Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

Μια συνιστώσα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.



Μερικούς τους έπιασε η λύπη για τον γραφικό Αλαβάνο και τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Για καμαρώστε αυτή τη συνιστώσα...

Να διαλυθούν μια ώρα νωρίτερα να ησυχάσουμε.

Η Μελίνα Μερκούρη για τα γλυπτά του Παρθενώνα

Συγκίνηση Βρετανών δημοσιογράφων



«Αν είσαι Αγγλος, θες να γονατίσεις από ντροπή μπροστά στα Γλυπτά...»

Στην τελική ευθεία για τα επίσημα εγκαίνιά του, αύριο Σάββατο 20 Ιουνίου, το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης στέλνει σε όλο τον κόσμο το μήνυμα για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Χθες, ξεναγήθηκαν στους χώρους του οι διευθυντές των ελληνικών μουσείων και οι επιτροπές που έχουν συσταθεί παγκοσμίως υπέρ του επαναπατρισμού των Γλυπτών. Μια διεθνής διαμαρτυρία που καθημερινά διογκούται με αιχμή του δόρατος πια το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

Στα προεγκαίνια της Τετάρτης διαπιστώσαμε τις διαστάσεις του εγκλήματος σε βάρος του Παρθενώνα. Τα περισσότερα τμήματα της ζωφόρου βρίσκονται στο Λονδίνο. Στη θέση τους λευκά εκμαγεία… Ο Κρίστοφερ Χίτσενς, συγγραφέας του βιβλίου «Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα», επανέρχεται στο θέμα της επιστροφής των Γλυπτών με χθεσινό άρθρο του στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης». Η Ελενα Σμιθ, ανταποκρίτρια της «Γκάρντιαν» στην Αθήνα, γράφει στην εφημερίδα της: «Αν είσαι Αγγλος, θέλεις να γονατίσεις από ντροπή μπροστά σε ένα από τα μάρμαρα και να φωνάξεις: Δώστε τα πίσω».

Τάιμς: «Τραγελαφικό»

Στους «Τάιμς» ο Κρίστοφερ Χίτσενς μιλάει με γλαφυρό τρόπο για το διαμελισμό των Γλυπτών. Αναφερόμενος στις μορφές της Ιριδας και του Ποσειδώνα χαρακτηρίζει τραγελαφικό το γεγονός μέρη του ίδιου αγάλματος να βρίσκονται διαμελισμένα ανάμεσα στην Αθήνα και το Λονδίνο. Ο γνωστός συγγραφέας καλεί τις βρετανικές αρχές να ακολουθήσουν το παράδειγμα άλλων χωρών και μουσείων που επέστρεψαν στην Ελλάδα τμήματα από το γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα, ενώ χαρακτηρίζει ανοησία το επιχείρημα του Βρετανικού Μουσείου ότι θα αποδυναμωθούν οι συλλογές του στην περίπτωση που επιστρέψει στην Ελλάδα τα Μάρμαρα. Μιλώντας για την κοινή γνώμη ο Χίτσενς σημειώνει πως είναι έτοιμη να επανορθώσει το λάθος.

Γκάρντιαν: «Είναι φριχτό»

«Η εικόνα της πιο φημισμένης στον κόσμο ζωφόρου που βρίσκεται ακρωτηριασμένη μπροστά στο ναό που κάποτε τη λάτρευαν προκαλεί στον επισκέπτη ένα ισχυρό συναίσθημα. Αν είσαι φιλότεχνος, θέλεις να κραυγάσεις από λύπη γι’ αυτό που συνέβη. Αν είσαι Αγγλος, θέλεις να γονατίσεις από ντροπή μπροστά σε ένα από τα Μάρμαρα και να φωνάξεις: Δώστε τα πίσω!». Με αυτό το σπαρακτικό τρόπο κλείνει την ανταπόκρισή της στην «Guardian» από την τελετή των εγκαινίων του Νέου Μουσείου Ακρόπολης η Αγγλίδα δημοσιογράφος Ελενα Σμιθ.

H Ελενα Σμιθ που, όπως γράφει στο κείμενό της, ξεναγήθηκε στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης, το οποίο χαρακτηρίζει «μεγαλειώδες», από τον υπουργό Πολιτισμού κ. Αντώνη Σαμαρά, αισθάνθηκε σοκαρισμένη από την προφανή απουσία των Μαρμάρων του Παρθενώνα από το χώρο του Μουσείου. Οπως γράφει: «“Είναι φρικτό, είναι εξόφθαλμα φρικτό” αναφώνησα όταν ο Σαμαράς προχωρούσε μπροστά στα εκθέματα εξηγώντας: “Αυτό είναι αγγλικό αντίγραφο, αυτό είναι αυθεντικό, αυτό βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο, αυτό είναι το πραγματικό έργο τέχνης”».

- Εκτενές αφιέρωμα στο Νέο Μουσείο και τα γλυπτά του Παρθενώνα φιλοξένησε χθες και η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro». Το κείμενο καταλήγει τονίζοντας πως και το Λούβρο, που κρατά «διακριτική στάση», κατέχει μια λίθο της ανατολικής Ζωφόρου.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Neil Sedaka - Oh Carol

Neil Sedaka - Oh Carol



Ο Neil Sedaka γεννήθηκε στις 13 Μαρτίου 1939 στο Brooklyn της Νέας Υόρκης. Είναι ένας Αμερικάνος ποπ τραγουδιστής, πιανίστας συνθέτης και στιχουργός.

Το τραγούδι Oh Carol που ήταν και η μεγαλύτερη επιτυχία του, γράφτηκε το 1959.

Στερεύει ο Πηνειός



Ανάγκη άμεσης αλλαγής της υδατικής πολιτικής στην περιοχή

Προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους της περιοχή, ο Πηνειός αρχίζει να στερεύει στα περισσότερα σημεία του.

Ο τρίτος σε μήκος ποταμός της χώρας, διαρρέει τη θεσσαλική πεδιάδα και τροφοδοτείται από τα νερά αρκετών παραποτάμων. Με τα νερά του υδρεύονται 80.000 στρέμματα καλλιεργειών και παράλληλα υδροδοτούνται οικισμοί της Θεσσαλίας.

Σήμερα, ο Πηνειός -και ειδικότερα στη γέφυρα του Βαλομανδρίου- έχει μετατραπεί, μέσα σε λίγες μόνο μέρες, σε ένα μικρό ποτάμι ή ακόμα σε άλλα σημεία σε ρυάκι! Και όλα αυτά ενώ βρισκόμαστε στην αρχή του καλοκαιριού.

Πρόκειται για μια εξέλιξη, που έχει προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής, καθώς βλέπουν πως θα κληθούν να αντεπεξέλθουν με μεγαλύτερη δυσκολία, σε σχέση με την περσινή χρονιά, στις φετινές αρδευτικές ανάγκες, σε ότι αφορά κυρίως τα επιφανειακά νερά.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κ. Νικήτας Μυλόπουλος, κάθε χρόνο, εκτός από τα ανανεώσιμα υδατικά αποθέματα -που με τη μορφή της βροχής και του χιονιού εισρέουν στη Θεσσαλία, τροφοδοτώντας τα επιφανειακά υδατορεύματα και τους υπόγειους υδροφορείς- εξαντλούνται και τα μόνιμα υδατικά αποθέματα, που αποτελούν τη φυσική κληρονομιά της περιοχής.

Η μείωση της παροχής του Πηνειού ποταμού- διευκρινίζει ο καθηγητής- και η δραματική πτώση της στάθμης του υπόγειου ορίζοντα αποτελούν κορυφαίες εκδηλώσεις του γεγονότος ότι, κάθε χρόνο, ένα σημαντικό τμήμα του μόνιμου φυσικού κεφαλαίου της Θεσσαλίας, που χρειάστηκε εκατομμύρια χρόνια για να δημιουργηθεί, εξαντλείται λόγω των αυξημένων -αγροτικών κυρίως- δραστηριοτήτων.

Όσον αφορά στο αν υπάρχουν λύσεις στον ορίζοντα, ο κ. Μυλόπουλος σημειώνει πως με δεδομένη λοιπόν αυτή τη δραματική εικόνα των υδατικών πόρων της Θεσσαλίας, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά, το ζητούμενο σήμερα είναι ή άμεση αλλαγή της υδατικής πολιτικής στην περιοχή.

Οι νέες δράσεις που πρέπει να αναδειχθούν θα πρέπει να κινούνται- σύμφωνα πάντα με τον καθηγητή- πάνω σε τέσσερις βασικούς άξονες: την εξοικονόμηση του χρησιμοποιούμενου νερού (ειδικότερα στον αγροτικό τομέα), τη βιώσιμη αξιοποίηση των αποθεμάτων, την αύξηση της αποδοτικότητας των υδραυλικών έργων και την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς που έχει υποστεί το υδατικό σύστημα.

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στη Χαλκιδική

Υπό μερικό έλγχο βρίσκεται από τις 15:35 η φωτιά που ξέσπασε μία ώρα νωρίτερα το μεσημέρι, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, σε δασική πυρκαγιά στην θέση Λιβάδεια του δήμου Σιθωνίας Χαλκιδικής.

Στο σημείο βρίσκονται και δίνουν μάχη με τις φλόγες, ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας αποτελούμενες από30 πυροσβέστες με 12 υδροφόρα οχήματα, ενώ στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν από αέρος δύο αεροσκάφη.

Σύμφωνα με τους επικεφαλής των δυνάμεων η φωτιά δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές, ενώ το δύσβατο του εδάφους και οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν δυσκολεύουν το έργο των ανδρών της Π.Υ.

Πηγή: express.gr

Φωτιά στη Χαλκιδική



Αντιμέτωπη με πυρκαγιές η ελληνική επικράτεια. Πυρκαγιά στη Χαλκιδική σε πευκόφυτη έκταση, μαίνονται τα μέτωπα στην Κάτω Βασιλική της Αιτωλοακαρνανίας και στο Πόρτο Ράφτη.

Φωτιά ξέσπασε την Παρασκευή το μεσημέρι στη Χαλκιδική, στο δεύτερο πόδι, σε πευκόφυτη έκταση στην περιοχή Λιβάδια του δήμου Σιθωνίας.

Επί τόπου επιχειρούν 12 οχήματα με 36 πυροσβέστες. Από αέρος επιχειρούν δύο αεροσκάφη.

Πηγή: Καθημερινή

Χωρίς αλεξικέραυνο η Θεσσαλονίκη!



Αθωράκιστη στους κεραυνούς είναι η Θεσσαλονίκη και ολόκληρη η Μακεδονία, όπως αποδείχτηκε από την πρωτοφανή «καταιγίδα» χιλιάδων κεραυνών που σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη.

Ακόμη και η ΔΕΗ, που διαθέτει ολοκληρωμένο σύστημα αντικεραυνικής προστασίας όλων των πυλώνων, των σταθμών και του ΚΥΤ, υπέστη σημαντική βλάβη από κεραυνό, με αποτέλεσμα να προκληθεί μπλακ άουτ σε τέσσερις νομούς (Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Σερρών και Χαλκιδικής).

Παρόλο που η Θεσσαλονίκη και ολόκληρη η Β. Ελλάδα βρίσκεται κάθε χρόνο το διάστημα Μαΐου - Ιουνίου στο «στόχαστρο» των κεραυνών, δεν έχει αναπτυχθεί στη χώρα μας «ομπρέλα» αντικεραυνικής προστασίας με τη συμμετοχή των δήμων, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Με εξαίρεση τη ΔΕΗ, το αεροδρόμιο, τα καμπαναριά των ναών και ορισμένα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια (π.χ. υπουργείο, ξενοδοχεία κ.ά.), το μεγαλύτερο τμήμα της πόλης δε διαθέτει επαρκή αριθμό αλεξικέραυνων, με συνέπεια σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως η προχτεσινή, να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.

Σε 35 λεπτά

«Εχουμε δίκτυο αλεξικέραυνων σε όλους τους σταθμούς και τους πυλώνες της ΔΕΗ, όμως ένα φυσικό φαινόμενο όπως οι κεραυνοί με τόσο μεγάλη ισχύ είναι δυνατό να καταπονήσουν το σύστημα για να εκτονωθούν. Το σημαντικό, πάντως, είναι ότι, παρόλο που τέθηκαν εκτός λειτουργίας οι 10 από τους 13 υποσταθμούς της Θεσσαλονίκης και ολόκληροι οι νομοί Κιλκίς, Σερρών και Χαλκιδικής, καταφέραμε σε 35 λεπτά να επαναφέρουμε την ευστάθεια του συστήματος, δίνοντας ρεύμα σε όλες τις περιοχές», τόνισε ο Ιορδάνης Αμανατίδης, βοηθός διευθυντή Περιφέρειας Μακεδονίας - Θράκης της ΔΕΗ.

«Υπάρχουν αλεξικέραυνα στους πυλώνες της ΔΕΗ και τα καμπαναριά των εκκλησιών. Εκτός από τη διακοπή του ρεύματος δεν υπήρξαν άλλα προβλήματα, παρά μόνον ένα υπόγειο που πλημμύρισε στο Πανόραμα και ένα δέντρο που έσπασε στην πόλη», σημείωσε ο Κώστας Κοκολάκης, προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Από την πτώση του κεραυνού, στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Ωραιοκάστρου, στις 22:33 το βράδυ της Τετάρτης, εκδηλώθηκε βλάβη στο διακόπτη μεταφοράς ρεύματος από τη Βουλγαρία, με συνέπεια να διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε ολόκληρο το κέντρο και την ανατολική Θεσσαλονίκη, καθώς και σε περιοχές της Χαλκιδικής, των Σερρών και του Κιλκίς, για διάστημα από 15 έως 45 λεπτά.

Ακολούθησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας δεκάδες μεμονωμένες βλάβες στο δίκτυο μέσης τάσης, με μικρής διάρκειας διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης.

Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ που ξενύχτησαν για να επιδιορθώσουν τις βλάβες ζητούν εκσυγχρονισμό και βελτίωση των υποδομών, καθώς και προσλήψεις για την κάλυψη των αναγκών. «Ο κεραυνός που προκάλεσε τη ζημιά είναι φυσικό φαινόμενο, το οποίο παρά τα μέτρα που λαμβάνονται δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί. Το ζήτημα για εμάς είναι τι γίνεται με τους εργαζομένους και τις 7.000 προσλήψεις που ζητάμε και γι' αυτόν το λόγο ξεκινούμε απεργιακές κινητοποιήσεις από τις 29 Ιουνίου», επισήμανε ο Παύλος Σαββουλίδης, πρόεδρος της Ενωσης Τεχνικών ΔΕΗ Θεσσαλονίκης.

Πρωτοφανές φαινόμενο

Αναφερόμενοι στην καταιγίδα της Τετάρτης οι μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για πρωτόγνωρο φαινόμενο, τόσο σε ένταση, όσο και σε διάρκεια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, από το σύστημα καταγραφής κεραυνών «Δίας» του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στην περιοχή της Κ. Μακεδονίας από τις 9 το βράδυ της Τετάρτης μέχρι τα ξημερώματα της Πέμπτης, έπεσαν πάνω από 5.000 κεραυνοί.

«Είχαμε έντονες καταιγίδες σε διάταξη γραμμής, που άρχισαν να σχηματίζονται στην περιοχή της Αριδαίας της Πέλλας, γρήγορα ενισχύθηκαν και σάρωσαν το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης με εκατοντάδες κεραυνούς και κινήθηκαν νοτιοανατολικά προς τη Χαλκιδική. Το ασυνήθιστο στην περίπτωση αυτή, ήταν η μεγάλη χρονική διάρκεια του φαινομένου, που κράτησε περίπου 12 ώρες, από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 9 το πρωί της επομένης, ενώ συνήθως η μέγιστη διάρκεια είναι στις 4-5 ώρες», δήλωσε ο μετεωρολόγος του ΕΛΓΑ, Μιχάλης Σιούτας.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν θα έλθει τελικά ο Σκοπιανός ΥΠ.ΕΞ. με τα διακριτικά "Μακεδονία" στο αεροσκάφος



ΒΡΕΘΗΚΕ ΩΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΛΥΣΗ Η...ΒΛΑΒΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΥ!

Τα γυρίζουν τώρα οι Σκοπιανοί με το αεροσκάφος του υπουργού Εξωτερικών της FYROM, που επρόκειτο να μεταφέρει τον Αντ. Μιλοσόσκι στην Κέρκυρα, ανακοινώνοντας ότι το κρατικό αεροσκάφος με τα διακριτικά της «Μακεδονίας» χάλασε και βρίσκεται σε διαδικασία επισκευής.

Μπορεί πράγματι μία βλάβη να λύνει ένα διπλωματικό πρόβλημα, αλλά οι συζητήσεις στην Ελλάδα για το εάν έπρεπε ή δεν έπρεπε η κυβέρνηση να επιτρέψει κατ’ εξαίρεσιν την προσγείωση του κρατικού αεροσκάφους των Σκοπίων σε ελληνικό έδαφος συνεχίζονται.



Υπενθυμίζει ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας και οι ελληνικές διπλωματικές αρχές, στις 13 Ιουνίου 2008, επί της ουσίας δεν δέχθηκαν την πραγματοποίηση επίσκεψης του πρώην προέδρου της FYROM στην Ελλάδα κ. Mπράνκο Τσερβένκοφσκι, εξαιτίας της πρόθεσής του να χρησιμοποιήσει κρατικό αεροσκάφος της χώρας του, που έφερε το “συνταγματικό” της όνομα».

Καταγγέλλει μάλιστα ως «απολύτως επιζήμιο για τη χώρα να σπαταλιούνται τα διπλωματικά της όπλα και να δημιουργούνται αρνητικά προηγούμενα προκειμένου να υπηρετηθούν το προσωπικό γόητρο και οι δημόσιες σχέσεις του κ. πρωθυπουργού και της κ. υπουργού Εξωτερικών».

Πηγή: Πολιτικό Σαφάρι

Προκαλεί τον ελληνικό λαό η απόφαση της Ντόρας - Να ματαιωθεί η άφιξη Μιλόσοσκι στην Κέρκυρα



Η υπουργός εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη τινάζει στον αέρα την τάχατες εθνική πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων με την απόφαση της να επιτρέψει στον ορκισμένο ανθέλληνα υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλοσόσκι να προσγειώσει στις 27 Ιουνίου στην Κέρκυρα το κρατικό αεροσκάφος των Σκοπίων που φέρει την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» με την ευκαιρία της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ - Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη.

Μεγάλη εύθυνη για αυτή την στάση της Ντόρας φέρει και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, αφού όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του τύπου του υπουργείου Εξωτερικών η απόφαση αυτή ελήφθη σε συνεννόηση Ντόρας - Καραμανλή.

Η απόφαση αυτή συνιστά υπονόμευση της θέσης της Ελλάδας στο θέμα της ονομασίας και στέλνει λάθος μήνυμα στους Σκοπιανούς, αλλά και σε όλο τον κόσμο, δηλαδή ότι η Ελλάδα ενδέχεται και να υποχωρήσει από τις έως τώρα θέσεις της.

Όλα αυτά που ετοιμάζει η κυρά Ντόρα στις 27 Ιουνίου στην Κέρκυρα με τον ανθέλληνα ομολόγο της Μιλοσόσκι αποτελούν απίστευτη πρόκληση για τον ελληνικό λαό και ιδίως για τους Μακεδόνες.

