Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Οταν ο κόσμος πήρε χρώμα


Επιμέλεια: Αλέκα Κυφιώτη

Εκατόν πενήντα χρόνια έχουν περάσει από τότε που ο Τζέιμς Κλερκ Μάξγουελ παρουσίασε στην υψηλή αριστοκρατία του Λονδίνου την πρώτη έγχρωμη φωτογραφία. Ηταν ένας φιόγκος από σκωτσέζικη κορδέλα, φωτογραφία που σήμερα δεν υπάρχει. Ούτε και τότε υπήρξε. Ο διάσημος φυσικός είχε βρει τον τρόπο να προβάλει τη φωτογραφία σε οθόνη, όχι όμως και να την τυπώσει

Φως και γραφή: από αυτά τα δύο ελληνικά συνθετικά προέρχεται η λέξη «φωτογραφία», η οποία χρησιμοποιείται διεθνώς ως όρος για τη δημιουργία εικόνων με την αποτύπωση του φωτός με τη χρήση των φωτογραφικών μηχανών.

Στο φως ελληνιστικό και ρωμαϊκό λουτρό, στο αρχαίο Ιδάλιο


Σημαντικό ελληνιστικό και ρωμαϊκό συγκρότημα λουτρών, δίπλα από το δρόμο προς το χωριό Λύμπια απεκάλυψαν οι φετινές έρευνες στο Ιδάλιο που διενεργήθηκαν από το Lycoming College, κάτω από τη διεύθυνση της δρος Pamela Gaber, στο Ιδάλιο, τη λήξη των οποίων ανακοίνωσε σήμερα επίσημα το Υπουργείο Συγκοινωνιών, Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, «το συγκρότημα των λουτρών είναι μοναδικό επειδή χρονολογείται στην Ελληνιστική περίοδο, πιθανόν στον 3ο αιώνα π.Χ. και συνεχίστηκε η χρήση του μέχρι και τη Ρωμαϊκή περίοδο συγκεκριμένα μέχρι τον 1ο αιώνα μ.Χ».

Ανασκάφηκε λαξευμένο κανάλι που περιείχε μεγάλο αριθμό πήλινων αγωγών. Η μεγάλη δεξαμενή σώζει τρία διαδοχικά στρώματα υδραυλικού κονιάματος, το κάθε ένα από διαφορετική περίοδο.

«Ιερό» επεισόδιο για το Ραμαζάνι


Παράνομη διέλευση επιχείρησαν έποικοι, προφασιζόμενοι τη μουσουλμανική εορτή


Ένταση προκλήθηκε χθες στο απόγευμα στο οδόφραγμα Αγίου Δομετίου, όταν δεν επετράπη η είσοδος σε λεωφορεία με προσκυνητές από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές, επειδή σ’ αυτούς περιλαμβάνονταν και έποικοι.

ΛΟΥΚΑΣ ΛΟΥΚΑ
Οποιοσδήποτε αλλοδαπός θέλει να επισκεφθεί τις ελεύθερες περιοχές, να έρθει από τις νόμιμες εισόδους του κράτους


Προβλήματα προκάλεσε χθες ομάδα Τουρκοκυπρίων, πλαισιωμένη από εποίκους, που επιχείρησαν να περάσουν αργά το απόγευμα από το οδόφραγμα Αγίου Δομετίου, για να μεταβούν στο Χαλά Σουλτάν Τεκέ, στην Λάρνακα, να προσκυνήσουν.

Γρεβενά: «Μετακομίζει» ολόκληρο μοναστήρι… με ράγες


«Μετακομίζει» σε νέα θέση το μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Τορνικίου. Ολόκληρη η μονή βρίσκεται επάνω σε ράγες, 10 εκατοστά από το έδαφος και πρόκειται σύντομα να διανύσει μια απόσταση 127 μέτρων, με υψομετρική διαφορά 27 μέτρων, ώστε να τοποθετηθεί σε παρακείμενο λόφο, του δήμου Δεσκάτης Γρεβενών.

Η μεταφορά της μονής, βάρους 300 τόνων, κρίθηκε απαραίτητη, καθώς στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα θα δημιουργηθεί τεχνητή λίμνη. Η απόφαση πάρθηκε για να μην κατακλυστεί από τα νερά της υπό δημιουργίας λίμνης του Ιλαρίωνα, στο ομώνυμο φράγμα.

Οίκος ανοχής στην Αγορά


Της Βίκυς Χαρισοπούλου

Οταν αποκαλύφθηκε (πριν από 15 χρόνια) ο χώρος των λουτρών - στα νοτιοανατολικά της έκτασης 14.000 τ.μ. της αρχαίας Αγοράς της Θεσσαλονίκης - η υπόθεση του αρχαίου πορνείου μάλλον σόκαρε επιστήμονες και πολίτες.

«Πρώτα βρήκαμε τον χώρο του λουτρού, αλλά τελικά διαπιστώσαμε τι ανασκάψαμε όταν εντοπίσαμε αυτό το αντικείμενο», έλεγε τότε η αρχαιολόγος (διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου σήμερα) Πολυξένη Βελένη, δείχνοντας ένα κεραμικό δοχείο κρασιού με φαλλόσχημο στόμιο και ανάγλυφες παραστάσεις του Ερμή, της Αφροδίτης, σταφυλιών και άλλων αρχαίων συμβόλων γονιμότητας και αφροδισιακής δραστηριότητας.

Βούτηξε σε απύθμενα βάθη για να γλιτώσει το... φτύσιμο


Του Στέφανου Κρίκκη

Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΒΥΘΟΥ Το κόκκινο κοράλλι (Corallium rubrum)

«Φτου, φτου, φτου!», άρχισε να κάνει η γιαγιά πάνω από την κούνια του μωρού την ώρα που κρεμούσε στο προσκέφαλο ένα κλαδάκι από κόκκινο κοράλλι. Είχε μάθει κι αυτή από τη γιαγιά της, στη Χίο, ότι ένα κομμάτι από κόκκινο κοράλλι διώχνει μια και καλή το μάτι.

Εβαλε η γιαγιά λοιπόν την μπουμπού για ύπνο κι άρχισε δεύτερο γύρο από «φτου, φτου!» για να πιάσει οριστικά το ξόρκι. Ελα όμως που η μπουμπού συναχώθηκε από το κατάβρεγμα και άρχισε κι αυτή να φταρνίζεται στο συνοφρυωμένο πρόσωπο της γιαγιάς, με αποτέλεσμα το δύσμοιρο κοράλλι να βρεθεί σε διασταυρούμενα πυρά σιχτιρίζοντας το θλιβερό τέλος που του επεφύλασσε η μοίρα.

Λίζα: Ο μεγάλος, κρυφός έρωτας του Καντάφι!


Μεταξύ των αντικειμένων που βρήκαν οι αντάρτες στο αρχηγείο του Καντάφι στην Τρίπολη ήταν ένα άλμπουμ με φωτογραφίες της πρώην υπουργου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις. Ένα άλμπουμ αφιερωμένο στην Ράις!

Ο πρώην λίβυος ηγέτης είχε στο παρελθόν εκφράσει τον θαυμασμό του για την Ράις την οποία αποκαλούσε "Λίζα". Σε συνέντευξη του το 2007 στο Αλ Τζαζίρα είχε δηλώσει: "Υποστηρίζω την αγαπημένη μου μαύρη αφρικανή γυναίκα...Θαυμάζω τον τρόπο με τον οποίο δίενι εντολές στους άραβες ηγέτες...Λίζα, Λίζα ...Την αγαπώ πάρα πολύ".