Την τρίτη του τηλεοπτική συνέντευξη- και μάλιστα ζωντανή- παραχώρησε ο πρωθυπουργός στη ΝΕΤ και το δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά. Η τηλεοπτική συνέντευξη προκειμένου να εξυπηρετήσει τους "προπαγανδιστικούς" σκοπούς της κυβέρνησης μεταδόθηκε ζωντανά αμέσως μετά τον τελευταίο αγώνα μπάσκετ της Εθνικής στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας, ο οποίος "έκανε πάσα" (κατά τη δημοσιογραφική ορολογία) πολλούς τηλεθεατές στη συνέντευξη του πρωθυπουργού.
Αρκεί να σημειώσουμε ότι, προκειμένου να προβληθεί ο πρωθυπουργός, το δημόσιο κανάλι απώλεσε αρκετά μεγάλα διαφημιστικά έσοδα, από διαφημιστικά μηνύματα που θα προβάλλονταν στο χρόνο της συνέντευξης ανάμεσα σε δύο πολύ υψηλής τηλεθέασης αγώνες μπάσκετ.
Στα του περιεχομένου, ο κ Καραμανλής εμφανίστηκε για μια ακόμα φορά με το γνωστό του επικοινωνιακό ύφος και τόνο στο λόγο του, προκειμένου να απαντήσει στις ερωτήσεις του κ. Κουβαρά. Στην εμφάνιση του, για ακόμα μια φορά απέδειξε την ικανότητα χειρισμού της εικόνας του, αλλά για επίσης ακόμα μια φορά έδειξε πως ο λόγος του πια στερείται ουσιαστικού περιεχομένου, καθώς αρκέστηκε σε αοριστολογίες και μακρυγορίες, χωρίς ουσιαστικά να απαντάει στα ερωτήματα που του έχουν τεθεί.
Ερωτηθείς ο πρωθυπουργός για τα κριτήρια αποκλεισμού από τα ψηφοδέλτια ορισμένων στελεχών του κόμματός του και στη συνέχεια πιο συγκεκριμένα για τον κο. Τσιτουρίδη, απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα κριτήρια, λέγοντας ότι στα ψηφοδέλτια γίνεται επιλογή στελεχών με βάση τη γενικότερη πολιτική τους πορεία και με αμιγώς πολιτικά κριτήρια. Βέβαια, δεν επεξήγησε- και δεν ρωτήθηκε άλλωστε- για τα πολιτικά κριτήρια πίσω από την ένταξη του κου Τσιτουρίδη στα ψηφοδέλτια του 2007, σχεδόν αμέσως μετά το σάλο που είχε προκληθεί από τους "κουμπάρους", και τον αποκλεισμό του δύο χρόνια μετά. Μάλλον τον κ. Τσιτουρίδη τον πήρε η μπάλα της καθαρά επικοινωνιακής επιχείρησης των "καθαρών ψηφοδελτίων".
Αναφορικά με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών που συμβάλλουν στην αποσταθεροποίηση της χώρας σε μια κρίσιμη περίοδο, ο πρωθυπουργός έριξε για ακόμα μία φορά την ευθύνη στο ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας το για διατήρηση μακροσκελούς προεκλογικού κλίματος, τονίζοντας παράλληλα ότι σαν κυβέρνηση έχουν ήδη κάνει πάρα πολλά, ειδικά στον τομέα της οικονομίας. Δεν εξηγεί, όμως, ο πρωθυπουργός για ποιό λόγο αφήνει ένα "υπό εξέλιξη έργο" στη μέση, ακόμα και εν όψει πρόωρων εκλογών το Μάρτιο, από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ πέραν των "φωνών" δεν μπορεί να ασκήσει άλλη θεσμική πίεση για πτώση της κυβέρνησης. Εξ' άλλου έξι μήνες είναι αρκετά μεγάλος πολιτικός χρόνος για τη λήψη μέτρων και την άσκηση πολιτικής.
Ο πρωθυπουργός εν συνεχεία έσπευσε να αποστασιοποιηθεί για ακόμα μια φορά από το ΛΑ.Ο.Σ., αρνούμενος ότι η ΝΔ "εφάπτεται" στο ένα της άκρο ιδεολογικά με το κόμμα του κου Καρατζαφέρη. Χαρακτήρισε το ΛΑ.Ο.Σ. κόμμα που διέπεται από "ακραίο λαϊκισμό" και "ακραία ανευθυνότητα", ενώ έσπευσε να κατονομάσει την επιλογή πρώην ψηφοφόρων της ΝΔ να στραφούν στο ΛΑ.Ο.Σ. "ψήφο διαμαρτυρίας", προτάσσοντας από την άλλη την ψήφο στη ΝΔ και τον ίδιο σαν ψήφο υπευθυνότητας, σε μια προφανή προσπάθεια να ελαχιστοποιήσει τις προς την άκρα δεξιά μεγάλες διαρροές- βάσει δημοσκοπήσεων- του κόμματός του.
Επιτομή του "άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε" αποτελεί η απάντηση του πρωθυπουργού αναφορικά με την ετεροεπιβαλλόμενη ατζέντα στα μείζονα κυβερνητικά θέματα, λόγω πιέσεων είτε από εκλογικό αποτέλεσμα (βλ. ποσοστά ΛΑ.Ο.Σ. στις Ευρωεκλογές και κατακόρυφη άνοδο του θέματος της δημόσιας ασφάλειας), είτε λόγω προβολής θέματος από την αντιπολίτευση (βλ. αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη).
Απαντώντας στο περί δημόσιας ασφάλειας θέμα, ο πρωθυπουργός μιλάει για το νομοσχέδιο για το πανεπιστημιακό άσυλο(!), προβάλλοντάς το ως δείγμα ζητήματος δημόσιας ασφάλειας, το οποίο προώθησε από μόνη της η κυβέρνηση και όχι κατόπιν πιέσεων. Τί να πει άλλωστε για τη μετανάστευση και τη δημόσια ασφάλεια; Μετά την επικοινωνιακή φούσκα των πρώτων ημερών και τα "έκτακτα μέτρα" που είχαν εξαγγελθεί, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Ευτυχώς εδώ που τα λέμε, γιατί τα στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση σοβαρή λύση.
Εν συνεχεία μολονότι αρχικά αποδέχεται ότι και ο ίδιος έχει κάνει λάθη σε επιλογές προσώπων και άσκηση πολιτικής, τονίζει στη συνέχεια ότι για τις κωλυσιεργίες στις μεταρρυθμίσεις τις οποίες ο ίδιος με περισσή ζέση είχε εξαγγείλει από το 2004 φταίει η αντιπολίτευση. Όχι μόνο λόγω των προβλημάτων που- αποδεδειγμένα- είχε αφήσει πίσω της, αλλά γιατί με τη στάση της δεν βοηθάει στη βελτίωση της πολιτικής κουλτούρας του τόπου.
Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με την "επόμενη μέρα" στη ΝΔ, απέφυγε- για ακόμα μια φορά- να απαντήσει ευθέως αναφορικά με τη διαδικασία διαδοχής- εκλογή ή απ' ευθείας ανάθεση-, μην διαψεύδοντας δημοσίευμα της Real News, το οποίο αναφερόταν σε συμφωνία μεταξύ Καραμανλή-Μπακογιάννη για τη διαδοχή στο κυβερνών κόμμα.
Παρατίθενται αποσπάσματα από την τηλεοπτική συνέντευξη του πρωθυπουργού στη ΝΕΤ και το Γιώργο Κουβαρά στις 20 Σεπτεμβρίου.
Πηγή: NewsTime
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου