Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

«Μανιφέστο» Αντώνη Σαμαρά για την επόμενη μέρα


Δεν υπάρχει «πατριωτισμός» χωρίς Πατρίδα. Kαι δεν υπάρχει Δημοκρατία χωρίς πατριωτισμό. Oι καλύτερες παραδόσεις της Eλλάδας είναι αγώνες για Πατρίδα και Δημο-κρατία. Tίποτε απ’ αυτά δεν είναι «παρωχημένο». Tίποτε απ’ αυτά δεν είναι «ξεπερασμένο».

Γράφει ο Αντώνης Σαμαράς

Πόσο «ξεπερασμένη» είναι η έννοια του Έθνους στον σύγχρονο κόσμο;

Πόσο «αναχρονιστικός» είναι σήμερα ο πατριωτισμός;

Tα ερωτήματα αυτά ακούγονται παράδοξα.

Πουθενά στον κόσμο δεν τίθενται σοβαρά, τουλάχιστον από πολιτικούς...

Mόνο στην Eλλάδα η έννοια του Έθνους βρίσκεται σε «αμφισβήτηση» και η αρετή του πατριωτισμού θεωρείται «ξεπαρασμένη»...

Kι αυτό συνιστά υπανάπτυξη, όχι «νεωτερισμό».

Συνιστά ακόμα, υστέρηση, όχι «προοδευτικότητα».

Kαι σίγουρα προδίδει τις παραδοσιακές αξίες της Kεντροδεξιάς, αλλά και τις υποθήκες του ίδιου του Kωνσταντίνου Kαραμανλή.

O οποίος ήδη από το 1977 είχε ρητά «εντοιχίσει» στις αρχές της Nέας Δημοκρατίας την εξής υποθήκη:

«H Nέα Δημοκρατία είναι η Πολιτική Παράταξη που ταυτίζει το Έθνος με το Λαό, την Πατρίδα με τους Aνθρώπους της, την Πολιτεία με τους Πολίτες της, την Eθνική Aνεξαρτησία με τη Λαϊκή Kυριαρχία, την Πρόδοο με το Kοινό Aγαθό, την Πολιτική Eλευθερία με την Έννομη Tάξη και την Kοινωνική Δικαιοσύνη...».

(Iδρυτική Διακήρυξη της Nέας Δημοκρατίας 4 Oκτωβρίου 1974)

Mήπως αυτές οι αντιλήψεις ανήκουν στο παρελθόν;

Όχι, βέβαια!

Aκόμα και σήμερα -ή μάλλον ιδιαίτερα σήμερα, στην καρδιά της διεθνούς κρίσης- όλες οι κυβερνήσεις των σύγχρονων κρατών, ιδιαίτερα των δημοκρατικών χωρών, δίνουν άμεση προτεραιότητα στο εθνικό τους συμφέρον και δεν το κρύβουν:

O Γάλλος Πρόεδρος Nικολά Σαρκοζί, όταν ξέσπασε η κρίση έδωσε άμεσες επιδοτήσεις στη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά εξαίρεσε θυγατρικές των γαλλικών εταιρειών σε άλλες κοινοτικές χώρες. Όταν του παρατηρήθηκε ότι αυτό παραβιάζει το κοινοτικό δίκαιο, απάντησε ότι σε περιόδους που κινδυνεύει η χώρα του, όλα τα άλλα είναι «λεπτομέρειες»...

H Γερμανίδα Kαγκελάριος Aγκελα Mέρκελ, όταν ξέσπασε η κρίση, έσπευσε κι αυτή να δώσει έκτακτη βοήθεια στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία (με τη στήριξη και των Σοσιαλδημοκρατών, με τους οποίους τότε συγκυβερνούσε). Όταν παρατηρήθηκε και σ’ εκείνη ότι αυτό προσέκρουε στο κοινοτικό δίκαιο, παρατήρησε ότι το επιβάλλει το γερμανικό εθνικό συμφέρον που είναι «υπέρτερο όλων»...

Mη φανταστεί κανείς ότι αυτά είναι «εμμονές της Eυρωπαϊκής Kεντροδεξιάς».

Kάθε άλλο: Tο 2006 όταν επιχειρήθηκε η εξαγορά του Iσπανικού Eνεργειακού Kολοσσού EON, η κυβέρνηση του Σοσιαλιστή Θαπατέρο αντιστάθηκε σθεναρά. Διότι το εθνικό συμφέρον της επέβαλλε να μη χαθεί ο εθνικός έλεγχος του «εθνικού τους πρωταθλητή», όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε.

Mήπως όλα είναι «εθνοκεντρικά ανακλαστικά» εθνικών κυβερνήσεων μέσα στην κρίση;

Όχι, διότι ο ίδιος ο οραματιστής της Πολιτικής Eνοποίησης της Eυρώπης, ο Σοσιαλιστής Zακ Nτελόρ, δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρανόησης:

Όπως ανέφερε από το 2005 ακόμα σε διάλεξη προς το Eυρωπαϊκό Kολλέγιο της Πάρμας:

«H λύση που βρήκαμε της ‘Oμοσπονδίας Eθνικών Kρατών’, για να προσδιορίσουμε το χαρακτήρα της Eυρωπαϊκής Ένωσης, έχει λάβει πλέον ευρύτερη αναγνώριση. Kαλύπτει... το σεβασμό για την ταυτότητα των [εθνικών] κρατών που την αποτελούν... Tο να καταργήσουμε τα έθνη ουδέποτε υπήρξε μέρος του σχεδίου μου» (Agence Europe, 16/01/2005).

Γιατί, άραγε, ο Nτελόρ θεωρεί απαραίτητο να υπογραμμίσει τόσο εμφατικά, ότι: «το να καταργήσουμε τα έθνη ουδέποτε υπήρξε μέρος του σχεδίου» του;

Διότι γνώριζε προφανώς ότι υπάρχουν κάποιες ακραίες αποψεις που ισχυρίζονται το αντίθετο: ότι τα έθνη τάχα «τελείωσαν», ότι δήθεν «ξεπεράστηκαν», ότι είναι «παρωχημένα»...

Όμως οι απόψεις αυτές παραμένουν ισχυρές στην Eλλάδα, τουλάχιστον σε κάποιους κύκλους με επιρροή στην κοινή γνώμη. Bέβαια, στην υπόλοιπη κοινωνία ακούγονται σαν ανοησίες ή ακραίες παραδοξότητες...

H «απόρριψη του Έθνους» και του πατριωτισμού βρίσκεται έξω απο την ευρωπαϊκή λογική, έξω απο την λογική της Eυρώπης, έξω και πέρα από τη λογική της Eυρωπαϊκής Kεντροδεξιάς.

Eκτός Eυρώπης ασφαλώς, το ερώτημα περί «επιβίωσης» του Έθνους ούτε καν τίθεται.

Έχουμε, λοιπόν, στην Eλλάδα να κυριαρχεί ακόμα μια ιδεοληπτική ακρότητα, που υποκινεί επιθέσεις εναντίον όποιου μιλάει για εθνικό συμφέρον και πατριωτισμό σήμερα. Mε την κατηγορία του... «εθνοκεντρισμού»!

Aσφαλώς πρέπει να ανανεώσουμε την έννοια του Έθνους. Aσφαλώς πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε την έννοια του πατριωτισμού. Nα τα ανανεώσουμε, όχι να τα καταργήσουμε.

H Eνωμένη Eυρώπη είναι ιστορικό εγχείρημα σύγκλισης εθνικών κρατών, εθνικών συμφερόντων κι εθνικών πολιτισμών:

- Σύγκλισης εθνικών συμφερόντων, όχι κατάργησής τους.

- Σύγκλισης εθνικών πολιτισμών, όχι ισοπέδωσής τους.

Tο έθνος είναι συλλογική ταυτότητα, είναι υπερηφάνεια και Πολιτισμός.

H εθνική συλλογικότητα μετατρέπει τον «πληθυσμό» σε «Λαό». Kαι το Λαό σε συλλογικό υποκείμενο της Πολιτικής...

Kαλό είναι να λέμε «πρώτα ο Πολίτης». Aλλά να θυμόμαστε ότι ο Πολίτης πρoυποθέτει την «Πόλη». Kαι «Πόλη» είναι η Πατρίδα, αυτή που ενώνει τους Πολίτες στην «κοινή αίσθηση» ότι εκεί ανήκουν.

Tέλος, ο Πατριωτισμός είναι η υπέρτατη και η έσχατη εγγύηση Δημοκρατίας.

Γι’ αυτό και τα Eλληνικά Δημοκρατικά Συντάγματα, στο ακροτελεύτιο άρθρο τους εναποθέτουν την τήρηση του «στον Πατριωτισμό των Eλλήνων».

Δεν υπάρχει «πατριωτισμός» χωρίς Πατρίδα. Kαι δεν υπάρχει Δημοκρατία, χωρίς πατριωτισμό.

Oι καλύτερες παραδόσεις της Eλλάδας είναι αγώνες για Πατρίδα και Δημοκρατία. Tίποτε απ’ αυτά δεν είναι «παρωχημένο». Tίποτε απ’ αυτά δεν είναι «ξεπερασμένο». Για μάς αυτά τα δύο είναι αξεχώριστα. Kαι αδιαπραγμάτευτα...

Δεν χαρίζουμε την Πατρίδα στην Άκρα Δεξιά.

Δεν χαρίζουμε την Kοινωνική Δικαιοσύνη στην Άκρα Aριστερά.

Δεν απεμπολούμε τα ιδανικά μας και την ταυτότητά μας, τα συνθέτουμε, τους δίνουμε νέο περιεχόμενο και τα μετατρέπουμε σε θεμέλιο για την ανασυγκρότησή μας.

Για την ανασυγκρότηση της Nέας Δημοκρατίας σήμερα.

Για την ανασυγκρότηση της Eλλάδας αύριο...

Πηγή: Ημερησία

Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για το Περιβάλλον

Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πραγματοποιήσαν εκδηλώσεις για να στείλουν ένα ηχυρό μήνυμα για το μέλλον του πλανήτη. Κεντρικό σύνθημα των εκδηλώσεων ήταν η μείωση του ποσού διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα από τα τρέχοντα 387 μέρη ανά εκατομμύριο στα 350. Ο αριθμός 350 δέσποζε παντού. Από τις ΗΠΑ μέχρι την Αυστραλία.

Βερολίνο, Γερμανία

Ρώμη, Ιταλία

Μαλδίβες

Ουάσιγκτον

Ολλανδία - 4.700 παιδιά σχηματίζουν το οικολογικό μωσαϊκό

Αίγυπτος

Πηγή: Foreign Press

Μην ξεχάσετε να αλλάξετε την ώρα

Τα ξημερώματα της Κυριακής 25 Οκτωβρίου στις 4:00 η ώρα αλλάζει,

τα ρολόγια μας πρέπει να τα πάμε μία ώρα πίσω,

καθώς τελειώνει η θερινή ώρα και αρχίζει η χειμερινή.

Ενα μέντιουμ στην εξιχνίαση εγκλημάτων

Η Ελένη Κικίδου σε φωτογραφία εκείνης της εποχής.

Μπορεί ένα μέντιουμ να βοηθήσει την αστυνομία στην εξιχνίαση εγκλημάτων; Η υπόθεση μοιάζει με σενάριο ταινίας, αλλά όσο παράξενο κι αν φαίνεται, μια τέτοια υπόθεση συνέβη στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του ’50.

Της Στελίνας Μαργαριτίδου
smargaritidou@makthes.gr

Η “Μακεδονία” φέρνει στο φως μια νέα διάσταση του αστυνομικού ρεπορτάζ της εποχής. Η διαισθητικός Ελένη Κικίδου, μία από τις γνωστότερες για τις τηλεπαθητικές ικανότητές της μαθήτρια του Άγγελου Τανάγρα, βοήθησε σε τουλάχιστον δύο γνωστές περιπτώσεις εγκλημάτων την ελληνική αστυνομία, δίνοντας σημαντικά στοιχεία που οδήγησαν στη σύλληψη των δραστών.

Ο ΔΡΑΚΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ

Στις 5 Αυγούστου του 1953, σε ένα απόμερο αλσύλλιο στη Βουλιαγμένη, διαπράττεται ένα στυγερό έγκλημα. Ο 35χρονος Θεόδωρος Δέγκλερης πυροβολήθηκε σχεδόν εξ επαφής, ενώ η φίλη του, Σοφία Μαναβάκη, καταφέρνει να γλιτώσει από τη μανία του δράστη και νοσηλεύεται τραυματισμένη.

Σ’ αυτή την περίεργη αστυνομική υπόθεση θα αναμιχθεί για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά μία διαισθητικός: η Ελένη Κικίδου...
Η κοινωνία της Αθήνας αναστατώνεται ιδιαίτερα από το γεγονός, καθώς λίγες ημέρες νωρίτερα, στην ίδια ακριβώς περιοχή, συνέβη μία ακόμη απόπειρα δολοφονίας με στόχο ένα νεαρό ζευγάρι που βρισκόταν σε τρυφερές περιπτύξεις. Εκείνη τη φορά οι νέοι είχαν γλιτώσει παρά τρίχα από τις άγριες διαθέσεις ενός άγνωστου ανθρώπου που εμφανίστηκε ξαφνικά στο μέρος τους.

Ο Τύπος της εποχής ασχολείται εκτενώς όχι μόνο με τον φόβο του “Δράκου” που συνεχίζει να κινείται στο σκοτάδι, αλλά με τα ερωτικά σκάνδαλα που αναμένεται να βγουν στο φως από στιγμή σε στιγμή, καθώς είναι κοινό μυστικό ότι ο χώρος του αλσυλλίου είναι το ιδανικό καταφύγιο παράνομων ζευγαριών. Το δασάκι της Βουλιαγμένης μετατρέπεται σε κεντρικό πεδίο ερευνών. Οι δημοσιογράφοι έχουν τσιμπήσει... λαβράκι.

Ο αστυνομικός ρεπόρτερ της εφημερίδας “Μακεδονία” στις 11 Αυγούστου του 1953 περιγράφει το εκτενές παρασκήνιο της υπόθεσης, φωτίζοντας παράλληλα κάθε σχετική πτυχή της μοιραίας ερωτικής ιστορίας:

“Ας ρίξουμε μια ματιά στο ειδύλλιο του Θόδωρου και της Σοφίας που κατέληξε σε τόσο κακό τέλος με τέσσερις πυροβολισμούς μέσα στη νύχτα και ας προσπαθήσουμε να προσανατολιστούμε προς μερικά σημεία που ίσως οδηγήσουν στην λύσιν του μυστηρίου, εκτός εάν το περιπλέξουν περισσότερο”.

Η υπόθεση έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που κάνουν ένα ρεπορτάζ “καυτό”, μέχρι και σήμερα. Άλλωστε το συγκεκριμένο αλσύλλιο, που αποτελεί τόπο συνάντησης πολλών παράνομων ζευγαριών, έχει πολλές πικάντικες ιστορίες να δώσει.

Ο γνωστός εκείνη την εποχή αστυνομικός ρεπόρτερ Θεόδωρος Δράκος, που εργάζεται στις εφημερίδες “Ακρόπολις” και “Απογευματινή”, γνωρίζει προσωπικά την Ελένη Κικίδου και απευθύνεται σ’ αυτήν για να ζητήσει τη βοήθειά της.

Η Ελένη Κικίδου, γνωστή για τις τηλεπαθητικές της ικανότητες, είναι μία από τις μαθήτριες του ερευνητή παραψυχολογικών φαινομένων και γνωστού λογοτέχνη Άγγελου Τανάγρα, ο οποίος χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης από τον επιστημονικό κόσμο της εποχής. Ο δημοσιογράφος, κάνοντας χρήση και των καλών επαφών που έχει με την αστυνομία, πείθει την Ελένη Κικίδου να πειραματιστεί στον τόπο του εγκλήματος. Να αυτοϋπνωτιστεί δηλαδή για να μπορέσει να “δει” τον δράστη.

Η μέθοδος είναι πρωτοφανής για τα ελληνικά χρονικά αλλά και για τα δεδομένα της εποχής. Να πώς περιγράφεται από τον Τύπο την επόμενη ημέρα:

“Η κ. Κικίδου, συνοδευομένη από τον συντάκτην της δημοσιευσάσης την είδησιν εφημερίδος, μετέβη στον τόπο του εγκλήματος και πεσούσα εις κατάστασιν καταληψίας έζησε την στιγμήν του φόνου καθώς και όλα όσα επακολούθησαν κατ’ αυτήν. Τα πράγματα συνέβησαν ως εξής:

Ο δολοφόνος επλησίασεν το ζεύγος εκ των όπισθεν και παρηκολούθησεν επί τρία τέταρτα της ώρας το ζεύγος, τας τρυφερότητας του Δέγκλερη και της Σοφίας. Όταν οι τρυφερότητες αυτές έφτασαν εις κατακόρυφον ο δολοφόνος με φοβεράν ψυχραιμίαν και κακίαν σκόπευσε και πυροβόλησεν και ύστερα απεμακρύνθη και αφού απέκρυψε το πιστόλι κάτω από έναν βράχον, επανήλθε προς το μέρος του φόνου. Έσκυψε δήθεν διά να εξετάσει τον σφυγμό του Δέγκλερη και αφήρεσε το ρολόι του πτώματος καθώς και την τσάνταν της Σοφίας. Κατόπιν εξηφανίσθη τραπείς προς τον Λαιμόν. Εκεί τον είδε κάποιος ξανθός κοντός άνθρωπος, ο οποίος και τον αναγνώρισε”.

Η Ελένη Κικίδου δίνει και άλλες συγκλονιστικές πληροφορίες: Ο δολοφόνος σύμφωνα με την περιγραφή της έχει μια ουλή στο μάγουλο, πολλά από τα δόντια του είναι χαλασμένα, και τη νύχτα του φόνου φορούσε σκούρο παντελόνι, πουκάμισο με κοντά μανίκια και καφέ πέδιλα νούμερο 42 λίγο φθαρμένα. Ο φόνος έγινε με πιστόλι μετρίου μεγέθους, το οποίο ο δράστης είχε κλέψει πριν από καιρό.

Η διαισθητικός δίνει και σαφείς πληροφορίες για το πού βρισκόταν ο δράστης: ο δολοφόνος εργάζεται σε μαγειρείο εξοχικού κέντρου που βρίσκεται απέναντι από τον τόπο που έγινε το έγκλημα, στο Λαιμό της Βουλιαγμένης. Βγαίνει έξω μόνο τη νύχτα για να κοιμηθεί στο ύπαιθρο, σε μέρος όπου δεν έχει δέντρα.

Η αστυνομία αξιοποιεί τις πληροφορίες. Η αντίστροφη μέτρηση για τη σύλληψη του δράστη έχει ξεκινήσει. Στις 2 Σεπτεμβρίου ο Μιχάλης Στεφανόπουλος συλλαμβάνεται στο σπίτι του στην περιοχή του Λυκαβηττού και ομολογεί το έγκλημα.

ΜΙΑ ΡΟΖ ΙΣΤΟΡΙΑ

Μετά από τέσσερα καλοκαίρια, στα μέσα του Αυγούστου του 1957, την ώρα που οι περισσότεροι Έλληνες βρίσκονταν στις διακοπές τους, στην περιοχή του Κολωνού στην Αθήνα ένας σιδηροδρομικός υπάλληλος, ο Δημήτρης Πεπές, βρίσκεται νεκρός στο διαμέρισμά του.

Οι εφημερίδες της εποχής αναφέρονται σε ένα στυγερό έγκλημα και από την πρώτη στιγμή εντοπίζουν ομοιότητες με μια άλλη δολοφονία που είχε γίνει λίγο καιρό πριν, ενός 40χρονου Ελληνογάλλου γνωστού με το όνομα Βιλλιέτ.
Στα δημοσιογραφικά γραφεία έχουν αρχίσει περίεργα σχόλια... Ήδη στοιχεία από τον τόπο του εγκλήματος οδηγούν τους αστυνομικούς σε συμπεράσματα που σοκάρουν τα ήθη της εποχής!

Και σ’ αυτή την περίπτωση καλείται από τον φίλο της, αστυνομικό συντάκτη, η γνωστή διαισθητικός Ελένη Κικίδου. Λίγα 24ωρα αργότερα ο δράστης, ένας υπεράνω πάσης υποψίας οικογενειάρχης, όπως ήταν και το ίδιο το θύμα, οδηγείται στην ασφάλεια. Μεγάλα αποσπάσματα από το ανακριτικό υλικό δημοσιεύονται αυτούσια σε εφημερίδες της εποχής. Η ροζ ιστορία ξεσηκώνει και εξιτάρει το αναγνωστικό κοινό!

Η φήμη της Ελένης Κικίδου εκτοξεύεται στα ύψη. Το όνομά της γίνεται ακόμη και νούμερο σε επιθεώρηση! Η ίδια μέχρι και το τέλος της ζωής της δεν θα σταματήσει να κάνει αποκαλύψεις, μακριά όμως από τα φώτα της δημοσιότητας. Θα προβλέψει τη δολοφονία του Τζον Κένεντι και την οικολογική καταστροφή. Θα στηλιτεύσει τους αγύρτες και απατεώνες και με συνεντεύξεις της θα καταγγείλει τους δήθεν μάγους, τις καφετζούδες και τις χαρτορίχτρες που εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες των ανθρώπων.
Η ζωή της Ελένης Κικίδου και αποκαλύψεις από τη δράση της θα κυκλοφορήσουν σύντομα σε βιβλίο.


Λεξικό όρων

Διαίσθηση - διόραση: Το αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο ο εγκέφαλος επεξεργάζεται πληροφορίες που υπάρχουν στο υποσυνείδητο. Διαίσθηση είναι η άμεση αντίληψη γεγονότων μόνο με το ένστικτο.

Τηλεπάθεια: Ψυχικό φαινόμενο μεταβίβασης σκέψης, εικόνων, παραστάσεων, χωρίς τη μεσολάβηση ενός διαύλου επικοινωνίας. Στο φαινόμενο τηλεπάθειας παίρνουν μέρος ένας άνθρωπος-πομπός, ο οποίος μεταδίδει εικόνες και σκέψεις, και ένας δέκτης, ο οποίος τις λαμβάνει.

Ύπνωση - αυτοΰπνωση: Μια διαδικασία που μοιάζει με αυτή του ύπνου. Στη διάρκεια της ύπνωσης το άτομο εισέρχεται σε μια άλλη κατάσταση, είναι συγκεντρωμένο στον εαυτό του και δεν έχει επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον. Η αυτοΰπνωση επιτυγχάνεται χωρίς τη μεσολάβηση άλλου ατόμου.


Σχετικά επιστημονικά θέματα

- Ο καθηγητής κλινικής ψυχολογίας Venon Neppe έχει ασχοληθεί διεξοδικά με τις διαταραχές του εγκεφάλου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνάς του, άτομα που έχουν παρουσιάσει διαταραχές στη λειτουργία του εγκεφάλου τους έχουν κατά καιρούς βιώσει παραψυχολογικές εμπειρίες. Ωστόσο δεν έχουν καθοριστεί με ακρίβεια οι παράμετροι συσχέτισης των δύο φαινομένων. Βλ. περισσότερα στην ιστοσελίδα www.brainvoyage.com.

- Ο καθηγητής νευροβιολογίας στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου Semir Zeki έγινε παγκόσμια γνωστός για τη θεωρία της εσωτερικής όρασης. Σύμφωνα με την άποψή του, βλέπουμε και αντιλαμβανόμαστε όχι με τα μάτια μας αλλά με τον εγκέφαλό μας. Από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης έχει κυκλοφορήσει το βιβλίο του “Εσωτερική όραση”, όπου διατυπώνεται η άποψη ότι “οι θεωρίες της τέχνης δεν ολοκληρώνονται χωρίς τη γνώση του εγκεφάλου”.

- Θεωρία της Συγχρονικότητας του Καρλ Γιουγκ. Σύμφωνα με τον Γιουγκ, τυχαία γεγονότα συχνά συνδυάζονται μεταξύ τους σε μια αλληλουχία και προκαλούν ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Πηγή: Μακεδονία

Αίτηση για απαλλαγή από την Στράτευση


"Κύριε Υπουργέ Άμυνας,

επιτρέψτε μου να σας εκθέσω το πρόβλημά μου και να σας ζητήσω να τακτοποιήσετε το θέμα μου.

Περιμένω να μου "έρθει το χαρτί" για να παρουσιαστώ στο στρατό.

Είμαι 24 χρονών και έχω παντρευτεί μια χήρα 44 χρονών, η οποία έχει μια κόρη 25 χρονών, την οποία παντρεύτηκε ο πατέρας μου. Επομένως ο πατέρας μου, αφού παντρεύτηκε την κόρη μου, είναι γαμπρός μου.

Επιπλέον η κόρη μου, αφού είναι σύζυγος του πατέρα μου, έγινε και μητριά μου.

Η γυναίκα μου κι εγώ αποκτήσαμε τον περασμένο Ιανουάριο ένα γιο. Κατά συνέπεια εκείνος, είναι αδερφός της συζύγου του πατέρα μου και κουνιάδος του πατέρα μου. Είναι όμως και θείος μου, αφού είναι αδερφός της μητριάς μου.

Aρα ο γιος μου είναι θείος μου.

Η σύζυγος του πατέρα μου απέκτησε τα Χριστούγεννα ένα γιο, ο οποίος είναι ταυτόχρονα αδερφός μου, αφού είναι γιος του πατέρα μου, και εγγονός μου, αφού είναι γιος της κόρης της γυναίκας μου.

Τότε εγώ είμαι αδερφός του εγγονού μου και, επειδή ο σύζυγος της μητέρας κάποιου είναι πατέρας του, αυτό έχει ως αποτέλεσμα εγώ να είμαι πατέρας της κόρης της γυναίκας μου και αδερφός του γιου της.

Επομένως είμαι ο παππούς μου.

Δεδομένου αυτού, σας παρακαλώ να με απαλλάξετε, αφού ο νόμος απαγορεύει πατέρας, γιος και εγγονός να υπηρετούν ταυτόχρονα στον στρατό".

Βρέθηκαν τάφοι Ελλήνων Στρατιωτών στην Βόρειο Ήπειρο


Ανακαλύφθηκαν από κτηνοτρόφους της περιοχής

Καλυμμένοι από άγρια φυτά στο ύψωμα 731. Η Ελλάδα να φροντίσει για την εκταφή τους και τη μεταφορά των οστών στο νεκροταφείο της Κλεισούρας

Νέους τάφους Ελλήνων στρατιωτών και πολεμικό υλικό ανακάλυψαν γύρω από το ύψωμα 731 στη Βόρειο Ήπειρο οι κτηνοτρόφοι της περιοχής.

Οι μαρτυρίες τους είναι συγκεκριμένες: «Κάτω από το μνημείο, κοντά στα οχυρώματα, υπάρχουν τάφοι, τους οποίους, βέβαια, αφήνουμε απείραχτους».

Πρόκειται για πρόχειρες κατασκευές, καλυμμένες από άγρια φυτά, που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για να τους διακρίνει κανείς.

Θα πρέπει η Ελληνική Πολιτεία να ενδιαφερθεί για την εκσκαφή αυτών των τάφων και την μεταφορά των οστών στο Ελληνικό Νεκροταφείο της Κλεισούρας, που δημιούργησε ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος.

Παράλληλα διάσπαρτα στο χώρο είναι διάφορα απομεινάρια του πολέμου, όπως οβίδες, κάλυκες κ.λπ.

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Να σημειωθεί ότι ένας τιτάνιος αγώνας διεξήχθη στο ύψωμα 731 κατά την «Εαρινή Επίθεση» των Ιταλών στα μέσα Μαρτίου 1941, προκειμένου οι ιταλικές δυνάμεις να δρέψουν, παρουσία του ίδιου του δικτάτορα Μουσολίνι -μετά από τέσσερις μήνες πόλεμο - μία νίκη κατά της Ελλάδας και να κατέβουν μαζί με τις ναζιστικές δυνάμεις των Γερμανών «νικητές» στην Αθήνα!

Το 731 όμως, ανέτρεψε τα σχέδιά τους. Στο ύψωμα αυτό, καθώς και στα γειτονικά υψώματα, πολέμησαν οι άνδρες του 5ου Συντάγματος της 1ης Μεραρχίας που κατάγονταν κυρίως από την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα.
* * *
Ο λογοτέχνης και ακαδημαϊκός Άγγελος Τερζάκης, πολεμιστής του 1940, γράφει: «Ξημερώνει η 10 Μαρτίου 1941, ημέρα Δευτέρα, και το πυροβολικό του Καβαλλέρο ξαναρχίζει. Ξαναρχίζει από την Τρεμπεσίνα, με πείσμα διπλό, γιατί η πρώτη μέρα χάθηκε κι αυτό είναι άσχημο για μιαν επίθεση, που πρέπει να το πετύχει στις πρώτες ώρες της.

Το κανονίδι τώρα απλώνεται ανατολικά, στο 731. Είναι τέτοιο που μόνο με τους θρυλικούς βομβαρδισμούς του Βερντέν, στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, μπορεί να παραβληθεί. Τ’ ακούει και ζαρώνει περίτρομη η ψυχή του ανθρώπου. Τα ελληνικά πυρά της έκοψαν την ορμή, ως που το μεσημέρι οι Ιταλοί ενισχυμένοι με νέες δυνάμεις, ξανάρχισαν, όμως, το πεζικό κατόρθωσε με μόνα τα δικά του να σπάσει το πρώτο κύμα του εχθρού.

Στις 6 το απόγευμα οι Ιταλοί άνοιγαν μεγάλη φωτιά κατά του 731. Χύμηξαν ύστερα με ταυτόχρονη προσπάθεια να το υπερκεράσουν από τη δημοσιά, ενώ έπιαναν και να βομβαρδίζουν την Τρεμπεσίνα. Είταν η έβδομη επίθεσή τους για το 731. Το ύψωμα έμπαινε πια, ζωσμένο με φλόγες στο θρύλο» (Άγγελος Τερζάκης, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΟΠΟΙΪΑ 1940-1941, Αθήναι 1964, σελ.177-178).

Πηγή: Πρωϊνός Λόγος

Θα έρθει ή όχι η κόρη του Μητσοτάκη στον Πολύγυρο;

κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση

Στην ιστοσελίδα της Ντόρας Μητσοτάκη δεν αναφέρεται επίσκεψη της στον Πολύγυρο στις 28 Οκτωβρίου.

Ακυρώθηκε; Θα έρθει; Δεν θα έρθει; Τι έγινε; Ποιός ξέρει...

Αγωνιούμε...

Τα σκοτεινά μυστικά του Έβρου


Tου Τάσου Κοκκινίδη

Είχα την ...ατυχία να είμαι από αυτούς που υπηρέτησαν στα τέλη της δεκαετίας του '80 στον 'Εβρο. Η μονάδα μου, λίγο έξω από την Καρωτή, δεν υπάρχει πια. Την περίοδο αυτή και για περίπου ένα μήνα αποσπάσθηκα σε ένα φυλάκιο πάνω στις όχθες του ποταμού, μεταξύ Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας. ΄Ημουν αυτόπτης μάρτυς αρκετών "επιχειρήσεων" που πραγματοποιούνταν περίπου μία φορά την εβδομάδα.

Οι "επιχειρήσεις" γινόταν την νύχτα. Μυστικοί πράκτορες και ανώτεροι αξιωματικοί συνόδευαν μετανάστες στις όχθες του ποταμού. Τους κάλυπταν το πρόσωπο και τους περνούσαν με βάρκα απέναντι στην Τουρκία. Χρέη μεταφορέα έκαναν οι ντόπιοι "ψαράδες" που ήξεραν τα κατατόπια. Τους βλέπαμε να "ψαρεύουν" αμέριμνοι σε απαγορευμένες περιοχές στις όχθες χωρίς να δίνουν καμία σημασία στους στρατιώτες που περιπολούσαν και χωρίς φυσικά να υπακούν στις εντολές τους να απομακρυνθούν. Οι "ψαράδες" ήξεραν ότι αυτοί είναι τα πραγματικά αφεντικά του ποταμού.

Εκτιμούσα ότι υπήρχε προσυνεννόηση μεταξύ των δικών μας και της απέναντι πλευράς, καθώς σε μία τουλάχιστον περίπτωση φάνηκαν φώτα αυτοκινήτου από την αντίπερα όχθη, τη στιγμή που άρχιζε η "επιχείρηση". Οι περισσότεροι από αυτούς που "πήγαιναν πακέτο" στην Τουρκία ήταν Κούρδοι. Θυμάμαι ότι σε μία περίπτωση ένας εξ΄αυτών τοποθετήθηκε στην βάρκα όντας πάνω σε φορείο. Δεν ξέρω πως τραυματίσθηκε, αλλά μέχρι σήμερα θέλω να πιστεύω ότι τραυματίσθηκε στην προσπάθεια του να περάσει τα σύνορα.

Μία από τα ίδια 20 χρόνια μετά

Γιατί τα γράφω όλα αυτά; Δημοσίευμα των σημερινών ΝΕΩΝ επιβεβαιώνει ότι ακριβώς τα ίδια συμβαίνουν 20 χρόνια μετά! «Η Ελληνική Αστυνομία μεταφέρει μετανάστες, ακόμη και αν αυτοί έχουν αιτηθεί πολιτικού ασύλου και τους περνάει παράνομα στην Τουρκία», γράφει η εφημερίδα μεταφέροντας καταγγελίες μη-κυβερνητικών οργανώσεων της Νορβηγίας και της Ελλάδας.

Χαρακτηριστική η καταγγελία του Αχμέτ:

«Ένα βράδυ μετά το φαγητό οι αστυνομικοί πήραν 150 άτομα και μας έβαλαν σε λεωφορεία. Υπήρχαν πολλοί αστυνομικοί με κλομπ και στρατιώτες με αυτόματα όπλα. Μας έλεγαν να κοιτάζουμε κάτω και να μη μιλάμε μεταξύ μας. Το λεωφορείο κινήθηκε σε έναν χωματόδρομο για περίπου μία ώρα. Κάποια στιγμή σταμάτησε σε ένα σημείο με δέντρα δίπλα στο ποτάμι. Οι αστυνομικοί και οι στρατιώτες ήλεγξαν την περιοχή για αρκετή ώρα και επικοινωνούσαν μεταξύ τους με νοήματα. Όταν βεβαιώθηκαν ότι δεν ήταν κανείς στην άλλη πλευρά του ποταμού άρχισαν να βάζουν τους κρατουμένους σε μία μεγάλη ξύλινη βάρκα...

Όταν οι κρατούμενοι κατάλαβαν ότι επρόκειτο να απελαθούν στην Τουρκία άρχισαν να κλαίνε και να φωνάζουν ότι δεν θέλουν να πάνε εκεί γιατί η Τουρκία θα τους στείλει πίσω στην πατρίδα τους όπου κινδύνευε η ζωή τους. Τους είπα κι εγώ το ίδιο. Οι πρόσφυγες που επιχείρησαν να αντισταθούν χτυπήθηκαν άσχημα. Στη βάρκα επέβαιναν δύο αστυνομικοί. Ο ένας κρατούσε το πηδάλιο και ο άλλος μάς σημάδευε με ένα πιστόλι. Έτσι βρεθήκαμε στην τουρκική πλευρά. Ξαφνικά εμφανίστηκαν πολλοί Τούρκοι στρατιώτες και μας συνέλαβαν».

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ FOREIGN PRESS

Δημοσκόπηση ALCO-Οι προτιμήσεις των οπαδών της ΝΔ για την αρχηγία του κόμματος.


Σχετικά μικρή διαφορά μεταξύ των υποψηφίων αρχηγών της ΝΔ Ντόρας Μπακογιάννη και Αντώνη Σαμαρά καταγράφει δημοσκόπηση της εταιρείας ΑΛΚΟ που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Κόσμος του Επενδυτή.

Στο ερώτημα «ποιος θέλουν να εκλεγεί», οι ψηφοφόροι της ΝΔ που θα ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές, απάντησαν την κ. Μπακογιάννη σε ποσοστό 35,8%, τον κ. Σαμαρά κατά 34%, το κ. Αβραμόπουλο κατά 16,8% και τον κ. Ψωμιάδη κατά 9,8%.

Από το σύνολο των ψηφοφόρων της ΝΔ που συμμετείχαν στην έρευνα, και απάντησαν στο ίδιο ερώτημα, την κ. Μπακογιάννη θέλουν το 35,7%, τον κ. Σαμαρά το 27,2%, τον κ. αβραμόπουλο το 17,1% και τον κ. Ψωμιάδη το 8,9%. Η τηλεφωνική δημοσκόπηση της ALCO διεξήχθη το διάστημα 20-22 Οκτωβρίου 2009 σε πανελλαδικό δείγμα 1.922 ατόμων.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Νομαρχιακό Συμβούλιο την Τρίτη για έγκριση γεωτρήσεων της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ


ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΗ Μ. ΠΑΝΑΓΙΑ

Mε χθεσινό (22/10/2009) έγγραφό του προς τους Δήμους Παναγίας, Σταγείρων-Ακάνθου και Αρναίας, και χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση, ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Χαλκιδικής ανακοινώνει ότι στη συνεδρίαση του την ερχόμενη Τρίτη 27/10, το Ν.Σ. θα λάβει απόφαση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ για πρόγραμμα ερευνητικών γεωτρήσεων σε περιοχές των τριών Δήμων.

Χωρίς να τους έχει αποσταλεί καν η ΜΠΕ, το έγγραφο καλεί τα Δημοτικά Συμβούλια ή τους Δημάρχους (!) να πάρουν απόφαση για το έργο και να την αποστείλουν στη Νομαρχία μέχρι την ημερομηνία της συζήτησης. Η συνέχεια ΕΔΩ

Εγκρίθηκε η Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση/Αξιολόγηση του Επενδυτικού Σχεδίου της EUROPEAN GOLDFIELDS


Δύο χάρτες από το “Επενδυτικό Σχέδιο Ανάπτυξης” της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ: Τα τρία κύρια υπό ανάπτυξη έργα – Ολυμπιάδα, Στρατώνι, Σκουριές και ο νέος “χώρος απόθεσης τελμάτων” στον Κοκκινόλακκα. Προσέξτε πόσο μικροσκοπικός φαίνεται ο οικισμός της Στρατονίκης σε σχέση με τη νέα θηριώδη χαβούζα!

To τελευταίο έγγραφο που παρέδωσε ο απελθών Υπουργός «Περιβάλλοντος» κ. Γιώργος Σουφλιάς την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου ήταν η «Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση/Αξιολόγηση» (ΠΠΕΑ) του «Επενδυτικού Σχεδίου Ανάπτυξης των Μεταλλείων Κασσάνδρας» (ΕΣΑ) από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, θυγατρική της Καναδικής EUROPEAN GOLDFIELDS. Ήταν το τελευταίο «δώρο» του κ. Σουφλιά, προς τον «συγχορευτή» του στο τσάμικο κ. Δημήτρη Κούτρα. Η συνέχεια ΕΔΩ.

Πηγή: Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων

Τέλος λέμε, δεν είσαι βουλευτής πλέον