Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Χαλκιδική: Βυθίστηκε μικρό αλιευτικό σκάφος στην Αμμουλιανή - Σώοι οι δυο επιβαίνοντες

Ένα μικρό ερασιτεχνικό αλιευτικό σκάφος, το "Σάντρα", βυθίστηκε χτες το απόγευμα στα Δρένια της Αμμουλιανής ενώ οι δύο επιβαίνοντες, ένας 78χρονος και ένας 39χρονος, στάθηκαν τυχεροί..

Το Λιμεναρχείο Ιερισσού ενημερώθηκε στις 5.10 μμ για τη βύθιση του σκάφους από τους ίδιους τους επιβαίνοντες,
οι οποίοι εντοπίστηκαν σώοι πάνω στην ξέρα και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Ουρανούπολης όπου τους προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Η Μιθραϊκή θρησκεία στη Θράκη


ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΑΝΑΓΛΥΦΟ ΤΟΥ ΜΙΘΡΑ ΣΤΙΣ ΘΕΡΜΕΣ ΞΑΝΘΗΣ

Οι παραδόσεις διαφόρων λαών και πολιτισμών θέλουν θεούς να γεννιούνται ή να ξαναγεννιούνται αυτές τις μέρες από το ζοφερό σκοτάδι. Η γέννησή τους συμβολίζει την επάνοδο του φωτός και ό,τι αυτό συνεπάγεται. Μία από τις θεότητες αυτές ήταν ο Μίθρας που η παράδοση τον θέλει να γεννιέται στις 25 Δεκεμβρίου


Καθώς το βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη οδεύει προς τη μικρότερη νύχτα του έτους, το χειμερινό ηλιοστάσιο, μας έρχονται στο νου οι παραδόσεις διαφόρων λαών και πολιτισμών που θέλουν θεούς να γεννιούνται ή να ξαναγεννιούνται αυτές τις μέρες από το ζοφερό σκοτάδι.

Σέλας: το μεγαλείο της Φύσης σε μια βιωματική εμπειρία

Η εμφάνιση του Σέλαος, αν και πολύ σπάνια για παραμεσόγειες χώρες, κίνησε το ενδιαφέρον των ανθρώπων από την αρχαιότητα και ήταν γνωστή στους αρχαίους Έλληνες.

Στο Ίδρυμα Ευγενίδου, τη Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου

Με τις κυματιζόμενες «ουράνιες κουρτίνες» του που χορεύουν σαν αιθέριες μπαλαρίνες, ένα από τα ωραιότερα «καλλιτεχνήματα» της Φύσης, που εκδηλώνεται με ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων σε αιφνίδιες εμφανίσεις και με γρήγορες μεταμορφώσεις, το Σέλας, θα πλημμυρίσει τον θόλο του Πλανηταρίου.

Γιορτάζοντας το Χειμερινό Ηλιοστάσιο, το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου παρουσιάζει την πρωτότυπη ψηφιακή παράσταση του Terence Murtagh, «Βιώνοντας το Σέλας», τη Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου,

Αποκωδικοποίηση της επικοινωνίας μεταξύ αγελάδων

 Βρετανοί ερευνητές ανακάλυψαν πως οι αγελάδες πραγματοποιούν διαφορετικά καλέσματα όταν επικοινωνούν με τα παιδιά τους, ανάλογα με την απόσταση που υπάρχει μεταξύ τους, ενώ προσδιόρισαν και τον συγκεκριμένο ήχο που παράγει το μοσχάρι όταν θέλει να επικοινωνήσει στη μητέρα του πως θέλει να τραφεί.

Η επιστημονική ομάδα κατέγραψε και ανέλυσε την επικοινωνία μεταξύ αγελάδων και των μικρών τους επί δέκα μήνες σε φάρμες της κεντρικής Αγγλίας, και ανακάλυψαν ότι οι μητρικοί ήχοι είναι χαμηλού τόνου όταν τα μικρά βρίσκονται κοντά στη μητέρα, ενώ είναι υψηλού τόνου όταν βρίσκονται εκτός οπτικού πεδίου.

Καναδάς: Παρωχημένη η κίνηση των Βρετανών να μην επιστρέφουν τα Ελγίνεια στην Ελλάδα

Άρθρο στην εφημερίδα Globe and Mail

Δημοσίευμα υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα - Σύντομα το ακέφαλο άγαλμα του Ιλισσού θα εκτίθεται την Αθήνα

Η εφημερίδα Globe and Mail και η δημοσιογράφος Kate Taylor, με ένα ιδιαίτερα επικριτικό άρθρο, στηλιτεύουν την απόφαση της Βρετανίας να στείλει γλυπτό, απο τα Μάρμαρα του Παρθενώνα που αποσπάστηκαν βίαια από τον Έλγιν, ως έκθεμα στη Ρωσία.

Στο άρθρο της η Καναδή δημοσιογράφος, με τίτλο «Η Ρωσία δανείζεται Ελγίνειο Μάρμαρο, γιατί τότε δεν τα επιστρέφουν στην Ελλάδα;»

Tαξιάρχης: Το χωριό που ζει για τα Χριστούγεννα

Από τον Λεωνίδα Λιάμη

Αν και οι «ρίζες» του δεν απλώνονται στα βάθη της παράδοσής μας, τις τελευταίες λίγες δεκαετίες το έλατο, έχει καταφέρει να εκτοπίσει το –ιστορικά πιο αντιπροσωπευτικό λόγω και θάλασσας- καραβάκι από το βάθρο του επίσημου… μαντατοφόρου του μηνύματος, ότι επιτέλους έφτασαν τα Χριστούγεννα.

Τις πρώτες του εμφανίσεις στην ελληνική πραγματικότητα, σύμφωνα με ιστορικές πηγές, τις συναντά κανείς στις αρχές της δεκαετίας του 1930, αλλά από το 1960-70 και μετά, το χριστουγεννιάτικο δέντρο αποτελεί δομικό στοιχείο στο σκηνικό της… μυθοπλασίας που στήνεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή, σε (σχεδόν) κάθε ελληνικό σπίτι.