Νέα ευρήματα της νεώτερης περιόδου χρήσης του Λουτρού που αποκαλύφθηκε επί της οδού Εμμ. Ανδρόνικου στο κέντρο της πόλης των Σερρών, έφερε χθες στο φώς η αρχαιολογική σκαπάνη.
Πρόκειται για θραύσματα πήλινων χρηστικών αγγείων, μεταλλικά κομμάτια από κλειδαριές και εργαλεία, πέταλα αλόγων, ακόμη και καπάκια αναψυκτικών των αρχών του περασμένου αιώνα, προέλευσης Κωνσταντινούπολης.
Ο υπεύθυνος αρχαιολόγος Κώστας Κετάνης, με τη βοήθεια των συνεργατών του, περισυνέλεξαν χθες τα περισσότερα των ευρημάτων, τα οποία θα αξιολογηθούν ως προς την ιστορική τους αξία.
Να σημειωθεί πως οι ανασκαφικές εργασίες στο Λουτρό που αποκαλύφθηκε εξαιτίας των εργασιών τοποθέτησης αγωγού φυσικού αερίου πριν από ενάμισι χρόνο, συνεχίζονται από την αρχαιολογική ομάδα, προκειμένου να αποκαλυφθεί το δάπεδο του κτιρίου.
Οι ειδικοί, δεν περιμένουν να βρουν «κάτι εξαιρετικό», μια και όπως χαρακτηριστικά λένε, «το κτίριο, έμεινε για πολύ καιρό εγκαταλελειμμένο και φαίνεται να αποψιλώθηκε από μάρμαρα και μεταλλικά μέρη, τα οποία οι τότε κάτοικοι της πόλης, πιθανόν να χρησιμοποίησαν αλλού».
Το Λουτρό, που η κατασκευή του τοποθετείται στη μεταβυζαντινή περίοδο, ήταν ένα από τα μεγαλύτερα κεντρικά κτίσματα της πόλης και συνέχιζε να λειτουργεί μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα.
Η εγκατάλειψή του το οδήγησε στη φθορά, η οποία ολοκληρώθηκε με το γκρέμισμα της οροφής του και τελικά την …«εξαφάνισή» του κάτω από την άσφαλτο της σύγχρονης πόλης.
Σύμφωνα με το σχέδιο της ανασκαφής, μόλις αποκαλυφθεί το δάπεδο του Λουτρού, θα γίνουν εργασίες αποκατάστασης των τοίχων που «κόπηκαν» από την τοποθέτηση του αγωγού, ώστε το αποκαλυφθέν τμήμα του κτιρίου, να αναδειχθεί και να παραδοθεί σε κοινή θέα.
Οι εργασίες διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου πάντως, προχωρούν κανονικά με την πλακόστρωση του δρόμου και την ολοκλήρωση των τοιχίων, στα οποία θα τοποθετηθούν κάγκελα.
Ο εργολάβος προχωρά εντός χρονοδιαγράμματος τις εργασίες που ανέλαβε, και σύντομα η πόλη θα αποκτήσει και επίσημα τον πρώτο της κεντρικό και υπαίθριο αρχαιολογικό χώρο.
Είναι γνωστή η άποψη της στήλης (με απανωτά και πιεστικά δημοσιεύματα) επί της αξίας αυτής της πρωτοβουλίας που είχαν τόσο η Εφορία Βυζαντινών Μνημείων Καβάλας και η υπεύθυνη αρχαιολόγος Χρυσούλα Δαδάκη, όσο και ο Δήμος Σερρών με τις υπηρεσίες του, που εκπόνησαν τη μελέτη ανάδειξης των ευρημάτων.
Θα περιμένουμε με χαρά να ολοκληρωθεί το έργο, που θυμίζω πως περιλαμβάνει και συμπληρωματική κατασκευή γυάλινου δαπέδου προστασίας και ανάδειξης πάνω από τα ευρήματα.
Θα είναι από τα ωραιότερα σημεία της πόλης μας αυτός ο πεζόδρομος (πιά), που φέρει και το όνομα του κορυφαίου αρχαιολόγου της χώρας μας.
Με το καλό και με προσοχή.
Προσοχή, διότι είμαστε …επιρρεπείς στη μετατροπή των καλύτερων σημείων της πόλης μας, σε «έκθεση» πλαστικών πολυθρόνων και τραπεζοκαθισμάτων!! Λάθος κάνω;
Πηγή: Καθρέφτης
Γιατί φοράμε βέρες
Πριν από 25 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου