Σάββατο 22 Αυγούστου 2009

Το μετρό... στρίμωξε το 9ο γυμνάσιο - λύκειο Θεσσαλονίκης


Πτώση του τζίρου της τάξης του 30%, η οποία αναμένεται το επόμενο διάστημα να είναι μεγαλύτερη, αντιμετωπίζουν οι καταστηματάρχες της οδού Δελφών, στο τμήμα του εργοταξίου του μετρό.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Οι καταστηματάρχες διαμαρτύρονται, διότι με την εγκατάσταση του εργοταξίου εδώ και δύο μήνες δυσκολεύτηκε η πρόσβαση των καταναλωτών στα καταστήματά τους και μειώθηκε η κίνηση. “Από τις πρώτες ημέρες είχαμε πτώση 30% στον τζίρο. Παρά τις εκπτώσεις, δεν είχαμε κόσμο. Ήρθαν οι διακοπές και δεν μπορούμε να υπολογίσουμε αλλά από το Σεπτέμβριο προφανώς τα πράγματα θα είναι χειρότερα”, αναφέρει ο κ. Ζαφείρης Τζιούτζιας. “Στο κέντρο που κατεβαίνουν καταναλωτές και από γύρω δήμους έκλεισαν μαγαζιά. Εδώ έχουμε πελάτες μόνο από τη γύρω περιοχή και δεν θα μπορούμε να επιβιώσουμε. Επίσης σταμάτησαν να έρχονται όσοι χρησιμοποιούσαν αυτοκίνητο. Ήδη κάποιοι καταστηματάρχες σκέφτονται να μετακινηθούν αλλού. Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να γίνουν γρήγορα τα έργα. Δεν πρόκειται να μας αποζημιώσει κανείς”, τονίζει η κ. Ελένη Δεβετζή.

Το εργοτάξιο του μετρό στο σταθμό Αναλήψεως εκτείνεται στην οδό Δελφών από το ύψος της οδού Μάρκου Μπότσαρη μέχρι την οδό Αντωνίου Νάστου. Η Δελφών έμεινε με μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και στο υπόλοιπο τμήμα τοποθετήθηκαν λαμαρίνες για το εργοτάξιο του μετρό. Το πλάτος των πεζοδρομίων περιορίστηκε στο ένα μέτρο και οι βιτρίνες των καταστημάτων κρύφτηκαν.

“Έχω βουλκανιζατέρ και θα μου κλείσουν τη ράμπα, από την οποία έρχονται τα αυτοκίνητα στο κατάστημα. Αναγκαστικά θα βάλω λουκέτο”, λέει ο κ. Βασίλης Γαβριηλίδης. “Έπρεπε να γίνει πρώτα συζήτηση με τους επαγγελματίες, να συνεννοηθούμε και μετά να βάλουν διαχωριστικά. Δεν είχαμε καμία ενημέρωση. Έκλεισαν τμήματα του δρόμου μόνο για να τα χρησιμοποιούν ως αποθήκες υλικών. Ας κάνουν σταδιακά τις εργασίες, τμήμα τμήμα για να μη δεσμεύουν τόσο μέρος. Έμεινε κλειστό το κατάστημά μου για πέντε ημέρες, μέχρι να τοποθετηθούν διαχωριστικά και έχασα εισπράξεις 10.000 ευρώ. Θέλουμε το έργο, αλλά με λιγότερες επιπτώσεις”, υπογραμμίζει ο κ. Παναγιώτης Σαραφίδης.

Περίοικοι γονείς διαμαρτύρονται και για την κατάληψη μεγάλου τμήματος της αυλής του 9ου γυμνασίου και 9ου λυκείου Θεσσαλονίκης. “Στρίμωξαν τα παιδιά”, λέει γονέας.

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ Η ΟΧΛΗΣΗ - ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ

Στελέχη της επιβλέπουσας Αττικό Μετρό Α.Ε. απαντούν ότι οι καταλήψεις, όπως και σε άλλους σταθμούς, είναι αναγκαίες για να γίνουν οι εργασίες παράκαμψης δικτύων οργανισμών κοινής ωφέλειας. Ο ανάδοχος σχεδίασε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη η όχληση, που θεωρείται προσωρινή απέναντι σ’ ένα μεγάλο έργο που εκτελείται στην πόλη. Η περιοχή θα έχει μεγάλα οφέλη καθώς θα διαθέτει το σταθμό Ανάληψης. Οι εργασίες μετατόπισης θα διαρκέσουν οκτώ μήνες.

“Ζητούμε την κατανόηση και τη συνεργασία των κατοίκων και των διερχόμενων στην υλοποίηση του μεγάλου και πολύπλοκου έργου της κατασκευής του μετρό”, τονίζει η Μετρό Θεσσαλονίκης.

Πηγή: metro.thessalonikis

Δεν υπάρχουν σχόλια: