Σάββατο 22 Αυγούστου 2009

Νύχτα αγωνίας στην Ανατoλική Αττική

Καίγονται σπίτια στη Ροδόπολη. Σπίτια κάηκαν και σε Γραμματικό, Βαρνάβα και Μαραθώνα. Κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα για να διαπιστωθούν τα αιτία της πυρκαγιάς. Πύρινα μέτωπα σε πολλές περιοχές της χώρας, 65 νέες πυρκαγιές από το πρωί του Σαββάτου.

Δύσκολη νύχτα για τους κατοίκους της Ανατολικής Αττικής, εξαιτίας των πύρινων εστιών που υπάρχουν στην περιοχή. Σπίτια κάηκαν σε Ροδόπολη, Γραμματικό, Βαρνάβα και Μαραθώνα. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει τεθεί η περιοχή της Ανατολικής Αττικής, μετά από απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Μαργαρίτη Μουζά, κατόπιν προφορικής συνεννόησης που είχε ο ίδιος με το νομάρχη Ανατολικής Αττικής, Λεωνίδα Κουρή. Πολλοί δρόμοι της περιοχής έχουν κλείσει και η Τροχαία διοχετεύει την κυκλοφορία από ασφαλείς περιοχές.

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια της καταστροφικής πυρκαγιάς που κατακαίει τη βορειοανατολική Αττική, διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, κ. Ι. Σακελλάκος. Η έρευνα ανατέθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, κ. Δ. Γκύζη.

Πληθώρα πύρινων μετώπων σε όλη τη χώρα. Από το πρωί του Σαββάτου, έχουν σημειωθεί 65 νέες πυρκαγιές.

Κάηκαν σπίτια, απειλούνται οικισμοί

Δραματικές ώρες ζουν οι κάτοικοι στη Βορειοανατολική Αττική, καθώς μαίνονται ανεξέλεγκτα φωτιές κατά μήκος του πύρινου μετώπου, μήκους 40 χλμ. από το Βαρνάβα και το Γραμματικό έως το Διόνυσο. Οι κάτοικοι των περιοχών έχουν εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, προκειμένου να γλιτώσουν από τα χειρότερα, αλλά και από την αποπνιχτική ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το μέτωπο της πύρινης λαίλαπας που κατευθύνεται νότια προς τον ορεινό όγκο της Πεντέλης, με την εκδήλωση διάσπαρτων πύρινων εστιών. Η φωτιά κινήθηκε προς τις περιοχές της Ροδόπολης, του Διόνυσου, της Σταμάτας και του Άνω Σουλίου, κατακαίγοντας πυκνή βλάστηση. Νέα μέτωπα ξέσπασαν στις παρυφές της Πεντέλης, στην περιοχή Διονυσοβούνι με κατεύθυνση προς Διόνυσο, ενώ η φωτιά καίει σπίτια στη Ροδόπολη και κατευθύνεται προς το Πεντελικό ΄Ορος. Μάλιστα, η φωτιά πλησιάζει τα πρώτα σπίτια στον Διόνυσο, ενώ εκκενώθηκε μοναστήρι στην περιοχή της Ροδόπολης.

Μεγάλης έκτασης πύρινα μέτωπα συνεχίζουν να καίνε εκτάσεις στις περιοχές γύρω από το Μαραθώνα. Φλόγες έφτασαν μέχρι την καφετέρια που βρίσκεται κοντά στο φράγμα του Μαραθώνα.
Το απόγευμα του Σαββάτου εκκενώθηκε η κατασκήνωση Αθητάκη στο Γραμματικό. Τα 77 παιδιά μεταφέρθηκαν στο ποδηλατοδρόμιο όπου τα περιμέναν οι γονείς τους να τα παραλάβουν. Επιπλέον, υπήρχαν αναφορές για εγκλωβισμένους στην Αγία Τριάδα και καταγγελίες για έλλειψη πυροσβεστικών μέσων.

Γραμματικό, Ροδόπολη, Βαρνάβας, Καπανδρίτι, Καλέντζι, Μαραθώνας, Αγ. Στέφανος, Σταμάτα και Διόνυσος, είναι οι περιοχές όπου εκδηλώθηκαν εστίες.

Ισχυροί άνεμοι, που έφτασαν έως και 7 μποφόρ σε ορισμένες περιπτώσεις και αλλάζαν συνεχώς κατεύθυνση, δυσχέραιναν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων, ενώ σταμάτησαν οι ρίψεις νερού από αέρος, λόγω της νύχτας. Ευτυχώς, το βράδυ του Σαββάτου, η ένταση των ανέμων μετριάστηκε. Στις περιοχές επιχειρούν 53 οχήματα με 160 πυροσβέστες, 25 οχήματα από την επαρχία, 50 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 8 εθελοντικά οχήματα, 24 υδροφόρες των ΟΤΑ και 10 μηχανήματα τύπου γκρέηντερ και μπουλντόζες του Στρατού.

Υπό έλεγχο η φωτιά στο ελικοδρόμιο του Πολεμικού Ναυτικού στο Μαραθώνα

Όπως έγινε γνωστό από το Γενικό Επιτελείου Ναυτικού, υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που προσέγγισε το βορειοανατολικό όριο του ελικοδρομίου του Πολεμικού Ναυτικού, στο Κοτρώνι του Μαραθώνα. Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΝ, προσωπικό, καύσιμα και πυρομαχικά είναι ασφαλή ενώ η κατάσταση είναι υπό έλεγχο.

Νωρίτερα, το Γενικό Επιτελείο Στρατού είχε γνωστοποιήσει ότι το στρατόπεδο Βαρνάβα δεν απειλείται άμεσα και δεν έγινε εκκένωση. Πραγματοποιήθηκε προληπτική κίνηση δυο οπλικών συστημάτων από αυτό προς άλλο στρατόπεδο, ενώ έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Τέλος, αναφέρεται ότι στα μέσα που διαθέτουν διαρκώς οι Ένοπλες Δυνάμεις στην προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς έχουν προστεθεί δυο προωθητές γαιών, δυο ασθενοφόρα με τέσσερις γιατρούς και νοσηλευτές, ενώ έχουν τεθεί σε επιφυλακή για άμεση επέμβαση ειδικευμένα τμήματα μονάδων του νομού Αττικής.

Τρίτη ημέρα πυρκαγιών στη Ζάκυνθο

Αναζωπυρώθηκαν οι φωτιές στη βόρεια Ζάκυνθο στις περιοχές Μαργιές, Βολίμες και Αναφωνήτρια. Οι πυρκαγιές βρέθηκαν πολύ κοντά στο χωριό Εξοχώρα και στο χωριό Μαργιές. Νέα πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή Παναγούλα, στις 8 το βράδυ, με το κύριο μέτωπό της να απέχει περίπου 1 χιλιόμετρο από την πόλη της Ζακύνθου. Όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις του νησιού βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της Ζακύνθου όπου η φωτιά έχει κάψει πάνω από 4.000 στρέμματα.

Πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα

Σε εξέλιξη βρίσκονται δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στη Σκύρο και την Κάρυστο. Η φωτιά στη Σκύρο καίει έκταση με χαμηλή βλάστηση, ενώ στην Κάρυστο, όπου πνέουν ισχυροί άνεμοι, έχει τυλιχτεί στις φλόγες αγροδασική έκταση. Καμία από τις δύο περιπτώσεις δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές. Στη Σκύρο επιχειρούν 7 οχήματα με 15 πυροσβέστες, και στην Κάρυστο, 7 οχήματα με 19 πυροσβέστες.

Το μεσημέρι του Σαββάτου εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην περιοχή της Καραθώνας Ναυπλίου. Η φωτιά καίει ξερά χόρτα κοντά στον οικισμό. Δεν απειλούνται σπίτια, ενώ στη μάχη της κατάσβεσης μετέχουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από την Αργολίδα, ενώ, όσο υπήρχε φως, συνέδραμαν δυο αεροσκάφη τύπου Πεζετέλ από το αεροδρόμιο της Τρίπολης, που πραγματοποιούν ρίψεις νερού.

Νέες φωτιές ξέσπασαν στην περιοχή Λιβαδόστρα, του δήμου Πλαταιών, στη Βοιωτία, στο Καλέτζι Κορινθίας και τον Μούδρο της Λήμνου.

Προκειμένου να προστατευθούν τα δασικά συμπλέγματα του νομού Αρκαδίας και να αντιμετωπιστούν φαινόμενα εκδήλωσης πυρκαγιάς, με απόφαση του νομάρχη Αρκαδίας απαγορεύτηκε όλο το 24ωρο η κυκλοφορία οχημάτων και πολιτών στο Μαίναλο και σε όλα τα δάση του νομού. Επίσης, εντάθηκαν οι περιπολίες εθελοντικών οργανώσεων και των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών στα δάση και το μέτρο αυτό θα ισχύσει ως και τις 24 Αυγούστου λόγω των καιρικών συνθηκών που προβλέπονται για την περιοχή.

Πηγή: Καθημερινή

Video από την πυρκαγιά, όπως το μετέδωσε το ITN

Φωτογραφίες από την πύρινη κόλαση στην ανατολική Αττική







Πηγή φωτογραφιών και video: Foreign Press

Το μετρό... στρίμωξε το 9ο γυμνάσιο - λύκειο Θεσσαλονίκης


Πτώση του τζίρου της τάξης του 30%, η οποία αναμένεται το επόμενο διάστημα να είναι μεγαλύτερη, αντιμετωπίζουν οι καταστηματάρχες της οδού Δελφών, στο τμήμα του εργοταξίου του μετρό.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Οι καταστηματάρχες διαμαρτύρονται, διότι με την εγκατάσταση του εργοταξίου εδώ και δύο μήνες δυσκολεύτηκε η πρόσβαση των καταναλωτών στα καταστήματά τους και μειώθηκε η κίνηση. “Από τις πρώτες ημέρες είχαμε πτώση 30% στον τζίρο. Παρά τις εκπτώσεις, δεν είχαμε κόσμο. Ήρθαν οι διακοπές και δεν μπορούμε να υπολογίσουμε αλλά από το Σεπτέμβριο προφανώς τα πράγματα θα είναι χειρότερα”, αναφέρει ο κ. Ζαφείρης Τζιούτζιας. “Στο κέντρο που κατεβαίνουν καταναλωτές και από γύρω δήμους έκλεισαν μαγαζιά. Εδώ έχουμε πελάτες μόνο από τη γύρω περιοχή και δεν θα μπορούμε να επιβιώσουμε. Επίσης σταμάτησαν να έρχονται όσοι χρησιμοποιούσαν αυτοκίνητο. Ήδη κάποιοι καταστηματάρχες σκέφτονται να μετακινηθούν αλλού. Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να γίνουν γρήγορα τα έργα. Δεν πρόκειται να μας αποζημιώσει κανείς”, τονίζει η κ. Ελένη Δεβετζή.

Το εργοτάξιο του μετρό στο σταθμό Αναλήψεως εκτείνεται στην οδό Δελφών από το ύψος της οδού Μάρκου Μπότσαρη μέχρι την οδό Αντωνίου Νάστου. Η Δελφών έμεινε με μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και στο υπόλοιπο τμήμα τοποθετήθηκαν λαμαρίνες για το εργοτάξιο του μετρό. Το πλάτος των πεζοδρομίων περιορίστηκε στο ένα μέτρο και οι βιτρίνες των καταστημάτων κρύφτηκαν.

“Έχω βουλκανιζατέρ και θα μου κλείσουν τη ράμπα, από την οποία έρχονται τα αυτοκίνητα στο κατάστημα. Αναγκαστικά θα βάλω λουκέτο”, λέει ο κ. Βασίλης Γαβριηλίδης. “Έπρεπε να γίνει πρώτα συζήτηση με τους επαγγελματίες, να συνεννοηθούμε και μετά να βάλουν διαχωριστικά. Δεν είχαμε καμία ενημέρωση. Έκλεισαν τμήματα του δρόμου μόνο για να τα χρησιμοποιούν ως αποθήκες υλικών. Ας κάνουν σταδιακά τις εργασίες, τμήμα τμήμα για να μη δεσμεύουν τόσο μέρος. Έμεινε κλειστό το κατάστημά μου για πέντε ημέρες, μέχρι να τοποθετηθούν διαχωριστικά και έχασα εισπράξεις 10.000 ευρώ. Θέλουμε το έργο, αλλά με λιγότερες επιπτώσεις”, υπογραμμίζει ο κ. Παναγιώτης Σαραφίδης.

Περίοικοι γονείς διαμαρτύρονται και για την κατάληψη μεγάλου τμήματος της αυλής του 9ου γυμνασίου και 9ου λυκείου Θεσσαλονίκης. “Στρίμωξαν τα παιδιά”, λέει γονέας.

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ Η ΟΧΛΗΣΗ - ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ

Στελέχη της επιβλέπουσας Αττικό Μετρό Α.Ε. απαντούν ότι οι καταλήψεις, όπως και σε άλλους σταθμούς, είναι αναγκαίες για να γίνουν οι εργασίες παράκαμψης δικτύων οργανισμών κοινής ωφέλειας. Ο ανάδοχος σχεδίασε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη η όχληση, που θεωρείται προσωρινή απέναντι σ’ ένα μεγάλο έργο που εκτελείται στην πόλη. Η περιοχή θα έχει μεγάλα οφέλη καθώς θα διαθέτει το σταθμό Ανάληψης. Οι εργασίες μετατόπισης θα διαρκέσουν οκτώ μήνες.

“Ζητούμε την κατανόηση και τη συνεργασία των κατοίκων και των διερχόμενων στην υλοποίηση του μεγάλου και πολύπλοκου έργου της κατασκευής του μετρό”, τονίζει η Μετρό Θεσσαλονίκης.

Πηγή: metro.thessalonikis

Ανυπόστατες οι φήμες για τους νεοσύλλεκτους του Αυλώνα


Ανυπόστατες είναι οι φήμες ότι βγάλανε τους νεοσύλλεκτους του στρατοπέδου του Αυλώνα για να σβήσουν τη φωτιά. Όπως ψευδώς ανέφεραν τα "μεγάλα" blogs της Αθήνας.

Οι νεοσύλλεκτοι είναι όλοι μέσα στο στρατόπεδο, φυσικά σε επιφυλακή αλλά δεν έχουν μετακινηθεί εκτός του στρατοπέδου.

Πήγαν στρατιώτες στα μέτωπα της φωτιάς από τον Αυλώνα, αλλά ήταν παλαιότεροι στρατιώτες και όχι νεοσύλλεκτοι.

Αρκετά με την στρεβλή ενημέρωση που βάζει σε ανησυχία εκατοντάδες οικογένειες που έχουν παιδιά που είναι νεοσύλλεκτοι σε αυτό το στρατόπεδο.

Αλλά από τρωκτικά τι να περιμένει κανείς, καλύτερη ενημέρωση;

Μπροστά στο κλικάρισμα και την επισκεψιμότητα δεν υπολογίζουν τίποτα...

Καταστροφή χωρίς τέλος


Μεγάλη φωτιά σε Γραμματικό. Βαρνάβα, Μαραθώνα και Σταμάτα

Ήχος από το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ΕΔΩ
και εικόνα από το Web Tv του ΣΚΑΪ.gr ΕΔΩ
Real time εικόνα από δορυφόρο ΕΔΩ

Ανυπολόγιστη ειναι η καταστροφή απο τη μεγάλη φωτιά που μαίνεται σε Γραμματικό, Βαρνάβα, Μαραθώνα και Σταμάτα, η οποία μάλιστα συνεχώς αναζωπυρώνεται.

Καίγονται σπίτια, στάνες και δασικές εκτάσεις. Την ίδια στιγμή, εκκενώνεται η κατασκήνωση Αθητάκη στο Γραμματικό. Τα 77 παιδιά, μεταφέρονται στο ποδηλατοδρόμιο όπου τα περιμένουν οι γονείς τους να τα παραλάβουν.

Η Πυροσβεστική καταβάλλει προσπάθειες οι φλόγες να μην περάσουν την Πεντέλη.

Ωστόσο, νέα μέτωπα ξέσπασαν στις παρυφές της Πεντέλης, στην περιοχή Διονυσοβούνι με κατεύθυνση προς Διόνυσο.

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί βορειοανατολικοί άνεμοι, οι οποίοι σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία θα διατηρηθούν έως την Κυριακή. Η Ανατολική Αττική κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα για να διαπιστωθούν τα αιτία της πυρκαγιάς, διέταξε ο προϊστάμενος εισαγγελίας Πρωτόδικων Γιάννης Σακελλάκος. Την έρευνα θα διενεργήσει ο εισαγγελέας πρωτόδικων Δημήτρης Γκίζης.

Σε εξέλιξη ειναι η μεγάλη φωτιά στο Πλατανιστό Καρύστου που εκτείνεται σε τρία μέτωπα, στους Ασπούς Σκύρου και στα Λεύκτρα Βοιωτίας. Μέχρι στιγμής δεν απειλούν κατοικημένες περιοχές.

Nέα πυρκαγιά στον Μούδρο Λήμνου. Εκτείνεται σε πέντε μέτωπα καίγοντας δασική έκταση.

Τελος, σε εξέλιξη παραμένει εδώ και τρεις ημέρες η φωτιά στα βουνά της Ζακύνθου, που έχει αποτεφρώσει μέχρι στιγμής 3.000 στρέμματα δάσους. Οι πυρκαγιές εκτείνονται σε τρία μέτωπα, στα δημοτικά διαμερίσματα Βολιμών, Αναφωνήτριας και Μαριών.

Στο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο της Πυροσβεστικής μεταβαίνει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου κινείται στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές, με κατεύθυνση το Γερμανικό Νεκροταφείο Διονύσου, όπου και θα ενημερωθεί από τους αρμόδιους. Στα μεγάλα μέτωπα της πυρκαγιάς έχουν μεταβεί και κλιμάκια της ΝΔ, του ΣΥΝ και του ΚΚΕ.

Κάτοικοι καταγγέλλουν οτι η φωτιά στην Ανατολική Αττική εκδηλώθηκε στην περιοχή όπου θα κατασκευαζόταν ο ΧΥΤΑ και κάνουν λόγο για εμπρησμό.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, δεν υπάρχει κίνδυνος για κατασκηνώσεις της περιοχής.

Μεταφέρθηκαν πύραυλοι απο το στρατόπεδο Βαρνάβα σε δυο συγκεκριμένα σημεία.

Απαντώντας στις αιτιάσεις οτι τα εναέρια μέσα άργησαν να κάνουν ρίψεις στην Ανατολική Αττική, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής δήλωσε οτι τα αεροσκάφη απογειώθηκαν σταδιακά, για να μην καθηλωθούν όλα την ίδια ώρα λόγω εξάντλησης καύσιμων. Πρόσθεσε οτι δεν μπορούν να συμμετάσχουν περισσότερα αεροσκάφη, για λόγους σφάλεις.

Οι κάτοικοι παρακαλούνται να απομακρύνονται απο τα επικίνδυνα σημεία και να ειναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

Πηγή: ΣΚΑΪ

Αγωγός μεταφοράς καυσίμων στην καρδιά του Θερμαϊκού


Εταιρεία διανομής καυσίμων στην περιοχή της Χαλκιδικής ζήτησε την περασμένη άνοιξη την άδεια να κατασκευάσει υποθαλάσσιο-υπόγειο αγωγό στην περιοχή της παραλίας Ν. Τρίγλιας Χαλκιδικής με σκοπό τη μεταφορά καυσίμων και την αποθήκευσή τους σε δεξαμενές ιδιοκτησίας της. Οι κάτοικοι μέσω των συλλόγων που έχουμε δημιουργήσει εδώ και χρόνια αντιδράσαμε με παραστάσεις στις σχετικές αρχές, κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, συγκέντρωση υπογραφών και ενημέρωση όλων των σχετικών φορέων. Σύμφωνα με το κείμενο που αποστείλαμε στις ενδιαφερόμενες υπηρεσίες υπογραμμίζουμε ότι:

Η ενδιαφερόμενη εταιρεία (πλήρες κείμενο της επιστολής των συλλόγων διαβάστε εδώ) ... "στο από 28.5.09 ανυπόγραφο έγγραφό της προς τη Διεύθυνση Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας εμφανίζει την περιοχή εγκατάστασης του αγωγού ως "κρανίου τόπο" αναφέροντας αναληθώς ότι δεν υπάρχουν οργανωμένες ακτές για κολυμβητές ούτε οργανωμένα συγκροτήματα για τη φιλοξενία παραθαριστών.
Ερημη περιοχή ήταν πριν 30-40 χρόνια όταν εγκαταστάθηκαν εδώ οι παλαιότεροι κάτοικοι κτίζοντας μόνιμες ή παραθεριστικές κατοικίες..

Στην παρούσα φάση όλη η παραλιακή ζώνη υπάγεται Διοικητικά στα δημοτικά διαμερίσματα Ν. Τρίγλιας και Ν. Πλαγίων, είναι μία οργανωμένη πολιτεία με 1500 τουλάχιστων σπίτια, οργανωμένα συγκροτήματα για φιλοξενία παραθεριστών (ξενοδοχείο ΝΑΥΤΙΛΟΣ) συγκροτήματα ενοικιαζομένων δωματίων, επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής, οργανωμένη παραλία για κολυμβητές με ναυαγοσώστες, όμορφα πάρκα, παιδικές χαρές, χώρους αθλοπαιδιών και εκκλησίες, για τη δημιουργία των οποίων, τόσο οι κάτοικοι μόνιμοι και παραθεριστές, μέσω των συλλόγων τους, όσο και η Πολιτεία (Δήμος, Νομαρχία, Περιφέρεια) έχουν δαπανήσει μεγάλα χρηματικά κονδύλια, καθιστώντας την μια από τις ομορφότερες περιοχές της Β. Ελλάδας. Τα τελευταία μάλιστα χρόνια έλκει και πολλούς κατοίκους του εξωτερικού (Ελληνες και αλλοδαπούς) οι οποίοι επενδύουν στην περιοχή.

Ακόμη και αν ληφθούν όλα τα μέτρα ασφαλείας, κανείς δεν μπορεί να μας διασφαλίσει ότι δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ ατύχημα ή να σημειωθεί διαρροή με φυσικό επακόλουθο της αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος και τον υπαρκτό κίνδυνο ρύπανσης τόσο της θάλασσας (σε επιφάνεια και βυθό) όσο και την μόλυνσης του εδάφους που θα εγκατασταθεί ο αγωγός.

Τα ανωτέρω δεν είναι φανταστικά σενάρια αλλά πραγματικότητα η οποία ερεθίζει τις οικολογικές μας ευαισθησίες για τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος. Σημειωτέον ότι ο Θερμαϊκός είναι μορφολογικά κλειστός κόλπος και θα απαιτηθεί μεγάλο χρονικό διάστημα για την απαλλαγή του από υπολείμματα υγρών καυσίμων σε μια ενδεχόμενη ρύπανσή του.

ΖΗΤΟΥΜΕ επομένως με βάση τα παραπάνω και σας δηλώνουμε ότι:

1. Πεποίθησή μας είναι ότι κάθε εμπλεκόμενος από το άρθρο 14 του Ν. 2971/2001 (ΦΕΚ 265/19.12.2001) κρατικός φορέας πριν γνωμοδοτήσει θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του τα όσα εκθέτουμε, τις αντιρρήσεις μας για την εγκατάσταση του έργου και αν από όλα τα ανωτέρω δεν πείθεται δεν έχει παρά να επισκεφθεί την περιοχή.

2. Να προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες και να μας τις γνωστοποιείτε, προκειμένου να απαγορευθεί στην εταιρεία να προβεί στην κατασκευή του προτιθέμενενου από αυτήν έργου, ενέργειες στις οποίες θα μας βρείτε αρωγούς.

ΑΛΛΩΣ, σας δηλώνουμε ότι θα προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις, προκειμένου να αποτρέψουμε μια κατασκευή που θα απειλείσει την ζωή, την υγεία καθώς και την περιουσία των χιλιάδων μελών μας"

Το κείμενο υπογράφουν οι εκπρόσωποι των συλλόγων NAYTΙΛΟΣ, ΑΜΥΓΔΑΛΙΩΝ-ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ, ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ, ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ΚΟΡΑΛΛΙ, ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ και ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΑΚΤΗ.

Πηγή: SOS Αγωγός πετρελαίου στην παραλία Ν. Τρίγλιας

Περισσότερα άρθρα και φωτογραφίες μπορείτε να διαβάσετε και να δείτε στο παραπάνω Χαλκιδικιώτικο blog που ανακαλύψαμε στο διαδίκτυο και το προσθέτουμε και αυτό στα blogs της Χαλκιδικής.

Να συμπαρασταθούμε όλοι και να μην αφήσουμε την Τρίγλια να γίνει σαν την Ελευσίνα.

Βαμβακοπαραγωγοί - Κρέμονται σε μια κλωστή


Η τιμή του βαμβακιού μπορεί να επηρεάζει αρνητικά ή θετικά τα οικονομικά μεγέθη των κλωστοϋφαντουργικών εταιρειών, όμως δεν είναι ούτε η μεγαλύτερη ούτε και η μόνη αιτία της κακοδαιμονίας του δεινοπαθούντος- ούτως ή άλλως- κλάδου. Όπως λένε στελέχη της αγοράς, οι εταιρείες του κλάδου βρίσκονται αντιμέτωπες με δύο ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.

Το ένα, είναι το πιθανό ενδεχόμενο οι πελάτες των κλωστοϋφαντουργικών εταιρειών να μην καταφέρουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους λόγω έλλειψης κεφαλαίων κίνησης (οι τράπεζες δεν δίνουν πλέον εύκολα τα απαραίτητα δάνεια). Το άλλο πρόβλημα είναι η συνεχιζόμενη συρρίκνωση της πελατειακής βάσης των εταιρειών, καθώς οι μεγάλοι διεθνείς και εγχώριοι πελάτες της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας προτιμούν τα φθηνότερα προϊόντα των ασιατικών χωρών.

Εκτιμάται ότι τα τελευταία πέντε χρόνια οι εταιρείες του κλάδου όχι μόνο δεν κέρδισαν κανέναν νέο πελάτη αλλά, αντίθετα, έχασαν σημαντικό αριθμό από αυτούς.
Να γιατί οι κλωστοϋφαντουργοί της χώρας ζητούν απεγνωσμένα την κρατική στήριξη.

Πηγή: Κράχτης

Η φάμπρικα του ενιαίου σκουπιδότοπου

Στο πλαίσιο της "διπλωματίας των ΧΥΤΑ" που αναφέραμε πριν από μέρες εντάσσεται και το παραπάνω δημοσίευμα των "ΝΕΩΝ" (το πήραμε από ανάρτηση της ΡΕΣΠΕΝΤΖΑ - κλικ στην εικόνα)

Η εκτός συνόρων ανάδειξη του θέματος είναι φανερό πως αποσκοπεί στην άνωθεν κυβερνητική παρέμβαση προκειμένου να ανοίξει ο ΧΥΤΑ Πολυγύρου τις πόρτες του και να καταντήσει σκουπιδότοπος ολόκληρης της Χαλκιδικής, πριν ακόμα καλά - καλά αρχίσει να λειτουργεί. Και εντυπωσιάζει για μια ακόμα φορά η άποψη που τα βρίσκει κανείς όλα εύκολα «μέχρι να γίνει ο ΧΥΤΑ της Βόρειας Χαλκιδικής..» Δεν λεει όμως πότε θα ολοκληρωθεί αυτός ο ΧΥΤΑ που ακόμα δεν έχει γίνει ούτε η μελέτη του.

Του αρκεί να μεταφέρει τα σκουπίδια σε άλλον ΧΥΤΑ, μέχρι να γίνει ο δικός του, που δεν ξέρει πότε. Και πώς να ξέρει, αφού αυτό δεν το γνωρίζουν ούτε οι ενδιαφερόμενοι δήμαρχοι (Αρναίας και Σταγείρων – Ακάνθου), ούτε η Νομαρχία, ούτε η Περιφέρεια. Θέλει, δηλαδή, να ξεφορτωθεί το πρόβλημά του στις πλάτες άλλων ενόψει των δημοτικών εκλογών του επόμενου Οκτώβρη. Λες και οι άλλοι δεν θα έχουν εκλογές, …μαζί με εκείνους φυσικά που άνοιξαν πρώτοι τη φάμπρικα του «ενιαίου σκουπιδότοπου» και τώρα σιωπούν, γιατί κι αυτοί εκλογές έχουν μπροστά τους.

Πηγές: Ρεσπέντζα, Χολομώντας

Ευχαριστούμε τα δύο καλά blogs Ρεσπέντζα και Χολομώντας, αντιγράφουμε τις αναρτήσεις τους γιατί το θεωρούμε πολύ σοβαρό θέμα για τον Πολύγυρο.

Εθνική καταστροφή στην Αττική

Αυτή η περιοχή του Πεντελικού όρους κινδυνεύει να καεί. Είναι η πίσω πλευρά της Πεντέλης. Η φωτογραφία είναι ενός φίλου μας από την Αθήνα.

Τα Βόρεια προάστια της Αττικής γίνονται στάχτη

Η καταστροφική πυρκαγιά μαίνεται ανεξέλεγκτη, δυστυχώς έχουν βάλει φωτιά στην πίσω πλευρά της Πεντέλης και κινδυνεύει ο οικισμός του Διονύσου, ο οποίος είναι χτισμένος μέσα σε ένα δάσος από πεύκα.

Η φωτιά απέχει λίγα χιλιόμετρα από τον Διόνυσο, αν φτάσει η φωτιά ως εκεί, δεν θα μείνει τίποτα. Θα επεκταθεί στην Εκάλη που είναι δίπλα και από εκεί στην Κηφισιά.

Οι καπνοί από την πυρκαγιά έχουν φτάσει ως τα Κύθηρα.

Για όσους ξέρουν την καταπράσινη περιοχή, την πίσω πλευρά του όρους Πεντέλη, που δεν είχε καεί στην προηγούμενη πυρκαγιά, κινδυνεύει άμεσα.

Πραγματικά κρίμα, η Βόρεια Αττική που ξέραμε δεν είναι πλέον ίδια. Σπίτια έχουν καεί μέσα στον Βαρνάβα και στο Γραμματικό. Γύρω από το χωριό Σούλι και γύρω από τον Μαραθώνα.

Πρίν λίγο κήρυξαν την Ανατολική Αττική σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ας ευχηθούμε όλοι μας να κοπάσει ο αέρας και να ελεγχθεί το πύρινο τέρας που καταβροχθίζει τα πάντα στο πέρασμα του.

Πύρινη κόλαση από το Γραμματικό έως τον Μαραθώνα


Σε εξέλιξη οι πυρκαγιές σε Ζάκυνθο, Σκύρο, Κάρυστο

Τα πυκνά σύννεφα καπνού από την ανεξέλεγκτη φωτιά, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από το βράδυ της Παρασκευής στο Γραμματικό, στην περιοχή Βαρνάβα και στον Μαραθώνα, έκρυψαν τον ήλιο στην Αττική.

Η πυρκαγιά ξέσπασε στις 21:40 χθες το βράδυ στην περιοχή Σέσι στο Γραμματικό. Ωστόσο το πρωί προστέθηκε νέο μέτωπο φωτιάς στο ρέμα που χωρίζει το Γραμματικό από τον Βαρνάβα, ενώ σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η πυρκαγιά έφτασε και στο Μαραθώνα, ενώ κατευθύνεται και προς τη Σταμάτα.

Οι ισχυροί άνεμοι εντάσεως 5 μποφόρ καθιστούν το έργο της πυρόσβεσης εξαιρετικά δύσκολο, ενώ η φωτιά κατακαίει δασική έκταση σε δύσβατη περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες το μέτωπο της φωτιάς πλησιάζει τα 10χλμ. και η κατάσταση χαρακτηρίζεται ανεξέλεγκτη, ενώ απειλούνται και σπίτια. Η φωτιά έχει φτάσει και στον οικισμό της Αγίας Παρασκευής, ενώ έχουν κλείσει οι δρόμοι από Γραμματικό προς Βαρνάβα και από Βαρνάβα προς παραλία Βαρνάβα.

Αρκετοί κάτοικοι της περιοχής συμμετέχουν στις προσπάθειες πυρόσβεσης των διαφόρων εστιών με νερό και κλαδιά, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης, έχουν καεί τουλάχιστον 4 σπίτια, ενώ μεταδίδουν και πληροφορίες για εγκλωβισμένους στην περιοχή της Αγίας Τριάδας στο Γραμματικό.

Επίσης έχει ξεκινήσει η προληπτική διαδικασία εκκένωσης του στρατοπέδου στο Βαρνάβα, όπου αυτή την ώρα μεταφέρονται πυραυλικά συστήματα, ώστε σε περίπτωση που η φωτιά φτάσει στο στρατόπεδο να αποτραπούν τα χειρότερα και να μένει μόνο από τους στρατιώτες να εγκαταλείψουν το σημείο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τις φλόγες απειλείται το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, ενώ οι αρμόδιοι φορείς διαβεβαιώνουν ότι οι κατασκηνώσεις που υπάρχουν στην περιοχή δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Επίσης κανένα πρόβλημα από το σύννεφο καπνού που σκεπάζει τον ουρανό, δεν αντιμετωπίζει ο Διεθνής Αερολιμένας «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Στα βόρεια του νομού Αττικής ο ήλιος έχει κρυφτεί από τον καπνό, ενώ ο ουρανός βρέχει στάχτες.

Στο έργο της πυρόσβεσης επιχειρούν 35 πυροσβεστικά οχήματα με 121 πυροσβέστες και 50 άτομα του πεζοπόρου τμήματος. Επίσης επιχειρούν 12 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική οι φλόγες απειλούν κατοικίες σε Γραμματικό και Βαρνάβα, ενώ η φωτιά πλέον έφτασε και στο Καλέντζι,στον Μαραθώνα, ενώ οι φλόγες κατευθύνονται και στη Σταμάτα.

Σε εξέλιξη βρίσκονται και τα μέτωπα της φωτιάς στη Ζάκυνθο και συγκεκριμένα στις περιοχές Μαριές, Στρογγυλό και Στόμιο, όπου μέχρι στιγμής έχουν καεί 3.000 στρέμματα δάσους. Στη περιοχή επιχειρούν 2 αεροσκάφη, 3 ελικόπτερα, 18 οχήματα με 46 πυροσβέστες και πεζοπόρο τμήμα 26 ατόμων.

Ακόμη δύο πυρκαγιές ξέσπασαν σήμερα λίγο μετά τις 11:00 το πρωί, στη Κάρυστο και στη Σκύρο. Συγκεκριμένα στη Κάρυστο η πυρκαγιά καίει αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Πλατανιστός. Στο σημείο επιχειρούν 7 οχήματα και 15 πυροσβέστες.

Στη Σκύρο, στη θέση Ασπούς, η φωτιά καίει χαμηλή βλάστηση και στο έργο της πυρόσβεσης επιχειρούν 2 αεροσκάφη και 7 οχήματα με 19 πυροσβέστες.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

«Πύρινη κόλαση» κατακαίει στον Γραμματικό

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χτες το βράδυ στην περιοχή Σέσι, στο Γραμματικό. Το πύρινο μέτωπο κατευθυνόταν νωρίτερα το πρωί προς τον Βαρνάβα αλλά ο άνεμος γύρισε προς το Γραμματικό, και πλέον οι φλόγες απειλούν σπίτια της κατοικημένης περιοχής του Γραμματικού.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε 30 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα κοντά σε κατοικημένη περιοχή της Λούτσας. Έκαψε ξερά χόρτα και περιορισμένης έκτασης δασική περιοχή, ενώ σε ύφεση είναι η φωτιά στην Μαγούλα.

Σε εξέλιξη είναι και η τριμέτωπη πυρκαγιά στην Ζάκυνθο. Πυκνά σύννεφα καπνού και στάχτης έχουν καλύψει την Αθήνα από τη μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε αργά χθες το βράδυ στο Σέσσι Γραμματικού και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Το πρωί προστέθηκε νέο μέτωπο φωτιάς, μέσα στο ρέμα που χωρίζει το Βαρνάβα από το Γραμματικό. Αυτή την ώρα, η φωτιά περνάει από τον οικισμό της Αγίας Παρασκευής και κατευθύνεται προς τη λίμνη Μαραθώνα.

Ο δρόμος από Γραμματικό προς Βαρνάβα, καθώς και ο δρόμος από Βαρνάβα προς παραλία Βαρνάβα έχουν κλείσει.

Σύμφωνα με τις πρώτες πρόχειρες εκτιμήσεις, το μέτωπο της φωτιάς πλησιάζει τα 10χλμ. και η κατάσταση χαρακτηρίζεται ανεξέλεγκτη.

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις με 35 οχήματα, 100 πυροσβέστες, ένα πεζοπόρο τμήμα 50 ατόμων, 8 αεροσκάφη τύπου καναντέρ και 5 ελικόπτερα και που αυξάνονται συνεχώς. Τα αεροσκάφη εντάχθηκαν στην προσπάθεια κατάσβεσης με το πρώτο φως της ημέρας.

Η κατάσταση γίνεται πιο δύσκολη λόγω των ισχυρών κι ευμετάβλητων ανέμων έντασης 5 μποφόρ, με κατεύθυνση ανατολικά και βόρειοανατολικά προς Μαραθώνα, που πνέουν στην περιοχή και οι οποίοι αναμένεται να ενισχυθούν τις επόμενες ώρες.

Την ίδια, ώρα, σε εξέλιξη είναι και οι πυρκαγιές σε τρεις περιοχές της Ζακύνθου, στα Στόμια, το Στρογγυλό και τις Μαριές.

Μιλώντας στη ΝΕΤ-105,8 ο πρόεδρος της Κοινότητας Βαρνάβα Νίκος Βούλγαρης, σημείωσε ότι απειλούνται σπίτια στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί προς την κοινότητα.

Ως «κόλαση» χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί ο πρόεδρος της Κοινότητας του Γραμματικού Νίκος Κούκης, εκφράζοντας φόβους για απώλεια ανθρωπίνων ζωών και εκτιμώντας ότι έχουν καεί πάνω από 5.000 στρέμματα δασικής έκτασης και καλλιεργειών.

Ακόμα, υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στον Κάλαμο Αττικής και υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε το βράδυ κοντά σε κατοικημένη περιοχή της Λούτσας, ενώ σε ύφεση είναι η φωτιά στη Μαγούλα.

Την ίδια, ώρα, σε εξέλιξη είναι και οι πυρκαγιές σε τρεις περιοχές της Ζακύνθου, στα Στόμια, το Στρογγυλό και τις Μαριές.

Στις περιοχές, που βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους, σχηματίζοντας ένα κοινό μέτωπο φωτιάς, επιχειρούν 2 αεροσκάφη, 3 ελικόπτερα, 18 οχήματα με 46 πυροσβέστες και πεζοπόρο τμήμα 26 ατόμων.

Μιλώντας νωρίτερα στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο δήμαρχος Ελατίων Νίκος Θεοδόσης, που έχει κάνει λόγο για οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών, ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο το έργο της κατάσβεσης, καθώς καίγονται δύσβατες περιοχές. Όμως, εξέφρασε την ελπίδα ότι η πτώση των ανέμων που παρατηρείται σήμερα, θα βοηθήσει την κατάσταση.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας πολύ υψηλός είναι και σήμερα ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Εύβοια, Ανατολική και Δυτική Αττική, Αθήνα και Πειραιά.

Εν τω μεταξύ, προκειμένου να προστατευθούν τα δασικά συμπλέγματα του νομού Αρκαδίας και να αντιμετωπιστούν φαινόμενα εκδήλωσης πυρκαγιάς, με απόφαση του νομάρχη Αρκαδίας απαγορεύτηκε όλο το 24ωρο η κυκλοφορία οχημάτων και πολιτών στο Μαίναλο και σε όλα τα δάση του νομού.

Επίσης, εντάθηκαν οι περιπολίες εθελοντικών οργανώσεων και των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών στα δάση και το μέτρο αυτό θα ισχύσει ως και τις 24 Αυγούστου λόγω των καιρικών συνθηκών που προβλέπονται για την περιοχή.

ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-105,8 / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: ΕΡΤ

Ενας υγροβιότοπος γεννιέται στη Χαλκιδική

Μια όμορφη λίμνη έχει δημιουργηθεί έξω από το χωριό Κρήνη του Δήμου Τρίγλιας στη Χαλκιδική. Πρόκειται για μια τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε από ένα φράγμα άρδευσης που ολοκληρώθηκε πρόσφατα και αναμένεται να δώσει λύση στο πρόβλημα των καλλιεργητών της περιοχής.

Μέσω του φράγματος θα γίνεται άρδευση 1.200 στρεμμάτων ελαιώνων και αμπελώνων. Το φράγμα καταλαμβάνει 72 στρέμματα όταν η λεκάνη κατακλύζεται από νερό. Το ύψος του είναι 19 μέτρα και το μήκος του 177 μέτρα, ενώ η λεκάνη απορροής φθάνει τα 9,12 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Οι τοπικές αρχές θεωρούν ότι το φράγμα είναι ένα έργο ανάπτυξης που θα λύσει το αρδευτικό πρόβλημα, αλλά επιπλέον αισιοδοξούν πως θα εξελιχθεί σε κιβωτό ζωής. Ηδη διάφορα ήδη πτηνών έχουν «εγκατασταθεί» στην τεχνητή λίμνη και ένας υγροβιότοπος έχει αρχίσει να δημιουργείται.

Πηγή: Το Βήμα

Ανεξέλεγκτες πυρκαγιές στην Αττική


Πυκνοί καπνοί καλύπτουν μεγάλες περιοχές της Αττικής εξαιτίας της ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς σε Γραμματικό και Βαρνάβα, ενώ απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Σύμφωνα με τον κοινοτάρχης Βαρνάβα, Νίκο Βούλγαρη, οι φλόγες βρίσκονται στην οδό Ευρίπου και απειλούν κατοικίες.

Ο κοινοτάρχης Γραμματικού, Νίκος Κούκης, έκανε έκκληση να σταλούν περισσότερα αεροσκάφη και έκανε λόγο για τεράστια οικολογική καταστροφή.

Κάτοικοι καταγγέλουν ότι η φωτιά καίει στην περιοχή όπου θα κατασκευαζόταν ο ΧΥΤΑ και κάνουν λόγο για εμπρησμό. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Κούκη η πυρκαγιά ξεκίνησε περίπου 1 χλμ. από τον συγκεκριμένο χώρο.

Το μέτωπο της πυρκαγιάς κατευθύνεται προς τη λίμνη του Μαραθώνα, ενώ απειλούνται σπίτια στον οικισμό της Αγίας Παρασκευής. Επιπλέον, υπάρχουν αναφορές για εγκλωβισμένους, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες για να φτάσουν εγκαίρως οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

Νωρίς το πρωί προστέθηκε νέο μέτωπο φωτιάς, μέσα στο ρέμα που χωρίζει το Βαρνάβα από το Γραμματικό. Οι φλόγες που ξέσπασαν το βράδυ της Παρασκευής καίνε πυκνό πευκοδάσος σε μέτωπο περίπου 5 χιλιομέτρων.

Το έργο της πυρόσβεσης δυσχεραίνουν οι ισχυροί βορειοανατολικοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή. Η πόλη της Αθήνας έχει σκεπαστεί από πυκνή συννεφιά, που προέρχεται από εστίες φωτιές, ενώ στις περιοχές των βορείων προαστίων «βρέχει» στάχτη

Φωτιές στη Ζάκυνθο

Σε εξέλιξη η φωτιά και στις Βολίμες Ζακύνθου, στις περιοχές Στρογγυλό και Μαριές. Η φωτιά καίει δασική έκταση.

Πηγή: Καθημερινή

Αυτή την στιγμή καίγονται σπίτια μέσα στον Βαρνάβα και στο Γραμματικό.

Χθες καιγόταν ο Κάλαμος, το κράτος το επανιδρυθέν που είναι;


Ας ευχηθούμε να μην θρηνήσουμε θύματα.