Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Η ζωή στη Γη ξεκίνησε εξαιτίας… των μετεωριτών


Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Κάρνεγκι

Μια νέα επιστημονική ανάλυση μετεωριτών που έπεσαν στη Γη, αυξάνει τις ενδείξεις -και τις πιθανότητες- ότι αυτοί τελικά αποτέλεσαν το ζωτικό «όχημα» μέσω του οποίου τα θεμελιώδη χημικά συστατικά για την ανάπτυξη της ζωής μεταφέρθηκαν στον πλανήτη μας, ενισχύοντας έτσι το σενάριο περί εξωγήινης προέλευσης της ζωής.

Η έρευνα, που χρηματοδοτήθηκε από την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία, έγινε από επιστήμονες της ίδιας και του Γεωφυσικού Εργαστηρίου του Ινστιτούτου Κάρνεγκι της Ουάσιγκτον και θα δημοσιευτεί στα «Πρακτικά» της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), με επικεφαλής τον δρα Μάικλ Κάλαχαν του διαστημικού κέντρου Goddard της NASA,

Παρουσίαση του βιβλίου "Έτσι το θέλησε ο Θεός" του Χάινριχ Σέφερ

κλικ για μεγέθυνση

Γιορτή Κούμαρου στα Βράσταμα

Σε αργία παραμένει ο Παναγιώτης Ψωμιάδης


Απορρίφθηκε από το ΣτΕ η αίτηση για αναστολή εκτέλεσης της απόφασης


Η Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση του Παναγιώτη Ψωμιάδη, με την οποία ζητούσε την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, Θύμιου Σώκου, που τον έθεσε σε προσωρινή αργία από τα καθήκοντα του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, μετά την καταδίκη του σε φυλάκιση ενός έτους με τριετή αναστολή, για παράβαση καθήκοντος, επειδή μείωσε πρόστιμα ύψους 89.000 ευρώ σε 5.000 ευρώ, που είχαν επιβληθεί σε πρατηριούχο για νόθευση υγρών καυσίμων.

Ως εκ τούτου, ο κ. Ψωμιάδης εξακολουθεί να βρίσκεται σε αργία.

Υποβρύχια τομή στο ναυάγιο του Ελγιν


Ρεπορτάζ: Δάφνη Κοντοδήμα

Οι ελπίδες των αρχαιολόγων ότι βρίσκονται θραύσματα από τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο πλοίο «Μέντωρ» διαψεύστηκαν

Διακόσια και πλέον χρόνια το ναυάγιο του πλοίου «Μέντωρ» δίνει τροφή στις ελπίδες των αρχαιολόγων ότι κάπου εκεί, στα σκεπασμένα από την άμμο συντρίμμια του, βρίσκονται θραύσματα των Γλυπτών του Παρθενώνα. Οι υποβρύχιες έρευνες - η πιο πρόσφατη έγινε πριν από έναν μήνα - δεν το επιβεβαιώνουν.

Οι ελπίδες ωστόσο προέρχονται από το γεγονός ότι πρόκειται για το δικάταρτο μπρίκι στο οποίο ο λόρδος Ελγιν φόρτωσε τον Σεπτέμβριο του 1802 τα Γλυπτά που αφαίρεσε από τον Παρθενώνα, με σκοπό να τα μεταφέρει στη Βρετανία.

Θεσσαλονίκη: Αρχισαν τα έργα ανάπλασης στο χώρο της Νέας Παραλίας

Οι πρώτες λαμαρίνες μπήκαν χτες στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης

ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ ΒΑΤΑΛΗ

Από το ύψος των ναυταθλητικών ομίλων, εκεί όπου μακροπρόθεσμα θα στηθεί ο Κήπος των Γλυπτών, άρχισαν χτες οι εργασίες για την ανάπλαση του δεύτερου τμήματος της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης. Σε 28 μήνες από σήμερα (αυτός είναι ο χρόνος περαίωσης του έργου, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα προβλέπει η σύμβαση), το θαλάσσιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης θα παρουσιάζει μια ενιαία εικόνα.

Περίπου δυόμισι χρόνια μετά τα εγκαίνια των πρώτων πέντε θεματικών κήπων, από το Μέγαρο Μουσικής μέχρι τους ομίλους, ο ανάδοχος του έργου τοποθέτησε χτες τις πρώτες λαμαρίνες στο πλακόστρωτο, ούτως ώστε να αρχίσει η δημιουργία και των άλλων οκτώ πάρκων – κήπων.

Θεσσαλονίκη: Μετρό με... ρυθμούς χελώνας

Αρχαιολογικές ανασκαφές εκτελούνται και στο σταθμό Δημοκρατίας

ΤΗΣ ΝΤΟΝΙΑΣ ΚΑΝΙΤΣΑΚΗ

Στην... αρχαιολογική σκαπάνη εξακολουθεί να σκοντάφτει η πρόοδος του μετρό, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, πέντε χρόνια μετά την έναρξη κατασκευής του μεγαλύτερου δημόσιου έργου στην ιστορία της πόλης. Ανατολικά το μετρό δεν έχει τέτοιου είδους προβλήματα, όμως και εκεί καταγράφονται σημαντικότατες καθυστερήσεις, με πρώτο και καλύτερο το... μπλέξιμο σχετικά με τη χάραξη του έργου.

Μέχρι σήμερα δεν έχει ξεκαθαριστεί αν η βασική γραμμή θα εκτείνεται από το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι τη Νέα Ελβετία ή μέχρι τη Μίκρα της Καλαμαριάς.

Θεατρική παράσταση «Ο Μικρός Πρίγκιπας»


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

“Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ”

την Τρίτη 9 Αυγούστου στις 9:15 μ.μ. 
στο ΚΙΝΗΜΑΤΟΘΕΑΤΡΟ «ΑΙΘΡΙΟ» στο ΠΕΥΚΟΧΩΡΙ
-
την Παρασκευή 12 Αυγούστου στις 9:15 μ.μ. 
στο ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ στο ΜΑΡΜΑΡΑ
-
το Σάββατο 13 Αυγούστου στις 9:15 μ.μ. 
στο ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΝΕΩΝ ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ

Μια παράσταση βασισμένη σ’ ένα από τα καλύτερα βιβλία του 20ου αιώνα.