Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

Γιορτάζει ο Άγιος Πρόδρομος


Σήμερα είναι η παραμονή της γιορτής του Αγίου Προδρόμου. Είναι παράδοση στον Πολύγυρο να πηγαίνουν προσκυνητές στο χωριό Άγιος Πρόδρομος, στο οποίο γίνεται μεγάλη πανήγυρη. Παλαιότερα το χωριό είχε την ονομασία Ρεσετνίκια.

Το εξωκκλήσι του Αγίου Προδρόμου, έχει χτιστεί το 1852. Ευχόμαστε χρόνια πολλά σε όλους τους προσκυνητές και τους κατοίκους του χωριού Άγιος Πρόδρομος Χαλκιδικής, που είναι Δημοτικό Διαμέρισμα του Καποδιστριακού Δήμου Πολυγύρου.

Μετά τον Άγιο Πρόδρομο ετοιμαζόμαστε για τον Αη Μάμα. Αη Μάμα παναήρ' που έλεγαν και οι παλαιότεροι από εμάς.

Έχουμε να κάνουμε δύο παρατηρήσεις.

Το χωριό Άγιος Πρόδρομος και το Παλαιόκαστρο ανήκουν στην Μητρόπολη Αρναίας και όχι στην Μητρόπολη Κασσανδρείας. Δηλαδή με λίγα λόγια ο Πολύγυρος έχει δύο Μητροπολίτες. Ονομάζονται Νικόδημοι και οι δύο.

Σχετικά με τον Άγιο Μάμα τώρα. Ο Άγιος Μάμας έπρεπε να ανήκει στον Δήμο Πολυγύρου γιατί η πανήγυρη που γίνεται εκεί είναι πανάρχαια και συνδέεται ιστορικά με τον Πολύγυρο.

Τέλος πάντων, τι να λέμε τώρα...

Η Μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή

Mυτιλήνη, του Ευστράτιου Χαραλάμπους

(αναγνώστη του foreignpress-gr.com)

Στις 2 Μαΐου 1919 και ώρα 0730 προσεγγίζει το πρώτο ελληνικό οπλιταγωγό, με τμήματα του 4ου Συντάγματος Πεζικού της 1ης Μεραρχίας, στην προβλήτα του λιμανιού της Σμύρνης, μπροστά από τη Λέσχη Κυνηγών, όπου περίμενε ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος και οι προεστοί της πόλης , επιτέλους το όνειρο γινόταν πραγματικότητα , αισθήματα χαράς και εθνικής περηφάνιας πλημμύριζαν τους έλληνες κατοίκους όχι μόνο της Σμύρνης άλλα όλης της Μικρασίας, της Mητέρας Πατρίδας και της Υφηλίου.

Στις 19 του ίδιου μήνα του ίδιου έτους αποβιβάζεται στη Σαμψούντα ο Συνταγματάρχης Μουσταφά Κεμάλ με στόχο να <<σώσει τη καταρρέουσα Οθωμανική Αυτοκρατορία>> κυνηγημένος από το Σουλτάνο , λόγω συμμετοχής στο κίνημα των Νεότουρκων όπως αναφέρουν οι τουρκικές πηγές, νεότερες έρευνες όμως τονίζουν ότι του είχε ανατεθεί αποστολή από την κυβέρνηση, από την οποία χρηματοδοτείτο, να καταστείλει τις επαναστατικές κινήσεις στο Πόντο να πάρει με το μέρος του τους Κούρδους φύλαρχους και να προετοιμάσει το λαό μετά την <<εισβολή >> του εντολοδόχου των Μεγάλων Δυνάμεων, Ελληνικού Στρατού.

Τα παραπάνω δύο ιστορικά γεγονότα , αποτέλεσαν τις αφετηρίες δραματικών γεγονότων και για τους δύο λαούς, που για μεν τον ελληνικό οδήγησε στο σβήσιμο της << εθνικής ιδέας>>, στις 91225 στρατιωτικές απώλειες , στη δημιουργία 1,5 εκατ. προσφύγων και στην απώλεια αγνώστου αριθμού ελλήνων της Μικρασίας.

Αντίθετα για τον τουρκικό λαό είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία του σύγχρονου τουρκικού κράτους με την σημερινή του μορφή , πράγμα το οποίο φαινόταν απίθανο μετά τη λήξη του Α΄ ΠΠ και την άνευ όρων συνθηκολόγηση της Οθωμανικής κυβέρνησης.

Μεγάλες δυνάμεις, μεγάλη εξαπάτηση

Το πρόβλημα της διάλυσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας τέθηκε επί τάπητος , εν μέσω αντικρουόμενων συμφερόντων των Μεγάλων Δυνάμεων και ενώ εκ πρώτης όψεως φαινόταν απλό γινόταν πολύπλοκο ,όταν αναλογισθεί κανείς την τεράστια σημασία των Στενών των Δαρδανελίων, των πετρελαιοφόρων περιοχών της Μεσοποταμίας , Μοσούλης και του νοτίου Καυκάσου (Βατούμ-Μπακού) σε συνδυασμό με την απόφαση των Μεγάλων Δυνάμεων να πετρελαιοκινήσουν τους πολεμικούς τους στόλους , οι οποίοι χρησιμοποιούσαν μέχρι τότε τον ατμό.

Κάθε μεγάλη δύναμη είχε τις δικές της επιδιώξεις . Η Μ. Βρετανία εποφθαλμιούσε τα Στενά και τις πηγές του πετρελαίου. Οι ΗΠΑ αντέδρασαν έντονα και ο πρόεδρος τους Ουίλσον δήλωσε ότι <<οι ΗΠΑ δεν θα αναγνωρίσουν οποιαδήποτε συνθήκη θα υπέγραφαν οι Σύμμαχοι με την Οθωμανική Κυβέρνηση , μολονότι δεν είχε ποτέ κηρυχθεί πόλεμος μεταξύ Αμερικάνων και Οθωμανών>>.

Προσπαθώντας δε να επιτύχει του σκοπού του έβαλε τον ανθρωπισμό <<ως μάσκα>> και πρότεινε την ίδρυση ενός μεγάλου αρμενικού κράτους υπό την προστασία της Αμερικής (μετά τη γενοκτονία των Αρμένιων από τους Νεότουρκους) στο οποίο φυσικά θα ενσωματώνονταν και η πετρελαιοφόρος περιοχή Βατούμ-Μπακού.

Η Ιταλία επεδίωκε την προσάρτηση της παράλιου περιοχής από τα Στενά μέχρι τη Μερσίνα και η Γαλλία ζητούσε μία ζώνη με έξοδο προς τη Μερσίνα και τα Άδανα και την ενδοχώρα μέχρι Σίβας (Σεβάστεια).

Οι ανωτέρω Δυνάμεις εξαντλημένες οικονομικά και απρόθυμες να υποστούν άλλες απώλειες μετά τον Α’ ΠΠ, σε συνδυασμό με το αβέβαιο του κινήματος του Κεμάλ , αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τον Ελληνικό Στρατό <<προσωρινά ως εντολοδόχο των Δυνάμεων προς τήρηση της τάξεως>>. Τι θα επικρατούσε όμως όταν δεν θα υπήρχαν οι λόγοι υπάρξεως του Ελληνικού Στρατού;

Είχε τη δυνατότητα ο Εθνάρχης Βενιζέλος να εκτιμήσει τις πραγματικές προθέσεις των Μ Δυνάμεων ή ο παρορμητικός του χαρακτήρας και ο πόθος για εθνική ολοκλήρωση δεν του επέτρεπαν να αντιληφθεί την πραγματικότητα;

Πόλεμος για το πετρέλαιο

Ήταν αδύνατο τότε η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να αντιληφθεί τις προθέσεις των συμμάχων οι οποίες ναι μεν ταυτιζόταν με τα ελληνικά όνειρα αλλά ήταν αβέβαιο τι θα γινόταν στο μέλλον, όταν διαφοροποιόταν η κατάσταση .

Έτσι λοιπόν παρουσιάστηκε ο πόλεμος των πετρελαίων ως ιερός πόλεμος των Ελλήνων.

Η αλήθεια , γράφει με το ίδιο πνεύμα ο Σακελλαρόπουλος ,<<ήρχισε να διαφαίνεται καθ’όλην την τραγικότητα της . Η απόφασις δια την αποστολήν του Ελληνικού Στρατού εις την Μ.Ασίαν ελήφθη προς εξυπηρέτησιν σκοπών ασχέτων προς την Ελλάδα , κανείς δεν το αμφισβητεί πλέον οι Άγγλοι δια της αποστολής του Ελληνικού Στρατού επεδίωκον να εκβιάσουν την ηγεσία του Κεμαλικού κινήματος εις συνθηκολόγησιν και ταυτόχρονα να πιέσουν τους συνεταίρους της Αντάτ να προβούν εις παραχωρήσεις υπέρ του Αγγλικού κράτους.>>

Λαμβανομένου υπόψη των παραπάνω δεν είναι καθόλου εχθρική η φράση του Ιταλού ΥΠΕΞ Κόμη Σφόρτσα <<Η Ελλάς κατεδικάσθη την ημέρα ακριβώς κατά την οποίαν η Κυανόλευκος εκυμάτιζε επί του φρουρίου της Σμύρνης και έκαμνε τας Αθήνας να παραληρούν>>.

Ο Γενικός Επιτελάρχης Στγος Κ. Γουβέλης σε υπόμνημά του στις 18 Ιαν 1921 μεταξύ άλλων αναφέρει <<Μόνο άφρων , θα ετόλμων να είπω θα ήτο δυνατόν να συλλάβη τοιούτον σχέδιον πολιτικής και στρατιωτικής ενεργείας, να προβή εις εκτέλεσιν τοιαύτης παρατόλμου υπερπόντιας εκστρατείας , ριψοκινδύνου και αμφιβόλου λίαν , τελικής και οριστικής επιτυχίας , απαιτούσης δε κολοσσιαίας θυσίας και δυσβάστακτα δια το ελληνικόν κράτος και τον λαόν βάρη…..>>.

Ο Βενιζέλος δεν ήταν <<άφρων>> ούτε και <<τυχοδιώκτης>> πλην όμως δεν ήταν ο παλαιός επαναστάτης ούτε ο φλογερός ηγέτης των εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων , πίστευε ότι στέλνοντας τον ελληνικό στρατό , έστω και χωρίς τη διασφάλιση εκ των προτέρων των ελληνικών διεκδικήσεων θα δημιουργούσε μία <<ντε φάκτο >> κατάσταση την οποία θα επέβαλλε στους Συμμάχους .

Υποτίμησε την ωμότητα των συμφερόντων των Μ.Δυνάμεων και τις διασυμμαχικές διαφωνίες , ως προς τη διεκδίκηση του πλούτου της Ανατολής και υπερτίμησε την αξιοπιστία του <<φιλελληνισμού>> ενώ δεν είχε σίγουρη όχι μόνο τη βοήθεια άλλα ούτε και μία έντιμη και σταθερή ουδετερότητα. Υποτίμησε ακόμα το δυναμισμό του τουρκικού λαού και υπερτίμησε τις δυνατότητες μιας μικρής χώρας , όπως η Ελλάδα να επιβάλλει την ειρήνη με δικά της στρατιωτικά και οικονομικά μέσα .

Η μεταχείριση της Ελλάδας από τους συμμάχους μοιάζει << με την κόρη την οποία ο πλούσιος εραστής μόλις βρει άλλη την εγκαταλείπει ή το χειρότερο για να απαλλαγεί απ’ αυτή την οδηγεί μέχρι την αυτοκτονία >>..Η παρομοίωση φαίνεται δικαιολογημένη εάν παρακολουθήσει κανείς τις <<κρυφές ερωτοτροπίες>> των συμμάχων με τον Κεμάλ .

Τα στοιχεία τα δίνει ο ίδιος ο Κεμάλ σε ένα δημοσίευμα σε δύο γαλλικές εκδόσεις <<Λόγοι του Γαζή Μουσταφά Κεμάλ >> και <<Ντοκουμέντα σχετικά με τους λόγους του Μουσταφά Κεμάλ>>.

Σε ένα τηλεγράφημα του από τη Σεβάστεια το 1919 προς τον Διοικητή του 15ου Σ. Σ. Κιαζήμ Καρά Μπεκήρ Πασά , ο οποίος βρισκόταν στο Ερζερούμ γράφει, <<Όσον αφορά τους ξένους αποκαταστάθηκε πολύ σοβαρά επαφή με τους Αμερικάνους , τους Γάλλους και τους Άγγλους. Οι αντιπρόσωποι των εφοδιασμένοι με πληρεξούσια ήλθαν έως τη Σεβάστεια και σύναψαν μαζί μας αγαθές σχέσεις . Γνωρίζουμε ασφαλώς ότι έστειλαν εκθέσεις στους εντολείς των στις οποίες αποδεικνύουν ότι το εθνικό κίνημα δεν είναι έργον ενός ή δύο προσώπων , άλλα έχει χαρακτήρα αληθινά εθνικό …>>.

Καταφαίνεται περίτρανα το αιώνιο διπλό παιχνίδι ιδιαίτερα των Άγγλων, εάν πετύχαινε η Ελλάδα στην Μ. Ασία θα είχε πιστό τοποτηρητή των συμφερόντων της, εάν επιβαλλόταν ο Κεμάλ δεν θα ήταν <<κομμένες >> οι γέφυρες για μια ανανέωση <<της πατροπαράδοτης φιλίας με την Τουρκία >>.

Το αυτό διπλό παιχνίδι έπαιζε αρχικά και μεταξύ Σουλτάνου και Κεμαλικού κινήματος <<ισχυρότατη ήτο και η πίεσις εκ μέρους της Αγγλίας επί των συνεταίρων της Αντάτ >> γράφει ο Καρολίδης <<και ναι μεν η αγγλική πολιτική επεθύμει την εκκαθάρισιν της πολεμικής καταστάσεως δια της μετά της Τουρκίας διαρρυθμίσεως των της Μεσοποταμίας και ιδία της πετρελαιοφόρου Μουσούλης , περιοχών , αλλ’ επεδίωκε και την παγίωσιν της εν τη όλη ανατολική λεκάνη της Μεσογείου καταστάσεως , υποστηρίζουσα ενθέρμως την απόλυτον αποκατάστασιν της Ελλάδος εις τα αφαιρεθέντα εκ της Τουρκίας εδάφη. Την πολιτικήν ταύτην θα επεδοκίμαζεν η Γαλλία , ως και αυτή συμφέρουσα , εάν δεν επήρχετο η δημιουργηθείσα δυσπιστία περί της πιθανής υποσκελίσεως αυτής υπό της Αγγλίας κ.λ.π. Εις την καμπήν ταύτην της μεταστροφής των πραγμάτων δέον να αναζητηθεί η όλη συμφορά της Ελλάδος>>.

Δεν ενθάρρυνε μόνο η Αγγλία τον Κεμάλ , επίσης η Αμερική κάτω από τις ιδεαλιστικές διακηρύξεις του προέδρου της , η δε Γαλλία δεν άργησε να προσφέρει γη και ύδωρ ,γράφει ο ίδιος ο Κεμάλ <<Χθες ένας Γάλλος της αρμοστείας της Κων/πόλεως ονομαζόμενος Λελόγκ , έφθασε εδώ με αποστολή να συνομιλήσει μαζί μας . Είναι κομιστής επιστολής του υπασπιστού του Ντεσπρέ , ο οποίος δηλώνει ότι οι Γάλλοι είναι ολοκληρωτικά υπέρ του εθνικού μας κινήματος , ότι η κυβέρνηση του Φερίντ Πασά είναι καταδικασμένη να πέσει και ότι οι Γάλλοι είναι έτοιμοι και το θεωρούν ευχαρίστηση τους να ικανοποιούν όλας τας επιθυμίας μας >>.

Η αρχή της μεγάλης περιπέτειας

Η απόφαση για την αποστολή του Ελληνικού Στρατού λήφθηκε σε μια στιγμή αγγλογαλλικού συμβιβασμού και με την ανοχή της Αμερικής . Έπρεπε να εκτελεσθεί πριν αλλάξουν γνώμη οι συνέταιροι , δεν είχαν παρέλθει 48 ώρες και η απόβαση δεν είχε πραγματοποιηθεί και ο Λόιντ Τζώρτζ έξω φρενών κινητοποίησε το Βενιζέλο , ο οποίος με τη σειρά του τηλεγράφησε στον Συν/χή Ζαφειρίου και έλεγε χαρακτηριστικά <<Σταματήσατε εν ανάγκη πάσαν επιβίβασιν Υγειονομικών Σχηματισμών , Συζυγαρχιών κ.λ.π. Επιβιβάσατε εντός της σήμερον , εργαζόμενοι και την νύκτα , Ευζωνικόν Σύνταγμα και Πυροβολαρχίαν Βολής . Αύριον μέχρι πρωίας απόλυτος ανάγκη αναχωρήσει Μεραρχίαν .Στόπ. Πάσα αναβολή δύναται να έχει ολεθρίας συνεπείας διά τα εθνικά συμφέροντα>>. Έτσι λοιπόν πέσαμε στη παγίδα χωρίς υπόσχεση εκ μέρους των συμμάχων για βοήθεια υλική και στρατιωτική.

Αποβιβάστηκε ο στρατός και άρχισαν τα εμπόδια <<δια την τήρηξιν της τάξεως>> όχι μόνο εκ μέρους των Τούρκων όπως αναμενόταν αλλά και των Ιταλών, γράφει ο Μιχ.Ροδάς <<Είναι χαρακτηριστικόν ότι ο Ιταλός Ταγματάρχης Κορσίνη ήνοιξε τας θύρας των κεντρικών φυλακών της Σμύρνης και απελευθέρωσε άπαντα τα κοινωνικά αποβράσματα με τη βεβαιότητα ότι θα δημιουργήσουν δυσσαρέστους καταστάσεις >> .

Δεν αρκούσε μόνο η καχυποψία και τα προσκόμματα τα οποία δημιουργούσαν οι σύμμαχοι στον Ελληνικό Στρατό ,αλλά τον εμπόδιζαν να προελάσει και να καταστρέψει τα άτακτα σώματα του Κεμάλ (Τσέτες , Ζειμπέκηδες) τα οποία τρομοκρατούσαν την ύπαιθρο και παράλληλα δημιουργούσαν δίκτυο πληροφοριοδοτών. Έτσι παρέμεινε επί 14 μήνες ο στρατός ( 4 μεραρχίες ) σε ακινησία ,απραγία, ασχολούμενος με άλλα δημιουργώντας άσχημη εντύπωση στους κατοίκους και ανεχόμενος τα κτυπήματα των τούρκων άτακτων.

Για οποιαδήποτε κίνηση ο στρατός έπρεπε να είχε την έγκριση των Άγγλων, πώς να τολμήσει να προχωρήσει και να διαλύσει τους άτακτους και τον υπό δημιουργία στρατό του Κεμάλ, να επιβάλει όπως γράφει ο Χρύσανθος <<οιανδήποτε μορφήν λύσεως του ζητήματος των Χριστιανών εν Τουρκία και δη εις καιρόν καθ’όν το έργον της υπό του Μουσταφά Κεμάλ στρατιωτικής αναδιοργανώσεως των ήτο ακόμη εν τη αρχή , εκλονίζετο δε τούτο υπό των πανταχού του Πόντου και της Μ.Ασίας εκρηγνυομένων στάσεων.>>.

Στις 28-7-1919 ο Άγγλος στρατηγός Μίλν διατάζει τον Αρχιστράτηγο Παρασκευόπουλο <<ουδεμία προέλασις πέραν των ήδη κατεχομένων θέσεων λάβη χώρα άνευ προηγουμένης εγκρίσεως μου>> και όταν τολμούσαν οι Έλληνες αξκοί πέραν της γραμμής που είχε καθορισθεί , ο Βενιζέλος δεχόταν τις παρατηρήσεις των συμμάχων και ο οποίος ζητούσε την τιμωρία των υπευθύνων,μέσω του πειθήνιου οργάνου των αγγλικών μυστικών υπηρεσιών , αρμοστού και εκπροσώπου της κυβέρνησης των Αθηνών Στεργιάδη(δεν είναι τυχαίο ότι μετά την καταστροφή παραλήφθηκε από τους Άγγλους και μεταφέρθηκε στο Λονδίνο).

Η στάση των Άγγλων είναι ολοφάνερο ότι οφειλόταν στην αναμονή περί της τύχης του κεμαλικού κινήματος , τα συντηρητικά στοιχεία στη Τουρκία με επικεφαλής την κυβέρνηση του Σουλτάνου επιθυμούσαν συνθηκολόγηση ενώ ισχυρές στάσεις διαφόρων φυλών , όπως των Κιρκασίων με αρχηγό τον Αζναβούρ στη Προύσα , συντάραζαν τη χώρα.

Δυστυχώς όμως το κεμαλικό κίνημα ξαπλώθηκε ,οι Τούρκοι άρχισαν να αποκτούν εθνική συνείδηση , γράφει ένας τούρκος δημοσιογράφος στην εφημερίδα <<Ισλαχάτ>>(Μεταρρύθμιση)<<Αλλοίμονο σ’εκείνον τον οικοδεσπότη που στο σπίτι του οι μουσαφιραίοι γλεντούνε ,τρώνε και πίνουνε, καυγαδίζουν και στο τέλος αλληλοασπάζονται>>.

Κατά τα μέσα του 1920 διάφορα γεγονότα ,διαφοροποίησαν την κατάσταση, ο Κεμάλ σχημάτισε επαναστατική κυβέρνηση , ο τουρκικός στρατός επέφερε δυνατά κτυπήματα στα στρατεύματα κατοχής . Οι Γάλλοι ηττήθηκαν στη Κιλικία , στα Στενά οι Άγγλοι ήσαν έτοιμοι να αναχωρήσουν, στο Ουσάκ, Προύσα, Φιλαδέλφεια και Μπαλίκεσιρ δημιουργήθηκαν πανίσχυρα κέντρα αντίστασης.

Συνθήκη Σεβρών και εκλογές

Όλα τα ανωτέρω ανάγκασαν τους συμμάχους να αναθεωρήσουν αφενός τη στάση τους , σχετικά με την προέλαση του ελληνικού στρατού και αφετέρου να αναγνωρίσουν τις Ελληνικές διεκδικήσεις στη διάσκεψη του Σαν Ρέμο και να υπογράψουν στις 28 Ιουλίου 1920 την Συνθήκη των Σεβρών.

Μια συνθήκη που ουδέποτε εφαρμόστηκε και αποτέλεσε γράμμα κενό διότι υπογράφτηκε από την καταρρέουσα οθωμανική κυβέρνηση και όχι από τον ισχυρό και ελέγχοντα ουσιαστικά την πλειονότητα της τουρκικής επικράτειας.

Επέστεψε πανευτυχής ο Βενιζέλος από το Παρίσι με την άδεια για προέλαση του Στρατού και την Συνθήκη των Σεβρών, δυστυχώς όμως απρόοπτα γεγονότα(θάνατος διαδόχου) , τα αντιβενιζελικά συνθήματα της αντιπολίτευσης (οίκαδε) οδήγησαν στην εκλογική ήττα της 1ης Νοεμβρίου του 1920.

Σήμερα όμως αναλογιζόμενοι για το θέμα των εκλογών του 1920 , οι οποίες οδήγησαν στην επάνοδο του Βασιλέα Κων/νου και στη μεταστροφή της πολιτικής των συμμάχων αναρωτιόμαστε πως ένας πολιτικός άνδρας της τόλμης και της αποφασιστικότητας του Βενιζέλου δέχθηκε το αίτημα της αντιπολίτευσης για εκλογές, αίτημα τελείως άκαιρο ,ευρισκόμενης της χώρας σε εκστρατεία .

Μήπως η αλαζονεία του Βενιζέλου, που έφθασε στα ύψη με τη Συνθήκη των Σεβρών στα χέρια, που υλοποιούσε τα εθνικά όνειρα, δεν του επέτρεπαν να αντιληφθεί την πραγματικότητα ή η παραπληροφόρηση εκ μέρους των Άγγλων του δημιούργησαν την πεποίθηση για επικράτηση στις εκλογές και την επιτυχή προέλαση του Στρατού.

Είναι ολοφάνερο ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε εσφαλμένη πληροφόρηση για τις δυνατότητες του Κεμάλ ,για τις επαφές του με τους συμμάχους καθώς και για τη συνεργασία που άρχισε με το νέο καθεστώς στη Ρωσία.

Το γεγονός ήταν ότι μεταστράφηκε η πολιτική των συμμάχων , ιδιαίτερα των Γάλλων οι οποίοι έβλεπαν με δυσαρέσκεια την επικράτηση της Αγγλικής πολιτικής στην Ανατολή. Μερικοί θέτουν το ερώτημα <<εάν ο Βενιζέλος , μετά το 1920 , θα ακολουθούσε την ίδια πολιτική της αυτοκτονίας όπως οι διάδοχοι του>>. Ίσως όχι , δεν μπορούμε όμως να το ισχυρισθούμε με βεβαιότητα , το μόνο όμως είναι βέβαιο ότι ο Βενιζέλος μετά τις εκλογές εγκατέλειψε τα πάντα , δίχως να αγωνισθεί και παρέδωσε την μικρασιατική υπόθεση σε χέρια άβουλων πολιτικών.

Κυβέρνηση Γούναρη

Η κυβέρνηση Γούναρη συνέχισε την πολιτική του Βενιζέλου , δίχως να αναρωτηθεί εάν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για τη συνέχιση της . Είναι πασιφανές ότι η συνέχιση της ίδιας πολιτικής απαιτούσε την υποστήριξη των Μ.Δυνάμεων , που ήδη είχε χαθεί Χαρακτηριστικό είναι ότι η κυβέρνηση Γούναρη αδυνατούσε να συνάψει ένα δάνειο , πως θα της δινόταν βοήθεια για συνέχιση της υπερπόντιας εκστρατείας.

Υπήρχαν τότε προϋποθέσεις συνενοήσεως με τον Κεμάλ , αλλά ο δίχως διορατικότητα Γούναρης και φανατικός αντιβενιζελικός δεν θέλησε να τις εκμεταλευτεί. Γράφει ο Καρολίδης << Οι αντίπαλοι του Βενιζέλου αιτιώνται τούτον ότι έρριψε την Ελλάδα εις την μικρασιατικήν περιπέτεια .Καθήκον αυτών ήτο να αντιδράσωσιν εναντίον της τοιαύτης περιπετείας και η πρώτη πράξις αυτών ώφειλε να είναι η αποκήρυξις των γενομένων και η έκκλησις προς τη Τουρκίαν υπέρ εντίμου και αξιοπρεπούς συμβιβασμού, αλλά δεν είχον το θάρρος να πράξωσι τούτο…>>

Επίσης ο στρατηγός Μαζαράκης γράφει <<Δεν υπήρχε μεγαλυτέρα ηλιθιότης , μεγαλύτερο έγκλημα από του να αποτολμήσουν οι στρατιωτικοί τις επιχειρήσεις του Μαρτίου και του Ιουνίου 1921 προς το Εσκή Σεχίρ ,τη Κιουτάχεια και το Αφιόν Καραχισάρ, ακόμη δε την ολέθρια εκστρατεία του Σαγγαρίου και να απλώσουν τον μικρόν μας στρατόν εις ένα κορδόνι μήκους 600χλμ…>>

Επίσης γράφει ο Δούσμανης στην ιστορία του Γενικού Επιτελείου <<ο τουρκικός στρατός ούτε συνετρίβη ούτε διελύθη. Ηττήθη εις το τακτικόν πεδίον όχι όμως ανεπαρθώτως δια της αντεπιθέσεως του δε απέδειξε ότι διετήρη σημαντικήν μαχητικήν ικανότητα….>>

Φθάνουμε λοιπόν στη σύσκεψη του επιτελείου της Στρατιάς στις 26 Ιουλίου 1921 , κατά την οποία όλοι συμφώνησαν για τη συνέχιση της εκστρατείας προς Σαγγάριο και μόνο ο Ανχης Σπυρίδωνος , του 4ου Επιτ.Γραφείου έφερε αντίρρηση, <<Η Στρατιά δια να προχωρήσει και να επιδιώξει την σύναψιν εν συνεχεία νέων αγώνων πρέπει να είναι εφοδιασμένη επαρκώς εις μέσα μάχης και συντηρήσεως.Τα εναπομείναντα τώρα εις τας Μεραρχίας πυρομαχικά , μετά τους τελευταίους αγώνας, επαρκούν μόνον δι’αγώνα μίας η δύο το πολύ ημερών......και να δημιουργηθεί κέντρο εφοδιασμού στο Εσκή Σεχίρ , εάν η Στρατία προχωρήσει ανατολικότερων του Σαγγαρίου και εμπλακή εις πολυήμερον αγώνα θα στερηθή των μέσων μάχης και συντηρήσεως.Ούτω δε στερούμενη πυρομαχικών ενδέχεται να ηττηθή και να απολέσει πάν ότι έως τώρα εκέρδισεν ή ακόμη το χειρότερον να απωθηθή προς την έρημον καταστρεφόμενη>>.Στο επόμενο πολεμικό συμβούλιο , παρουσία του Γούναρη και του Κων/νου άπαντες απεφάσισαν την συνέχιση της εκστρατείας προς Σαγγάριο ,με την αστόχαστη ελπίδα ότι οι Τούρκοι θα αμύνονταν Δυτικά του Σαγγαρίου.

Έτσι λοιπόν ο Ελληνικός Στρατός ρίφθηκε στη κόλαση της Αλμυρής ερήμου για να <<γονατίσει>> αργότερα ,παρά τον ηρωισμό, στα υψώματα που προφυλάσουν την Άγκυρα .

Μνημειώδεις ηρωικές σελίδες γράφτηκαν στα πεδία των μαχών , οι οποίες δεν είχαν αντίκρισμα και δεν έφεραν την τελική νίκη αφενός λόγω των αναφερθέντων προβλημάτων εφοδιασμού και συντηρήσης και αφετέρου λόγω του ερασιτεχνικού επιτελικού σχεδίου που συντάχθηκε και εφαρμόστηκε στο πεδίο της μάχης.

Γράφει χαρακτηριστικά ο Αντγος Μπουλαλάς <<όσον αφορά την εφαρμοσθείσα λύσιν της ευρείας μέσω της ερήμου κινήσεως ,αύτη έπρεπε να αποκλεισθή διότι και αι δυνάμεις μας ήσαν ανεπαρκείς και τα μέσα μεταφοράς ολίγα και γενικώς η συρροή των γνωστών μειονεκτημάτων μαζί με το μαρτύριον της ερήμου την καθιστών ασυζητητί απορριπτέα.>>

Πέτυχε ηρωικές νίκες στο πεδίο της μάχης ο Στρατός μας , χωρίς όμως την ολοκληρωτική καταστροφή του αντιπάλου, ίσως να εξεδίωκε τον Κεμάλ από τις θέσεις του, τι θα γινόταν όμως; Κάπου αλλού θα αμυνόταν όπως χαρακτηριστικά έλεγε στους δημοσιογράφους <<θα αμυνθώ μπροστά από τη Άγκυρα , θα αμυνθώ μέσα στην Άγκυρα , θα αμυνθώ πίσω από τη Άγκυρα>>.

Μεγάλη καταστροφή

Μετά τις παραπάνω δυσμενείς εξελίξεις και την έκθεση που υπέβαλε ο Αρχιστράτηγος Παπούλας , ο Γούναρης αναστατώθηκε, δεν ήθελε να ακούσει για υποχώρηση και να σκεφθεί κανείς ότι κέρδισε τις εκλογές υποσχόμενος να φέρει πίσω, τους από οκταετίας μαχόμενους, έλληνες στρατιώτες, φοβούμενος δε τις ευθύνες που προέκυπταν απάντησε όπως παρακάτω <<Κρίνομεν αναγκαίον συστήσωμεν υμίν όπως, ανεπηρέαστοι και αδέσμευτοι από πάσης πολιτικής σκέψεως και παντός μέχρι σήμερον επιδιωχθέντος σκοπού ,διαρρυθμίσατε αποφάσεις και ενεργείας υμών συμφώνως προς το στρατιωτικόν συμφέρον>>.

Λήφθηκε λοιπόν η απόφαση για υποχώρηση , τακτικά νικήσαμε στη μάχη του Σαγγαρίου στρατηγικά όμως ηττηθήκαμε, γράφει ο Φωτιάδης <<Το πέρασμα της Αλμυρής ερήμου και οι σκληρές και πολύνεκρες νίκες μας στο Ταμπούρογλου, στη Σαπάντζα , στο Τσάλ Ντάγ, στο Αρντίζ Ντάγ, στο Καλέ Γκρότο, στο Ντουά Τεπέ και σε τόσα άλλα απόρθητα βουνά , εφτακόσια χιλιόμετρα από τις ακτές του Αιγαίου, στέκονται μνημεία τόλμης ,ανδρείας, αρετής και θυσίας. Καύχημα εσαεί της πατρίδας μας.>>

Επακολούθησαν πολλά λάθη πολιτικά και στρατιωτικά , τα οποία έφεραν βήμα προς βήμα στο βάθρο του νικητή τον Κεμάλ Πασά , τον ελληνικό στρατό ηττημένο, τον ελληνικό πληθυσμό ξεριζωμένο και τις ελληνικές πόλεις στο πυρ και το δρέπανο.

Στις 13 Αυγ 1922 ,σπάει το μέτωπο του Αφιόν Καραχισάρ οι μονάδες διαλυμένες , πλην ελαχίστων εξαιρέσεων , τρέχουν προς τις ακτές του Αιγαίου, οι λιποτάκτες διαπράττουν φοβερά εγκλήματα σε βάρος του τουρκικού πληθυσμού, ακολουθούν οι έλληνες της Ανατολίας , πίσω τους τρέχουν οι άτακτοι(τσέτες) του Κεμάλ, που αποτελούν είδος εμπροσθοφυλακής , σπέρνοντας τον όλεθρο και τον πανικό.

Στις 27 Αυγ, ημέρα Σάββατο το τουρκικό ιππικό εισέρχεται στη Σμύρνη ενώ ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος πραγματοποιεί την τελευταία λειτουργία στην Αγία Φωτεινή. Την επομένη εισέρχεται ο τακτικός στρατός με επικεφαλής τον Κεμάλ , ο Νουρεντίν Πασάς στα σκαλιά του κυβερνείου στρώνει την Ελληνική σημαία, αυτός αρνείται να πατήσει και διατάζει να τη σηκώσουν. Τετάρτη 31 Αυγούστου η <<γκιαούρ Ιζμίρ>> (άπιστη Σμύρνη ) παραδίδεται στις φλόγες και ολοκληρώνεται η εξαφάνιση του ελληνικού χρώματος πλαισιωμένου με πολυεθνικές πινελιές ,που τόσο αντιπαθούσαν οι Τούρκοι, αλλά ανεχόταν εξ ανάγκης .

Εθνική συμφορά

Δίκαια η Μικρασιατική Καταστροφή , θεωρείται μεγαλύτερη εθνική συμφορά από την άλωση της Κωνσταντινούπολης .

Η τελευταία πράξη του δράματος δεν άργησε να έλθει, η ανταλλαγή των πληθυσμών αποτέλεσε το μοιραίο σφάλμα της πολιτικής ηγεσίας, που έσβησε τα ελληνικά ίχνη πάνω από εδάφη στα οποία έζησε και μεγαλούργησε το ελληνικό στοιχείο επί αιώνες.

Η ελπίδα για εκπλήρωση του <<πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι δικά μας Θάνε>> μετανάστευσε και αυτή μαζί με την ανθρωποθάλασσα των προσφύγων στη Δυτική πλευρά του Αιγαίου.

Οι γενιές που έζησαν το δράμα της καταστροφής και την πίκρα της προσφυγιάς σχεδόν έχουν εκλείψει, ευτυχώς όμως φρόντισαν να μεταφέρουν στους απογόνους τους την αγάπη και τις μνήμες από τις <<χαμένες πατρίδες>> και λόγω της κατάστασης που επικρατεί μεταξύ των δύο Χωρών, έξω από κάθε αλυτρωτική σκοπιμότητα παρατηρείται εκατέρωθεν μια έντονη πρωτοβουλία, , μεγαλύτερη από ελληνικής πλευράς, για επισκέψεις στα εδάφη των παππούδων και των γιαγιάδων .

Αυτό το ρεύμα πρέπει να τύχει της προσοχής των ηγεσιών των δύο λαών, ιδιαίτερα του τουρκικού και να τους δίνει το έναυσμα για να λαμβάνουν αποφάσεις και να προβαίνουν σε ενέργειες , οι οποίες να προάγουν την ειρηνική συμβίωση.

Η θάλασσα του Αιγαίου να αποτελεί θάλασσα που ενώνει και όχι πεδίο αντιπαράθεσης, στο βωμό υποκινούμενων έξωθεν πολιτικών, διότι οι δυο λαοί είναι <<καταδικασμένοι >> να παραμείνουν γείτονες.

Πηγή: Foreign Press

Γρίπη Η1Ν1. Μαζικός εμβολιασμός; Ναι ή όχι; Υπάρχει άλλος δρόμος;


Η σημερινή είδηση: Τις πρώτες δόσεις του εμβολίου για τον ιό της νέας γρίπης Η1Ν1 παρέλαβαν Γαλλία και Βρετανία.

Με αφορμή την παραπάνω είδηση θα επιχειρήσουμε μια κατά το δυνατόν αντικειμενική προσέγγιση στο τεράστιο θέμα της γρίπης των χοίρων ή γρίπης τύπου Α ή γρίπης του ιού Η1Ν1.

Πρόθεσή μας είναι να αναφέρουμε, φέρνοντας στο προσκήνιο επιστημονικές απόψεις αλλά και προειδοποιήσεις ειδικών.

Και κυρίως να θέσουμε προς εξέταση και προβληματισμό κατά πόσο επιβάλλεται ο "μαζικός εμβολιασμός" του πληθυσμού.

Και να εκθέσουμε την καχυποψία μας, και να εκτεθούμε κι εμείς αναφορικά με την έκταση που προσέλαβε ο κατασκευασμένος (;) εκφοβισμός του παγκόσμιου πληθυσμού.

Γι' αυτό ας ανατρέξουμε σε επίσημες, επιστημονικές δηλώσεις που θα μας βοηθήσουν να διαμορφώσουμε γνώμη:

"Αδικαιολόγητος επιστημονικά είναι ο πανικός που έχει δημιουργηθεί στον κόσμο λόγω της νέας γρίπης, καθώς με καλή διατροφή, ανάπαυση, αποφυγή του καπνίσματος κατά τη διάρκεια της λοίμωξης και λήψη αντιπυρετικών μπορεί ο ιός να αντιμετωπιστεί, ενώ η χρήση των ειδικών αντιιικών φαρμάκων γίνεται όταν τα συμπτώματα είναι πιο βαριά". Θέση που εκφράστηκε από όλη σχεδόν την ιατρική κοινότητα αλλά και από το Υπουργείο Υγείας.

"Η κοινή γρίπη που έχουμε κάθε χρόνο έχει πιο πολλά θύματα παγκοσμίως όπως και στη χώρα μας. Η πνευμονία είναι μία από τις επιπλοκές που φοβόμαστε σε οποιαδήποτε ιογενή λοίμωξη, όπως και στη νέα γρίπη, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστική ανεπάρκεια. Μέχρι τώρα δεν έχουμε δεδομένα ότι αυτές οι επιπλοκές είναι πιο συχνές με τη νέα γρίπη", ενημερώνει ο κ. Επαμεινώνδας Κοσμάς*.

"Πολύ μεγαλύτερο πάντως πρόβλημα αποτελεί, για παράδειγμα, στη χώρα μας η φυματίωση, κυρίως λόγω μεταναστών, η οποία παρουσιάζει έξαρση τα τελευταία χρόνια, με σοβαρές επιπλοκές, καθώς έχουμε περιστατικά ανθεκτικά στα φάρμακα. Παγκοσμίως πεθαίνουν 2-3 εκατομμύρια από φυματίωση... ".

"Κάθε χρόνο παγκοσμίως πεθαίνουν δύο εκατομμύρια άνθρωποι από μαλάρια, κάτι το οποίο θα μπορούσε να αποφευχθεί με μια κουνουπιέρα.

Κάθε χρόνο παγκοσμίως πεθαίνουν δύο εκατομμύρια παιδιά από διάρροια, κάτι το οποίο θα μπορούσε να αποφευχθεί με ένα σιρόπι των 25 σέντς.

Ιλαρά, πνευμονία, ασθένειες θεραπεύσιμες με φτηνά εμβόλια είναι υπεύθυνες για το θάνατο δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως κάθε χρόνο". (Δημοσιευμένα στατιστικά στοιχεία)

Γιατί άραγε όλος αυτός ο εκφοβισμός που δημιουργήθηκε και οδήγησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να χαρακτηρίσει ως πανδημία την συγκεκριμένη γρίπη των χοίρων;

Η απάντηση - ερώτηση από τον κ. Θ. Δρίτσα** στην σημερινή Καθημερινή:

"Παραμένει αξιοπερίεργο το πώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε ως πανδημία την τρέχουσα γρίπη των χοίρων, χωρίς να πληρούνται τα δύο βασικά κριτήρια πανδημίας γρίπης: η υψηλή θνητότητα-μεταδοτικότητα και η γενετική ταυτότητα του στοιχείου Η στον τύπο Η1Ν1 (το Η στοιχείο της γρίπης των χοίρων δεν είναι καινούργιο, αλλά μοιάζει με τον τύπο της γρίπης που κυκλοφορεί εδώ και δεκαετίες). Ούτε πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν από γρίπη των χοίρων ούτε αυτή οφείλεται σε νέο απόλυτα μεταλλαγμένο ιό".

Η καθαρή απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από την ενίσχυση των κερδών της μεγαλύτερης παγκόσμιας βιομηχανίας, της φαρμακευτικής. Αλλά και των εξαρτημένων και διαπλεκόμενων με αυτή επαγγελματικών και επιστημονικών συμφερόντων.

Πολύ κομψά το διατυπώνει ο κ. Δρίτσας:

"Περισσότερο απ’ όλα ανησυχητικός παραμένει ο όρος «υποχρεωτικός» εμβολιασμός, τον οποίο διατυμπανίζουν τα ΜΜΕ. Καμία ιατρική παρέμβαση δεν μπορεί να καταργήσει την αρχή της ελεύθερης βούλησης του ασθενούς, ιδιαίτερα με δεδομένα ήπιας λοίμωξης.

Ο εξαναγκασμός σε μαζικό εμβολιασμό μετατρέπει το κοινωνικό σύνολο σε πειραματόζωο και βάζει τα θεμέλια για μια νέα απολυταρχία της υγείας. Δεν θα αργήσουμε να δούμε έτσι καπνιστές και παχύσαρκους στην ηλεκτρική καρέκλα, ενώ αντίθετα κυκλοφορούν ήδη άνετα μεταξύ μας παιδεραστές, έμποροι ναρκωτικών και καταχραστές της δημόσιας περιουσίας. Περισσότερες φωνές ακαδημαϊκών ανδρών θα έπρεπε να ακούγονται αυτές τις τόσο πονηρές ημέρες, αλλά οι μεν ακαδημαϊκοί συμποσιάζονται ηδονικά μετά φαρμακευτικών αντιπροσώπων, οι δε πολιτικοί γυαλίζουν επιδεικτικά τις Καγιέν τους και αναφωνούν ως νέες Αντουανέτες: Τι έχει ο κόσμος και φωνάζει; Θέλει ψωμί; Μα γιατί δεν του δίνετε παντεσπάνι!"

Ο Ακτιβιστής θα σας συμβούλευε να διαβάσετε και:

Βρετανική έκθεση προειδοποιεί για τη γρίπη. SOS για τις παρενέργειες του εμβολίου

Εμβόλιο; Αναλαμβάνεις την ευθύνη. Πρωτοφανής υπεύθυνη δήλωση πριν από τον εμβολιασμό προκαλεί πανδημία ανασφάλειας


Εδώ θα αντιτείνει κάποιος καλόπιστος: Αν δεν κάνουμε το εμβόλιο, τότε πως μπορούμε να προστατευθούμε από την πιθανότητα να νοσήσουμε και πιθανώς βαριά;

Η κα Μαργατίνα Αθηνά*** προτείνει:

"Είναι καιρός να εμπιστευθούμε την μητέρα φύση, και όπως ο πατέρας Παΐσιος είπε ότι το κάθε φάρμακό μας είναι στα πόδια μας, να μην δεχτούμε τόσο εύκολα και χωρίς να ενημερωθούμε, να αφεθούμε στην κρίση που προκαλεί όποια φαρμακοβιομηχανία, διότι τι να τα κάνεις τα εκατομμύρια της αποζημίωσης (σημ.ακτιβιστή φροντίζουν με την υπ. δήλωση να μην τα δώσουν) αν έχεις σύνδρομο GBS (Guillain Barree). Και γιατί πρέπει να γινόμαστε μαζικά πειραματόζωα, όπου θα βγουν συμπεράσματα για κάποιες βιομηχανίες που πλουτίζουν με την παραγωγή αμφιβόλων υλικών που μπαίνουν στο σώμα μας, όταν δεν ξέρουμε τι θα προκαλέσουν όταν προσκολληθούν στο DNA μας.

Προτείνω λοιπόν πολύ καλή και βιολογική διατροφή με πολλές βιταμίνες όπως C - B - E για να αυξηθεί η δράση του ανοσοποιητικού μας συστήματος ενάντια στις προσβολές, και μια και ο Θεός μας έστειλε στη γη, εδώ και αιώνες, το βότανο που από την εποχή του Ασκληπιού, βελτιώνει την ποιότητα των λευκών μας αιμοσφαιρίων, που είναι οι σπουδαιότεροι ιοφάγοι του σώματός μας, και όσοι λατρεύουν το τσάι να πίνουν εχινάτσια 3 φλυτζάνια ημερησίως. Αλλά και για τους βιαστικούς και ταξιδεύοντες, υπάρχει σε χάπι η αυθεντική του μορφή. Να πίνουμε 3 χάπια μέρα παρά μέρα, κανουμε ως σοφοί Έλληνες πρόληψη προστατεύοντας την υγεία και το DNA μας.

Και για όσους είναι η ευαίσθητη ομάδα μπορείτε να πίνετε το φυσικό αντιβιοτικό που χρησιμοποιούν οι μέλισσες και λέγεται πρόπολη. Τα μωρά βέβαια μπορούν να πίνουνπρωτόγαλα από βιολογικές αγελάδες. Και αν οι θηλάζουσες μητέρες τους πίνουν τα πιο πάνω που συστήνω, θα τους το μεταφέρουν με τον θηλασμό."

* Ο κ. Επαμεινώνδας Κοσμάς, διευθυντής της 3ης Πνευμονολογικής Κλινικής του «Σωτηρία»

** Ο κ. Θανάσης Δρίτσας (MD, FESC) είναι καρδιολόγος στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

*** Η κα Μαργατίνα Αθηνά γιατρός ομοτοξικολόγος (Human toxicology)

http://www.eoniosiniohos.gr/dialogos/index.php?topic=1210.0

http://www.homeopathy.gr/vaccines%20scientific%20critisism.html

Πηγή: Ακτιβιστής

Διπλασιάστηκαν οι κλοπές στη Θεσσαλονίκη


Ρεπορτάζ: Εύη Καλλίνη

Σε καθημερινή περιπέτεια μετατρέπεται το μεροκάματο για τους ιδιοκτήτες περιπτέρων και ψιλικών στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Σε βίντεο ένας νεαρός προσποιείται τον πελάτη, κρατάει στα χέρια του ήδη μια εφημερίδα, κάτω από την οποία όμως πολύ σύντομα βάζει διάφορα άλλα περιοδικά, χωρίς καν να έχει αντιληφθεί ότι οι κινήσεις του καταγράφονται.

Η Μαρία Κατζακερίδου ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τον δράστη, μέρα μεσημέρι μέσα στο κοσμηματοπωλείο που έχει στην Άνω Τούμπα.

Οι κλοπές και οι διαρρήξεις στα καταστήματα της ανατολικής Θεσσαλονίκης έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι το κλειστό κύκλωμα και ο συναγερμός, λένε οι καταστηματάρχες, είναι αναγκαία.

Μπορεί να μη γαβγίζει, οι επίδοξοι διαρρήκτες ωστόσο το σκέφτονται δύο φορές πριν μπουν στο κατάστημα με ρούχα που έχει ο Γρηγόρης Τζούκας, αφού στην είσοδο παραμονεύει το κατάμαυρο ροντβάιλερ.

Από καραμέλες μέχρι αλκοολούχα ποτά κλέβουν από το μαγαζί της Ρούλας Παπαδοπούλου, αλλά αυτά είναι όπως λέει τα «καθημερινά».

Με λεία 8000 ευρώ έφυγαν δύο κακοποιοί οι οποίοι επιτέθηκαν σε διανομέα τσιγάρων νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο Μενίδι. Οι δράστες που πυροβόλησαν στον αέρα για εκφοβισμό άρπαξαν το τσαντάκι με τα χρήματα καθώς και το αυτοκίνητο του νεαρού με το οποίο διέφυγαν.

Πηγή: Alpha TV

O Μάνος Αντώναρος παντρεύεται την Ολυμπία Γαβρίλη

Το video είναι από την σελίδα του Μάνου Αντώναρου.

Αντώναρος παντρεύεται μια Παπανδρέου

Γαμπρός θα ντυθεί εντός των επόμενων εβδομάδων ο αδελφός του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο δημοσιογράφος Μάνος Αντώναρος και το καλό είναι ότι παίρνει νύφη που το γένος της έχει το επίθετο... Παπανδρέου!

Μάλιστα χθες δημοσιεύτηκε η σχετική αγγελία σε εφημερίδα. Οπως αναφέρεται, «ο Εμμανουήλ Αντώναρος του Αρχελάου και της Γεωργίας, το γένος Πρωτονοτάριου, που γεννήθηκε στην Αθήνα και κατοικεί στην Καλλιθέα, και η Ολυμπία Γαβρίλη του Αργυρίου και τη Ειρήνης, το γένος Παπανδρέου, που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και κατοικεί στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, πρόκειται να παντρευτούν στην Καλλιθέα Αττικής».

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Αντώναρο μας πληροφόρησε ότι ο γάμος έχει προγραμματιστεί για το φθινόπωρο και θα είναι πολιτικός. Το ζευγάρι δεν θα ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας, αλλά του δημαρχιακού μεγάρου Καλλιθέας και προφανώς θα τους παντρέψει ο επί χρόνια δήμαρχος της περιοχής Κώστας Ασκούνης.

Μακρά λίστα καλεσμένων στο μυστήριο δεν θα υπάρχει, ωστόσο ανάμεσα σε αυτούς που θα βρίσκονται πίσω από το ζευγάρι θα είναι ασφαλώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος. Τα δύο αδέλφια, Μάνος και Ευάγγελος Αντώναρος, είναι παιδιά του μεγάλου σκιτσογράφου Αρχέλαου που έφυγε από τη ζωή το 1998 έχοντας συνεργαστεί με πάμπολλες εφημερίδες και περιοδικά.
Στο ταλέντο του ήταν αμφίχειρας, μπορούσε δηλαδή να σκιτσάρει την ίδια εικόνα ταυτόχρονα αντιτακτά.

Ο Μάνος Αντώναρος (ο οποίος συνεργάστηκε επί σειρά ετών με την Espresso») είναι λάτρης της νέας τεχνολογίας και διατηρεί εδώ και πάρα πολύ καιρό δικό του blog που το ανανεώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα. Σχολιάζει όλα τα κακώς κείμενα τόσο στην κοινωνία όσο και στον καλλιτεχνικό χώρο και είναι χαρακτηριστικός ο ελεύθερος, ενίοτε καυστικός λόγος του. Μάλιστα διατηρεί προσωπική σελίδα στο Facebook, με χιλιάδες φίλους, με τους οποίους επικοινωνεί ηλεκτρονικά.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΡΗΣ - ΓΙΟΥΛΗ ΣΤΑΡΙΔΑ

Πηγή: Espresso

Επειδή δεν βρήκαμε φωτογραφία των παιδιών, δημοσιεύουμε το video από την σελίδα του Μάνου Αντώναρου.

Ευχόμαστε στους μελλονύμφους βίον ανθόσπαρτον και καλούς απογόνους.

Είσαι τυχερός Μάνο γιατί παίρνεις Πολυγυρινή και έτσι θα είσαι στο απυρόβλητο από εμάς.

Ότι επιθυμείτε παιδιά...

Προγραμματική για την προβολή των Μεσογειακών

Την έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στη ΝΑΜ στο Δήμο Ν. Ιωνίας και στην ΑΝΕΜ, με αντικείμενο τη «Στρατηγική και Δράσεις προβολής του Νομού Μαγνησίας με αφορμή τη προετοιμασία και διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων» ύψους 100.000 ευρώ, θα συζητήσει στη συνεδρίαση την ερχόμενη Δευτέρα, στις 7 το απόγευμα το Νομαρχιακό Συμβούλιο.

Το αντικείμενο της σύμβασης θα υλοποιηθεί σε διάστημα 4 μηνών ενώ το συγκεκριμένο έργο θα βαρύνει το Νομαρχιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που χρηματοδοτείται από τους ΚΑΠ και ίδιους πόρους 2009.

Σκοπός της προγραμματικής σύμβασης είναι η συμβολή στην επιτυχή διοργάνωση των Μ.Α. και η μεγιστοποίηση της ωφέλειας που δίνεται από την ευκαιρία αυτής της διοργάνωσης για την ευρύτερη περιοχή του Νομού.

Βασικός στόχος είναι να τεθεί η Μαγνησία στο επίκεντρο της αναζήτησης λύσεων σε σύγχρονα προβλήματα, ενόψει των γνωστών κινδύνων που απειλούν το περιβάλλον, όχι μόνο της Μεσογείου αλλά και της υφηλίου.

Στόχος είναι ακόμη να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ώστε η κληρονομιά της τεχνογνωσίας των πολιτιστικών γεγονότων και των εναλλακτικών αναπτυξιακών θεσμών, που θα μπορέσουν να δημιουργηθούν με την υιοθέτηση των Μ.Α., να πολλαπλασιαστεί η ελκυστικότητα της περιοχής, να αναδειχθεί το φυσικό κάλλος της και να αξιοποιηθούν τα στρατηγικά πλεονεκτήματά της ενόψει των γενικότερων αναγκών και των αναπτυξιακών δυνατοτήτων που μπορεί να αποκτήσει σε μία εποχή διαφορετική από αυτή που την οδήγησε στο περιθώριο των εξελίξεων κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών.

Ο ελάχιστος επιδιωκόμενος στόχος, όπως αναφέρεται στην εισήγηση της Διεύθυνσης Προγραμματισμού, είναι να καθιερωθεί η Μαγνησία διεθνώς ως ένας παγκοσμίου ενδιαφέροντος προορισμός υψηλής τεχνολογικής ερευνητικής εκπαιδευτικής, πολιτιστικής, και τουριστικής σημασίας.

Το περιεχόμενο της προγραμματικής σύμβασης αποτελείται από τη σύνταξη ειδικής μελέτης για την αξιοποίηση ευκαιριών τουριστικής προβολής του νομού, δημιουργία ειδικής δομής για το συντονισμό των επιμέρους φορέων οργανώσεων κινήσεων πολιτών κλπ., καθώς και κατάρτιση μιας συνεκτικής επικοινωνιακής αλλά και ουσιαστικής ταυτότητας υπό την ομπρέλα της οποίας θα τεθούν οι παράλληλες εκδηλώσεις προκειμένου τα κυρίως αθλητικά γεγονότα να συνδεθούν για τις προοπτικές της πράσινης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος του Πηλίου.

Η ΝΑΜ αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου από το Νομαρχιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έτους 2009, την εποπτεία της υλοποίησης της παρούσας προγραμματικής σύμβασης και τον τελικό έλεγχο, σύμφωνα με όσα έχουν προγραμματισθεί και συμφωνηθεί, καθώς και την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας όταν και όπου παραστεί ανάγκη, έτσι ώστε το συγκεκριμένο έργο να υλοποιηθεί έγκαιρα και σύμφωνα με τον προγραμματισμό του.

Ο Δήμος Ν. Ιωνίας θα συνεργαστεί με την ΑΝΕΜ παρέχοντας κάθε πληροφορία που αφορά την περιοχή, τις αθλητικές εγκαταστάσεις, την εμπειρία από την τέλεση των Ο.Α. 2004, για την καλύτερη εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου.

Θα διαθέσει δύο εργαζόμενους του Δήμου με γνώσεις χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή, που θα συμβάλλουν στην εκπόνηση του έργου κατά το χρονικό διάστημα υλοποίησής του και θα παραχωρήσει εξοπλισμένο χώρο, με την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή, εντός του οποίου θα υλοποιηθούν εργασίες του έργου.

Η ΑΝΕΜ τέλος θα αναλάβει να παράσχει την απαραίτητη επιστημονική τεχνική και διοικητική υποστήριξη για την υλοποίηση του έργου, την υποχρέωση της διαρκούς ενημέρωσης των υπολοίπων εταίρων της σύμβασης για την εξέλιξη του έργου, την υποχρέωση να προετοιμάσει τις συνεδριάσεις της Κοινής Επιτροπής με αποστολή κάθε σχετικού υλικού 15 ημέρες πριν από κάθε συνεδρίαση, να παράσχει κάθε αναγκαία γραμματειακή και διοικητική υποστήριξη της Κοινής Επιτροπής και να εκτελεί τις προβλεπόμενες δαπάνες για την απρόσκοπτη υλοποίηση του έργου.

Πηγή: Μαγνήτης

Έλληνες και ελληνολάτρες στην Ουρουγουάη


Στην Ουρουγουάη συμβαίνει το παράδοξο φαινόμενο να υπάρχουν πάνω από 3.000 Έλληνες μετανάστες αλλά και διπλάσιος αριθμός Ουρουγουανών που μιλούν ελληνικά. Σε αυτή τη μικρή χώρα της Λατινικής Αμερικής οι πολίτες της δεν είναι απλά φιλέλληνες, είναι ελληνολάτρες.

Σε πρόσφατη έρευνα της Eurostat το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων ουρουγουανών απάντησε ότι πολιτιστικά ταυτίζονται με την Ευρώπη και στην δεύτερη ερώτηση για το ποιά χώρα από την Ευρώπη έρχεται πρώτη στο μυαλό τους, η πλειοψηφία απάντησε: Η Ελλάδα.

Η εκπαίδευση στην Ουρουγουάη είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο και από μικρά παιδιά μαθαίνουν για την Ελλάδα. Μάλιστα στο Μοντεβιδέο έρχονται χιλιάδες φοιτητές από άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής τόσο για την ποιότητα των σπουδών όσο γιατί η Παιδεία εδώ είναι δωρεάν με πολλές παροχές και κίνητρα για τους φοιτητές.

Έτσι εξηγείται κατά ένα μέρος η ελληνολατρία. Λέξη που την πρωτοάκουσα στην Ουρουγουάη έναν από τους σταθμούς της περιπλάνησής μου στον κόσμο.

(άγαλμα του Προμηθέα στην παλτεία Avenida Independencia του Μοντεβιδέο)

Οι περισσότεροι Ουρουγουανοί που συνάντησα ήξεραν και κάποιες ελληνικές λέξεις. Κάποιοι μάλιστα αντί να μάθουν αγγλικά επέλεξαν τα ελληνικά. Όπως ο Λουίς, η Ταμπάρε, ο Βαλεντίν.

Ο Valentin Abitante και πολλοί άλλοι δεν γνωρίζουν άλλες γλώσσες. Μόνο τη μητρική τους και ελληνικά.

Η Μαργκαρίτα μιλά άπταιστα ελληνικά. Σπίτι της θα ακούσεις πολύ ελληνική μουσική. Ακόμη και βιντεοκασέτες από τις "Τρεις Χάριτες" και τους "Απαράδεκτους". Από το ίντερνετ παρακολουθεί ελληνική τηλεόραση.

«Χιλιάδες Ουρουγουανοί, ανάμεσά τους κι εγώ, μάθαμε να μιλάμε την Ελληνική Γλώσσα. Μάθαμε να λατρεύουμε την Ελλάδα και τον Ελληνικό Πολιτισμό. Είχαμε την τύχη να νιώσουμε την ουσία του. Πιστεύω αυτό που είπε ο Νίτσε ότι ο κόσμος μπορεί να είναι όσο θέλει σκοτεινός, όμως αρκεί να παρεμβάλουμε σε αυτόν ένα κομμάτι ελληνικής ζωής για να φωτιστεί αμέσως άπλετα». Κουβέντες της Margarita Larriera.

Η Margarita Larriera είναι σήμερα διευθύντρια του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» που ιδρύθηκε το 1978 από τον καπετάν Παναγιώτη Ν. Τσάκο με σκοπό τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού.

Όσοι Ουρουγουανοί είχαν την τύχη να έρθουν στην χώρα μας και αντίκρισαν τον Παρθενώνα, δάκρυσαν.

«Εσείς οι Έλληνες υποτιμάτε αυτό που έχετε. Όταν πρωτοείδα τον Παρθενώνα στα 50 μου χρόνια, εγώ και ο άντρας μου βάλαμε τα κλάματα. Οι Έλληνες φίλοι μας που ήταν μαζί μας μάς κοίταξαν περίεργα. Δεν μπόρεσαν να καταλάβουν γιατί. Ούτε εμείς περιμέναμε να αντιδράσουμε έτσι. Τα δάκρυα ίσως ήταν ένας τρόπος για να εκφράσουμε όσα αισθανόμασταν και δεν μπορούσαμε να τα εξηγήσουμε με λόγια. Και πίστεψέ με Δημήτρη, ακόμα και σήμερα θεωρώ μεγάλη τιμή μου που είδα με τα μάτια μου και άγγιξα με τα χέρια μου τον Παρθενώνα και όλα όσα συμβολίζει για την Ελλάδα αλλά και για τον κόσμο ολόκληρο». Λόγια της Σίλβιας, μιας ακόμη Ουρουγουανής που συνάντησα στο Μοντεβιδέο.

Ο Κάρλος είναι 28 χρόνων. Πριν δύο χρόνια βρέθηκε στην Ελλάδα. Όταν του είπαν ότι αυτό που βλέπει είναι η Ακρόπολη, απομακρύνθηκε από την παρέα του και κάθισε σε μια γωνιά του δρόμου. Δεν ήθελε να τον δουν να κλαίει.

Επισκέφθηκα τον Sergio William Carzolio. Εμαθε για το www.godimitris.gr από μια συνέντευξή μου σε έναν τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό. Ζήτησε να με δει. Βρεθήκαμε στο σπίτι του. Βέρος Ουρουγουανός.

Έμαθε ελληνικά γιατί δούλευε σε ελληνικά καράβια και έκανε πολλούς Έλληνες φίλους. «Οι καλύτεροι μου φίλοι ήταν Έλληνες. Φανταστικοί άνθρωποι. Άρχισα να κάνω μαθήματα στην ελληνική κοινότητα του Μοντεβιδέο και μετά από το 1978 άρχισα να παρακολουθώ τα μαθήματα στο Ιδρυμα Τσάκος. Σιγά-σιγά όταν ήμουν στα βαπόρια άρχισα να καταλαβαίνω τα ελληνικά τραγούδια. Ενδιαφέρθηκα για την ελληνική ποίηση. Ήθελα να μιλώ σωστά ελληνικά. Στα πλοία η γλώσσα των ελλήνων ήταν φτωχή. Ήθελα περισσότερα. Εμαθα περισσότερα. Αυτές τις μέρες ξανάπιασα το Μαραμπού του Νίκου Καββαδία. Μια φορά την εβδομάδα, είμαστε μια παρέα Ουρουγουανών που συναντιόμαστε και μιλάμε ελληνικά για να κάνουμε πρακτική».

Ο Sergio αν και καθολικός εδώ και 30 χρόνια πηγαίνει στην ελληνική ορθόδοξη εκκλησία. Στην ατζέντα του από τη μια πλευρά έχει τα στοιχεία του και τα τηλέφωνα ανάγκης και στην άλλη το Πάτερ Ημών. «Αισθάνομαι πια σαν Έλληνας. Έζησα πολλά χρόνια στα βαπόρια με Έλληνες. Πλέον σκέφτομαι σαν Έλληνας».

«Βλέπω τους Έλληνες σαν να είμαστε αδέλφια. Να ξέρουν ότι σε αυτή τη χώρα υπάρχουν φιλέλληνες που στην ανάγκη είναι έτοιμοι να βοηθήσουν και να τους υπερασπιστούν».

Φεύγοντας μου έδωσε σε ένα κομμάτι χαρτί μια παράγραφο από σημειώσεις του Νίκου Καζαντζάκη. «Πρέπει αλήθεια να είμαστε περήφανοι για τη σύμπτωση αυτή να γεννηθούμε Έλληνες. Και συνάμα να νιώθουμε κάθε στιγμή, σε κάθε μας λόγο, σε κάθε γραμμή και στοίχο που γράφουμε πως έχουμε μεγάλη ευθύνη».

Η Circe Maia, πολύ γνωστή ποιήτρια στην Ουρουγουάη, άκουσε πριν χρόνια την ελληνική εκπομπή του Αλέξανδρου Πανταζόγλου, στο Radio Continente 730 AM όπου εδώ και 35 χρόνια εμπλουτίζει τα ερτζιανά της Ουρουγουάης με ελληνικό λόγο και μουσική. Άκουσε τον Πανταζόγλου να μεταφράζει στοίχους του Ρίτσου. Γοητεύτηκε. Άρχισε να μαθαίνει ελληνικά. Πρόσφατα δημοσίευσε μια εργασία της με τίτλο «Προσεγγίζοντας τον Ρίτσο».

Ένα δημόσιο σχολείο στην Ουρουγουάη ονομάζεται Grecia (Ελλάδα). Οι μαθητές είναι όλοι τους παιδιά Ουρουγουανών. Το ίδιο και οι δάσκαλοί τους. Όμως κάθε 25η Μαρτίου και 28η Οκτωβρίου γιορτάζουν σαν Έλληνες. Τραγούδια, θεατρικά, ποιήματα. Να ακούς από αυτά τα μικρά παιδιά τον εθνικό μας ύμνο. Μάλιστα επειδή ο εθνικός ύμνος της Ουρουγουάης διαρκεί περίπου 6 λεπτά και ο δικός μας ούτε ένα, τα παιδιά αυτά λένε περισσότερους στοίχους του Δ. Σολωμού, έτσι ώστε να υπάρχει μια. . . ισορροπία. Ακόμη και η σημαία είναι σχεδόν ίδια με την ελληνική. Αν δεν κυματίζουν τις μπερδεύεις. Απλά αντί για σταυρό, έχει έναν κίτρινο χαρούμενο ήλιο.

(άγαλμα του Σωκράτη έξω από τη Εθνική Βιβλιοθήκη του Μοντεβιδέο)

Έξω από τη Εθνική Βιβλιοθήκη του Μοντεβιδέο, δίπλα στην είσοδο, βρίσκεται το άγαλμα του Σωκράτη. Στην παραλιακή ένα πάρκο ονομάζεται Αθήνα και έχει την προτομή του Ομήρου. Ο κεντρικότερος δρόμος της παλιάς πόλης κάτω από το λόφο ονομάζεται Grecia. Ενα από τα ομορφότερα νεοκλασικά κτήρια στο κέντρο της πόλης στην πρόσοψή του γράφει: Αθηναίος. Σε όλα τα βιβλιοπωλεία θα βρεις βιβλία ελλήνων συγγραφέων και ποιητών. Ακόμη και στα πολύ μικρά.

Πρόσφατα με πρωτοβουλία της ελληνικής πρεσβείας, στο υπουργείο Εξωτερικών της Ουρουγουάης πραγματοποιήθηκε έκθεση φωτογραφίας με βυζαντινές εικόνες. Η συμμετοχή ήταν τόσο μεγάλη που διήρκεσε διπλάσιο χρόνο από τον προγραμματισμένο. Δεκάδες τα σχολεία που την επισκέφθηκαν.

Όταν έρχονται Έλληνες καλλιτέχνες ή ανεβαίνουν ελληνικά έργα στο θέατρο, οι αίθουσες είναι γεμάτες από κόσμο.

Η ελληνική κοινότητα έχει συνδράμει πολλά για να στηριχτεί ο φιλελληνισμός. Είναι από τις παλαιότερες ελληνικές κοινότητες στη Λατινική Αμερική. Στην αυλή της υπάρχει η μοναδική ελληνική ορθόδοξη εκκλησία της Ουρουγουάης.

Πάρα πολλά έχει προσφέρει και το Ίδρυμα Μαρία Τσάκος το οποίο εδώ και σχεδόν 30 χρόνια παρέχει δωρεάν μαθήματα σε όσους θέλουν να μάθουν ελληνικά. Μέχρι σήμερα από τις αίθουσές του έχουν περάσει περισσότεροι από 4.000 μαθητές. Πολλοί από αυτούς κατέχουν υψηλές θέσεις. Όπως ο διοικητής της Τράπεζας της Ουρουγουάης, συνεργάτες υπουργείων, διπλωμάτες, διευθυντές δημόσιων υπηρεσιών.

Στην Ουρουγουάη είδα για πρώτη φορά ένα πραγματικό δέντρο, καρπό της απλόχερης διασποράς του ελληνικού πολιτισμού. Γνώρισα Έλληνες συγγενείς εκ πνεύματος.

πηγές :
www.godimitris.gr
www.odeg.gr
http://farm4.static.flickr.com
www.cenytmercosur.com

Πηγή: Ε.Μ.ΠΡΟ.Σ.

"Θύμα" των ..."συμβούλων" του ο πρωθυπουργός.!


Εκλογές και όχι ανασχηματισμό, φαίνεται να προκρίνει σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο πρωθυπουργός. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν πιθανότατα μετά την ΔΕΘ, ίσως και το Σαββατοκύριακο όπου θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη ο Γιώργος Παπανδρέου.

Στα χέρια του κ. Καραμανλή βρίσκονται ήδη τα αποτελέσματα των focus groups του "...συμβούλου του - επικοινωνιολόγου", Γ. Λούλη που δείχνουν διαφορά 4.8 μονάδων από το ΠΑΣΟΚ με τάση που θα προσεγγίζει το 5.3.

Στις Κυριακάτικες εφημερίδες, όπως γνωρίζει ήδη η Ρηγίλλης, θα δημοσιευθούν δημοσκοπήσεις που θα φτάνουν μέχρι και τις 6-7 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά. O κ. Λούλης, όπως και ο κ. Σουφλιάς, τάσσονται υπέρ της λύσης των πρόωρων εκλογών. Το σημαντικό, όμως, είναι ότι υπέρ αυτής της προοπτικής τάσσεται και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος εκτιμά πλέον ότι μια παρατεταμένη κυβερνητική φθορά θα αποβεί μοιραία για την υστεροφημία του.

Αξίζει εξάλλου να σημειωθεί ότι ο κ. Καραμανλής έχει απόλυτη εικόνα για όσα λέγονται από υπουργούς και βουλευτές, όχι μόνον μεταξύ τους, αλλά και με δημοσιογράφους.

gianniotis: Φαίνεται πως - παρά τις υποσχέσεις σας - αγνοείτε προκλητικά τη γνώμη της βάσης του κόμματος κ. πρωθυπουργέ, γράφοντάς την όπως πάντα στα π...απούτσια σας. Αφήστε κατά μέρος τους συναισθηματισμούς του παρελθόντος και πάρτε κεφάλια από σήμερα. Ξεκινήστε από τον ευεργετηθέντα εκ του θείου σας, κ. Παυλόπουλο, πάρτε ...αμπάριζα Αντώναρο και η λίστα δεν θάχει τέλος. Απαλλαγείτε από τους Μητσοτακικούς απογόνους και ...προικοθήρες της πολιτικής. Απαλλαγείτε από σαρακατσαναίους και ..."επικοινωνιολόγους" τύπου Λούλη. Η βάση εκπέμπει SOS και η ...γκιλοτίνα πλησιάζει στου Μαξίμου. Σας τα λέμε, και αμαρτίαν ...ουκ έχουμε.!

Πηγή: gianniotis.gr

Ψηφιακή αθλιότητα από τα Σκόπια


Πάνος Πικραμένος

Το ηλεκτρονικό παιχνίδι «Hit the bastards» θα μπορούσε να ήταν ένα από τα χιλιάδες shoοt ‘em up games που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Κάποιες φιγούρες εμφανίζονται ξαφνικά στην οθόνη μας σε τυχαία θέση και χρόνο, ο παίκτης στοχεύει και πρέπει να πετύχει τον στόχο, αρκεί να βρίσκει ενδιαφέρον ένα τέτοιου είδους παιχνίδι.

Όμως, στην περίπτωση του «Hit the bastards», που προσφέρει στους αναγνώστες της η διαδικτυακή εφημερίδα των Σκοπίων www.taratur.com, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Το εθνικιστικό μίσος, το χαμηλό πολιτιστικό υπόβαθρο και η πολιτική εμπάθεια των δημιουργών, το μετατρέπουν σε ένα ακόμη χυδαίο προϊόν υποπολιτισμού και τριτοκοσμικής αντίληψης της πολιτικής, που πολλές φορές έχουμε υποστεί από την γειτονική χώρα.

«Χτυπήστε τους μπάσταρδους»

Οι φιγούρες-στόχοι στο «Hit the bastards» δεν είναι τυχαία πρόσωπα, αλλά καρικατούρες του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κώστα Καραμανλή, της υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Ντόρας Μπακογιάννη, και του επίτροπου της ΕΕ, αρμόδιου για τη διεύρυνση, Όλι Ρεν.

Τα ονόματα των τριών «στόχων» εμφανίζονται παραφρασμένα με υβριστικό τρόπο: ο κ. Ρεν έχει μετονομαστεί σε Olli Cretin, δηλαδή Όλι Ηλίθιος, ο κ. Καραμανλής σε Κostas KaraNazis δηλαδή Κώστας Καραναζί και η κ. Μπακογιάννη σε StupidYannis, δηλαδή Ντόρα… Χαζογιάννη.

Στην πρώτη σελίδα εμφανίζεται και μία καρικατούρα της ελληνικής σημαίας, για μία ακόμη φορά με αγκυλωτό σταυρό…

Ο παίκτης επιλέγει μία φιγούρα ως στόχο και ένα κομμάτι τούρτα, μία τομάτα ή ένα αβγό και προσπαθεί να χτυπήσει τον στόχο...

Δείτε το και εσείς...

Η ιδέα είναι του Kostadin Lavot και ο σχεδιασμός του Filip Peralof, οι οποίοι στη σελίδα Instructions δηλώνουν υπερήφανοι για το… πόνημά τους και προτρέπουν τους αναγνώστες της εφημερίδας να χτυπήσουν τους «Ευρωπαίους κωμικούς», τους οποίους χαρακτηρίζουν «μπάσταρδους»: «Ελάτε στη συντροφιά μας και κάντε τους μπάσταρδους να πληρώσουν!».

«Με υπερηφάνεια παρουσιάζουμε τους «The Bastards» - μια ομάδα Ευρωπαίων κωμικών που καθοδηγούνται από τους περίφημους Cretin Clown (Κλόουν Κρετίνο), The Stupid(yanis) (Χαζο-γιάννη) και τον The Nazi Leader (Αρχηγό-Ναζί).

Στην τελευταία τους παράσταση έλεγαν ανέκδοτα για μια μικρή και ειρηνική χώρα που βρίσκεται στη Βαλκανική χερσόνησο. Την έλεγαν FYROM, άνω Μακεδονία, βόρεια Μακεδονία και πολλά άλλα ονόματα… Το πλήθος κατάλαβε το αστείο τους και αποφάσισε να τους τιμωρήσει με τομάτες, αβγά και κέικ. Κανένας δεν κοροϊδεύει τη νοημοσύνη των ανθρώπων!

Έχετε στη διάθεσή σας τομάτες, αβγά και κέικ. Τα κέικ προκαλούν μεγαλύτερο χάλι (και πόντους) από τα αβγά και αυτά από τις τομάτες. Τέλος πάντων, χτυπήστε τους για τα καλά – το αξίζουν!», λένε οι δημιουργοί της αθλιότητας.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι το παιχνίδι δεν έχει αναρτηθεί σε κάποια περιθωριακή σελίδα, στις underground γωνιές του διαδικτύου, αλλά στη μεγάλης αναγνωσιμότητας διαδικτυακή εφημερίδα Taratur, στη διεύθυνση http://www.taratur.com/the_bastards/

Πηγή: Zougla.gr

Όταν άφηναν το "Μακεδονικό" αεροπλάνο να πηγαινοέρχεται Σκόπια - Κέρκυρα, Κέρκυρα - Σκόπια νόμιζαν ότι θα ακούσουν ευχαριστώ.

Έπρεπε να το περιμένουν...

Φυσικά δεν πρόκειται να έρθουν σε καμία τελική συμφωνία με τα Σκόπια, γιατί απλά θα πέσουν.

Επαναλαμβάνουμε: Κανένας συμβιβασμός για την Μακεδονία. Δεν είναι Μακεδόνες είναι Σλάβοι.

Πέφτουν...


Δεν μπορούν να κυβερνήσουν άλλο. Αυτή η κυβέρνηση κάηκε στις πυρκαγιές.

Είναι θέμα ημερών η προκήρυξη εκλογών.

Υπάρχει πλήρης αποσυντονισμός της κυβέρνησης.

Δεν πάει άλλο, ο τόπος πρέπει να κυβερνηθεί. Αρκετά μας κάθισαν στο σβέρκο.

Να φύγουν να ανασάνει ολόκληρη η Ελλάδα...

Γδέρνουν τον κοσμάκη με φόρους και ΕΤΑΚ και αυξήσεις εισφορών και αυξήσεις τιμολογίων και δώστε ... και δώστε ... και δώστε ...

Καιρός να πάνε διακοπές, για 12 - 16 χρόνια και όταν βάλουν μυαλό ας ξανάρθουν.

Συμπρωτεύουσα της άγονης γραμμής η Θεσσαλονίκη, λέει ο Ψωμιάδης


“ΣΥΜΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΑΓΟΝΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ”

Παρά την τοποθέτησή του ότι προσυπογράφει το υπόμνημα των 31 σημείων που κατατέθηκε από πλευράς Παπαγεωργόπουλου, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης υπέβαλε και το δικό του ξεχωριστό υπόμνημα, στο οποίο χρησιμοποίησε εξαιρετικά σκληρή γλώσσα.

“Η Θεσσαλονίκη κατάντησε η πρωτεύουσα της άγονης γραμμής, η πρωτεύουσα των υποσχέσεων και των χαμένων ευκαιριών”, σχολίασε δηκτικά, τονίζοντας ότι “βουλιάζουμε στην αφάνεια και στην ανυποληψία και είναι ντροπή για μια πόλη σαν τη Θεσσαλονίκη, που έχει όλα τα φόντα να πρωταγωνιστήσει, να καταντά απαθής παρατηρητής των εξελίξεων”.

Επανέλαβε για ακόμη μία φορά ότι προσβλέπει προσωπικά στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, τον οποίο πάντως κάλεσε να μην υποσχεθεί τίποτε καινούργιο από το βήμα της 74ης ΔΕΘ, αλλά να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε τα προηγούμενα χρόνια, γιατί, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με τεχνητές αναπνοές.

“Επειδή δεν έχω μαγικό ραβδάκι, πρέπει κάποιοι να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους, να πάρουν έστω και τώρα το ξεκάθαρο μήνυμα που τους έστειλαν οι πολίτες. Γιατί φοβάμαι πως τα κινητά κάποιων παρέμειναν κλειστά”, υπογράμμισε υπαινικτικά.

Πηγή: Μακεδονία

Για όλα αυτά που λέει ο Ψωμιάδης, ευθύνεται μόνο ο Καραμανλής σαν βουλευτής Θεσσαλονίκης;

Η υποβάθμιση της Θεσσαλονίκης ξεκινάει από την τριάδα Ψωμιάδης - Παπαγεωργόπουλος - Άνθιμος.

Πρώτα να ζητήσει τα ρέστα από τον εαυτό του και μετά από τον Καραμανλή και την κυβέρνηση. Αυτός τι έκανε για να μην υποβαθμιστεί η Θεσσαλονίκη;

Για άλλη μια φορά είπε πολλά, για να μην πει τίποτα...

Αγροτικό συλαλλητήριο κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της Δ.Ε.Θ


Σε κινητοποιήσεις καλεί η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση τους αγρότες κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της ΔΕΘ από τον Πρωθυπουργό.

Το ραντεβού έχει δοθεί για το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Συντριβανίου, προσθέτοντας έτσι μία ακόμα κοινωνική – επαγγελματική ομάδα που θα διαμαρτυρηθεί κατά τα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Πηγή: Newsblog.gr

Ε αυτό δεν το καταλαβαίνουμε. Για ποιό λόγο κάθε χρόνο που ο πρωθυπουργός της χώρας εγκαινιάζει την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, να γίνονται όλες αυτές οι διαμαρτυρίες και οι συγκεντρώσεις;

Έχουμε έναν από τους τρεις χειρότερους πρωθυπουργούς που υπήρξαν ποτέ από την δημιουργία του Ελληνικού κράτους (οι άλλοι δύο είναι ο Σημίτης και ο Μητσοτάκης). Όμως για ποιό λόγο να αναστατωθεί ολόκληρη η Θεσσαλονίκη επειδή κάποιοι κάνουν αντιπολίτευση στον Καραμανλή;


Για ποιό λόγο να γίνονται επεισόδια, συλλήψεις και να ζει η Θεσσαλονίκη μια νύχτα τρόμου μετά από τις μολότοφ που πέφτουν μέσα από το Α.Π.Θ.;


Τα εγκαίνια της έκθεσης θα έπρεπε να ήταν ημέρα γιορτής για ολόκληρη την πόλη της Θεσσαλονίκης. Όμως κάτι συνδικαλιστο-πατέρες και κάποια αφηνιασμένα κομματόσκυλα, μετατρέπουν την Θεσσαλονίκη σε πεδίο μάχης.

Επειδή αυτοί οι τύποι είναι πολύ Βαλκάνιοι, πρέπει να τους γυρίσουμε όλοι την πλάτη και να γιορτάσουμε όλοι όπως κάποτε...


Στην Θεσσαλονίκη που αγαπάμε δεν της αρμόζουν τέτοιες συμπεριφορές.


Ούτως ή άλλως τελευταία φορά θα είναι για τον Καραμανλή που θα εμφανιστεί σαν πρωθυπουργός της χώρας στη ΔΕΘ.

Το Προϊστορικό Ιερό του Ποσειδώνα

κλικ στην φωτογραφία για μεγέθυνση

Ταυτόχρονα με την ίδρυση της πόλης Μένδης στους προϊστορικούς χρόνους ιδρύθηκε στο ακρωτήρι Ποσείδι ή Ποσειδώνιο κατά το Θουκυδίδη το αρχαιότερο ιερό αφιερωμένο στον Ποσειδώνα που βρέθηκε στον Ελληνικό χώρο (12ος αι. π.Χ.).

Οι Ερετριείς άποικοι της Μένδης ίδρυσαν το ιερό το 12ο αι. π.Χ. στο χώρο του ακρωτηρίου ενώ δεν ξέρουμε αν και πιο παλιά υπήρχε λατρευτικός υπαίθριος χώρος εκεί, επειδή οι ανασκαφικές έρευνες έχουν σταματήσει.

Το προϊστορικό ιερό είναι αψιδωτό και κτισμένο από ακανόνιστες πωρόπετρες προερχόμενες από θαλάσσια ή ποταμοχειμάρρια περιοχή. Η ανωδομή του ιερού πρέπει να ήταν ξύλινη ή από πλίνθους.

Η μοναδική ιδιαιτερότητα του χώρου στο ακρωτήρι σε όλη τη χερσόνησο της Κασσάνδρας ήταν ένας πολύ σοβαρός λόγος για να ιδρυθεί το ιερό εκεί.

Ο Ποσειδώνας αρχικά ήταν ο θεός που κινούσε τη γη και διαμόρφωνε τις ακτές, ο ενοσίχθων, ο γαιήοχος κυανοχαίτης.

Αυτό που φαίνεται για πρώτη φορά στο χώρο του ιερού είναι πως η λατρεία του γινόταν με σπονδές σε πήλινους κάθετους σωλήνες που εισχωρούσαν στη γη και ήταν τοποθετημένοι περιμετρικά του ιερού.

Ο Ποσειδώνας αρχικά ήταν χθόνιος θεός και η λατρεία του το πιθανότερο να γινόταν τη νύχτα στο χώρο του Ιερού.

Το κείμενο είναι από το βιβλίο του Παρασκευά Μάγειρα "Κασσάνδρα - Εποχή του λίθου και του χαλκού", Θεσσαλονίκη 1999