Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Η Κύπρος τιμά την επέτειο του αγώνα της ΕΟΚΑ

Με δοξολογίες και παρελάσεις

Λευκωσία: Με δοξολογίες, ομιλίες, παρελάσεις και καταθέσεις στεφάνων και άλλες εκδηλώσεις, ο κυπριακός ελληνισμός τιμά σήμερα την επέτειο της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955 -59.

Πανηγυρική δοξολογία για την 1η Απριλίου τελέσθηκε στις 10 το πρωί στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη, χωροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

Παρόντες ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τον υπουργό Άμυνας, Σωκράτη Χάσικο, ο Προεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, ο Πρέσβης της Ελλάδας Βασίλης Παπαϊωάννου και άλλες πολιτικές, πολιτειακές και στρατιωτικές αρχές.

Επεισόδια στην Άγκυρα – Καταγγέλλουν νοθεία στις δημοτικές εκλογές

Σοβαρά επεισόδια βρίσκονται σε εξέλιξη στην Άγκυρα μεταξύ οπαδών του αντιπολιτευόμενου κεμαλιστικού κόμματος CHP και αστυνομικών δυνάμεων.

Η αναταραχή σημειώνεται έξω από το  κτήριο του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου όπου το  CHP κατέθεσε αίτηση επανακαταμέτρησης των ψήφων καθώς καταγγέλλει νοθεία στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές.

Οι μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της τουρκικής αστυνομίας χρησιμοποίησαν αντλίες νερού στην Άγκυρα εναντίον χιλιάδων υποστηρικτών του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης.

Ο Μανουέλ Βαλ νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Τον δημοφιλή υπουργό Εσωτερικών, Μανουέλ Βαλ, επέλεξε ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ως αντικαταστάτη του πρωθυπουργού Ζαν Μαρκ Ερό, μετά την πικρή ήττα για τους Σοσιαλιστές στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο Ολάντ προχώρησε στην ανακοίνωση αυτή το βράδυ της Δευτέρας. Στο διάγγελμά του, το οποίο ήταν μαγνητοσκοπημένο, ο γάλλος πρόεδρος είπε ότι ο Βαλ θα ηγηθεί «μιας μαχητικής κυβέρνησης».

Παραδέχθηκε ότι «έχει έρθει η ώρα να στηθεί ένα νέο σκηνικό» μετά την ήττα των Σοσιαλιστών στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο γάλλος πρόεδρος πρότεινε ένα «σύμφωνο αλληλεγγύης» που θα περιλαμβάνει μειώσεις στους φόρους και σε άλλες επιβαρύνσεις που πλήττουν τους εργαζόμενους.

Κομισιόν: Πιο φτωχός λαός της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι Έλληνες!

H κατάσταση της φτώχειας έχει επιδεινωθεί στην Ελλάδα το 2013, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κοινωνική κατάσταση και την απασχόληση στην ΕΕ, που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

 Παράλληλα, στην Ελλάδα και την Πορτογαλία οι μεταρρυθμίσεις των συστημάτων φορολογίας και κοινωνικών παροχών κατά την περίοδο 2012-2013 οδήγησαν σε μείωση των εισοδημάτων για την πλειοψηφία των νοικοκυριών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα εμφανίζει τη μεγαλύτερη αύξηση, την περίοδο 2011-2013, του ποσοστού του πληθυσμού που κινδυνεύει με φτώχεια. Το 2013 η φτώχεια αφορά το 23,7% του πληθυσμού και αυξήθηκε κατά 1,8% σε σχέση με το 2011. Ακολουθούν η Ρουμανία με αύξηση +1,1% και φτώχεια 21,2% το 2013, η Λετονία με +0,9% και φτώχεια 21,4% και η Ισπανία με +0,7% και φτώχεια 20,9%.