Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Μαίνεται ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στον Έβρο


Ανεξέλεγκτο μέχρι αυτή την ώρα είναι το μέτωπο συνολικού μήκους περίπου έξι χιλιομέτρων, της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε στις 1:30 το μεσημέρι στην περιοχή Λευκίμης Σουφλίου.

Μέχρι στιγμής και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η φωτιά έχει κάψει περίπου 3.000 στρέμματα, κυρίως δρύες και τις εγκαταστάσεις ενός μαντριού με μεγάλες ποσότητες ζωοτροφών.

Αυτή τη στιγμή τρία είναι τα μέτωπά της φωτιάς. Το πρώτο κατευθύνεται βορειοανατολικά της Βυρίνης με κατεύθυνσης προς τον βιότοπο της Δαδιάς, το δεύτερο δυτικά με κατεύθυνση προς Πεσσάνη και το τρίτο νοτιοδυτικά με κατεύθυνση προς την Μελία και το Ραντάρ...»

Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε το ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας, βόρεια των Λουτρών,
ενώ παράλληλα για προληπτικούς λόγους ζητήθηκε η εκκένωση των οικισμών Κοίλα και Μελία, για το ενδεχόμενο που απειληθούν από την πυρκαγιά, τις επόμενες ώρες. Οι 60 κάτοικοι των δυο οικισμών μεταφέρθηκαν με λεωφορείο του δήμου Αλεξανδρούπολης.

Στα πύρινα μέτωπα βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, με πολλά οχήματα και προσωπικό από ολόκληρη της περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης. Στο έργο τους συνεπικουρούν μηχανήματα της περιφέρειας και των δήμων, ο στρατός, το δασαρχείο και εθελοντικές οργανώσεις.

Με την έλευση της νύχτας σταμάτησαν τις ρίψεις οι εναέριες δυνάμεις αποτελούμενες από ένα ελικόπτερο, τέσσερα αεροσκάφη τύπου Canadair και δύο αεροσκάφη τύπου Pezetel. Οι επίγειες δυνάμεις θα συνεχίσουν το έργο της κατάσβεσης καθόλη τη διάρκεια της νύχτας με στόχο να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά.

Στόχος των πυροσβεστικών δυνάμεων απόψε το βράδυ είναι ο περιορισμός του μετώπου της φωτιάς, προκειμένου να μην επεκταθεί βόρεια προς το Δάσος της Δαδιάς και νότια προς τις περιοχές Κοίλα και Μελία και η μάχη με τις φλόγες αναμένεται να δοθεί στον δρόμο που συνδέει τα Λουτρά Τραϊανούπολης με Ραντάρ και Δαδιά.

Σημειώνεται πως το έργο των πυροσβεστών δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι εντάσεως 5-6 Μποφόρ, που πνέουν στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Σουφλίου Ευάγγελος Πουλιλιός, στην αστυνομία κρατούνται τρία άτομα και ανακρίνονται, χωρίς όμως να υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία ενδεχόμενου δόλου για εμπρησμό.

Στο χώρο της πυρκαγιάς βρίσκονται ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας - Θράκης Άρης Γιαννακίδης, ο περιφερειάρχης της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Β. Παυλακάκης, που συντονίζει την επιχείρηση, η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Γ. Νικολάου, οι δήμαρχοι Σουφλίου Β. Πουλιλιός και Αλεξανδρούπολης Β. Λαμπάκης, εκπρόσωποι του δασαρχείου και των τοπικών στρατιωτικών αρχών.

Πηγή: Alexandroupoli Online

Δεν υπάρχουν σχόλια: