Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Κλειστός λόγω κατολίσθησης ο δρόμος Ν.Φώκαιας - Αθύτου στη Χαλκιδική



Κλειστή παραμένει, για δεύτερη μέρα, η επαρχιακή οδός Νέων Μουδανιών- Κασσανδρείας Χαλκιδικής , μετά τις κατολισθήσεις βράχων που σημειώθηκαν στην θέση «Βόθωνας» , μεταξύ Ν. Φώκαιας και Αθύτου Χαλκιδικής.

Από το πρωί συνεργεία της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επιχειρούσαν να απομακρύνουν τους βράχους από το οδόστρωμα και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις αντιστήριξης για την αποτροπή ενδεχόμενης νέας κατολίσθησης.

Παράγοντες της περιφέρειας εκτιμούν ότι ο συγκεκριμένος δρόμος θα ανοίξει μετά τουλάχιστον δύο μήνες. Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μέσω παρακαμπτήριων οδών με τη συνδρομή τροχονόμων της ΕΛΑΣ.

Πηγή: Κράχτης

Ευχές από το blog Metro.Thessalonikis

Πλησιάζουν οι πολύ αναμενόμενες και αγαπημένες για όλους εμάς γιορτές των Χριστουγέννων.

Ας βυθιστούμε μέσα στην καρδιά μας, για να νιώσουμε καθαρά το μήνυμα της Γέννησης του Θεανθρώπου, το νόημα αυτής της μεγάλης γιορτής του Χριστιανισμού.

Ας προσπαθήσουμε για το καλύτερο και ας γίνουμε καλύτεροι. Ας προσφέρουμε.

Ας ελπίσουμε και ας διεκδικήσουμε. Ας πιστέψουμε.

Ας γίνουμε πάλι παιδιά και ας θυμηθούμε το σχολικό ανάγνωσμα του Γ. Δροσίνη «Νύχτα χριστουγεννιάτικη»:

"Την άγια νύχτα τη Χριστουγεννιάτικη... Ποιος δεν το ξέρει ;
Των μάγων κάθε χρόνο τα μεσάνυχτα λάμπει τ' αστέρι.
Κι όποιος το βρει μεσ' τ' άλλα αστέρια ανάμεσα και δεν το χάσει,
σε μια άλλη Βηθλεέμ ακολουθώντας το μπορεί να φτάσει."


Εμείς, εκ μέρους όλων στο Σωματείο Εργαζομένων στο Μετρό Θεσσαλονίκης, θα θέλαμε από καρδιάς να σας ευχηθούμε Υγεία και Ευτυχία για εσάς και τις οικογένειές σας.

Οι ευχές μας είναι για όλες και όλους, για να περάσετε με αρμονία και γαλήνη αυτά τα Χριστούγεννα με την συντροφιά όσων αγαπάτε!


Καλά Χριστούγεννα


Το blog metro.thessalonikis μπορείτε να το δείτε εδώ.

Βιεϊρίνια: «Τίτλο για το μεγαλείο του ΠΑΟΚ»


Η κατάκτηση ενός τίτλου με τον ΠΑΟΚ ήταν το μεγάλο κίνητρο για τον Αντελίνο Βιεϊρίνια ώστε να ανανεώσει, πρόσφατα, το συμβόλαιό του με τον «δικέφαλο».

«Την επέκταση την βλέπω ως ένα βραβείο για τις εμφανίσεις μου με την ομάδα. Όσον αφορά το μέλλον μου θέλω να ολοκληρώσω το συμβόλαιο μου και θέλω να πάρω έναν τίτλο, πρωτάθλημα ή Κύπελλο γιατί ο ΠΑΟΚ είναι μία τέτοια ομάδα, που πρέπει να κερδίζει τίτλους», τόνισε στο «Αθλητικό Metropolis» ο Πορτογάλος μεσοεπιθετικός του ΠΑΟΚ.

Και πρόσθεσε: «Οσοι αγαπάνε τον ΠΑΟΚ και το ποδόσφαιρο, καταλαβαίνουν ότι του λείπει ένας τίτλος. Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τον τελευταίο τίτλο και το μεγαλείο του ΠΑΟΚ επιτάσσει έναν τίτλο. Αυτό αξίζει στην ομάδα, τον προπονητή, τους παίκτες, τον κόσμο. Πραγματικά και πέρυσι κάναμε εξαιρετική χρόνια αλλά δεν ήρθε ο τίτλος. Οπότε αυτό που λείπει από την ομάδα είναι ένας τίτλος και θα κάνω το παν για να τα καταφέρουμε».

Για τη δική του εντυπωσιακή παρουσία στον πρώτο γύρο, επεσήμανε: «Σκέφτομαι ήδη το επόμενο μισό του πρωταθλήματος. Θέλω να είμαι ακόμα καλύτερος στη συνέχεια για να μπορέσω να βοηθήσω την ομάδα του ΠΑΟΚ. Πέρυσι έμεινα αρκετό καιρό εκτός ομάδας, φέτος όλα πάνε καλά και έτσι θέλω να συνεχίσω, για να βοηθάω την ομάδα με όποιον τρόπο μπορώ».

Από τους υπόλοιπους συμπαίκτες του, ξεχώρισε τον Πάμπλο Γκαρσία, γιατί «τον αγαπάει ο κόσμος ενώ είναι και ένας εξαιρετικός άνθρωπος». Τέλος από τις υπόλοιπες ομάδες στάθηκε, μιλώντας για το αγωνιστικό κομμάτι, «στον Ολυμπιακό για τους παίκτες που έχει αλλά και στην Καβάλα που είναι η μεγάλη έκπληξη του πρωταθλήματος όντας νεοφώτιστη στην κατηγορία».

Πηγή: Εθνοσπόρ

Κλειστός λόγω κατολίσθησης ο δρόμος Ν.Φώκαιας-Αθύτου στη Χαλκιδική

Νέα Φώκαια

Ειδικοί εκτιμούν ότι τα έργα αποκατάστασης θα διαρκέσουν τουλάχιστον δύο μήνες

Κλειστή παραμένει, για δεύτερη μέρα, η επαρχιακή οδός Νέων Μουδανιών- Κασσανδρείας Χαλκιδικής , μετά τις κατολισθήσεις βράχων που σημειώθηκαν στην θέση «Βόθωνας» , μεταξύ Ν. Φώκαιας και Αθύτου Χαλκιδικής.

Από το πρωί συνεργεία της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επιχειρούσαν να απομακρύνουν τους βράχους από το οδόστρωμα και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις αντιστήριξης για την αποτροπή ενδεχόμενης νέας κατολίσθησης.

Παράγοντες της περιφέρειας εκτιμούν ότι ο συγκεκριμένος δρόμος θα ανοίξει μετά τουλάχιστον δύο μήνες. Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μέσω παρακαμπτήριων οδών με τη συνδρομή τροχονόμων της ΕΛΑΣ.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Louis Armstrong: What A Wonderful World

Στη ΝΙΚΗ Πολυγύρου ο Νίκος Χατζηστεργίου


Τη μεταγραφή του Νίκου Χατζηστεργίου ανακοίνωσε η ΝΙΚΗ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ.

Ο 25χρονος μεσοεπιθετικός ποδοσφαιριστής ξεκίνησε από τον Α.Ο. Σημάντρων (γενέτειρά του), αγωνίσθηκε στις μικτές Παίδων και Νέων της Ε.Π.Σ.Χαλκιδικής και στη συνέχεια μεταπήδησε στον ΠΑ.Ο.ΝΕ. με τον οποίο αγωνίσθηκε στην Δ΄ και Γ΄ Εθνική κατηγορία.

Στην περασμένη αγωνιστική περίοδο αγωνίσθηκε με τα χρώματα του Π.Ο.Μουδανιών.

Το καλοκαίρι επέστρεψε στον ΠΑ.Ο.ΝΕ. από όπου πριν λίγες ημέρες έμεινε ελεύθερος (λύση συμβολαίου).

Με την εμπειρία του από τα εθνικά πρωταθλήματα αλλά και την ποδοσφαιρική του "ποιότητα" αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την κεντροεπιθετική γραμμή της ομάδας.

Τέμπη: αποκατάσταση σε 3 μήνες και αν...


Οι επιστήμονες αποφαίνονται πως δεν υπάρχει μόνιμη ασφαλής λύση, καθώς δεν αποκλείουν νέα κατολίσθηση

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Κώστας Ντελέζος

Σε διάστημα τριών έως τεσσάρων μηνών (!), όπως εκτιμούν οι αρμόδιοι επιστήμονες, θα μπορέσει να αποκατασταθεί η κυκλοφορία των οχημάτων στα Τέμπη που έχει διακοπεί από την περασμένη εβδομάδα λόγω της μεγάλης κατολίσθησης βράχων, ενώ αποφαίνονται πως δεν υπάρχει μόνιμη ασφαλής λύση.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν οι επιστήμονες μετά τις αυτοψίες που έκαναν στην περιοχή προκειμένου να εντοπίσουν τις αιτίες των κατολισθήσεων βράχων που έχουν κόψει στα δύο την Ελλάδα.

Ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Ευθύμιος Λέκκας, που επισκέφθηκε τα Τέμπη, εκτιμά ότι «η κατολίσθηση ήταν αποτέλεσμα της έντονης βροχόπτωσης και δεν έχει να κάνει με τα έργα για τη διάνοιξη σήραγγας». Πρόσθεσε δε ότι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο χρόνος της αποκατάστασης θα διαρκέσει πάνω από τρεις μήνες, ενώ το κόστος μπορεί να αγγίξει τα 30 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα και η επιτροπή που συγκρότησε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), αποφαίνεται ότι η μορφολογία του εδάφους στην κοιλάδα των Τεμπών είναι τέτοια, ώστε πλέον δεν... μπορεί να δοθεί μόνιμη λύση στο πρόβλημα. Δηλαδή και μετά την αποκατάσταση της κυκλοφορίας στο σημείο, τίποτα δεν αποκλείει μια νέα κατολίσθηση, αποφαίνεται και η επιτροπή στις πρώτες εκτιμήσεις της για το συμβάν, τις οποίες δημοσιοποίησε χθες αργά το βράδυ.

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του ΤΕΕ αποδίδει τις κατολισθήσεις στις παρατεταμένες βροχοπτώσεις του τελευταίου διαστήματος. Παρακαμπτήριος 4- 5 χιλιομέτρων. Η ίδια επιτροπή προτείνει ως προσωρινή λύση την κατασκευή εντός μηνός μιας λωρίδας κυκλοφορίας μήκους 4-5 χιλιομέτρων, πάνω ακριβώς στη χάραξη του παλαιού σιδηροδρομικού δικτύου που παρακάμπτει την επικίνδυνη περιοχή των καταπτώσεων.

Πάντως, ο κ. Λέκκας επισημαίνει ότι τα έργα αντιστήριξης στα βράχια έπρεπε να είχαν γίνει από χρόνια. Επισημαίνει ωστόσο ότι μόνο δίχτυα (όπως υπήρχαν και πριν) ή ειδικά στέγαστρα μπορούν να τοποθετηθούν ώστε να συγκρατούν τα βράχια και τους όγκους των χωμάτων. Την περιοχή στην οποία σημειώθηκε η κατολίσθηση στα Τέμπη επισκέφθηκε και ομάδα επιστημόνων του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). «Αν είχε γίνει γεωλογική μελέτη στην περιοχή θα μπορούσαν να εντοπιστούν τα περισσότερο επικίνδυνα σημεία», λέει ο καθηγητής Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Σπύρος Παυλίδης.

Πάντως, από την πλευρά του ΤΕΕ τονίζεται ακόμα ότι θα πρέπει να δοθεί πλέον ιδιαίτερο βάρος στους παρακαμπτήριους δρόμους με την ενίσχυση των μέτρων βελτίωσης της οδικής ασφάλειας.

Κατολισθήσεις και στη Χαλκιδική

Αποκομμένο παραμένει από χθες το μεσημέρι το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, λόγω κατολίσθησης στον δρόμο μεταξύ των χωριών Ν. Φώκαιας και Αφύτου. Πέτρες και μεγάλες ποσότητες χώματος έφραξαν το οδόστρωμα, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κάποιος οδηγός, καθώς λόγω των βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών το έδαφος διαβρώθηκε στα πρανή του δρόμου. Η κυκλοφορία των οχημάτων από και προς τη Χερσόνησο της Κασσάνδρας διεξάγεται μέσω παρακαμπτηρίων οδών.


ΚΟΣΤΟΣ 30 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Η κατολίσθηση ήταν αποτέλεσμα της έντονης βροχόπτωσης, ενώ το κόστος μπορεί να αγγίξει τα 30 εκατ. ευρώ

Μοναστήρι Αγίας Αναστασίας Φαρμακολύτριας


Το μοναστήρι της Αγίας Αναστασίας, που έχει εντυπωσιακή θέση και κτίρια στις νότιες πλαγιές του Ομβριανού, παρακλαδιού του Χορτιάτη, είναι αφιερωμένο στην Αγία Αναστασία την Φαρμακολύτρια που έζησε και μαρτύρησε στην Θεσσαλονίκη το 304 μ.Χ με κάψιμο στην πυρά κατα τους διωγμούς του Διοκλητιανού.

Η Αγία Θεοφανώ, αυτοκράτειρα του Βυζαντίου, σύζυγος του Λέοντα ΣΤ' Σοφού (886-912 μ.Χ.) ήταν η πρώτη κτήτωρ του μοναστηριού το οποίο και ευεργέτησε το 888 μ.Χ. Η μονή ανακαινίσθηκε και χτίστηκε από τον Άγιο Θεωνά το 1522, όταν την βρήκε έρημη και ερειπωμένη.

Το μοναστήρι άκμασε πνευματικά και οικονομικά κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Είχε μετόχια και κτήματα στην Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Βλαχία και Ρωσία. Η μονή καταστράφηκε το 1789.

Πήρε ενεργό μέρος στην επανάσταση του '21. Τα εμπορικά της πλοία πολέμησαν στην ναυμαχία του Τορωναίου κόλπου και καταστράφηκαν.

Η μονή καταστράφηκε πλήρως τις 12 Ιουνίου 1821 ακολουθώντας την μοίρα της Χαλκιδικής. Ανοικοδομήθηκε το 1832 και στις αρχές του αιώνα μας είχε περίπου 20 μοναχούς. Σήμερα έχει μόνο 2-3 μοναχούς.

Από το 1921 μέχρι το 1971 λειτούργησε στο μοναστήρι εκκλησιαστική σχολή, της οποίας το κτίριο δεσπόζει στον χώρο της μονής. Η μονή ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και είναι σταυροπηγιακή (απο την στερέωση σταυρού σταλμένου απο τον Πατριάρχη στα θεμέλια σαν ένδειξη της δικαιοδοσίας του).