Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση το Καστελόριζο


Μέσω Τουρκίας όλες οι συναλλαγές

Τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης προμηθεύονται πλέον από την … Τουρκία, οι λιγοστοί κάτοικοι του ακριτικού Καστελόριζου, αφού αφού το υπουργείου Θαλασσίων  Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας «έκοψε» τα τρία επιδοτούμενα μοναδικά δρομολόγια που εκτελούνταν κάθε εβδομάδα.

Έτσι πλέον οι κάτοικοι εξυπηρετούνται για τις προμήθειες τους, από τις απέναντι τουρκικές ακτές ενώ για να μεταβούν στη Ρόδο χρησιμοποιούν … τουρκικά δρομολόγια, προς το νησί.

Στο παρελθόν χρειάστηκε ακόμα και ασθενείς να διακομιστούν από το Καστελόριζο σε νοσοκομεία στα μικρασιατικά παράλια.

Ομιλία του υπ. Δημάρχου Πολυγύρου, Κώστα Μπογδάνου, αύριο στην Θεσσαλονίκη


Πολύγυρος, 31 Οκτωβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

O υποψήφιος Δήμαρχος Πολυγύρου κ. Κωνσταντίνος Μπογδάνος και οι υποψήφιοι σύμβουλοι του συνδυασμού «Δήμος Πολυγύρου Κίνηση Ενεργών Πολιτών», αύριο Δευτέρα 1 Νοεμβρίου θα πραγματοποιήσουν συνάντηση με τους ετεροδημότες του νέου δήμου Πολυγύρου στη Θεσσαλονίκη, στο Ξενοδοχείο Hyatt, στις 8:00 το απόγευμα.

Από το Γραφείο Τύπου

Σκόπια ή ..όταν η βλακεία είναι πραγματικά ανίκητη - Video


Ναι,ο Μ.Αλέξανδρος και ο Φίλλιπος μιλούσαν σλάβικα..

Στο ίδιο έργο θεατές. Παρά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού των Σκοπίων, πως τάσσεται υπέρ μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης με την Ελλάδα για το θέμα της ονομασίας, συνεχίζονται οι...προκλήσεις που στοχεύουν στην οικειοποίηση της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της αρχαίας Μακεδονίας.

Πρόσφατα στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, έγιναν τα αποκαλυπτήρια δύο μεγάλων χάλκινων λιονταριών, που σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ κόστισαν 2.300.000 ευρώ.

Στα τοιχώματα των βάθρων των δύο αγαλμάτων, τοποθετήθηκαν χάλκινες ανάγλυφες παραστάσεις, από τους ήρωες της λεγόμενης «μακεδονικής» ιστορίας. Ανάμεσά τους και ο Μέγας Αλέξανδρος και ο πατέρας του Φίλιππος η οποίοι παρουσιάζονται να κάθονται αντικριστά, υπό το φως του ήλιου της Βεργίνας.

Ο Κώστας Μπογδάνος θα μιλήσει σήμερα στην Όλυνθο


Πολύγυρος, 31 Οκτωβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Πολυγύρου Κωνσταντίνος Μπογδάνος, στo πλαίσιο των συναντήσεων του με τους Δημότες του νέου Δήμου Πολυγύρου, θα βρίσκεται  σήμερα Κυριακή 31/10 στις 8:00 το απόγευμα στην Όλυνθο.

Από το Γραφείο Τύπου

Μου αρέσει αυτό το ψάρι, θα ψηφίσω τον Μπουτάρη

Ο Άνθιμος διακινεί ψηφοδέλτια στους ναούς


Καταγγέλλει ο Γ. Μπουτάρης σε συνέντευξή του στη “ΜτΚ”.

Επιμένει στον χαρακτηρισμό “μουτζαχεντίν” και ξεκαθαρίζει ότι δεν θα ανακαλέσει.

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Πλάκα
plakasv@gmail.com

Επιμένει στους χαρακτηρισμούς του προς τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης (τον παραλλήλισε με “μουτζαχεντίν”) ο υποψήφιος δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος όχι μόνο αποκλείει το ενδεχόμενο να ανακαλέσει, αλλά προχωρά και ένα βήμα παρακάτω: αιτιολογώντας την αναφορά του σε “τρίγωνο συντηρητισμού μεταξύ Άνθιμου - Ψωμιάδη - Παπαγεωργόπουλου”, καταγγέλλει πως ο κ. Άνθιμος κατευθύνει ψήφους και στηρίζει συγκεκριμένους υποψηφίους, καθώς και ότι διακινούνται ψηφοδέλτια μέσα από τις εκκλησίες.

Σκοπιανό: Τα πρωθυπουργικά ραντεβού και ο ρόλος του Νίμιτς


ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΦΟΥΡΛΗ

afourlis@yahoo.gr

Το έβδομο ραντεβού Παπανδρέου - Γκρούεφσκι σηματοδότησε την επανέναρξη της κινητικότητας στο Σκοπιανό, αλλά ταυτόχρονα ανέδειξε και νέα δεδομένα στη διαπραγματευτική διαδικασία. Με τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, να μην έχει αναλάβει καμία πρωτοβουλία εδώ και μήνες, οι δύο πρωθυπουργοί ανέλαβαν ουσιαστικά δράση με στόχο να «ξαναζωντανέψουν» τη διαδικασία των συνομιλιών.

Αρμόδιοι παράγοντες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών τονίζουν ότι όλες οι προσπάθειες καταβάλλονται «με προσήλωση» στο πλαίσιο που έχει οριστεί από τα Ηνωμένα Εθνη. Ωστόσο, είναι πρόδηλο ότι τα Σκόπια δε συμμερίζονται τις απόψεις της Αθήνας και επιμένουν να μιλούν για «διευθέτηση διμερούς προβλήματος», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, λίγη ώρα μετά τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών στις Βρυξέλλες.

Η Μάχη του Μαραθώνα - video από το History Channel - μέρος 1ο

Η Μάχη του Μαραθώνα - video από το History Channel - μέρος 2ο

Η Μάχη του Μαραθώνα - video από το History Channel - μέρος 3ο

Η μάχη του Μαραθώνα


Σεπτέμβριος 490 π.Χ.

από Υπτ/γο Δημητρίου Γεδεών

      Αιτίες και αφορμές

Η περίοδος της Ελληνικής Ιστορίας μεταξύ 492-479 π.Χ είναι γνωστή ως μια φάση των«Περσικών Πολέμων». Πρόκειται για μία περίοδο διαμάχης μεταξύ των πόλεων-κρατών της Ελλάδας και της πανίσχυρης Περσικής Αυτοκρατορίας Η αιτία των Περσικών Πολέμων ήταν η επεκτατική πολιτική των Περσών.

Τους ήταν αδύνατο να επεκταθούν προς τα Ανατολικά (προς την Ινδία), ή πέρα από την Αίγυπτο (λόγω της Λιβικής Ερήμου) ή προς την αφιλόξενη χώρα των Σκύθων (προς τα βόρια). Έτσι η μόνη επιλογή τους ήταν να προχωρήσουν προς τα δυτικά προς την Ευρωπαϊκή ήπειρο. Η Ελλάδα ήταν το κύριο εμπόδιο που έπρεπε να ξεπεράσουν για να επιτύχουν τον αντικειμενικό σκοπό τους και η Αθήνα ήταν ο πιο αποφασιστικός τους αντίπαλος στην Ελλάδα.

Ομιλία του υπ. Δημάρχου Πολυγύρου, Θωμά Καπλάνη, αύριο στον Ταξιάρχη


Αύριο , Δευτέρα 01/11,
 ο Υποψήφιος Δήμαρχος Πολυγύρου
 Θωμάς Καπλάνης θα μιλήσει
στις 19:00 στον Ταξιάρχη.

Επίθεση βανδάλων στο ελληνικό νεκροταφείο της Ίμβρου


Στόχος πρωτοφανών βανδαλισμών έγινε το ελληνικό νεκροταφείο της Ίμβρου. Άγνωστοι δράστες κατέστρεψαν 78 τάφους στο ελληνορθόδοξο κοιμητήριο της Παναγίας, στη χώρα του νησιού.

Είναι η πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια που σημειώνεται τέτοιας έκτασης επίθεση με στόχο την ελληνική κοινότητα της Ίμβρου.

Οι καταστροφές σημειώθηκαν την 29η Οκτωβρίου, ημέρα εθνικής εορτής στην Τουρκία για την επέτειο της ανακήρυξης της Δημοκρατίας το 1923.

Πέτρινα μαχαίρια ηλικίας 75.000 ετών


Οι άνθρωποι τελειοποίησαν τα λίθινα εργαλεία πολύ νωρίτερα - πριν από 75.000 χρόνια - από ό,τι θεωρείτο ως τώρα.

Οι προϊστορικοί άνθρωποι των σπηλαίων είχαν καταφέρει να κατασκευάζουν μυτερά λίθινα εργαλεία (μαχαίρια και αιχμές δοράτων) όχι με απλό… κοπάνημα, αλλά με μια πολύ πιο εξεζητημένη τεχνική σταδιακής κατεργασίας, πριν από τουλάχιστον 75.000 χρόνια, δηλαδή 50.000 χρόνια νωρίτερα από ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες, σύμφωνα με μια νέα ανακάλυψη αμερικανών, γάλλων και νορβηγών ερευνητών.

Οι πρόγονοί μας εφάρμοζαν μια τεχνική «ξεφλουδίσματος» της πέτρας, που τους επέτρεπε να δίνουν το λεπτό και μυτερό σχήμα που ήθελαν στα όπλα τους, ώστε να κυνηγούν πιο αποτελεσματικά για την τροφή τους, σύμφωνα με την έρευνα, υπό τον Βενσάν Μουρ του πανεπιστημίου της Τουλούζης και την Πάολα Βίλα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του πανεπιστημίου του Κολοράντο, που παρουσιάστηκε στο περιοδικό «Science», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ.

Η google τιμάει την μάχη του Μαραθώνα


Για άλλη μια φορά μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης, η google αλλάζει το λογότυπο της.

Αυτή την φορά το διάσημο brand name απεικονίζει έναν δρομέα, σαν φόρο τιμής για τα 2500 χρόνια από την μάχη του Μαραθώνα και με αφορμή τον σημερινό Μαραθώνιο που θα πραγματοποιηθεί στην Αττική γη.

Σαφέστατα μέσα από αυτό το περιστατικό και ενώ περνάμε δύσκολους καιρούς, η χώρα μας προβάλλεται σε όλον τον κόσμο, αυτή την φορά για καλό σκοπό.

Πηγή: Newsbomb