Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Διαγραφή του Ευάγγελου Παπαχρήστου, βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ν. Πρεβέζης


Με επιστολή που έστειλε στον Πρόεδρο της βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, διέγραψε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ τον βουλευτή Ν. Πρεβέζης, Ευάγγελο Παπαχρήστο.

Ο λόγος της διαγραφής του βουλευτή ήταν ότι καταψήφισε επι της αρχής το πολυνομοσχέδιο για τις μειώσεις μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Προσπάθησε να αυτοπυρποληθεί


Ενας 54χρονος βιοτέχνης από την Θεσσαλονίκη επιχείρησε λίγο μετά τις τέσσερις το απόγευμα να αυτοπυρποληθεί κοντά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σε «επάγγελμα» φαίνεται ότι έχει αναγάγει τις απόπειρες να αυτοπυρποληθεί ένας 54χρονος βιοτέχνης από την Θεσσαλονίκη.

Λίγο μετά τις τέσσερις το απόγευμα πήγε κοντά στο Μέγαρο Μαξίμου, περιλούστηκε με εύφλεκτο υγρό αλλά πριν καλά - καλά προλάβει να κάνει δεύτερη κίνηση και ενδεχομένως να ανάψει κάποιον αναπτήρα για να βάλει φωτιά, επενέβησαν οι αστυνομικοί της φρουράς του Μαξίμου και τον συνέλαβαν.

Είχε προηγηθεί ανάλογη ενέργειά του πριν από λίγο καιρό στην Θεσσαλονίκη, όχι έξω από κάποιο κυβερνητικό κτίριο, αλλά μπροστά από υποκατάστημα τράπεζας.

Επίθεση με πέτρες και μολότοφ σε οπαδούς του ΠΑΟΚ στο Ζάγκρεμπ


«Σωθήκαμε από θαύμα» δήλωσε ο Σπ. Μηλιωρίδης

Επίθεση με πέτρες και βόμβες μολότοφ δέχθηκαν δύο πούλμαν που μετέφεραν οπαδούς του ΠΑΟΚ στο Ζάγκρεμπ για το παιχνίδι της Τετάρτης με την Ντιναμό στο “Μάκσιμιρ”. Μία φίλαθλος της ομάδας τραυματίστηκε και διακομίστηκε στο νοσοκομείο με σπασμένο χέρι.
Οι φίλοι του ΠΑΟΚ έκαναν βόλτα στην κροατική πρωτεύουσα, στο πλαίσιο της εκδρομής τους στο Ζάγκρεμπ. Όταν τα λεωφορεία σταμάτησαν σε φανάρι, εμφανίστηκαν 100 οπαδοί της Ντιναμό που έσπειραν τον πανικό. Οι Έλληνες οπαδοί έφυγαν τρέχοντας από το πούλμαν, ακόμα και πηδώντας από τα παράθυρα.

Οι Κροάτες χούλιγκαν εγκατέλειψαν αμέσως τον τόπο της επίθεσης και ελάχιστη ώρα αργότερα είχαν φτάσει ασθενοφόρα και γιατροί για να δώσουν τις πρώτες βοήθειες στους ελαφρά τραυματίες.

Αυτόγραφο του αγωνιστή Χριστόφορου Περαιβού δημοπρατείται στις 20 Δεκεμβρίου


Ένα σημαντικό αυτόγραφο του Χριστόφορου Περραιβού, φιλικού της επανάστασης του '21 και συναγωνιστή του Ρήγα, θα δημοπρατηθεί από τον οίκο "Βέργος" τη Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου.

Πρόκειται για το γραμμένο από τον ίδιο χειρόγραφο στο οποίο στηρίχθηκε η τρίτη έκδοση (1857) του έργου του "Ιστορία του Σουλίου και Πάργας", που ακόμα και σήμερα θεωρείται ανεκτίμητη πηγή πληροφοριών για την κοινωνική οργάνωση των Σουλιωτών και τους ηρωικούς αγώνες τους εναντίον του Αλή Πασά.

Η "Ιστορία" πρωτοκυκλοφόρησε ανώνυμα το 1803 (ο Α΄ τόμος) και με κρυπτογραφημένο όνομα συγγραφέα το 1815 (πρώτη ολοκληρωμένη έκδοση). Στην έκδοση του 1857 ο συγγραφέας έκανε πολυάριθμες διορθώσεις και συμπληρώσεις.

Το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων - 13/12/1943



Στις φλόγες η μονή Τιμίου Προδρόμου στις Σέρρες


Στις φλόγες παραδόθηκε χθες το βράδυ μεγάλο τμήμα του ιστορικού βυζαντινού μοναστηριού Τιμίου Προδρόμου Σερρών. Η φωτιά εκδηλώθηκε στον χώρο των μαγειρείων και γρήγορα πήρε μεγάλες διαστάσεις.

Χάρη στην επέμβαση των γυναικών μοναχών απομακρύνθηκαν άμεσα οι γερόντισσες και διασώθηκαν οι θησαυροί της μονής.

Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com

Οι πρώτες φλόγες κατέστρεψαν τη σκεπή των μαγειρείων στις 5 το απόγευμα. Γρήγορα επεκτάθηκαν στο αρχονταρίκι, στο παλιό δεσποτικό και στα παλιά εκθετήρια του μοναστηριού, το οποίο είχε καταστραφεί πάλι τον 14ο αιώνα από εισβολή.

Μεγάλες οι ζημιές, από την πυρκαγιά στην Ιερά Μονή Αγίου Προδρόμου Σερρών


Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που προκλήθηκαν στην Ιερά Μονή Αγίου Προδρόμου, στις Σέρρες, από πυρκαγιά που ξέσπασε χθες βράδυ και ύστερα από υπεράνθρωπες προσπάθειες της Πυροσβεστικής τέθηκε υπό έλεγχο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κάηκε ολοσχερώς το Αρχονταρίκι και το παλιό εκθετήριο της Μονής, ενώ αιτία της πυρκαγιάς ήταν σπίθες ξυλόσομπας που έκαιγε στο Αρχονταρίκι του Μοναστηριού

Το έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς δυσχέραιναν οι αντίξοες καιρικές συνθήκες, λόγω της πρωινής έντονης χιονόπτωσης και της ομίχλης που περιόριζε την προσβασιμότητα στην περιοχή.

Χριστουγεννιάτικο Gala για το σύλλογο ατόμων με αναπηρία "Η αγάπη"

κλικ στη πρόσκληση για μεγέθυνση

Ένεπε Μούσα - Θεατρική παράσταση: "Χωρίς συνεργό"


Ο Πολιτιστικό φορέας  "ένεπε μούσα" σας καλεί στην αίθουσα "Χώρος Τεχνών" να παρακολουθήσετε την  παράσταση του έργου :

"Χωρίς συνεργό"

κείμενο σκηνοθεσία : Μιλτιάδης Π. Μαρέτας

Παραστάσεις

Δεκεμβρίου 2010

από Σαββάτο 18 έως και Πέμπτη 23 καθώς και
από Κυριακή 26 έως και Πέμπτη 30

Ιανουαρίου 2011   

Ύποπτη επίθεση με μολότοφ σε τζαμί στο Παλαιό Άβατο Ξάνθης


Επίθεση με μολότοφ πραγματοποίησαν άγνωστοι στις 02.50 τα ξημερώματα της Δευτέρας 13 Δεκεμβρίου εναντίον τεμένους στο Παλαιό Αβατο Ξάνθης. Οι άγνωστοι δράστες πέταξαν δύο βόμβες μολότοφ εναντίον του τεμένους με αποτέλεσμα να σπάσει μία τζαμαρία και να προκληθούν μικρές ζημιές στο εσωτερικό του κτηρίου.

Πρόκειται για την δεύτερη επίθεση μέσα σε 14 μήνες εναντίον τζαμιού γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό δεδομένης της ύπαρξης ακραίων μουσουλμανικών κύκλων στην περιοχή της Θράκης (βλ. Γκρίζοι Λύκοι) οι οποίοι στο πρόσφατο παρελθόν, πριν από μερικούς μήνες για την ακρίβεια, είχαν γεμίσει τους τοίχους εγκαταλελειμμένων κτιρίων με ρατσιστικά και σοβινιστικά συνθήματα κατά των χριστιανών κατοίκων της Θράκης.

Στα…γρήγορα & Πιπεράτα -5-


Του καθηγητή ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣΑΝ, λένε, πολλοί βουλευτές του Κυβερνώντος Κόμματος χτες και έσυραν τα εξ αμάξης στον κ Υπουργό επί των οικονομικών μας με αιτία το Πολυνομοσχέδιο που έρχεται για ψηφοφορία απόψε με τη μορφή τους…κατεπείγοντος! 

Προσωπικά ΔΕΝ θέλω να χαρακτηρίσω τη χτεσινή «σύγκρουση» (;) στην Κοινοβουλευτική ομάδα Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ με Υπουργούς της Κυβέρνησης, ούτε, βέβαια, την φοβερή «σύγκρουση» (;) των πράσινων Συνδικαλιστών-εργατοπατέρων με την Κυβέρνηση που φαίνεται να ευνοεί Εργοδοσία και ντόπιο και διεθνές Κεφάλαιο…

Εάν δεν έχω υποπέσει σε «πλάνη οικτρά» ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ελέγχονται από Σοσιαλιστικές πλειοψηφίες (έτσι δεν είναι κκ Παναγόπουλε και Παπασπύρου;) ενώ ο ΣΕΒ ελέγχεται από…εκπροσώπους της Φιλελεύθερης (και μερικούς της Νέο-Φιλελεύθερης) νοοτροπίας περί τα…Οικονομικά!

Θεσσαλονίκη: Τα ευρήματα που ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια των εργασιών κατασκευής του μετρό παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση


Τέσσερα χρόνια εντατικών ερευνών, που ακολούθησαν την έναρξη των εργασιών κατασκευής του μετρό Θεσσαλονίκης, σε δεκάδες χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα ανασκαφών έχουν φέρει μέχρι σήμερα στο φως εντυπωσιακά ευρήματα, αδιάψευστους μάρτυρες για τη ζωή στη Θεσσαλονίκη του παρελθόντος, από την πρώιμη ελληνιστική εποχή μέχρι τα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα, που έχουν φέρει στο φως οι ανασκαφές της ΙΣΤ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων παρουσίασαν οι επικεφαλής των δύο αρχαιολογικών υπηρεσιών, Λίλιαν Αχειλαρά και Μελίνα Παϊσίδου, αντίστοιχα, σε εκδήλωση απόψε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Οι ανασκαφές της ΙΣΤ’ ΕΠΚΑ έχουν επικεντρωθεί σε τμήματα των δύο νεκροταφείων, ανατολικού και δυτικού, της αρχαίας Θεσσαλονίκης, τα οποία απλώνονταν έξω από τα τείχη της πόλης.

Στις περιοχές, όπου χωροθετούνται ο σταθμός «Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός» και η Διακλάδωση προς Σταυρούπολη του σταθμού «πλατεία Δημοκρατίας» έχουν εντοπιστεί εγκαταστάσεις κεραμικών εργαστηρίων, καθώς και τμήματα της δυτικής νεκρόπολης.