Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Μεγάλες οι ζημιές, από την πυρκαγιά στην Ιερά Μονή Αγίου Προδρόμου Σερρών


Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που προκλήθηκαν στην Ιερά Μονή Αγίου Προδρόμου, στις Σέρρες, από πυρκαγιά που ξέσπασε χθες βράδυ και ύστερα από υπεράνθρωπες προσπάθειες της Πυροσβεστικής τέθηκε υπό έλεγχο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κάηκε ολοσχερώς το Αρχονταρίκι και το παλιό εκθετήριο της Μονής, ενώ αιτία της πυρκαγιάς ήταν σπίθες ξυλόσομπας που έκαιγε στο Αρχονταρίκι του Μοναστηριού

Το έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς δυσχέραιναν οι αντίξοες καιρικές συνθήκες, λόγω της πρωινής έντονης χιονόπτωσης και της ομίχλης που περιόριζε την προσβασιμότητα στην περιοχή.

Πυροσβεστικές δυνάμεις θα παραμείνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας στην περιοχή, προκειμένου να αποφευχθεί πιθανή αναζωπύρωση της φωτιάς.

Να σημειωθεί ότι η Μονή χτίστηκε το 1270 και υπήρξε κέντρο μιας αδιάλειπτης ζωγραφικής κίνησης, καθώς υπάρχουν εικονογραφίες του 14ου αιώνα από τις πιο ενδιαφέρουσες στη χώρα μας και τοιχογραφίες του 1630, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το τέμπλο από ξύλο καρυδιάς, σκαλισμένο από το έτος 1804.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: