Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Αγιοποιούν τον Μέγα Αλέξανδρο στα Σκόπια

Τι άλλο θα κάνουν!

Παναγιώτης Σαββίδης

Απίστευτο! Αφού γέμισαν τη χώρα αγάλματα και μνημεία με τον Μέγα Αλέξανδρο, οι Σκοπιανοί ετοιμάζονται να… αγιοποιήσουν τον Μακεδόνα βασιλιά, στο πλαίσιο του γενικότερου αρχαιομακεδονικού παροξυσμού που βρίσκεται σε εξέλιξη, με την επίσημη Αθήνα απλά να παρακολουθεί.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του bnews.bg ο αρχιεπίσκοπος Στέφανος, της αυτοαποκαλούμενης  «μακεδονικής» εκκλησίας,  που είναι σχισματική και δεν αναγνωρίζεται από καμία ορθόδοξη εκκλησία στον κόσμο, έδωσε την … ευλογία του για να φιλοτεχνηθεί η … αγιογραφία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στον τρούλο της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στην πόλη Στιπ.

Ο Ολυμπος στα δέκα καλύτερα εθνικά πάρκα της Ευρώπης


Στα δέκα καλύτερα εθνικά πάρκα της Ευρώπης κατέταξε τον Ολυμπο το έγκυρο βρετανικό περιβαλλοντικό περιοδικό Εcologist.Οι συντάκτες του ευρείας κυκλοφορίας περιοδικού επέλεξαν τον Ολυμπο από τα συνολικά 359 μεγάλα εθνικά πάρκα που υπάρχουν στην Ευρώπη.

Το θρυλικό βουνό των δώδεκα θεών έχει ανακηρυχθεί Εθνικός Δρυμός από το 1938, καθώς, πέρα από τον μύθο που το περιβάλλει, διαθέτει έναν μοναδικό φυσικό κόσμο με εκατοντάδες διαφορετικά είδη χλωρίδας και πανίδας.  Είναι η πρώτη φορά που οι προστατευόμενες φυσικές περιοχές της Γηραιάς Ηπείρου αξιολογούνται και κατατάσσονται σε λίστα με κύριο κριτήριο την ποικιλία των ειδών χλωρίδας και πανίδας, καθώς και τη γενικότερη περιβαλλοντική τους σημασία.

Ο Ολυμπος χαρακτηρίστηκε από τις πιο πλούσιες περιοχές της Ελλάδας σε χλωρίδα, αφού διαθέτει 1.700 είδη και υποείδη φυτών - και ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 25% της ελληνικής χλωρίδας.

Ιστορία της Χαλκιδικής

Χάρτης αρχαίας Μακεδονίας

Κατά τους προϊστορικούς χρόνους και έως την κλασική ακόμα εποχή, στα βόρεια παράλια του Αιγαίου, έως το Βέρμιο και τον Όλυμπο, κατοικούσαν θρακικά φύλα.

Στη Xαλκιδική ήταν εγκατεστημένος ένας κλάδος των Hδωνών θρακών, οι Σιθώνιοι, από τους οποίους πήρε την ονομασία της, Σιθωνία, η κεντρική από τις 3 γλώσσες της Xαλκιδικής (ονομάζεται επίσης και Λόγγος)· η δυτική λεγόταν διαδοχικά Φλέγρα, Παλλήνη ή Κασσάνδρεια· η ανατολική, Ακτή και Άθως.

Κατά τον 8o αι. π.Χ. άποικοι από τη Χαλκίδα και την Ερέτρια απώθησαν τους Σιθωνίους, κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος των ακτών της χερσονήσου και ίδρυσαν αποικίες, δίνοντας έτσι το όνομα Χαλκιδική σε ολόκληρη τη χερσόνησο.

Έκρηξη ακάλυπτων επιταγών στο 7μηνο του 2011


Άρθρο του Προέδρου του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, κου Γκιλή  Γεωργίου.


