ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ
Δυο είναι οι μεγαλύτερες «σκιές» που βαρύνουν την πολυετή θητεία του δημάρχου. Οι υποθέσεις αυτές αποτελούν άλλωστε και τις σοβαρές δικαστικές του εκκρεμότητες, που δεν ολοκληρώνονται με την παράδοση του «Διάσημου» του δήμου Θεσσαλονίκης...Σκάνδαλο νο1Στα τέλη του ερχόμενου μήνα αναμένεται να υποβληθεί στις δικαστικές αρχές το πόρισμα για το έλλειμμα – μαμούθ στο δήμο Θεσσαλονίκης.
Οπως έγινε γνωστό από την Εισαγγελία, η επιθεωρήτρια του υπουργείου Οικονομικών που διενεργεί την έρευνα αναμένεται να παραδώσει στο γ' ειδικό ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση τα αποτελέσματα του εξονυχιστικού ελέγχου που πραγματοποίησε τα τελευταία δύο χρόνια στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου. Σύμφωνα με τις εκθέσεις προσωρινών διαπιστώσεων που βρίσκονται ήδη στα χέρια των δικαστικών αρχών, το έλλειμμα στα ταμεία του δήμου υπολογίζεται σε τουλάχιστον 33.000.000 ευρώ. Ηδη για την υπόθεση έχει κριθεί προσωρινά κρατούμενος ο πρώην υπάλληλος της Ταμειακής Υπηρεσίας Παναγιώτης Σαξώνης, ενώ για απολογία αναμένεται να κληθούν τους επόμενους μήνες τουλάχιστον άλλα 15 άτομα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με τις συμπληρωματικές διώξεις που ασκήθηκαν από τον Οκτώβριο του 2009 «φωτογραφίζονται» συνολικά 17 άτομα, αντιδήμαρχοι, υπηρεσιακοί παράγοντες και υψηλόβαθμοι υπάλληλοι. Μεταξύ άλλων, ασκήθηκε δίωξη και για παράβαση καθήκοντος με την οποία αποδίδεται πλημμελής έλεγχος, αλλά και παραλείψεις στον εποπτικό μηχανισμό του δήμου, που είχαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το έλλειμμα - μαμούθ στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης.
Οι διώξεις που στρέφονται σε βάρος των στελεχών του δήμου είναι «για απλή συνέργεια σε υπεξαίρεση κατ' εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου και ΝΠΔΔ από την οποία η προκληθείσα ζημιά και το όφελος που πέτυχε ξεπερνά το ποσό των 146.735 ευρώ, ενώ το αντικείμενο της υπεξαίρεσης είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, απλή συνέργεια σε πλαστογραφία κατ' εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου και ΝΠΔΔ», καθώς και για παράβαση καθήκοντος που διώκεται σε βαθμό πλημμελήματος.
Στην έκθεση προσωρινών διαπιστώσεων που έχει στα χέρια του ο ανακριτής που χειρίζεται τη δικογραφία γίνεται λόγος για «τακτική της μη διαφάνειας που ακολουθούσε ο δήμος στις διαδικασίες κράτησης και απόδοσης των υπέρ τρίτων κρατήσεων και εργοδοτικών εισφορών» και κακοδιαχείριση που επεκτείνεται σε βάθος χρόνου χωρίς περιορισμό!
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα η επιθεωρήτρια περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο τηρούνταν το βιβλίο κρατήσεων των ασφαλιστικών ταμείων. Οπως αναφέρει, η συγκεκριμένη διαδικασία γινόταν με «διάφορους τρόπους στο βάθος των ετών», καθώς με το... χειρόγραφο τρόπο υπάρχουν αλλοιώσεις, σβησίματα και προσθήκες, ενώ όταν υπάρχουν ανεπίσημες αθεώρητες καταστάσεις από ηλεκτρονικό υπολογιστή δεν αναγράφεται το παραστατικό πληρωμής για τον κάθε δικαιούχο.
Σκάνδαλο νο2Υπό δικαστική διερεύνηση βρίσκεται και το σκάνδαλο με το έλλειμμα στην παγία προκαταβολή του δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς ήδη έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για απάτη, απιστία, ψευδή βεβαίωση και παράβαση καθήκοντος. Με τη δίωξη «φωτογραφίζονται» ως εμπλεκόμενοι 18 άτομα, υπάλληλοι και διευθυντές του δήμου, ενώ το έλλειμμα στο δημοτικό ταμείο υπολογίζεται σε 534.000 ευρώ, όπως προκύπτει από το σχετικό πόρισμα.
Στο πολυσέλιδο πόρισμα της επιθεωρήτριας του υπουργείου Οικονομικών Αναστασίας Τσεμπερά, το οποίο παραδόθηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα για οικονομικά εγκλήματα Λάμπρο Τσόγκα, περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια το πώς δημιουργήθηκε η «τρύπα» στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης. Σε περισσότερες από 550 σελίδες και έπειτα από την εξέταση δεκάδων μαρτύρων η οικονομική επιθεωρήτρια εντοπίζει ευθύνες σε υπαλλήλους και στελέχη του δήμου, οι οποίοι διαχειρίστηκαν χρηματικά ποσά που εκταμιεύονταν με τη διαδικασία της παγίας προκαταβολής.
Οπως διαπιστώθηκε από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε, για τις έκτακτες δαπάνες που εγκρίνονταν δεν υπάρχουν τα αντίστοιχα παραστατικά και τιμολόγια αγορών, ενώ σύμφωνα με το πόρισμα εντοπίστηκαν ακόμη και εικονικά τιμολόγια, τα οποία πιθανολογείται ότι εκδόθηκαν για να «μπαλώσουν» το έλλειμμα που είχε δημιουργηθεί στο δήμο Θεσσαλονίκης.
Πηγή:
Αγγελιοφόρος