Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Βρέθηκε υπόγειος θάλαμος 8 τ.μ. στον τάφο της Αμφίπολης

ΣΤΟ «ΦΩΣ» ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟ ΘΥΡΟΦΥΛΛΟ

Επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη υπόγειου κάτω από τον τρίτο θάλαμο στον τάφο της Αμφίπολης.

Πιο συγκεκριμένα, οι ανασκαφές πλέον επικεντρώνονται σε ένα τεχνητό όρυγμα επί φυσικού σχιστολιθικού εδάφους, επιφάνειας 4Χ2,10μ., το οποίο είναι επιχωμένο με ιλυώδη άμμο (όπως άλλωστε και η υπόλοιπη επίχωση του μνημείου).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, προχωρά η απομάκρυνση χωμάτων από τον τέταρτο χώρο και αποκαλύφθηκε η θεμελίωση των πλαϊνών τοίχων.

Μανόλης Ανδρόνικος (1919-1992)

Το πρώτο μέρος μιας συνέντευξής του στον Μιχάλη Κυριακίδη και στην Ελένη Αποστολοπούλου για την Ελληνική Ραδιοφωνία (28/11/1983). Το ηχητικό ντοκουμέντο προέρχεται από το αρχείο του Γιώργου Ζεβελάκη· προλογίζει ο Μιχάλης Κυριακίδης που είχε πάρει την συνέντευξη πριν από 31 χρόνια. Επίσης, το αφιέρωμα του dim/art στον Μανόλη Ανδρόνικο περιλαμβάνει δύο αποσπάσματα από το βιβλίο του Βεργίνα, οι βασιλικοί τάφοι και άλλες αρχαιότητες, Εκδοτική Αθηνών 1991.

Μια συνάντηση με τον καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικο
— του Μιχάλη Κυριακίδη—

Πέρασαν τριανταένα χρόνια από την ημέρα που συνάντησα τον καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικο για μια συνέντευξη με θέμα τα ευρήματα της Βεργίνας.

Δωρεάν διανομή φρούτων – λαχανικών στα σχολεία της Χαλκιδικής


Ο βουλευτής Χαλκιδικής της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευθύμης Καρανάσιος, χαιρετίζει την απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για δωρεάν διανομή φρούτων και λαχανικών σε σχολεία μέσα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «προώθηση της κατανάλωσης οπωροκηπευτικών στα σχολεία.

Ο κ. Καρανάσιος ανακοινώνει ότι η διανομή θα γίνει στους μαθητές των δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων επτά Περιφερειών της χώρας και των  Περιφερειακών Ενοτήτων Χαλκιδικής, Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας και Σερρών.

¨Πρόκειται για ευρωπαϊκό πρόγραμμα που στοχεύει στην εκμάθηση ενός υγιεινού τρόπου διατροφής στους μαθητές και χρηματοδοτείται

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Πολυγύρου


Με 24 θέματα στην ημερήσια διάταξη συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Πολυγύρου τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014, στις 7.00 μ.μ..

Η συνεδρίαση θα μεταδοθεί ζωντανά από το Δημοτικό Ραδιόφωνο Πολυγύρου.

Αναλυτικά η ημερήσια διάταξη έχει ως εξής:

Η Αμφίπολη του Μεξικού

Ανάμεσα στα χιλιάδες ευρήματα στο τούνελ είναι πολλά αγαλματίδια και κοχύλια

Ανακαλύφθηκε αρχαίο τούνελ με χιλιάδες «ιερά» αντικείμενα που πιθανώς οδηγεί σε βασιλικούς τάφους

ΘΟΔΩΡΗΣ ΛΑΪΝΑΣ

Μια εκπληκτική ανακάλυψη έκαναν αρχαιολόγοι στο Μεξικό. Ολα ξεκίνησαν το 2003 όταν εντοπίστηκε η είσοδος ενός τούνελ στην αρχαία πόλη Τεοτιουακάν που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 50 χλμ από το Μέξικο Σίτι, τη σημερινή πρωτεύουσα του Μεξικού. Η έρευνα σε αυτό το τούνελ αποκάλυψε ένα μοναδικό σε εύρος αρχαιολογικό θησαυρό και υπόσχεται ένα ακόμη μεγαλύτερο.