Σάββατο, 22 Αυγούστου 2009

Αγωγός μεταφοράς καυσίμων στην καρδιά του Θερμαϊκού


Εταιρεία διανομής καυσίμων στην περιοχή της Χαλκιδικής ζήτησε την περασμένη άνοιξη την άδεια να κατασκευάσει υποθαλάσσιο-υπόγειο αγωγό στην περιοχή της παραλίας Ν. Τρίγλιας Χαλκιδικής με σκοπό τη μεταφορά καυσίμων και την αποθήκευσή τους σε δεξαμενές ιδιοκτησίας της. Οι κάτοικοι μέσω των συλλόγων που έχουμε δημιουργήσει εδώ και χρόνια αντιδράσαμε με παραστάσεις στις σχετικές αρχές, κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, συγκέντρωση υπογραφών και ενημέρωση όλων των σχετικών φορέων. Σύμφωνα με το κείμενο που αποστείλαμε στις ενδιαφερόμενες υπηρεσίες υπογραμμίζουμε ότι:

Η ενδιαφερόμενη εταιρεία (πλήρες κείμενο της επιστολής των συλλόγων διαβάστε εδώ) ... "στο από 28.5.09 ανυπόγραφο έγγραφό της προς τη Διεύθυνση Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας εμφανίζει την περιοχή εγκατάστασης του αγωγού ως "κρανίου τόπο" αναφέροντας αναληθώς ότι δεν υπάρχουν οργανωμένες ακτές για κολυμβητές ούτε οργανωμένα συγκροτήματα για τη φιλοξενία παραθαριστών.
Ερημη περιοχή ήταν πριν 30-40 χρόνια όταν εγκαταστάθηκαν εδώ οι παλαιότεροι κάτοικοι κτίζοντας μόνιμες ή παραθεριστικές κατοικίες..

Στην παρούσα φάση όλη η παραλιακή ζώνη υπάγεται Διοικητικά στα δημοτικά διαμερίσματα Ν. Τρίγλιας και Ν. Πλαγίων, είναι μία οργανωμένη πολιτεία με 1500 τουλάχιστων σπίτια, οργανωμένα συγκροτήματα για φιλοξενία παραθεριστών (ξενοδοχείο ΝΑΥΤΙΛΟΣ) συγκροτήματα ενοικιαζομένων δωματίων, επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής, οργανωμένη παραλία για κολυμβητές με ναυαγοσώστες, όμορφα πάρκα, παιδικές χαρές, χώρους αθλοπαιδιών και εκκλησίες, για τη δημιουργία των οποίων, τόσο οι κάτοικοι μόνιμοι και παραθεριστές, μέσω των συλλόγων τους, όσο και η Πολιτεία (Δήμος, Νομαρχία, Περιφέρεια) έχουν δαπανήσει μεγάλα χρηματικά κονδύλια, καθιστώντας την μια από τις ομορφότερες περιοχές της Β. Ελλάδας. Τα τελευταία μάλιστα χρόνια έλκει και πολλούς κατοίκους του εξωτερικού (Ελληνες και αλλοδαπούς) οι οποίοι επενδύουν στην περιοχή.

Ακόμη και αν ληφθούν όλα τα μέτρα ασφαλείας, κανείς δεν μπορεί να μας διασφαλίσει ότι δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ ατύχημα ή να σημειωθεί διαρροή με φυσικό επακόλουθο της αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος και τον υπαρκτό κίνδυνο ρύπανσης τόσο της θάλασσας (σε επιφάνεια και βυθό) όσο και την μόλυνσης του εδάφους που θα εγκατασταθεί ο αγωγός.

Τα ανωτέρω δεν είναι φανταστικά σενάρια αλλά πραγματικότητα η οποία ερεθίζει τις οικολογικές μας ευαισθησίες για τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος. Σημειωτέον ότι ο Θερμαϊκός είναι μορφολογικά κλειστός κόλπος και θα απαιτηθεί μεγάλο χρονικό διάστημα για την απαλλαγή του από υπολείμματα υγρών καυσίμων σε μια ενδεχόμενη ρύπανσή του.

ΖΗΤΟΥΜΕ επομένως με βάση τα παραπάνω και σας δηλώνουμε ότι:

1. Πεποίθησή μας είναι ότι κάθε εμπλεκόμενος από το άρθρο 14 του Ν. 2971/2001 (ΦΕΚ 265/19.12.2001) κρατικός φορέας πριν γνωμοδοτήσει θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του τα όσα εκθέτουμε, τις αντιρρήσεις μας για την εγκατάσταση του έργου και αν από όλα τα ανωτέρω δεν πείθεται δεν έχει παρά να επισκεφθεί την περιοχή.

2. Να προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες και να μας τις γνωστοποιείτε, προκειμένου να απαγορευθεί στην εταιρεία να προβεί στην κατασκευή του προτιθέμενενου από αυτήν έργου, ενέργειες στις οποίες θα μας βρείτε αρωγούς.

ΑΛΛΩΣ, σας δηλώνουμε ότι θα προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις, προκειμένου να αποτρέψουμε μια κατασκευή που θα απειλείσει την ζωή, την υγεία καθώς και την περιουσία των χιλιάδων μελών μας"

Το κείμενο υπογράφουν οι εκπρόσωποι των συλλόγων NAYTΙΛΟΣ, ΑΜΥΓΔΑΛΙΩΝ-ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ, ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ, ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ΚΟΡΑΛΛΙ, ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ και ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΑΚΤΗ.

Πηγή: SOS Αγωγός πετρελαίου στην παραλία Ν. Τρίγλιας

Περισσότερα άρθρα και φωτογραφίες μπορείτε να διαβάσετε και να δείτε στο παραπάνω Χαλκιδικιώτικο blog που ανακαλύψαμε στο διαδίκτυο και το προσθέτουμε και αυτό στα blogs της Χαλκιδικής.

Να συμπαρασταθούμε όλοι και να μην αφήσουμε την Τρίγλια να γίνει σαν την Ελευσίνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: