Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Απόγονοι των Μινωιτών οι σημερινοί Κρήτες

Απόγονοι των Μινωιτών είναι οι σημερινοί Κρήτες, όπως προκύπτει από ανάλυση DNA

Η γενετική φωτίζει την προέλευση του αρχαίου πληθυσμού

Ιωάννα Σουφλέρη

Όταν ο Σερ Άρθουρ Έβανς ανακάλυψε στις αρχές του εικοστού αιώνα τα απομεινάρια του πολιτισμού που ο ίδιος βάφτισε «Μινωικό» έμεινε έκθαμβος. Προσπαθώντας να δώσει μια εξήγηση ως προς την προέλευση ενός τόσο προηγμένου πολιτισμού θεώρησε ότι οι Μινωίτες ήταν απόγονοι των προηγμένων Αιγυπτίων. Η ιδέα του Εβανς παραμένει ακόμη και σήμερα σε ισχύ, αν και κατά καιρούς υπήρξαν και άλλες προτάσεις.

Η τελική απάντηση σε αυτό το αρχαιολογικό ζήτημα δίνεται σήμερα όχι από την αρχαιολογική σκαπάνη, αλλά από τη γενετική.

Βιβλιοπαρουσίαση: Η Αραβική Άνοιξη


Το Εργαστήριο Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σας προσκαλεί στην παρουσίαση του πρώτου συλλογικού τόμου της σειράς Μελέτες Διεθνών Σχέσεων, με τίτλο: Η Αραβική Άνοιξη, επιμέλειας Ηλία Κουσκουβέλη. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 15 Μαΐου 2013 στις 19.00 στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για μια προσέγγιση του δυναμικού και πολύπλοκου φαινομένου της Αραβικής Άνοιξης, με τη θεωρητική βαρύτητα που του αρμόζει. Τέσσερις πρωτότυπες μελέτες αναδεικνύουν το "γιατί", το "πού", το "πότε" και το "πώς" της Αραβικής Άνοιξης, καλύπτοντας μια αναγκαιότητα της βιβλιογραφίας, για τους ειδικούς, αλλά προσφέροντας και μια συνολική εικόνα στον μη ειδικό ανανώστη που ενδιαφέρεται για τις διεθνείς σχέσεις στη συγκεκριμένη περιοχή.

12η Έκθεση Βιβλίου στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Πολυγύρου

κλικ για μεγέθυνση
Θέμα: «12η ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ στο 3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ»

Φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από την πρώτη έκθεση βιβλίου στο σχολείο μας, το Μάιο του 1993. Έτσι η φετινή, 12η έκθεσή μας, έχει εκτός των άλλων και επετειακό χαρακτήρα.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 17 Μαΐου 2013 στις 7.30 μ. μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου και στη συνέχεια η συγγραφέας παιδικών βιβλίων, Όλγα Σεχίδου, θα παρουσιάσει το συγγραφικό της έργο.

Τη Δευτέρα 20 Μαΐου και ώρα 6 μ. μ. η θεατρολόγος Ιωάννα Μαμακούκα θα παρουσιάσει ένα οικογενειακό βιωματικό παραμύθι για μικρούς και μεγάλους.

Δήμος Σιθωνίας: Ενημέρωση για την ανακύκλωση στη Νικήτη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ενημέρωση για την ανακύκλωση στη Νικήτη

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Νικήτη η ενημερωτική συνάντηση  στο πλαίσιο του προγράμματος ανακύκλωσης που θα εφαρμόσει ο Δήμος Σιθωνίας.

Στη συνάντηση οι ειδικοί του Εργαστηρίου Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής, του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Α.Π.Θ. ενημέρωσαν μαθητές και κατοίκους για την Ορθολογική Διαχείριση των Οργανικών Αποβλήτων.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούν την ελαχιστοποίηση των δημοτικών στερεών αποβλήτων και τις προοπτικές ανάπτυξης του προγράμματος ανακύκλωσης, ενώ έγινε εκτενής αναφορά στην οικιακή κομποστοποίηση.

Εμπορικός Σύλλογος Νέων Μουδανιών: Έναρξη εκδηλώσεων θερινού ωραρίου

κλικ για μεγέθυνση
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τρίτη, 14 Μαΐου 2013

Ξεκινάνε την Τετάρτη 15 Μαΐου, στις 8 μ.μ. οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Εμπορικού Συλλόγου των Νέων Μουδανιών. Οι εκδηλώσεις θα λαμβάνουν χώρα κάθε Τετάρτη, στην κεντρική πλατεία των Νέων Μουδανιών, με τη συμμετοχή μουσικών σχημάτων και πολιτιστικών συλλόγων.
Τις εκδηλώσεις υποστηρίζει με την ενεργή παρουσία του ο Πολιτιστικός Σύλλογος ΦΑΡΟΣ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει Μουσική Συναυλία με τους Χρήστο Δαλαμπίρα (φωνή – κιθάρα), Δημήτρη Οικονομίδη (πιάνο –φωνή), Νικολέτα Παπόγλου (φωνή) και παραδοσιακούς χορούς από τα χορευτικά συγκροτήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέων Μουδανιών «Ο ΦΑΡΟΣ».