Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Στη ΝΙΚΗ Πολυγύρου ο Τολούδης


Τη φανέλα της ΝΙΚΗΣ Πολυγύρου θα φορά για την επόμενη αγωνιστική περίοδο ο Βασίλης Τολούδης. Ο νεαρός τερματοφύλακας αποτελεί την τελευταία μεταγραφή της ΝΙΚΗΣ - εκτός αν βρεθεί κάτι εξαιρετικό την τελευταία στιγμή.

Με την απόκτησή του, το ρόστερ αριθμεί πλέον 3 τερματοφύλακες και παρουσίαζεται πλήρες σε κάθε θέση. Ο 23χρονος Τολούδης αγωνίστηκε και πριν 2 χρόνια με τη φανέλα της ΝΙΚΗΣ, και επιστρέφει για να βοηθήσει κι αυτός τη φετινή προσπάθεια.

Πηγή: http://www.nikipoligirou.gr

Το πρώτο ηλιακό δέντρο ήρθε... στη Θεσσαλονίκη


Το μοναδικό στον κόσμο δέντρο ηλιακής ενέργειας άπλωσε τα κλαδιά του στην Ελλάδα και οι “πράσινοι” καρποί του άρχισαν ήδη να μαζεύουν τον ήλιο της Θεσσαλονίκης.

Tο αποκαλούμενο και “πράσινο φωτιστικό” πόλεως είναι σχεδιασμένο από τον Ross Lovegrove για την Artemide και λειτουργεί με ηλιακούς συλλέκτες, ενώ παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της 75ης ΔΕΘ.

Πρόκειται για ένα δέντρο με “έξυπνα φρούτα”, που φωτίζουν τη νύχτα, “πυροδοτούμενα” από ηλιακή ενέργεια, η οποία συσσωρεύεται την ημέρα από φωτοβολταϊκά πάνελ. Το μέγιστο ύψος του ανέρχεται στα 5,5 μέτρα και το άνοιγμα της διαμέτρου του στα 4,5 μέτρα. Έχει σχεδιαστεί ώστε να λειτουργεί τόσο αυτόνομα όσο και σε συνδυασμό με το δημόσιο δίκτυο μιας πόλης.

«Σκαρφάλωσε» το ΑΠΘ στη λίστα με τα καλύτερα πανεπιστήμια


Ανοδική πορεία ακολουθεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στη φετινή παγκόσμια κατάταξη της «QS World University Rankings» με τα 500 κορυφαία πανεπιστήμια, καθώς «σκαρφάλωσε» από τη θέση 451-500 στη θέση 401-450. Στη λίστα κάνει την εμφάνισή του και το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, ενώ το Πανεπιστήμιο Αθηνών «κατρακυλάει» κατά 109 θέσεις.

Οι κατατάξεις της QS World University Rankings επιδιώκουν να καταστήσουν μετρήσιμες, μεταξύ άλλων, την ποιότητα της έρευνας, την εργασιακή αποκατάσταση των αποφοίτων, την αφοσίωση στη διδασκαλία και όλες τις βασικές αποστολές των πανεπιστημίων παγκόσμιας κλάσης. Το Ακαδημαϊκό Συμβούλιο για τις Παγκόσμιες Κατατάξεις της QS αποτελείται από 20 ανώτατους ακαδημαϊκούς, στατιστικολόγους και ειδικούς στον τομέα αυτό από 12 χώρες του κόσμου.

Το Θέμα της προσαρμογής


Της  Νατάσσας Πιπεροπούλου – Κωνσταντάρα,
Διδάκτορος Ψυχολογίας

Συχνά γνωστοί και φίλοι με ρωτούν «ακούμε σε συζητήσεις αναφορές σε άτομα που δείχνουν ότι είναι καλά προσαρμοσμένα και άλλα που μάλλον παρουσιάζουν στοιχεία στη συμπεριφορά τους που επιβεβαιώνει ότι μάλλον είναι απροσάρμοστα…Τί  σημαίνει η έννοια της προσαρμογής και πόσο σημαντικό είναι να είμαστε προσαρμοσμένοι;»

Η προσαρμογή έχει δύο θεμελιακές όψεις. Η μια θεώρει το άτομο υπεύθυνο για τη συμπεριφορά του σε όλα τα επίπεδα των σχέσεων του σε όλη του τη ζωή και τοποθετεί την έμφαση στην ικανότητα του άτομου να καταστρώσει και να ακολουθήσει τη δικιά του πορεία στον χώρο και τον χρόνο ο άνθρωπος δηλαδή, θεωρείται «κυρίαρχος της μοίρας του...» Η άλλη άποψη διατείνεται ότι οι επιλογές προσαρμογής που κάνει το άτομο, οι πεποιθήσεις, τα πιστεύω, αλλά και η γενικότερη συμπεριφορά του κάθε ατόμου καθορίζονται από προγενέστερα βιώματα και εμπειρίες αλλά και από τα δεδομένα της δυναμικής αντιπαράθεσης με τα δεδομένα του ψυχοκοινωνικού του περιβάλλοντος.