Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

Πήγαμε σήμερα στον Άγιο Μάμα

Πολύς κόσμος σήμερα στον Άγιο Μάμα.

Δυστυχώς υπήρχαν δύο διαρρήξεις αυτοκινήτων, καθώς ακούσαμε από τα μεγάφωνα ότι δύο αυτοκίνητα αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα. Συνέβη το ίδιο και χθες. Μάλλον προσπάθησαν να τα κλέψουν, όπως έκλεψαν το αυτοκίνητο χθες βράδυ από την οδό Τρικούπη στον Πολύγυρο.

Είναι κρίμα πραγματικά, παρουσία τόσου κόσμου και ισχυρής αστυνομικής δύναμης να γίνονται διαρρήξεις αυτοκινήτων στο χώρο της πανήγυρης. Ο Δήμος Μουδανιών θα έπρεπε να έχει λάβει περισσότερα μέτρα φύλαξης της περιουσίας των επισκεπτών του.

Κατά τα άλλα, ήταν πολλοί οι εκθέτες, υπήρχε πλήθος εμπορευμάτων καθώς και πολύς κόσμος.

Με ιδιαίτερη επισημότητα, παρουσία δεκάδων Ιερέων από την Μητρόπολη Κασσανδρείας, παρουσία του Μητροπολίτου Κασσανδρείας κυρίου Νικοδήμου, του Βουλευτή Χαλκιδικής Βασίλη Πάππα και πολλών αυτοδιοικητικών της Νομαρχίας Χαλκιδικής και Δήμων, έγινε η περιφορά της εικόνας του Αγίου Μάμαντος.

Σε λίγο θα αναρτήσουμε και φωτογραφίες.

Να είμαστε όλοι καλά, όσοι πήγαμε και όσοι θα ήθελαν να πάνε αλλά δεν μπόρεσαν και να ευχηθούμε και του χρόνου.

Δεν θα αναφερθούμε εκτενέστερα στους χωματόδρομους με τις υδροφόρες του Δήμου Μουδανιών, που μετέτρεπαν την περιοχή σε προέκταση του γειτονικού υγροβιότοπου. Ας αφήσουμε αυτά τα πεζά και ας ελπίσουμε ότι ο Δήμος Μουδανιών θα κάνει και καμία ασφαλτόστρωση. Τόσο χρήμα εισπράττει ο Δήμος από το πανηγύρι.

Εμείς το γράφουμε και θα επιμείνουμε, απευθυνόμενοι στον Δήμαρχο Πολυγύρου, Θωμά Καπλάνη. Αν προχωρήσει ο σχεδιασμός του Καποδίστρια 2, να διεκδικήσει τον Άγιο Μάμα. Γιατί όπως έχουμε γράψει και παλαιότερα, ο Άγιος Μάμας είναι ιστορικά συνδεδεμένος με τον Πολύγυρο εδώ και εκατονταετίες.

Λείβηθρα

Έφη Πουλάκη - Παντερμαλή

Η ακρόπολη των Λειβήθρων είναι ένα χαμηλό οχυρό ύψωμα, πού το ορίζουν τρείς χείμαρροι του Ολύμπου. Ενδείξεις για την έκταση της πόλης υπάρχουν Β και Δ της ακρόπολης.

Σύμφωνα με την αρχαία παράδοση, σε σπηλιά της περιοχής γεννήθηκε από την μούσα Καλλιόπη ο Ορφεύς. Ο ίδιος φέρεται να ίδρυσε εδώ το πρώτο τελεστήριο μυστηρίων του Διονύσου. Είχε βίαιο θάνατο, από γυναίκες της Πιερίας που τον θανάτωσαν στην παραολύμπια χώρα του Δίου. Ο τάφος του στα Λείβηθρα, που ήταν αρχικά ένα απλό ηρώο, μετατράπηκε σιγά-σιγά σε ιερό όπου λατρεύτηκε με θυσίες όπως οι θεοί. Εδώ βρισκόταν και το κυπαρισσένιο του άγαλμα, το ξόανο. Οταν ο Αλέξανδρος ξεκινούσε την εκδικητική του εκστρατεία εναντίον των Περσών, το άγαλμα στα Λείβηθρα «ƒdrîta polÝn ¢fÁke..».

Ο οιωνός ερμηνευθηκε αισιόδοξα: οι άνθρωποι της τέχνης πολύ θα κουράζονταν στο μέλλον για να υμνήσουν αυτή την εκστρατεία. Η θέση των Λειβήθρων ταυτίστηκε από τον Εφορο Αρχαιοτήτων Κοτζιά με το ύψωμα Κάστρο, στη σύγκλιση Ανω και Κάτω Ολύμπου, στις νοτιοανατολικές υπώρειες του Ανω Ολύμπου. Άγνωστη παραμένει η ακριβής έκταση και η μορφή της πόλης.

Στα τέλη 2ου-αρχές 1ου αιώνα, τα Λείβηθρα καταστράφηκαν από σεισμό -τον ίδιο ίσως που έχει επισημανθεί στην Πέλλα, πιθανόν και τη Θεσσαλονίκη. Εδώ ακολούθησαν πλημμύρες των χειμάρρων του Ολύμπου που υπέσκαψαν την ακρόπολη, μεγάλο μέρος της οποίας κατέρρευσε μέσα στις κοίτες. Εκτοτε τα Λείβηθρα εγκαταλείφθηκαν.

Στην αγροτική περιοχή των Λειβήθρων-Σκοτίνας ανασκάφηκε, με χρηματοδότηση από την ΕΡΓΟΣΕ, η αγροικία στο Κομπολόι.

Πηγή: ΚΖ' Εφορεία Προϊστορικών Αρχαιοτήτων

Γαλάζιο τσουνάμι κατά των εκλογών

κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση

Ένας- ένας οι υπουργοί βγαίνουν ανοιχτά και αμφισβητούν τον Καραμανλή, ενώ ο Σουφλιάς κλειδώνει τις κάλπες

Την επίσπευση των εκλογών για λόγους «εθνικού συμφέροντος» κλειδώνει ο Γ. Σουφλιάς, ενώ την ίδια ώρα οι οργίλες αντιδράσεις υπουργών και βουλευτών ανάβουν φωτιές στο Μαξίμου και τρομάζουν τον Κων. Καραμανλή.

Η πρωτοφανής εξέγερση υπουργών και βουλευτών έχει βραχυκλώσει το κυβερνητικό επιτελείο, καθώς τορπιλίζει τη συνοχή της Ν.Δ. την ώρα που κυβέρνηση, Κοινοβουλευτική Ομάδα και κομματικός μηχανισμός καλούνται σε πλήρη εκλογική ετοιμότητα.

Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη επέμεναν χθες το βράδυ ότι ο εκλογικός σχεδιασμός του κ. Καραμανλή δεν αλλάζει και προεξοφλούσαν τις κάλπες για τις 4 Οκτωβρίου ή το αργότερο- και με λίγες πιθανότητες- στις 11 Οκτωβρίου. Ωστόσο, η γενικευμένη αναταραχή που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο προβληματίζει έντονα τον Πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή σε στενούς συνεργάτες του να καταγραφούν και να αξιολογηθούν οι αντιδράσεις, καθώς είναι προφανές ότι δεν υπαγορεύονται όλες από τα ίδια κίνητρα, ούτε έχουν την ίδια δυναμική. Στο Μαξίμου δίνουν ιδιαίτερο βάρος στην εξέγερση των ακραιφνών καραμανλικών σε όλη την κομματική πυραμίδα, οι οποίοι- όπως τονίζουν επιτελικά στελέχη της Ρηγίλλης- κινούνται αυτοβούλως και «δεν βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία», προκειμένου να διαμορφώσουν ένα σκηνικό υπαναχώρησης του Πρωθυπουργού.

Εξοργισμένα μέλη τοπικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων τηλεφωνούν σε γραφεία υπουργών και στη Ρηγίλλης, ενώ το κλίμα έκανε ακόμη πιο βαρύ η χθεσινή παραίτηση του Ι. Μανώλη. Η παραίτηση, αν και είχε προαναγγελθεί, προβλήθηκε από τον βουλευτή Αργολίδας ως προσπάθεια ανάσχεσης της ταχείας πορείας προς τις κάλπες και συνοδεύθηκε με ευθείες βολές κατά των κ.κ. Σουφλιά και Μπακογιάννη.

«Το εθνικό συμφέρον»...

Παρά τις αντιδράσεις, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ με χθεσινή παρέμβασή του ενίσχυσε τον εκλογικό συναγερμό στη Ν.Δ., απαντώντας ταυτόχρονα σε αυστηρό τόνο στους επικριτές του. «Οι πράξεις μου, οι σκέψεις μου, οι ιδέες μου και οι εισηγήσεις μου, καθ΄ όλη τη διάρκεια της πολιτικής σταδιοδρομίας μου, έχουν πάντοτε ως βασικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον, το συμφέρον του τόπου...», απάντησε ο κ. Σουφλιάς όταν ρωτήθηκε πώς σχολιάζει εκείνα τα στελέχη που τού ζητούν να δηλώσει ανοικτά ότι εισηγείται εκλογές αμέσως, αναλαμβάνοντας και την ευθύνη της ήττας.

Υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούσαν ότι με την παρέμβασή του ο κ. Σουφλιάς στην πραγματικότητα κλείδωσε τις εκλογές, προβάλλοντας και τον βασικό λόγο- το εθνικό συμφέρον- που θα επικαλεστεί ο Πρωθυπουργός για τις εκλογές του Οκτωβρίου. Οι ίδιες πηγές εμφανίζονταν πεπεισμένες ότι η δήλωση του κ. Σουφλιά δεν μπορεί να βρίσκεται σε σύγκρουση με τις θέσεις του κ. Καραμανλή, δεδομένου ότι όλη την τελευταία περίοδο είναι καθημερινός συνομιλητής του.

Ωστόσο, αρκετοί στη Ν.Δ. που αποδέχονται ότι ο κ. Σουφλιάς παίζει καθοριστικό ρόλο στις τελικές αποφάσεις του Πρωθυπουργού ερμήνευαν την παρέμβασή του και ως προσπάθεια να ενισχύσει ένα υπερκομματικό προφίλ. Το μήνυμά τους είναι ότι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στο μετεκλογικό τοπίο, πολύ περισσότερο αν από τις κάλπες δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στην εφημερίδα: Τα Νέα

Κλοπή αυτοκινήτου

Χθες το βράδυ (31/8 προς 1/9) και από την οδό Τρικούπη, στον Πολύγυρο, εκλάπη αγροτικό αυτοκίνητο, χρώματος μπλε, NISSAN 4X4, μονοκάμπινο και αριθμό κυκλοφορίας ΧΚΗ 5118.

Παρακαλείται όποιος γνωρίζει ή έχει δει το αυτοκίνητο να ειδοποιήσει κάποιο αστυνομικό τμήμα ή να επικοινωνήσει με τον ιδιοκτήτη του στο τηλέφωνο 6974496700.

Πηγή: Ρεσπέντζα

Αυτός έχει καταργήσει τον Πρωθυπουργό της χώρας

Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός του ευεργετηθέντος...

Εθαψαν σε κήπο ρωμαϊκές στήλες

Κύκλωμα που εξήγαγε αρχαία αντικείμενα μεγάλης αξίας στο εξωτερικό εκτιμούν οι αστυνομικοί ότι κρύβεται πίσω από τον εντοπισμό δύο ρωμαϊκών μαρμάρινων στηλών, που ήταν θαμμένες σε κήπο αγρότη στο Θολό Σερρών

Του Κώστα Καντούρη

Η μία στήλη, που είναι εγχάρακτη με τριάντα στίχους, αξιολογήθηκε από τους αρχαιολόγους ως ιδιαίτερης αξίας. Οι αστυνομικοί του τμήματος δίωξης αρχαιοκαπηλίας της ασφάλειας Θεσσαλονίκης έφτασαν στα ίχνη 49χρονου αγρότη και 32χρονου καταστηματάρχη από την περιοχή, όταν διαπίστωσαν πως αναζητούσαν αγοραστές για τις δύο μαρμάρινες πλάκες, η μία εκ των οποίων ζυγίζει περισσότερα από 200 κιλά. Χαρακτηριστικό είναι πως στην έρευνα που έγινε στο σπίτι του 49χρονου βρέθηκε ιδιόχειρο σημείωμα στο οποίο είχαν αντιγραφεί όσα περιλαμβάνει η μαρμάρινη στήλη. Το μέγεθός της ξεπερνάει σε ύψος το ένα μέτρο και σε μήκος τα 70 εκατοστά.

ΤΗΝ ΠΟΥΛΟΥΣΑΝ 15.000 ΕΥΡΩ

Η δεύτερη στήλη βρέθηκε θαμμένη σε άλλο σημείο του κήπου, σε τρία διαφορετικά κομμάτια, και απεικονίζει δύο πρόσωπα, έναν άντρα και μία γυναίκα. Οι αστυνομικοί της δίωξης αρχαιοκαπηλίας έχουν στα χέρια τους φωτογραφίες που κυκλοφορούσαν σε κύκλους αρχαιοκαπήλων με τη συγκεκριμένη πλάκα, αλλά ενιαία, ενώ σύμφωνα με τη δικογραφία, οι κάτοχοί τους ζητούσαν ποσά που φτάνουν τα 15.000 ευρώ για την πώλησή της. Από τους αρχαιολόγους εκτιμήθηκε πως οι δύο στήλες προήλθαν από παράνομες ανασκαφές της ευρύτερης περιοχής των Σερρών.

Στα σπίτια των δύο κατηγορουμένων, καθώς οι ίδιοι δεν συνελήφθησαν επειδή απουσίαζαν, βρέθηκαν επίσης ένα αργυρό τετράδραχμο του Μ. Αλεξάνδρου και 13 χάλκινα ρωμαϊκά νομίσματα, ένα χάλκινο δαχτυλίδι με σφενδόνη και πέτρα, όπως και τέσσερις ανιχνευτές μετάλλων. Οι αστυνομικοί κατέσχεσαν και καταλόγους με τιμές αρχαίων αντικειμένων, όπως αξιολογούνται από οίκους δημοπρασιών.

Πηγή: Μακεδονία

Με τρένο στη Χαλκιδική


Θεσσαλονίκη-Μουδανιά

Προαστιακή σιδηροδρομική γραμμή που θα συνδέσει το αεροδρόμιο “Μακεδονία” με την Επανωμή και τα Νέα Μουδανιά σχεδιάζει να χαράξει η ΕΡΓΟΣΕ, σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών. “Η γραμμή αυτή θα αποφορτίσει την οδική κίνηση προς τη Χαλκιδική και θα βοηθήσει την επέκταση του αστικού ιστού της Θεσσαλονίκης προς την κατεύθυνση αυτή, διευκολύνοντας και τη μεταφορά τουριστών”, τόνισε ο κ. Στυλιανίδης κατά την επίσκεψή του στον επιβατικό σιδηροδρομικό σταθμό.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, το επόμενο εξάμηνο θα επεκταθεί ο προαστιακός Θεσσαλονίκης προς την Έδεσσα και το Κιλκίς, ενώ τους επόμενους δύο μήνες θα είναι έτοιμο το σχέδιο προκειμένου να γίνει η έναρξη της κατασκευής εμπορευματικού διαμετακομιστικού κέντρου του ΟΣΕ στο στρατόπεδο “Γκόνου”, στον Δενδροπόταμο.

Εγκαινιάζοντας νωρίς το πρωί τις νέες εγκαταστάσεις του ΚΤΕΛ Χαλκιδικής στην ανατολική Θεσσαλονίκη, ο κ. Στυλιανίδης επισήμανε ότι επεκτείνεται το πρόγραμμα του υπουργείου για την ανανέωση του στόλου των λεωφορείων των ΚΤΕΛ.

Πηγή: Μακεδονία

Αυτό κι αν είναι πρωτοτυπία και η διευκρίνηση ήταν απαραίτητη, περί Νέων Μουδανιών και έγινε για να μην μπερδευτούμε και νομίζουμε ότι ο Προαστιακός αυτός θα φτάσει ως τα Μουδανιά της Προποντίδας.

Αφού έχουν πέσει σαν κυβέρνηση, εξαγγέλλουν ανύπαρκτα έργα που δεν θα γίνουν φυσικά ποτέ.

Εδώ δεν έχουν φτιάξει τον δρόμο καρμανιόλα Θέρμης - Γαλάτιστας, θα φτιάξουν σιδηροδρομικό δίκτυο;

Υποθετικά αν δεχθούμε ότι θα γίνει αυτή η γραμμή, γιατί να πάει στα Μουδανιά και όχι στον Πολύγυρο; Τα Μουδανιά είναι η Πρωτεύουσα της Χαλκιδικής;

Ας πάρουν ψήφους από τα Μουδανιά και την Επανομή, αλλά ούτε εκεί υπάρχουν κορόιδα για να τους πιστέψουν. Πάντως η νοοτροπία τους είναι "Όλα τα έργα στα Μουδανιά", ακόμα και τα ανύπαρκτα.

Στον Πολύγυρο όμως τους ψήφιζαν. Εμείς προτείνουμε ο Πολύγυρος να τους γυρίσει την πλάτη στις Εκλογές, όπως έκανε αυτή η κυβέρνηση, που έχει γυρίσει την πλάτη της στον Πολύγυρο.

Περί οδικών αξόνων


Προκειμένου να βοηθήσουμε τη συζήτηση που άνοιξαν πάλι Τα Ανήλια και η ΡΕΣΠΕΝΤΖΑ για το δρόμο Γαλάτιστας - Θέρμης, παραθέτουμε τμήμα κειμένου από καταχώρηση της ΝΟΔΕ Ν.Δ. Χαλκιδικής στην τοπική εφημερίδα Η ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΣΗΜΕΡΑ, στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου των Εθνικών εκλογών του 2007.

Ελεγε, λοιπόν, η ΝΟΔΕ Χαλκιδικής τον Σεπτέμβρη του 2007:

"Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε προς διετίας στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, την χρηματοδότηση μελετών μεγάλων οδικών και υδραυλικών έργων του Νομού από το Γ΄ΚΠΣ έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η κατασκευή των έργων αυτών από το Δ΄ΚΠΣ.

Με αποφάσεις του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά, οι ανακοινώσεις γίνονται πράξη:

Α. ΝΕΟΙ ΟΔΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ

Οδικό τμήμα Κ11-Θέρμη (του άξονα Θεσσαλονίκη - Πολύγυρος). Η υπόψη μελέτη προκηρύχθηκε με χρηματοδότηση 1 εκατ. ευρώ, υποβλήθηκαν οι προσφορές, έγινε η αξιολόγηση τους και ήδη ανατέθηκε με την υπ αριθμ. ΔΜΕΟ/οικ./2292/27-3-07 Απόφαση. Η μελέτη θα ολοκληρωθεί σε 12 μήνες και έπεται η προκήρυξη της κατασκευής του έργου το οποίο έχει ήδη ενταχθεί με προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ στο Δ΄ΚΠΣ.

Οδικό τμήμα Θέρμη - Γαλάτιστα (του άξονα Θεσσα-λονίκη - Πολύγυρος). Η υπόψη μελέτη έχει αντικείμενο τη βελτίωση του τμήματος, μήκους 20 περίπου χλμ. με εφαρμογή τετράϊχνης διατομής αυτοκινητοδρόμου και κεντρική νησίδα. Επίσης προβλέπεται και η μελέτη παράπλευρου δικτύου όπου απαιτείται. Το εκτιμώμενο κόστος του έργου ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ και έχει ήδη ενταχθεί για χρηματοδότηση στο Δ΄ΚΠΣ.

Οδικό τμήμα Κόμβος Γερακαρούς - Αγιος Πρόδρομος Η υπόψη μελέτη με χρηματοδότηση 1 εκατ. ευρώ προκηρύχθηκε, υποβλήθηκαν οι προσφορές έγινε η αξιολόγηση και ανατέθηκε με την αριθμ. ΔΜΕΟ/οικ./6085/10-8-07 Απόφαση. Η μελέτη θα ολοκληρωθεί σε 12 μήνες και έπεται η προκήρυξη της κατασκευής του έργου το οποίο έχει ήδη ενταχθεί με προϋπολογισμό 60 εκατ. ευρώ στο Δ΄ΚΠΣ.4.

Οδικό τμήμα Αγίου Προδρόμου - Ουρανούπολης. Μετά την ολοκλήρωση του φακέλου του έργου και την έγκριση της επιπλέον χρηματοδότησης ύψους 3 εκατ. ευρώ προκηρύσσεται η μελέτη. Το εκτιμώμενο κόστος του έργου είναι 100 εκατ. ευρώ και έχει ήδη ενταχθεί στο Δ΄ΚΠΣ" .

Για την ιστορία θυμίζουμε εδώ πως ΝΟΔΕ Ν.Δ. Χαλκιδικής και ΝΕ ΠΑΣΟΚ Χαλκιδικής είχαν πλακωθεί τότε για το παραπάνω κείμενο που δεν ήταν τίποτ΄άλλο παρά η περίληψη ενημερωτικού εγγράφου του ΥΠΕΧΩΔΕ προς τοπικούς παράγοντες του Νομού μας σχετικά με τον σχεδιασμό της εποχής για τα μεγάλα οδικά έργα και τα φράγματα (άλλο θέμα αυτό), στη Χαλκιδική.

Ενδιαφέρον θα έχει τώρα να μάθουμε τι πρόοδοι σημειώθηκαν στην εκπόνηση και ολοκλήρωση των προαναφερόμενων μελετών.

Πηγή: Χολομώντας

Εισαγγελική έρευνα για το επεισόδιο στο Καυταντζόγλειο


Τη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας για να διαπιστωθούν τυχόν ποινικές ευθύνες σε βάρος αστυνομικών και των ανδρών παροχής ασφάλειας της ΠΑΕ Ηρακλής για το επεισόδιο που διαδραματίστηκε στο «Καυταντζόγλειο Στάδιο», κατά την αναμέτρηση της γηπεδούχου ομάδας με τον Άρη, διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, Γιώργος Μπόμπολης.

Με έγγραφο που διαβίβασε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ο ανώτερος εισαγγελέας ζητά να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διακριβωθεί εάν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της συνέργειας -δια παραλείψεως- σε έργω εξύβριση και βιαιοπραγία.

Στο πλαίσιο της έρευνας θα εξεταστεί ο ρόλος των επικεφαλής των αστυνομικών οργάνων που ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία κατά τη διάρκεια του αγώνα, καθώς επίσης του προσωπικού ασφαλείας της ΠΑΕ Ηρακλής που έχει επιφορτιστεί με τη φύλαξη του γηπέδου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: Ναυτεμπορική