Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Το ΚΑΣ ενέκρινε δαπάνες €42 εκατ. για τα αρχαία του Μετρό Θεσσαλονίκης

Συμφώνησε με τις εκτιμήσεις των δύο αρμόδιων Εφορειών Αρχαιοτήτων

Επιπλέον 42 εκατ. ευρώ θα απαιτηθούν για την ολοκλήρωση των αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών στο πλαίσιο της κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης. Η αύξηση της δαπάνης των ανασκαφών (οι οποίες έχουν κοστίσει ώς σήμερα 82 εκατ. ευρώ) κρίθηκε αναγκαία από τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που συμφώνησαν με τις εκτιμήσεις των δύο αρμόδιων Εφορειών Αρχαιοτήτων.

Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός βασίστηκε στα χρονοδιαγράμματα και στο προσωπικό που ζήτησαν οι Εφορίες (με βάση τους μισθούς της Αττικό Μετρό), τα οποία μεταφράζονται σε περίπου τρία επιπλέον χρόνια -χρόνος που μπορεί να συμπτυχθεί, όπως ειπώθηκε στη συνεδρίαση- και σε προσλήψεις 630 ατόμων.

Στο 34,6% αυξήθηκε το ποσοστό της φτώχειας στην Ελλάδα

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΤΣΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΟΣ
Βρίσκεται σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με το σύνολο της ΕΕ

Σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με το σύνολο της ΕΕ είναι το ποσοστό του πληθυσμού της Ελλάδος που βρίσκεται είτε σε κίνδυνο φτώχειας είτε σε κατάσταση κοινωνικού αποκλεισμού, δηλαδή ζει με υλικές στερήσεις ή διαβιοί σε νοικοκυριά με χαμηλή ένταση εργασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δειγματοληπτικής Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών που έχει δημοσιοποιήσει η ΕΛΣΤΑΤ, το 2012 το ποσοστό τους ανήλθε σε 34,6%, αντιστοιχώντας σε 3.795.100 άτομα, και είναι υψηλότερο από ό,τι στις άλλες χώρες τις ΕΕ (ΕΕ-28: 25,1%) με εξαίρεση τη Βουλγαρία (49,3%), τη Ρουμανία (41,7%) και τη Λεττονία (36,6%).

Έλληνες της Ουκρανίας: Είμαστε απολύτως ασφαλείς, δεν μας επιτέθηκε κανείς

Ενωμένοι και προσηλωμένοι στην ενότητα της Ουκρανίας δηλώνουν οι περίπου 100.000 Έλληνες που ζουν στη χώρα, διαβεβαιώνοντας ότι οποιαδήποτε αναφορά για επιθέσεις σε βάρος του ελληνισμού είναι «κακόβουλη», «ανυπόστατη» και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Θέλουμε να δηλώσουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι οι 100.000 περίπου ομογενείς στην Ουκρανία παραμένουν ήσυχοι και νομοταγείς πολίτες, δεν συμμετέχουν σε ακραίες εκδηλώσεις, ούτε υποδαυλίζουν εθνικιστικά στοιχεία, αλλά παραμένουν ενωμένοι και αδελφωμένοι και δηλώνουν την προσήλωσή τους στην ενότητα της Ουκρανίας.

Δωρεάν Τεστ ΠΑΠ στον Ταξιάρχη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνεχίζεται το πρόγραμμα ΔΩΡΕΑΝ προληπτικού ελέγχου για το καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε απομακρυσμένα χωριά του δήμου Πολυγύρου. Μετά την εξέταση γυναικών στα χωριά της Δημοτικής Ενότητας Ζερβοχωρίων, στο Παλαιόκαστρο, τον Άγιο Πρόδρομο και τα Πλανά, σε τεστ Παπανικολάου θα υποβληθούν από μαίες του Κέντρου Υγείας Αγίου Νικολάου γυναίκες στις 11 Μαρτίου 2014, στον Ταξιάρχη.

Η εξέταση θα γίνεται από τις 9.00 το πρωί έως τις 13.00 στο αγροτικό ιατρείο του τοπικού διαμερίσματος. Οι γυναίκες, που ενδιαφέρονται να εξεταστούν θα πρέπει, για τη δική τους καλύτερη εξυπηρέτηση, να τηλεφωνούν στα γραφεία του «Βοήθεια στο σπίτι» της Δ.Ε. Πολυγύρου στο τηλέφωνο 2371021693 (εργάσιμες ώρες) για να δηλώνουν συμμετοχή.

Απρόσκοπτος ξανά ο περίπατος των επισκεπτών προς τον Ιερό Βράχο

Τουρίστες επισκέπτονται την Ακρόπολη ( Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Θα τοποθετηθεί μεταλλική σκάλα δίπλα στην περίφραξη του Ηρωδείου

Μια προσωρινή κλίμακα που θα τοποθετηθεί στο δυτικό τμήμα της νότιας πλαγιάς της Ακρόπολης υπόσχεται να δώσει λύση σ' ένα πρόβλημα που προέκυψε μετά την πτώση μικρού τμήματος βράχου: Να επανασυνδέσει τον περίπατο των επισκεπτών από τη νότια κλιτύ προς τον αρχαιολογικό χώρο του Ιερού Βράχου.

Όπως επισήμανε η γγ του ΥΠΠΟΑ Λίνα Μενδώνη στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, που έδωσε το «πράσινο φως» στη δημιουργία της σκάλας, δεν είναι η πρώτη φορά που αποκολλώνται μικρά τμήματα βράχων στην Ακρόπολη.

Νέος Μητροπολίτης Κίτρους ο Αρχιμ. Γεώργιος Χρυσοστόμου (Φωτο & Video)


Του Αιμίλιου Πολυγένη

Στη πλήρωση της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, προχώρησε πριν από λίγο η Ιεραρχία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Το Σώμα της Ιεραρχίας μετά από μυστική ψηφοφορία, εξέλεξε νέο Μητροπολίτη Κίτρους τον Αρχιμ. Γέωργιο Χρυσοστόμου με 56 ψήφους.

Ο Αρχιμ. Γεώργιος είναι Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, και Αναπληρωτής Καθηγητής στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία της Θεσσαλονίκης.

Αποτελέσματα Εκλογών στον Εμπορικό Σύλλογο Ν. Μουδανιών

Νέα Μουδανιά, 27/02/2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Αποτελέσματα Εκλογών στον Εμπορικό Σύλλογο Ν. Μουδανιών

Ομαλά κύλησε η εκλογική διαδικασία στον Εμπορικό Σύλλογο Ν. Μουδανιών για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου, Ελεγκτικής Επιτροπής και Αντιπροσώπων στην ΟΕΣΚΑΜΘ (Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κεντρικής Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης) και στην ΕΣΕΕ.
Από το σύνολο των 120 εγγεγραμμένων μελών ψήφισαν 90 μέλη.

Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

Ηλιακό καλειδοσκόπιο

H έκλαμψη της Δευτέρας στις διάφορες «φωτο-κυματικές» παραλλαγές της . Credit: (NASA/SDO)

Καταπληκτικές εικόνες της μεγαλύτερης έκλαμψης του 2014

ΘΟΔΩΡΗΣ ΛΑΪΝΑΣ

Την Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου το διαστημικό παρατηρητήριο SDO που μελετά τον Ηλιο κατέγραψε την ισχυρότερη έκλαμψη που έχει γίνει στο μητρικό μας άστρο το 2014. Σύμφωνα με τους επιστήμονες της NASA η έκλαμψη της Δευτέρας ανήκει στην ισχυρότερη κατηγορία, τη λεγόμενη «κλάση Χ». Οπως συμβαίνει πάντοτε στις εκλάμψεις έτσι και αυτή εκτόξευσε στο Διάστημα γιγαντιαίες ποσότητες φορτισμένων σωματιδίων.

Το ηλιακό «τσουνάμι» κινείται με ταχύτητα άνω των 7 εκ.χλμ/ώρα αλλά ευτυχώς δεν κατευθύνεται προς τη Γη.