ΝΑ ΜΑΤΑΙΩΘΕΙ Η ΑΦΙΞΗ ΜΙΛΟΣΟΣΚΙ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ - ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ

Ν.Π

Πηγή: Λευτεριά

WWF : Η θαλάσσια φώκια στα δίκτυα των ψαράδων



Παγίδευση της νεαρής μεσογειακής φώκιας σε αλιευτικά εργαλεία, ηθελημένη θανάτωση των θηλαστικών αλλά και απώλεια εισοδήματος των παράκτιων αλιέων από τη ζημιά που προκαλούν τα θαλάσσια θηλαστικά στα δίχτυα τους. Αυτή είναι η σχέση που χαρακτηρίζει τη μεσογειακή φώκια, του πλέον απειλούμενου είδους στην Ευρώπη, με τους Έλληνες ψαράδες.

Την στιγμή που οι ελληνικές θάλασσες φιλοξενούν το 90% περίπου του πληθυσμού της μεσογειακής φώκιας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η επίλυση αυτών των προβλημάτων αποτελεί ζήτημα μείζονος σημασίας για την προστασία τόσο του θαλάσσιου αυτού θηλαστικού όσο και των συμφερόντων της παράκτιας αλιείας.

Στα κρίσιμα αυτά ερωτήματα, απαντά το σχέδιο δράσης του ευρωπαϊκού προγράμματος MOFI (Μεσογειακή φώκια & αλιεία: Αντιμετωπίζοντας τη σχέση αλληλεπίδρασης στις ελληνικές θάλασσες) που παρουσιάστηκε πρόσφατα από τη MΟm, το WWF Ελλάς και το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας του ΕΘΙΑΓΕ.

Κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του προγράμματος, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο προτεινόμενο σχέδιο δράσης, το οποίο έχει εθνικό και τοπικό χαρακτήρα (περιοχές με ιδιαίτερη σημασία για τα θαλάσσια θηλαστικά και περιοχές που είναι εξαρτημένες από την αλιεία) και χωρίζεται σε δύο αλληλένδετους άξονες:

Α. Διαχειριστικά μέτρα για την αλιεία όπως, παύση της αλιευτικής δραστηριότητας το μήνα Μάιο, αύξηση της επιλεκτικότητας των αλιευτικών εργαλείων, αύξηση του ελάχιστου επιτρεπόμενου βάρους αλίευσης του χταποδιού, και εποχιακή παύση της αλίευσής του από τους ερασιτέχνες.

Β. Οικονομική Ενίσχυση παράκτιων αλιέων για την καταστροφή διχτυών και όχι για την απώλεια αλιεύματος, της οποίας το μέγεθος θα υπολογίζεται με βάση το μέγιστο επιτρεπόμενο μήκος διχτυών, τη συχνότητα των επιθέσεων και καταστροφών που προκαλούν τα θαλάσσια θηλαστικά στα εργαλεία, και τη μέση ετήσια αλιευτική προσπάθεια.

Οι εκπρόσωποι των αλιέων, βλέπουν θετικά την πρωτοβουλία, έθεσαν τους γενικότερους προβληματισμούς τους για την κατάσταση της παράκτιας αλιείας, τονίζοντας ότι κοινός στόχος είναι η προστασία της θάλασσας και χρέος όλων μας η προστασία του είδους, και το μέλλον της βιώσιμης αλιείας”

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Η «Makedonia» στην Κέρκυρα



του Μάκη Πολλάτου

Με κρατικό αεροσκάφος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας αναμένεται να μεταβεί στην Κέρκυρα το Σάββατο 27 Ιουνίου, για τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ, ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων κ. Αντόνιο Μιλόσοσκι.

Η κυβέρνηση της FYROM, ζήτησε ειδική άδεια από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να επιτραπεί στο αεροσκάφος που θα μεταφέρει τον κ. Μιλόσοσκι να προσγειωθεί στο νησί των Φαιάκων. Μέχρι σήμερα, τα αεροσκάφη από τις αεροπορικές εταιρείες των Σκοπίων μπορούν να διέρχονται από το FIR Αθηνών και τον ελληνικό εναέριο χώρο, δεν τους επιτρέπεται όμως η προσγείωση σε ελληνικά αεροδρόμια, αφού φέρουν τα διακριτικά MKD – Makedonia. Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα και προφανώς δεν θα μπορούσε να δεχθεί προσγείωση (ή απογείωση) αεροσκαφών από την «Μακεδονία» σε ελληνικό έδαφος.

Στην περίπτωση όμως της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, η Ελλάδα –ως προεδρεύουσα χώρα στον ΟΑΣΕ για το 2009- επέλεξε να παραχωρήσει «κατ’ εξαίρεση» ειδική άδεια στο σκοπιανό κρατικό αεροσκάφος για να προσγειωθεί στην Κέρκυρα. Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη εκτίμησε ότι την ώρα που η Ελλάδα φιλοξενεί μια υπουργική σύνοδο στην οποία θα παραστούν περισσότεροι από 50 υπουργοί Εξωτερικών, μεταξύ των οποίων η κυρία Χίλαρι Κλίντον και ο κ. Σεργκέι Λαβρόφ, η Αθήνα θα βρισκόταν στη θέση του απολογούμενου επειδή «απαγόρευσε» στον υπουργό Εξωτερικών της πΓΔΜ να μεταβεί στην Κέρκυρα. Για το λόγο αυτό επετράπη στο αεροσκάφος που θα μεταφέρει τον κ. Μιλόσοσκι να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γρηγόρης Δελαβέκουρας δήλωσε ότι προσώρας δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και των Σκοπίων στην Κέρκυρα, στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΟΑΣΕ.

ΠΑΣΟΚ : «απολύτως επιζήμια απόφαση»

Σε ερώτηση που κατέθεσε προς την υπουργό Εξωτερικών, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ανδρέας Λοβέρδος επισημαίνει ότι «είναι απολύτως επιζήμιο για τη χώρα να σπαταλούνται τα διπλωματικά της όπλα και να δημιουργούνται αρνητικά προηγούμενα, προκειμένου να υπηρετηθούν το προσωπικό γόητρο και οι δημόσιες σχέσεις του κ. πρωθυπουργού και της κυρίας υπουργού Εξωτερικών.

Ο κ. Λοβέρδος καλεί την κυρία Μπακογιάννη να ανακαλέσει την απόφασή της για «κατ’ εξαίρεση» χορήγηση άδειας προσγείωσης στο κρατικό αεροσκάφος των Σκοπίων που θα μεταφέρει στις 27 Ιουνίου τον κ. Αντόνιο Μιλόσοσκι στην Κέρκυρα. «Με το δεδομένο ότι υπάρχει ακόμη χρόνος, ερωτάσθε κυρία υπουργέ, αν σκοπεύετε να αλλάξετε στάση ως προς το ζήτημα του προκλητικού τρόπου της πραγματοποίησης της επίσκεψης του σκοπιανού υπουργού Εξωτερικών για την άτυπη σύνοδο των κρατών μελών του ΟΑΣΕ» καταλήγει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Να έχετε μια καλή ημέρα



Μαρίζα Κωχ - Φάτα Μοργκάνα

Σέρρες: Κι άλλα ευρήματα στο Λουτρό της Εμμ. Ανδρόνικου.

Νέα ευρήματα της νεώτερης περιόδου χρήσης του Λουτρού που αποκαλύφθηκε επί της οδού Εμμ. Ανδρόνικου στο κέντρο της πόλης των Σερρών, έφερε χθες στο φώς η αρχαιολογική σκαπάνη.

Πρόκειται για θραύσματα πήλινων χρηστικών αγγείων, μεταλλικά κομμάτια από κλειδαριές και εργαλεία, πέταλα αλόγων, ακόμη και καπάκια αναψυκτικών των αρχών του περασμένου αιώνα, προέλευσης Κωνσταντινούπολης.



Ο υπεύθυνος αρχαιολόγος Κώστας Κετάνης, με τη βοήθεια των συνεργατών του, περισυνέλεξαν χθες τα περισσότερα των ευρημάτων, τα οποία θα αξιολογηθούν ως προς την ιστορική τους αξία.

Να σημειωθεί πως οι ανασκαφικές εργασίες στο Λουτρό που αποκαλύφθηκε εξαιτίας των εργασιών τοποθέτησης αγωγού φυσικού αερίου πριν από ενάμισι χρόνο, συνεχίζονται από την αρχαιολογική ομάδα, προκειμένου να αποκαλυφθεί το δάπεδο του κτιρίου.



Οι ειδικοί, δεν περιμένουν να βρουν «κάτι εξαιρετικό», μια και όπως χαρακτηριστικά λένε, «το κτίριο, έμεινε για πολύ καιρό εγκαταλελειμμένο και φαίνεται να αποψιλώθηκε από μάρμαρα και μεταλλικά μέρη, τα οποία οι τότε κάτοικοι της πόλης, πιθανόν να χρησιμοποίησαν αλλού».

Το Λουτρό, που η κατασκευή του τοποθετείται στη μεταβυζαντινή περίοδο, ήταν ένα από τα μεγαλύτερα κεντρικά κτίσματα της πόλης και συνέχιζε να λειτουργεί μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα.

Η εγκατάλειψή του το οδήγησε στη φθορά, η οποία ολοκληρώθηκε με το γκρέμισμα της οροφής του και τελικά την …«εξαφάνισή» του κάτω από την άσφαλτο της σύγχρονης πόλης.



Σύμφωνα με το σχέδιο της ανασκαφής, μόλις αποκαλυφθεί το δάπεδο του Λουτρού, θα γίνουν εργασίες αποκατάστασης των τοίχων που «κόπηκαν» από την τοποθέτηση του αγωγού, ώστε το αποκαλυφθέν τμήμα του κτιρίου, να αναδειχθεί και να παραδοθεί σε κοινή θέα.

Οι εργασίες διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου πάντως, προχωρούν κανονικά με την πλακόστρωση του δρόμου και την ολοκλήρωση των τοιχίων, στα οποία θα τοποθετηθούν κάγκελα.



Ο εργολάβος προχωρά εντός χρονοδιαγράμματος τις εργασίες που ανέλαβε, και σύντομα η πόλη θα αποκτήσει και επίσημα τον πρώτο της κεντρικό και υπαίθριο αρχαιολογικό χώρο.

Είναι γνωστή η άποψη της στήλης (με απανωτά και πιεστικά δημοσιεύματα) επί της αξίας αυτής της πρωτοβουλίας που είχαν τόσο η Εφορία Βυζαντινών Μνημείων Καβάλας και η υπεύθυνη αρχαιολόγος Χρυσούλα Δαδάκη, όσο και ο Δήμος Σερρών με τις υπηρεσίες του, που εκπόνησαν τη μελέτη ανάδειξης των ευρημάτων.

Θα περιμένουμε με χαρά να ολοκληρωθεί το έργο, που θυμίζω πως περιλαμβάνει και συμπληρωματική κατασκευή γυάλινου δαπέδου προστασίας και ανάδειξης πάνω από τα ευρήματα.

Θα είναι από τα ωραιότερα σημεία της πόλης μας αυτός ο πεζόδρομος (πιά), που φέρει και το όνομα του κορυφαίου αρχαιολόγου της χώρας μας.

Με το καλό και με προσοχή.

Προσοχή, διότι είμαστε …επιρρεπείς στη μετατροπή των καλύτερων σημείων της πόλης μας, σε «έκθεση» πλαστικών πολυθρόνων και τραπεζοκαθισμάτων!! Λάθος κάνω;

Πηγή: Καθρέφτης