Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Στις φλόγες η μονή Τιμίου Προδρόμου στις Σέρρες


Στις φλόγες παραδόθηκε χθες το βράδυ μεγάλο τμήμα του ιστορικού βυζαντινού μοναστηριού Τιμίου Προδρόμου Σερρών. Η φωτιά εκδηλώθηκε στον χώρο των μαγειρείων και γρήγορα πήρε μεγάλες διαστάσεις.

Χάρη στην επέμβαση των γυναικών μοναχών απομακρύνθηκαν άμεσα οι γερόντισσες και διασώθηκαν οι θησαυροί της μονής.

Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com

Οι πρώτες φλόγες κατέστρεψαν τη σκεπή των μαγειρείων στις 5 το απόγευμα. Γρήγορα επεκτάθηκαν στο αρχονταρίκι, στο παλιό δεσποτικό και στα παλιά εκθετήρια του μοναστηριού, το οποίο είχε καταστραφεί πάλι τον 14ο αιώνα από εισβολή.


Στην πυροσβεστική σήμανε συναγερμός, αρχικά για τη σωτηρία των 27 γυναικών μοναχών και στη συνέχεια για τα ιερά κειμήλια που φυλάσσονταν στους κατεστραμμένους, πλέον, χώρους.

Οι πυροσβέστες κατόρθωσαν να περιορίσουν τη φωτιά προκειμένου να μην επεκταθεί στον κυρίως ναό του Τιμίου Προδρόμου. Περισσότεροι από 20 πυροσβέστες με εννέα οχήματα από τις 5.30 το απόγευμα έδιναν μάχη με τις φλόγες. Τελικά, η πυρκαγιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο λίγο πριν από τις 8 το βράδυ.

Ήδη όμως είχαν καταστραφεί ολοσχερώς μεγάλα τμήματα του μοναστηριού. Στην κατάσβεση βοήθησαν και κάτοικοι των Σερρών που έσπευσαν αμέσως μόλις πληροφορήθηκαν την εκδήλωση της φωτιάς. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των πυροσβεστών, που διενεργούν έρευνα, η φωτιά προκλήθηκε από σόμπα στον χώρο των μαγειρείων, χωρίς όμως να γίνουν γνωστές οι ακριβείς συνθήκες.

Ιστορία επτά αιώνων

Η μονή Τιμίου Προδρόμου από το 1986 βρίσκεται σε διαδικασία αναστήλωσης και με αυτό το αντικείμενο ασχολούνταν η πλειοψηφία των γυναικών μοναχών σε συνεργασία με αρχαιολόγους της τοπικής εφορίας αρχαιοτήτων.

Το μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου, που βρίσκεται σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από την πόλη των Σερρών, χτίστηκε το 1270 μ.Χ. και είναι σημαντικής βυζαντινής αρχιτεκτονικής. Καταγράφηκε στην ιστορία ως ένα από τα λεηλατημένα μοναστήρια από τους Βούλγαρους το 1917 και μέχρι σήμερα συνεχίζεται η προσπάθεια επιστροφής των ιερών χειρογράφων και κειμηλίων που φυλάσσονται στη Σόφια, ορισμένα εκ των οποίων δέχτηκε και επέστρεψε πριν λίγα χρόνια η βουλγαρική κυβέρνηση.

Πηγή: Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια: