Σάββατο 22 Αυγούστου 2009

Καταστροφή χωρίς τέλος


Μεγάλη φωτιά σε Γραμματικό. Βαρνάβα, Μαραθώνα και Σταμάτα

Ήχος από το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ΕΔΩ
και εικόνα από το Web Tv του ΣΚΑΪ.gr ΕΔΩ
Real time εικόνα από δορυφόρο ΕΔΩ

Ανυπολόγιστη ειναι η καταστροφή απο τη μεγάλη φωτιά που μαίνεται σε Γραμματικό, Βαρνάβα, Μαραθώνα και Σταμάτα, η οποία μάλιστα συνεχώς αναζωπυρώνεται.

Καίγονται σπίτια, στάνες και δασικές εκτάσεις. Την ίδια στιγμή, εκκενώνεται η κατασκήνωση Αθητάκη στο Γραμματικό. Τα 77 παιδιά, μεταφέρονται στο ποδηλατοδρόμιο όπου τα περιμένουν οι γονείς τους να τα παραλάβουν.

Η Πυροσβεστική καταβάλλει προσπάθειες οι φλόγες να μην περάσουν την Πεντέλη.

Ωστόσο, νέα μέτωπα ξέσπασαν στις παρυφές της Πεντέλης, στην περιοχή Διονυσοβούνι με κατεύθυνση προς Διόνυσο.

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί βορειοανατολικοί άνεμοι, οι οποίοι σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία θα διατηρηθούν έως την Κυριακή. Η Ανατολική Αττική κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα για να διαπιστωθούν τα αιτία της πυρκαγιάς, διέταξε ο προϊστάμενος εισαγγελίας Πρωτόδικων Γιάννης Σακελλάκος. Την έρευνα θα διενεργήσει ο εισαγγελέας πρωτόδικων Δημήτρης Γκίζης.

Σε εξέλιξη ειναι η μεγάλη φωτιά στο Πλατανιστό Καρύστου που εκτείνεται σε τρία μέτωπα, στους Ασπούς Σκύρου και στα Λεύκτρα Βοιωτίας. Μέχρι στιγμής δεν απειλούν κατοικημένες περιοχές.

Nέα πυρκαγιά στον Μούδρο Λήμνου. Εκτείνεται σε πέντε μέτωπα καίγοντας δασική έκταση.

Τελος, σε εξέλιξη παραμένει εδώ και τρεις ημέρες η φωτιά στα βουνά της Ζακύνθου, που έχει αποτεφρώσει μέχρι στιγμής 3.000 στρέμματα δάσους. Οι πυρκαγιές εκτείνονται σε τρία μέτωπα, στα δημοτικά διαμερίσματα Βολιμών, Αναφωνήτριας και Μαριών.

Στο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο της Πυροσβεστικής μεταβαίνει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου κινείται στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές, με κατεύθυνση το Γερμανικό Νεκροταφείο Διονύσου, όπου και θα ενημερωθεί από τους αρμόδιους. Στα μεγάλα μέτωπα της πυρκαγιάς έχουν μεταβεί και κλιμάκια της ΝΔ, του ΣΥΝ και του ΚΚΕ.

Κάτοικοι καταγγέλλουν οτι η φωτιά στην Ανατολική Αττική εκδηλώθηκε στην περιοχή όπου θα κατασκευαζόταν ο ΧΥΤΑ και κάνουν λόγο για εμπρησμό.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, δεν υπάρχει κίνδυνος για κατασκηνώσεις της περιοχής.

Μεταφέρθηκαν πύραυλοι απο το στρατόπεδο Βαρνάβα σε δυο συγκεκριμένα σημεία.

Απαντώντας στις αιτιάσεις οτι τα εναέρια μέσα άργησαν να κάνουν ρίψεις στην Ανατολική Αττική, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής δήλωσε οτι τα αεροσκάφη απογειώθηκαν σταδιακά, για να μην καθηλωθούν όλα την ίδια ώρα λόγω εξάντλησης καύσιμων. Πρόσθεσε οτι δεν μπορούν να συμμετάσχουν περισσότερα αεροσκάφη, για λόγους σφάλεις.

Οι κάτοικοι παρακαλούνται να απομακρύνονται απο τα επικίνδυνα σημεία και να ειναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

Πηγή: ΣΚΑΪ

Δεν υπάρχουν σχόλια: