Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Γρεβενά: «Μετακομίζει» ολόκληρο μοναστήρι… με ράγες


«Μετακομίζει» σε νέα θέση το μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Τορνικίου. Ολόκληρη η μονή βρίσκεται επάνω σε ράγες, 10 εκατοστά από το έδαφος και πρόκειται σύντομα να διανύσει μια απόσταση 127 μέτρων, με υψομετρική διαφορά 27 μέτρων, ώστε να τοποθετηθεί σε παρακείμενο λόφο, του δήμου Δεσκάτης Γρεβενών.

Η μεταφορά της μονής, βάρους 300 τόνων, κρίθηκε απαραίτητη, καθώς στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα θα δημιουργηθεί τεχνητή λίμνη. Η απόφαση πάρθηκε για να μην κατακλυστεί από τα νερά της υπό δημιουργίας λίμνης του Ιλαρίωνα, στο ομώνυμο φράγμα.


«Η προετοιμασία ξεκίνησε έναν μήνα πριν. Όλος ο ναός έχει αποκολληθεί από το έδαφος, βρίσκεται πάνω σε ράγες και η μετακίνησή του θα αρχίσει από τη Δευτέρα. Εάν όλα πάνε καλά, υπολογίζεται πως μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου θα έχει ανέβει στην τελική του θέση», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του κλιμακίου επίβλεψης του έργου από τη ΔΕΗ, Κωνσταντίνος Παπαϊωάννου.


Η τελική εντολή εκκίνησης θα δοθεί από τον μελετητή και επιβλέποντα του έργου, αρχιτέκτονα Δημήτρη Κορρέ. Η ΔΕΗ είναι χρηματοδότης του έργου με προϋπολογισμό 850.000 ευρώ, ενώ ανάδοχος είναι η ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ.

Η μονή Κοιμήσεως της Παναγίας Τορνικίου χρονολογείται από τον 12ο αιώνα. Υπάρχουν εξαιρετικές τοιχογραφίες από το 1481 και το 1730, που έχουν συντηρηθεί και έγιναν οπλισμοί, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος αποκόλλησής τους κατά τη μεταφορά του ναού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: