερισμού Λύρα.

 Έναν καυτό πλανήτη που κινείται γύρω από έναν κόκκινο γίγαντα με τη μικρότερη τροχιά που έχει παρατηρηθεί ποτέ ανακάλυψαν αστρονόμοι αναλύοντας τα δεδομένα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ. Με αστρονομική χρονική κλίμακα δεν περισσεύει πολύς χρόνος για τον πλανήτη αφού το άστρο του μεγαλώνει καταπίνοντας γύρω του τα πάντα, ένα μέλλον που περιμένει και τη Γη σε περίπου 5 δισεκατομμύρια χρόνια.

Ο πλανήτης Kepler 91b βρίσκεται 3.360 έτη φωτός μακριά μας, στην περιοχή του αστερισμού Λύρα. Έχει μέγεθος ανάλογο με αυτό του Δία και μάζα 14% μικρότερη, συντηρεί μία αραιή ατμόσφαιρα, ενώ κινείται σε τροχιά 11 εκατομμυρίων χιλιομέτρων γύρω από το άστρο του εκτελώντας μία πλήρη περιφορά σε έξι μέρες.