Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Σέρρες: Νεκρός βρέθηκε ο ορειβάτης που αναζητείτο από χθες

Μοιραία απέβη η εξόρμηση στις πλαγιές του όρους Μπέλες για τον 36χρονο ορειβάτη από το Κιλκίς, όταν απομακρύνθηκε από την 11μελή ομάδα ορειβατών και χάθηκε στις απόκρημνες χαράδρες του βουνού.

Μόλις έγινε αντιληπτή, αργά το απόγευμα, η απουσία του ορειβάτη, ειδοποιήθηκαν οι αρχές του νομού με συνέπεια να ξεκινήσει άμεσα μία μαραθώνια επιχείρηση διάσωσής του από άνδρες του στρατού, της πυροσβεστικής υπηρεσίας Σερρών, της ΕΜΑΚ, κυνηγών και ορειβατών, χωρίς, ωστόσο, αποτέλεσμα, λόγω του δύσβατου της περιοχής και της σφοδρής κακοκαιρίας.

Ο άτυχος ορειβάτης εντοπίσθηκε εντέλει νεκρός τα ξημερώματα σήμερα σε απόκρημνη χαράδρα, σε υψόμετρο 1600 μέτρων, από κυνηγό.

Δελτίο Τύπου ΝΟ.Δ.Ε. Μεσσηνίας

κλικ για μεγέθυνση

Καλαμάτα 07/01/2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΝΟ.Δ.Ε. Μεσσηνίας υλοποιώντας την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει υπό τον γενικό τίτλο «Συμμετέχω στην Ελπίδα» συγκαλεί σύσκεψη την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012 και ώρα 18.00 στο ξενοδοχείο REX στην Καλαμάτα, με σκοπό την κατάθεση και καταγραφή θέσεων και πρωτοβουλιών που αφορούν την εκπόνηση του Κυβερνητικού Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για τη Μεσσηνία.

Στη σύσκεψη αυτή έχουν κληθεί να συμμετάσχουν, ο Βουλευτής του Νομού, τέως βουλευτές, τέως υποψήφιοι βουλευτές, μέλη πολιτικής επιτροπής, μέλη ΝΟ.Δ.Ε., Πρόεδροι ΔΗΜ.Τ.Ο.,

Το εβραϊκό όνομα “Ιωάννης” αντιστοιχεί με το ελληνικό “Θεόδωρος”

γράφει ο Γιώργος Δαμιανός

Εκατομμύρια οι Γιάννηδες στον πλανήτη (Ιωάννης και Ιωάννα, αγγλικά: Johnny, Jack et John, ισπανικά: Juan, ιταλικά: Giovanni) αλλά ποιος αναρωτήθηκε ποτέ τι σημαίνει το όνομα του; Προέρχεται από την εβραϊκή φράση Y(eh)okhanan ( יוחנן ) και σημαίνει «η εύνοια του θεού (Γιαχ : θεός), το δώρο του θεού».

Αντιστοιχεί με το ελληνικό όνομα «Θεόδωρος» . Το όνομα “Θεόδωρος” απαντά από τους προ Χριστού, αιώνες (π.χ. ο μαθηματικός Θεόδωρος ο Κυρηναίος) αλλά εξαπλώθηκε ως βαφτιστικό όνομα στους πρώτους μετά Χριστόν αιώνες σύμφωνα με την τότε παράδοση να εξελληνίζουν τα ονόματα (π.χ. Yokhonan)  που δεν είχαν ελληνική καταγωγή. Τελικά, όμως, επικράτησαν και τα δύο (Ιωάννης και θεόδωρος).

«Γιούχα» σε Διαμαντοπούλου και Καμίνη στο Κολωνάκι- Αποδοκιμασίες κατά Μαγκριώτη στη Θεσσαλονίκη (Video)

Τις αποδοκιμασίες ορισμένων πολιτών συνάντησαν η υπουργός Παιδείας  Άννα Διαμαντοπούλου και ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, οι οποίοι παρευρέθηκαν στην τελετή του αγιασμού των υδάτων στο Κολωνάκι.

Συγκεκριμένα την ώρα που αποχωρούσαν από τη Δεξαμενή η κ. Διαμαντοπούλου και ο κ. Καμίνης δέχτηκαν μικρής διάρκειας και έντασης αποδοκιμασίες από πολίτες που φώναζαν «Καλοφάγωτα» και «Φέρτε πίσω τα λεφτά».

"Άστε τον Σταυρό και σώστε τον Παπά"! (Video)


Ήταν μια συνηθισμένη ημέρα εάν και με πολύ κρύο η σημερινή. Στο Μακρυγιάλο Πιερίας όλοι ήταν έτοιμοι για την τελετή αγιασμού των υδάτων. Και ενώ άπαντες περίμεναν την ρίψη του σταυρού, ξαφνικά η βάρκα που μετέφερε τον ιερέα και τα 6 άτομα που θα έπεφταν στη θάλασσα, αναποδογύρισε λόγω των  θυελλωδών ανέμων (9 μποφόρ) που έπνεαν στη περιοχή!

Πανικός, οι κολυμβητές προσπαθούν να πλησιάσουν και να σώσουν τον ιερέα. Τα καταφέρνουν με τη βοήθεια πολιτών, που έπεσαν στη θάλασσα όταν είδαν τη βάρκα να αναποδογυρίζει. Λίγο αργότερα, ο ιερέας βγαίνει στη στεριά, φανερά καταβεβλημένος. Τέλος καλό, όλα καλά!

Οι Καλικάντζαροι

Είναι δαιμονικά όντα, που κατά τη λαϊκή αντίληψη, έρχονται στη γη και ενοχλούν κατά τις νύχτες τους ανθρώπους, από την παραμονή των Χριστουγέννων μέχρι τα Θεοφάνεια. Σύμφωνα με τη λαϊκή δοξασία τις μέρες αυτές τα «νερά είναι αβάφτιστα» και οι καλικάντζαροι βγαίνουν από τη γη για να πειράξουν τους ανθρώπους τώρα που ο Χριστός είναι και εκείνος αβάφτιστος.

Οι καλικάντζαροι, έρχονται από κάτω από τη γη, όπου ολόκληρο το χρόνο, προσπαθούν με τσεκούρι, πριόνια κ.λ.π. να κόψουν το δέντρο που βαστάει τη γη. Κόβουν-κόβουν, μέχρι που έχει μείνει πολύ λίγο ακόμα, αλλά τότε έρχονται τα Χριστούγεννα και λένε "χάιστε να πάμε πάνω στη γη και θα πέσει μοναχό του". Ανεβαίνουν λοιπόν πάνω στη γη και τα Θεοφάνεια που γυρίζουν, βλέπουν το δέντρο ολάκερο, ακέραιο, άκοπο. Και πάλι κόβουν και πάλι έρχονται τα Χριστούγεννα, και όλο απ' την αρχή.

Αλήθεια, τι σημαίνει η λέξη “καλικάντζαρος”;

Μια από τις πιο γνωστές λαϊκές δοξασίες είναι αυτή των καλικάντζαρων. Σ’ ολόκληρη την Ελλάδα, από τα Χριστούγεννα έως την παραμονή των Φώτων,  πιστεύουν πως βγαίνουν οι Καλικάντζαροι. Κατά τη λαϊκή φαντασία, είναι «μαυριδεροί με κόκκινα μάτια, με τρίχινα πόδια, με χέρια σαν της μαϊμούς κι έχουν όλο το κορμί τους τριχωτό. Μπαίνουν στα σπίτια και τρώνε τις τηγανίτες και τα γλυκά».

Υπάρχουν πολλές εκδοχές για την ετυμολογική εξήγηση της λέξης καλικάντζαρος. Οι πιο γνωστές απ αυτές είναι:

α) από το καλός + κάνθαρος (: το σκαθάρι, scarabaeus pilularius) > καλικάνθαρος (με αυτή την άποψη συμφωνούν οι περισσότεροι: Κοραής, Κουκουλές, Μπούντουρας Boll.