Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Μαίνεται ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στον Έβρο


Ανεξέλεγκτο μέχρι αυτή την ώρα είναι το μέτωπο συνολικού μήκους περίπου έξι χιλιομέτρων, της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε στις 1:30 το μεσημέρι στην περιοχή Λευκίμης Σουφλίου.

Μέχρι στιγμής και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η φωτιά έχει κάψει περίπου 3.000 στρέμματα, κυρίως δρύες και τις εγκαταστάσεις ενός μαντριού με μεγάλες ποσότητες ζωοτροφών.

Αυτή τη στιγμή τρία είναι τα μέτωπά της φωτιάς. Το πρώτο κατευθύνεται βορειοανατολικά της Βυρίνης με κατεύθυνσης προς τον βιότοπο της Δαδιάς, το δεύτερο δυτικά με κατεύθυνση προς Πεσσάνη και το τρίτο νοτιοδυτικά με κατεύθυνση προς την Μελία και το Ραντάρ...»

Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε το ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας, βόρεια των Λουτρών,

Κοσμάς ο Αιτωλός - Ο Άγιος του σκλαβωμένου γένους


ΒΙΟΣ - ΠΡΟΣΦΟΡΑ - ΜΑΡΤΥΡΙΟ

Επτά εντυπωσιακές προφητείες

Φωτογραφίες από εκκλησίες του Αγίου Κοσμά στη Βόρειο Ήπειρο 

ΒΙΟΣ
Ο Αγιος Κοσμάς ο Αιτωλός γεννήθηκε στο χωριό Μέγα Δέντρο της Αιτωλίας, όπου σώζεται έως σήμερα ο τόπος που βρισκόταν το σπίτι του! Τα πρώτα του γράμματα πιθανόν να τα έμαθε στο Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής στη Μάνδρα του Θερμού Αιτωλοακαρνανίας (βόρεια της Ναυπάκτου), όπου λειτουργούσε Κρυφό Σχολειό, με δάσκαλο τον Ιερομόναχο Προκόπιο Γιαννέλο, ενώ όταν μεγάλωσε διδάχτηκε από τον Ιεροδιάκονο Ανανία Δερβισάνο.

Προϊστορικά απολιθώματα στο Σέσκλο


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Απολιθώματα προϊστορικών ζώων  ηλικίας 2 περίπου εκατομμυρίων ετών ανακαλύφθηκαν στην περιοχή του Σέσκλου, δίνοντας στους επιστήμονες πολύ σημαντικές πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά της περιοχής κατά το μακρινό παρελθόν.

Πρόκειται για πολύ σημαντικά ευρήματα, τα οποία ανήκουν σε μεγαλόσωμους ελέφαντες, αντιλόπες, γαζέλες, ίππους και άλλα ζώα της προϊστορικής περιόδου, τα οποία αποκαλύπτουν την εικόνα της χλωρίδας και της πανίδας πριν από εκατομμύρια χρόνια.

Σύμφωνα μάλιστα με τα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία που παρέθεσε στην διάρκεια παλαιότερου συνεδρίου για το αρχαιολογικό έργο στην περιοχή, ο Δρ. Γεωλόγος-Παλαιοντολόγος κ. Αθανάσιος  Αθανασίου, της  Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας Νότιας Ελλάδας,

Ιατρικά εργαλεία 2.500 ετών

Ιατρικά εργαλεία (σπάτουλες, λαβίδες και κοχλιάρια) από τάφο της Αττικής

Της Μαίρης Αδαμοπούλου

«Ακούν» στο ίδιο όνομα και στην εμφάνιση είναι απαράλλακτα εδώ και χιλιετίες. Θα μπορούσαν με άνεση να βρίσκονται στην τσάντα ενός σημερινού γιατρού ή στον εξοπλισμό ενός σύγχρονου χειρουργείου. Κι όμως βρίσκονται εκτεθειμένα σε μια προθήκη του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά, στον όροφο του κτιρίου που πλαισιώνει στη δυτική και νότια πλευρά το ελληνιστικό θέατρο της Ζέας, στην προθήκη με τα μικροαντικείμενα δεξιά στην αίθουσα με τον αριθμό δύο.

Σπάτουλες, λαβίδες και κοχλιάρια είναι μερικά μόνο από τα εργαλεία που συνόδευσαν έναν γιατρό στον τάφο του και τα έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη και μαρτυρούν πόσο ανεπτυγμένη ήταν η Ιατρική στον αρχαίο ελληνικό κόσμο.

Δύο εκατομμύρια χρόνια στην… κουζίνα!

500.000 χρόνια πάνω - 500.000 χρόνια κάτω, ο homo-erectus ανακάλυψε τη φωτιά

Πεντακόσιες χιλιετίες νωρίτερα από ό,τι νομίζαμε ανακαλύφθηκε η φωτιά -άρα και η μαγειρική- σύμφωνα με το Χάρβαρντ

Νέα Υόρκη

Τελικά ο Προμηθέας πόσο χρονών είναι; Στο σχολείο διδαχτήκαμε πως ο άνθρωπος ανακάλυψε την φωτιά - το δώρο του Προμηθέα στους θνητούς, αφού μέχρι τότε την απολάμβαναν μόνο οι Θεοί, σύμφωνα με τον αρχαιοελληνικό μύθο - πριν περίπου ενάμιση εκατομμύριο χρόνια.

Όμως μια νέα έρευνα του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ διαψεύδει τώρα αυτή την εκτίμηση και κάνει λόγο για ανακάλυψη της μαγειρικής τουλάχιστον μισό εκατομμύριο χρόνια νωρίτερα,

Κάτοικοι, υπήκοοι και περαστικοί


ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ

Ερχονται μέρες που ξυπνάω με καλή διάθεση και ένα σύννεφο από σαχλαμάρες με ξενερίζει. Οπως πολλοί ηλικιωμένοι, δουλεύω στο μεγαλύτερο μέρος της νύχτας και συνήθως αλλάζω για ποικιλία κανάλια. Πάνω από τα τρία τέταρτα των ελληνικών εκπομπών, είτε μιλάμε για διαφημίσεις, είτε για ντοκιμαντέρ και ειδήσεις, βρίσκονται στη λεπτή κόκκινη γραμμή της φύσης, της οικολογίας και του γενικού ξενερώματος.

Εχω πάντα τεράστιο ενδιαφέρον για τον πλανήτη, υποστηρίζω στην ανακύκλωση τη θεωρία «αυτός που ανακυκλώνει πρέπει να αμείβεται», δεν πιστεύω λέξη τσακιστή για την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή της Γαίας, αλλά επιμένω πως η οικολογία και τα σχετικά καλώς θεωρείται θρησκεία των «προχώ» τμημάτων του γενικού πληθυσμού, επειδή η μόνη πίστη μου σχετίζεται με την ανάγκη να καθαρίζουμε αμέσως και τελεσίδικα ό,τι ανθρωπογενές βρομίζει το φυσικό χώρο.