Η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει σήμερα μια οξύτατη και πολυδιάστατη κρίση, οι περισσότερες δε, επιχειρήσεις μας – ιδιαίτερα οι πιο μικρές και οι μεσαίες – δίνουν, καθημερινά, σκληρές μάχες για την επιβίωση μέσα σε ένα δυσμενέστατο περιβάλλον που χαρακτηρίζεται, από πιστωτική ασφυξία, διαδοχικές φορολογικές αφαιμάξεις και συνεχή κάμψη της κατανάλωσης και κατ’ επέκταση της παραγωγής και του κύκλου εργασιών τους.

Η πιστωτική ασφυξία του τραπεζικού συστήματος οδήγησε σε έκρηξη των ακάλυπτων επιταγών από πλευράς αξίας, τόσο σε ετήσια όσο και σε μηνιαία βάση, καθώς οι επιταγές χρησιμοποιούνται τώρα περισσότερο από ποτέ, ως μέσο ταμειακής διευκόλυνσης μεταξύ επιχειρήσεων.

Αποκαλυπτήρια αγάλματος Οδυσσέα στην Ιθάκη


Ο «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ


Έγιναν χθες τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του ΟΔΥΣΣΕΑ στην Ιθάκη. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και μίλησαν ο Δήμαρχος Κεφαλληνίας Αλέξανδρος Παρίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Σωτήρης Κουρής, η Αντιπεριφερειάρχης Σμαράγδα Σαρδελή, ο τέως Δήμαρχος Ιθάκης Γιώργος Βασιλόπουλος, ο τέως Έπαρχος Ιθάκης Αθανάσιος Λιβιτσάνης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φιλομήρων Ιθάκης Σπύρος Αρσένης, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Μανόλης Βαλέττας, ο δημοτικός σύμβουλος Ιωάννης Μαρμάρης ενώ η γλύπτρια Κορίνα Κασσιανού αρκετά συγκινημένη και με πολύ τρακ αντί ομιλίας ζήτησε να γίνουν τα αποκαλυπτήρια αφού με τον μακρύ κατάλογο των ομιλητών είχε πια βραδιάσει.

Πάντως τις αξίζουν συγχαρητήρια για την όμορφη δουλειά παρ όλο το νεαρό της ηλικίας της - φοιτήτρια της ΑΣΚΤ.

Κατέρρευσε το καθεστώς Καντάφι- Οι Λίβυοι πανηγυρίζουν


Μετά από δυο μέρες σφοδρών συγκρούσεων, οι ανταρτικές δυνάμεις υπό τις επεφημίες χιλιάδων κατοίκων έφτασαν μέχρι την κεντρική πλατεία της Τρίπολης χωρίς να συναντήσουν αντίσταση αργά χθες το βράδυ. Αν και αργότερα αποσύρθηκαν από την Πράσινη Πλατεία, όλα δείχνουν ότι το καθεστώς Καντάφι καταρρέει σαν χάρτινος πύργος. Συνελήφθησαν δυο γιοί του Καντάφι, ενώ άγνωστη παραμένει η τύχη του ιδίου.

Οι σημαντικότερες εξελίξεις:

* Πλήθος ξεχύθηκε στην Πράσινη Πλατεία, κρατώντας σημαίες κόκκινες, μαύρες και πράσινες, με τα χρώματα της επανάστασης δηλαδή, και φώναζε "Ο Θεός (Αλλάχ) είναι μεγάλος".

Νέο άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου στα Σκόπια


Τοποθετήθηκε στο νέο κτίριο του αεροδρομίου


Αθήνα

Αγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου, ύψους 1,5 μέτρου, τοποθετήθηκε στο νέο κτίριο του αεροδρομίου των Σκοπίων, το οποίο από τα τέλη του 2006 έχει μετονομαστεί σε αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος».

Το νέο κτίριο του αεροδρομίου των Σκοπίων θα εγκαινιαστεί στις 8 Σεπτεμβρίου, ημέρα της ανεξαρτησίας της ΠΓΔΜ.

Ο επικεφαλής της τουρκικής εταιρείας TAV στην ΠΓΔΜ Μουράτ Όρνεκολ δήλωσε ότι η τοποθέτηση του αγάλματος του Μ.Αλεξάνδρου συμφωνήθηκε με το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών της ΠΓΔΜ.