Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

Το πρόγραμμα του Αθηναίου Φλωρίνη για την Τρίτη και την Τετάρτη 22-23/9/2009


Ο υποψήφιος Βουλευτής Χαλκιδικής της Ν.Δ. Αθηναίος Φλωρίνης στα πλαίσια της προεκλογικής περιοδείας του στο Νομό Χαλκιδικής θα επισκευθεί:

ΤΡΙΤΗ 22/09 ΠΡΩΙ:

ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΣΤΡΑΤΩΝΙ ΣΤΡΑΤΩΝΙΚΗ ΒΑΡΒΑΡΑ

ΑΠΟΓΕΥΜΑ:

ΜΕΤΑΓΓΙΤΣΙ ΠΥΡΓΑΔΙΚΙΑ ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟ

ΤΕΤΑΡΤΗ 23/09 ΠΡΩΙ:

ΣΑΡΤΗ ΣΥΚΙΑ

ΑΠΟΓΕΥΜΑ:

ΤΟΡΩΝΗ ΜΑΡΜΑΡΑΣ


ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ρεκόρ Γκίνες με Κριαρά


Μεγάλη ανανέωση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.

Την τελευταία θέση καταλαμβάνει ο Εμμανουήλ Κριαράς γεννηθείς το 1906, κατά άλλους το 1903.

Είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία υποψήφιος βουλευτής σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στην Ιπποκράτους δεν αναφέρονται καθόλου στην υποψηφιότητα του παρά μόνο στην ιστορικότητα του ονόματος του.

Είναι μεγαλύτερος και από τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Πριν από τον πόλεμο ήταν διευθυντής της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ ξεκίνησε την πορεία του στα πανεπιστημιακά γράμματα στις αρχές της δεκαετίας του 1920! Δυστυχώς δεν ζουν ο Καλλίας, ο Ζολώτας ή ο Αχιλλέας Γεροκωστόπουλος για να «απαντήσει» αναλόγως η Ν.Δ.

Πηγή: Ε.Μ.ΠΡΟ.Σ. για ανάπτυξη

Ζει όμως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που είναι 93 ετών...

Αν υπάρξει θέμα ηγεσίας στη Νέα Δημοκρατία μετά τις εκλογές, υπάρχει διαθέσιμος ο Μητσοτάκης.

Στο κάτω κάτω είναι 10 χρόνια μικρότερος από τον Κριαρά...

Κρίμα που δεν ζει η θρυλική γριά Πιτσουρού, δεν τη γλύτωνε με τίποτα, θα ήταν σε ψηφοδέλτιο Επικρατείας οπωσδήποτε...

Δικέφαλο... χάος


Μετά την ήττα από τον Ολυμπιακό, στον ΠΑΟΚ το... χάος. Για τον «δικέφαλο» οι απώλειες μετά το κυριακάτικο ντέρμπι δεν είναι μόνο βαθμολογικές, ούτε περιορίζονται στους τραυματισμούς βασικών παικτών του.

Διότι στις τάξεις της ομάδας το σημαντικότερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ίσως η απώλεια του ελέγχου της κατάστασης, είτε από τη διοίκηση, είτε από τον Φερνάντο Σάντος, που βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα».

Τη νύχτα της Κυριακής, ο Ζαγοράκης ήταν σε κακή κατάσταση. Από τα γραφεία έφυγε στις 2 τα ξημερώματα, λέγοντας σε οπαδούς που ήταν έξω από το γήπεδο ότι «εγώ τελείωσα από τον ΠΑΟΚ».

Πλέον στον ΠΑΟΚ τα εσωτερικά προβλήματα μοιάζουν να έχουν γιγαντωθεί και η διοίκηση αδυνατεί να διαχειριστεί με ψυχραιμία την κρίση. Τα αποδυτήρια είναι χωρισμένα σε δύο στρατόπεδα, τους Λατίνους και «τους άλλους», κι ενώ η κατάσταση τείνει να βγει εκτός ελέγχου, καθώς τα πειθαρχικά παραπτώματα διαδέχονται το ένα το άλλο (και μένουν ατιμώρητα), με τον Γκαρσία να αρνείται να δώσει το χέρι του στον Σάντος όταν έγινε αλλαγή και τον Κονσεϊσάο να «μουρμουρίζει» επειδή έπαιξε μόλις 4-5 λεπτά.

Την ίδια ώρα, ο Σάντος αποτελεί τον κύριο υπεύθυνο για μία μερίδα οπαδών, που δεν τον συμπάθησε ποτέ, οι αγωνιστικές του επιλογές μαρτυρούν πλέον «συμβιβασμούς», είτε με ισχυρές προσωπικότητες στα αποδυτήρια, είτε (κυρίως) με την κερκίδα, ενώ η διοίκηση προτιμά να αφήσει το χρόνο, να «καλμάρει» την κατάσταση, έστω κι αν αυτή η τακτική από τον Ιούλιο, όταν διαπίστωσε τα προβλήματα, δεν έδειξε να την βοηθά.

Ο Θοδωρής Ζαγοράκης κάλεσε το μεσημέρι της Δευτέρας (21/9) διοικητικό συμβούλιο, αλλά τελικά αποφάσισε να μην πάει στα γραφεία. Έδωσε ραντεβού με όλα τα μέλη της διοίκησης στη Σουρωτή, για να μιλήσει και στους παίκτες στην προπόνηση, αλλά τελικά δεν πήγε ούτε εκεί. Πήγαν οι υπόλοιποι, συζήτησαν για λίγο μεταξύ τους κι έφυγαν.

Ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ είναι απογοητευμένος, βλέποντας την ομάδα του να έχει «κολλήσει» και τον κόσμο να διαμαρτύρεται, αμφισβητώντας ευθέως και τις επιλογές του.

Τη Δευτέρα ήταν σε συνεχή επαφή με τους στενούς του συνεργάτες, προσπαθώντας να βρει τη λύση του προβλήματος. Θέμα Σάντος δεν συζητά, κάποιοι του πρότειναν να «πάρει κεφάλια» για να επαναφέρει την τάξη και να στείλει μηνύματα στα αποδυτήρια, αλλά σ’ αυτή τη φάση, προτιμά να μην πάρει τέτοιες αποφάσεις.

Υπό αυτές συνθήκες, ο ΠΑΟΚ ταξιδεύει την Τρίτη στην Αθήνα για να αντιμετωπίσει την Τετάρτη τον Πανιώνιο στο εξ’ αναβολής παιχνίδι. Μουσλίμοβιτς (θλάση), Βιτόλο, Αμπουμπακάρι, Σνάουτσνερ, Κοντρέρας, δεν είναι έτοιμοι και θα μείνουν στη Θεσσαλονίκη.

Γιώργος Κουβεντίδης

Πηγή: Εθνοσπόρ

Το πρόγραμμα του Αργύρη Λαφαζάνη για αύριο Τρίτη 22/9/2009


Συνεχίζει την προεκλογική του εκστρατεία
ο υποψήφιος Βουλευτής Αργύρης Λαφαζάνης.


Συγκεκριμένα την Τρίτη 22/09/2009 :

Θα επισκεφθεί την Αμμουλιανή στις 5:30 μ.μ.


Την Ουρανούπολη στις 7:00 μ.μ.

θα μιλήσει στην Ιερισσό στις 7:30 μ.μ και

θα επισκεφθεί τα Ν.Ρόδα

Η Ρωμαϊκή Θεσσαλονίκη


Αντικείμενα από την έκθεση με τίτλο «Γυάλινος κόσμος» που χρονολογούνται από το 14ο π.Χ. αιώνα (ύστερη Εποχή του χαλκού) μέχρι τον 4ο αιώνα μ.Χ.

Δύο εκθέσεις που αναπλάθουν τη ζωή και το θάνατο στη ρωμαϊκή Θεσσαλονίκη και αφηγούνται την ιστορία των καθημερινών πρωταγωνιστών της πόλης παρουσιάζονται, από χθες, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της συμπρωτεύουσας.

Η πρώτη, μόνιμη έκθεση, φέρει τον -δανεισμένο από επιγραφή σαρκοφάγου τίτλο- «Αγρός, οικία, κήπος, τόπος», είναι οργανωμένη σε δύο ενότητες και παρουσιάζεται στον περιβάλλοντα χώρο του μουσείου. Αναπαριστώνται ένα νεκροταφείο και μία πλούσια αστική οικία, από την εποχή ακμής για την πόλη (2ος - 4ος μ.Χ. αιώνας).

Στην πρώτη ενότητα παρουσιάζονται δύο χαρακτηριστικοί τύποι μαρμάρινων ταφικών μνημείων. Εβδομήντα πέντε σαρκοφάγοι και βωμοί, έργα τοπικών εργαστηρίων ή εισαγωγής, είναι τοποθετημένοι εκατέρωθεν ενός δρόμου, όπως ακριβώς τοποθετούνταν στην αρχαιότητα. Οι επιγραφές των μνημείων προσφέρουν στους επισκέπτες σημαντικές πληροφορίες για τη ζωή της πόλης.

Στο δεύτερο μέρος αναπαρίσταται μία φανταστική πλούσια αστική οικία. Γύρω από μία εσωτερική αυλή, με περιμετρική κιονοστοιχία, αναπτύσσονται τα υπνοδωμάτια, η τραπεζαρία, ο χώρος υποδοχής, η κουζίνα, η αποθήκη, το λουτρό και το αποχωρητήριο. Τα δωμάτια είναι διακοσμημένα με σπαράγματα αυθεντικών ψηφιδωτών δαπέδων που έχουν βρεθεί στην πόλη.

«Γυάλινος κόσμος», τιτλοφορείται η άλλη έκθεση που φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2010, παρουσιάζοντας γυάλινα αντικείμενα από τη Μακεδονία, τη Θράκη και τη βόρεια Θεσσαλία, που χρονολογούνται από το 14ο π.Χ. αιώνα (ύστερη Εποχή του Χαλκού) μέχρι τον 4ο αιώνα μ.Χ. Σκεύη φαρμακευτικά, ιατρικά, πόσης και βρώσης, αρωματοδοχεία, λυχνίες και διακοσμητικά αντικείμενα, συμπεριλαμβάνονται στα ευρήματα που εκτίθενται.

Τα αντικείμενα πλαισιώνονται από σύγχρονα γυάλινα έργα τέχνης δανεισμένα από το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών.

Παράλληλα, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης θα διοργανώσει, σε συνεργασία με τη Διεθνή Ένωση για την Ιστορία του Γυαλιού, συνέδριο με θέμα την Ιστορία του γυαλιού, από σήμερα μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Το πρόγραμμα του Ευθύμη Καρανάσιου για την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου


Ο υποψήφιος Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στο νομό Χαλκιδικής Ευθύμης Kαρανάσιος συνεχίζει τις περιοδείες του σε χωριά του Νομού, ενόψει των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου.

Την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου

το πρωί θα επισκεφθεί τη Λαϊκή Αγορά της Ιερισσού και

στη συνέχεια το νησί της Αμοουλιανής.

Το απόγευμα στις 18.00 θα επισκεφθεί το Γομάτι,

στις 19.00 τα Πυργαδίκια και

στις 20.30 το βράδυ θα πραγματοποιήσει προεκλογική ομιλία στον Άγιο Νικόλαο.

Η συνέντευξη Καραμανλή στη NET (video)


Την τρίτη του τηλεοπτική συνέντευξη- και μάλιστα ζωντανή- παραχώρησε ο πρωθυπουργός στη ΝΕΤ και το δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά. Η τηλεοπτική συνέντευξη προκειμένου να εξυπηρετήσει τους "προπαγανδιστικούς" σκοπούς της κυβέρνησης μεταδόθηκε ζωντανά αμέσως μετά τον τελευταίο αγώνα μπάσκετ της Εθνικής στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας, ο οποίος "έκανε πάσα" (κατά τη δημοσιογραφική ορολογία) πολλούς τηλεθεατές στη συνέντευξη του πρωθυπουργού.

Αρκεί να σημειώσουμε ότι, προκειμένου να προβληθεί ο πρωθυπουργός, το δημόσιο κανάλι απώλεσε αρκετά μεγάλα διαφημιστικά έσοδα, από διαφημιστικά μηνύματα που θα προβάλλονταν στο χρόνο της συνέντευξης ανάμεσα σε δύο πολύ υψηλής τηλεθέασης αγώνες μπάσκετ.

Στα του περιεχομένου, ο κ Καραμανλής εμφανίστηκε για μια ακόμα φορά με το γνωστό του επικοινωνιακό ύφος και τόνο στο λόγο του, προκειμένου να απαντήσει στις ερωτήσεις του κ. Κουβαρά. Στην εμφάνιση του, για ακόμα μια φορά απέδειξε την ικανότητα χειρισμού της εικόνας του, αλλά για επίσης ακόμα μια φορά έδειξε πως ο λόγος του πια στερείται ουσιαστικού περιεχομένου, καθώς αρκέστηκε σε αοριστολογίες και μακρυγορίες, χωρίς ουσιαστικά να απαντάει στα ερωτήματα που του έχουν τεθεί.

Ερωτηθείς ο πρωθυπουργός για τα κριτήρια αποκλεισμού από τα ψηφοδέλτια ορισμένων στελεχών του κόμματός του και στη συνέχεια πιο συγκεκριμένα για τον κο. Τσιτουρίδη, απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα κριτήρια, λέγοντας ότι στα ψηφοδέλτια γίνεται επιλογή στελεχών με βάση τη γενικότερη πολιτική τους πορεία και με αμιγώς πολιτικά κριτήρια. Βέβαια, δεν επεξήγησε- και δεν ρωτήθηκε άλλωστε- για τα πολιτικά κριτήρια πίσω από την ένταξη του κου Τσιτουρίδη στα ψηφοδέλτια του 2007, σχεδόν αμέσως μετά το σάλο που είχε προκληθεί από τους "κουμπάρους", και τον αποκλεισμό του δύο χρόνια μετά. Μάλλον τον κ. Τσιτουρίδη τον πήρε η μπάλα της καθαρά επικοινωνιακής επιχείρησης των "καθαρών ψηφοδελτίων".



Αναφορικά με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών που συμβάλλουν στην αποσταθεροποίηση της χώρας σε μια κρίσιμη περίοδο, ο πρωθυπουργός έριξε για ακόμα μία φορά την ευθύνη στο ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας το για διατήρηση μακροσκελούς προεκλογικού κλίματος, τονίζοντας παράλληλα ότι σαν κυβέρνηση έχουν ήδη κάνει πάρα πολλά, ειδικά στον τομέα της οικονομίας. Δεν εξηγεί, όμως, ο πρωθυπουργός για ποιό λόγο αφήνει ένα "υπό εξέλιξη έργο" στη μέση, ακόμα και εν όψει πρόωρων εκλογών το Μάρτιο, από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ πέραν των "φωνών" δεν μπορεί να ασκήσει άλλη θεσμική πίεση για πτώση της κυβέρνησης. Εξ' άλλου έξι μήνες είναι αρκετά μεγάλος πολιτικός χρόνος για τη λήψη μέτρων και την άσκηση πολιτικής.



Ο πρωθυπουργός εν συνεχεία έσπευσε να αποστασιοποιηθεί για ακόμα μια φορά από το ΛΑ.Ο.Σ., αρνούμενος ότι η ΝΔ "εφάπτεται" στο ένα της άκρο ιδεολογικά με το κόμμα του κου Καρατζαφέρη. Χαρακτήρισε το ΛΑ.Ο.Σ. κόμμα που διέπεται από "ακραίο λαϊκισμό" και "ακραία ανευθυνότητα", ενώ έσπευσε να κατονομάσει την επιλογή πρώην ψηφοφόρων της ΝΔ να στραφούν στο ΛΑ.Ο.Σ. "ψήφο διαμαρτυρίας", προτάσσοντας από την άλλη την ψήφο στη ΝΔ και τον ίδιο σαν ψήφο υπευθυνότητας, σε μια προφανή προσπάθεια να ελαχιστοποιήσει τις προς την άκρα δεξιά μεγάλες διαρροές- βάσει δημοσκοπήσεων- του κόμματός του.



Επιτομή του "άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε" αποτελεί η απάντηση του πρωθυπουργού αναφορικά με την ετεροεπιβαλλόμενη ατζέντα στα μείζονα κυβερνητικά θέματα, λόγω πιέσεων είτε από εκλογικό αποτέλεσμα (βλ. ποσοστά ΛΑ.Ο.Σ. στις Ευρωεκλογές και κατακόρυφη άνοδο του θέματος της δημόσιας ασφάλειας), είτε λόγω προβολής θέματος από την αντιπολίτευση (βλ. αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη).

Απαντώντας στο περί δημόσιας ασφάλειας θέμα, ο πρωθυπουργός μιλάει για το νομοσχέδιο για το πανεπιστημιακό άσυλο(!), προβάλλοντάς το ως δείγμα ζητήματος δημόσιας ασφάλειας, το οποίο προώθησε από μόνη της η κυβέρνηση και όχι κατόπιν πιέσεων. Τί να πει άλλωστε για τη μετανάστευση και τη δημόσια ασφάλεια; Μετά την επικοινωνιακή φούσκα των πρώτων ημερών και τα "έκτακτα μέτρα" που είχαν εξαγγελθεί, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Ευτυχώς εδώ που τα λέμε, γιατί τα στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση σοβαρή λύση.



Εν συνεχεία μολονότι αρχικά αποδέχεται ότι και ο ίδιος έχει κάνει λάθη σε επιλογές προσώπων και άσκηση πολιτικής, τονίζει στη συνέχεια ότι για τις κωλυσιεργίες στις μεταρρυθμίσεις τις οποίες ο ίδιος με περισσή ζέση είχε εξαγγείλει από το 2004 φταίει η αντιπολίτευση. Όχι μόνο λόγω των προβλημάτων που- αποδεδειγμένα- είχε αφήσει πίσω της, αλλά γιατί με τη στάση της δεν βοηθάει στη βελτίωση της πολιτικής κουλτούρας του τόπου.



Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με την "επόμενη μέρα" στη ΝΔ, απέφυγε- για ακόμα μια φορά- να απαντήσει ευθέως αναφορικά με τη διαδικασία διαδοχής- εκλογή ή απ' ευθείας ανάθεση-, μην διαψεύδοντας δημοσίευμα της Real News, το οποίο αναφερόταν σε συμφωνία μεταξύ Καραμανλή-Μπακογιάννη για τη διαδοχή στο κυβερνών κόμμα.



Παρατίθενται αποσπάσματα από την τηλεοπτική συνέντευξη του πρωθυπουργού στη ΝΕΤ και το Γιώργο Κουβαρά στις 20 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: NewsTime

Μειώθηκαν τα τροχαία το 2009 στη Θεσσαλονίκη


Στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Θεσσαλονίκης σημειώνονται τα περισσότερα θανατηφόρα τροχαία, όπως προκύπτει από στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, το οκτάμηνο Ιανουάριος - Αύγουστος του τρέχοντος έτους οι νεκροί στην άσφαλτο μειώθηκαν κατά 22% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008.

Οπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, το οκτάμηνο του 2009 σημειώθηκαν 47 θανατηφόρα ατυχήματα, αντί για 63 το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2008, δηλαδή παρατηρήθηκε μείωση της τάξης του 25,40%, ενώ καταγράφηκαν 979 τροχαία με σοβαρούς ή ελαφρείς τραυματισμούς το διάστημα Ιανουάριος - Αύγουστος της φετινής χρονιάς, αντί για 1.169 ατυχήματα την ίδια περίοδο του 2008, δηλαδή μειώθηκαν κατά 16,25%. Επίσης, φέτος σκοτώθηκαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης 53 άτομα, ενώ πέρυσι το ίδιο οκτάμηνο οι νεκροί ανέρχονταν σε 68, που σημαίνει ότι φέτος παρατηρήθηκε μείωση των θυμάτων σε ποσοστό 22%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα συνολικά 53 άτομα που σκοτώθηκαν το οκτάμηνο Ιανουάριος - Αύγουστος του 2009, 19 έχασαν τη ζωή τους στο επαρχιακό δίκτυο, 17 εντός κατοικημένης περιοχής, πέντε στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Ν. Μουδανιών, τέσσερις στην Εγνατία οδό, τρεις στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Βέροιας, από δύο στην περιφερειακή οδό και στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Σερρών και ένας στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας. Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι το 46,81% των ατυχημάτων οφειλόταν σε εκτροπή - ανατροπή οχήματος, το 27% σε σύγκρουση οχημάτων που κινούνταν, ενώ το 21,28% ήταν παρασύρσεις πεζών. Οσον αφορά τις αιτίες των ατυχημάτων, προκύπτει ότι σε ποσοστό 38,2% οφείλονταν σε έλλειψη προσοχής, επίσης στο 31,91% των τροχαίων έπαιξε σημαντικό ρόλο η μη ρύθμιση ταχύτητας και στο 14,89% η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα.

Επιπλέον, το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν σε όλο το νομό συνολικά 67.278 παραβάσεις από τις οποίες οι 18.150 αφορούσαν υπερβολική ταχύτητα, οι 1.063 αντικανονικό προσπέρασμα, οι 1.533 παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη, οι 453 κίνηση στο αντίθετο ρεύμα, οι 3.117 οδήγηση χωρίς κράνος, οι 3.162 μη χρήση ζώνης, οι 2.714 οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, ενώ 51 κλήσεις δόθηκαν για κίνηση σε αριστερή λωρίδα.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Αστερίξ και Οβελίξ

Πενήντα χρονών έγινε ο Αστερίξ


Ο Αστερίξ ετοιμάζεται στις 29 Οκτωβρίου να σβήσει τα 50 κεράκια της τούρτας του και, μαζί του, το γνωστό γαλατικό χωριό που αντιστέκεται πάντα στους Ρωμαίους κατακτητές.

Ο ήρωας, δημιούργημα των Ρενέ Γκοσινί και Αλμπέρτ Ουντερζό, είναι εξαιρετικά δημοφιλής στη χώρα μας και οι αριθμοί το αποδεικνύουν πέρα από κάθε αμφιβολία.

Βάσει πληθυσμού η Ελλάδα είναι η 4η χώρα στον κόσμο σε πωλήσεις των άλμπουμ του Γαλάτη.

Ο Αστερίξ "γεννήθηκε" στις 29 Οκτωβρίου 1959 με τη δημοσίευση της πρώτης μικρής ιστορίας στο γαλλικό περιοδικο΄Pilote.

Το πρώτο άλπουμ με τίτλο "Αστερίξ ο Γαλάτης" κυκλοφόρησε λίγο αργότερα, το 1961, ενώ έκτοτε έχουν κυκλοφορήσει άλλα 34 άλμπουμ, ενώ ο Αστερίξ, ο Οβελίξ, οι συγχωριανοί τους και οι (δυστυχείς) Ρωμαίοι έκαναν συνολικά 11 εμφανίσεις στη μεγάλη οθόνη με ισάριθμες ταινίες.

Το κόμιξ έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 100 γλώσσες και διαλέκτους, μεταξύ των οποίων στην Κρητική , την Κυπριακή και την Ποντιακή, ακόμα στα Αρχαία Ελληνικά και τα Λατινικά (γλώσσα η οποία είναι καλτ της σειράς προσδίδοντας έναν ρεαλιστικό τόνο).

Έχει κάνει 280 εκατομμύρια πωλήσεις σε όλο τον κόσμο. Ίσως αποτελεί το πιο δημοφιλές γαλλικό κόμιξ στον πλανήτη και οικείο ανάγνωσμα σε κατοίκους όλων των ηλικιών ανά την Ευρώπη.

Στη Γαλλία υπάρχει ακόμα και θεματικό πάρκο με το όνομα "Χωριό του Αστερίξ", που έχει τεράστια επισκεψιμότητα

H Mαμούθ Κόμιξ, που εκδίδει τις περιπέτειες του Γάλλου ήρωα στην Ελλάδα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών με αφορμή των 50ων γενεθλίων του Γαλάτη ήρωα θα παρουσιάσουν μια σειρά εκδηλώσεων στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 22 Οκτωβρίου και οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν έως τις 5 Νοεμβρίου.

Στο bistrot του Ινστιτούτου θα μπορεί κανείς να παρακολουθήσει μια εικαστική διαδρομή του Αστερίξ στην Ελλάδα, εξώφυλλα, βινιέτες και ήρωες που συμπρωταγωνίστησαν με τον μικρόσωμο Γαλάτη, βιβλία με τον ήρωα μας και τη σχέση του με τη χώρα μας, αλλά και gadgets ή άλλες εκπλήξεις από τον χώρο των bande dessinee, μίας Τέχνης που συχνά αναφέρεται και ως η «9η», μίας Τέχνης ιδιαιτέρως αγαπητή στους Έλληνες.

Ετοιμάζεται, τέλος, να εκδοθεί και ένα νέο άλμπουμ με μικρές αυτοτελείς αδημοσίευτες ιστορίες.

Δείτε αποσπάσματα απο μια ιστορία του Αστεριξ που έχει μεταφερθεί στον κινηματογράφο.

Πηγή: Τα Νέα

Εκλογές 2009 - Αργύρης Λαφαζάνης



Καλή επιτυχία Αργύρη

Το πρόγραμμα του Γιάννη Δριβελέγκα για την Τρίτη


Ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Δριβελέγκας

την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009 θα επισκεφτεί


στις 11.00 την Αμμουλιανή,


στις 12.30 την Ουρανούπολη,


στις 13.30 τα Ν. Ρόδα και


θα μιλήσει στο Στρατώνι στις 18.30

Η επιστολή των Παμμακεδονικών οργανώσεων στον Ανδρέα Λοβέρδο


"ΘΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΑΠΟΣΧΙΣΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ;"

Σεπτέμβριος 2009

Προς κ. Ανδρέα Λοβέρδο Βουλευτή Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος

Απόλλωνος 6, 10557, Αθήνα

Αξιότιμε κύριε Βουλευτά, Εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκεια και ανησυχία του Ελληνισμού του Εξωτερικού για τις ατυχείς και στερούμενες ιστορικής τεκμηρίωσης δηλώσεις σας στην πρόσφατη συνέντευξη που παραχωρήσατε στον Τάκη Μίχα στην newstime.gr περί ελεύθερης επανόδου στην Ελλάδα των μεταλλαγμένων Σκοπιανών (πρώην Ελλήνων) αυτονομιστών και προπαγανδιστών. Οι δηλώσεις σας αυτές εύλογα προκαλούν ανησυχία όχι μόνον στους Μακεδόνες, αλλά ευρύτερα σε κάθε Έλληνα και γνώστη της Ελληνικής ιστορίας.

Αναρωτιόμαστε εάν με τις θέσεις αυτές δίνετε το στίγμα της εξωτερικής πολιτικής που θα ακολουθήσει η ιστορική σας παράταξη, εάν λάβει την εξουσία; Έχουν οι θέσεις αυτές εγκριθεί από τα συλλογικά όργανα του κινήματος ή αποτελούν προσωπικές σας τοποθετήσεις; Τι άλλαξε από τότε που η κυβέρνηση του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου αποφάσισε να μην τους συμπεριλάβει στους δικαιούμενους ελεύθερης επιστροφής στην Ελλάδα;

Ο «επαναπατρισμός των ανθρώπων σλαβομακεδονικής καταγωγής», όπως εσείς τους αποκαλέσατε, όχι μόνον θα προκαλέσει αναστάτωση στον πληθυσμό των ακριτικών περιοχών της Βορείου Ελλάδος, αλλά θα ενδυναμώσει τα ψευδο-επιχειρήματα περί δήθεν «Μακεδονικής» μειονότητας στη Μακεδονία. Θα ενισχύσουμε εμείς οι ίδιοι τις αποσχιστικές τάσεις σε ελληνικό έδαφος; Δηλώσατε επίσης ότι θα επικεντρωθείτε μόνον στην επίλυση του ονόματος. Δηλαδή θα αδιαφορήσετε για τις κατηγορίες για την δήθεν γενοκτονία των Σκοπιανών από τους Έλληνες, για τους χάρτες της λεγόμενης «Αιγιατικής Μακεδονίας» η οποία, όπως αυτοί λέγουν, βρίσκεται υπό Ελληνική κατοχή;

Οι δηλώσεις του Σκοπιανού Υπουργού Εξωτερικών κ. Μιλοσόσκι περί «καταπιεσμένης «Τουρκικής» και «Μακεδονικής» μειονότητας, η κλοπή της Μακεδονικής ιστορίας, οι προκλήσεις και οι προσβολές των Σκοπιανών με τη σβάστικα στην ελληνική σημαία και τον Πρωθυπουργό κ. Καραμανλή ντυμένο Ναζί, σας αφήνουν αδιάφορο; Γιατί θέλετε να επικεντρωθείτε μόνον στο όνομα; Πεποίθησή μας είναι ότι οι κινήσεις αυτές όχι μόνον δεν θα βοηθήσουν στην επίλυση των προβλημάτων μας με τα Σκόπια, αλλά θα ενθαρρύνουν τις παράλογες απαιτήσεις τους.

Δεν θα αρκεστούν πλέον στις μετονομασίες αεροδρομίων και σταδίων, στην προπαγάνδα περί ανύπαρκτων μειονοτήτων και στην κλοπή των εθνικών μας συμβόλων, αλλά θα προχωρήσουν σε πιο ακραίες διεκδικήσεις.Μπορεί τόσο οι δηλώσεις στο newstime.gr όσο και στην Staina Todorovska της εφημερίδας SPIC στις 14 Σεπτεμβρίου 2009 να χαροποίησαν τους Σκοπιανούς. Σκεφθήκατε όμως ότι αποκαρδιώνετε τουλάχιστον τρία εκατομμύρια Μακεδόνες και εν δυνάμει το 85% του ελληνισμού εντός και εκτός χώρας;

Για τους Ελληνες , κ. Λοβέρδο, όπως και για τους ιστορικούς και τους επιστήμονες «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» σημαίνει, τμήμα, περιοχή, κομμάτι, διαμέρισμα, περιφέρεια της Ελληνικής Επικράτειας εδώ και χιλιάδες χρόνια! Δεν κατανοούμε πως, ένας εύελπις πολιτικός σαν κι εσάς μπορεί να αγνοήσει την ιστορία της χώρας, διεκδικεί να υπηρετήσει μέσα από το ελληνικό Κοινοβούλιο, τη στιγμή που 346 διακεκριμένοι καθηγητές ανά τον κόσμο από Πανεπιστήμια διεθνούς κύρους την υπερασπίζονται και με επιστολή τους προς το νέο Αμερικανό πρόεδρο ζητούν την επαναθεώρηση της πολιτικής των ΗΠΑ στο Μακεδονικό ζήτημα.

κ. Λοβέρδο, ακόμη και οι καθηγητές στην π.Γ.Δ.Μ. έχουν αρχίσει να εκφράζουν δημόσια την ανεδαφικότητα των ισχυρισμών των κυβερνήσεών τους. Θα τους ενισχύσουμε εμείς;

Ευχόμεθα να ανακαλέσετε τις ατυχείς αυτές δηλώσεις και σε όποια θέση σας φέρει το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών να υπηρετήσετε την Ελλάδα και τα ιστορικά της δίκαια με υπευθυνότητα και σεβασμό στην ελληνική και παγκόσμια ιστορία.

Με εκτίμηση,

* Παμμακεδονική Ένωση Αμερικής-Νίνα Γκατζούλη, Ύπατη Πρόεδρος-Πρόεδρος των Παγκοσμίων Παμμακεδονικών Ενώσεων
* Παμμακεδονική Ένωση Αυστραλίας-Δημήτρης Μηνάς, Πρόεδρος
* Παμμακεδονική Ένωση Καναδά-Χαράλαμπος Μουτουσίδης, Πρόεδρος
* Παμμακεδονική Ένωση Ευρώπης-Αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Τσορμπατζόγλου, Πρόεδρος
* Μακεδονικά Τμήματα Αφρικής-Αμύντας Παπαθανασίου
* Κέντρο Μακεδονικών Σπουδών-Αθανασία Μπίσκα

Κοινοποίηση: στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργο Παπανδρέου

Στο Ελληνικό Κοινοβούλιο
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης