Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

Από την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στην ΟΝΝΕΔ


Να εκλέξουν το νέο πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ από τη βάση κάλεσε τους νέους και τις νέες της ΝΔ ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς. "Ανοίξτε διάπλατα και τις δικές σας πόρτες της οργάνωσης και θα αισθανθείτε την ίδια αγάπη και ανταπόκριση από τον απλό ονεδίτη που αισθάνθηκε η ΝΔ όταν άλλαξε τα πάντα, εκλέγοντας πρόεδρο από τη βάση", τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Αναφερόμενος στην εικόνα της κυβέρνησης, τις 100 πρώτες της ημέρες, είπε ότι ο χαρακτηρισμός ακυβερνησία μοιάζει επιεικής και ότι τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη, οι πρωτοκλασάτοι του ΠΑΣΟΚ καταγγέλλουν ανικανότητα, παλινωδίες ασάφεια, σύγχυση, αντιφάσεις.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε ειδική αναφορά στο νόμο της κυβέρνησης για τους μετανάστες, τονίζοντας ότι "όσο προσπαθούν να κάνουν τον ελληνικό λαό να ξεχάσει την ταυτότητά του και την ιστορία του, τόσο περισσότερο θα τον συσπειρώνουν γύρω από τις αξίες και τα ιδανικά του".

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε πως η χώρα μας είναι η μοναδική χώρα εισόδου ανεξέλεγκτων κυμάτων από μετανάστες και πως η σημερινή κυβέρνηση σπεύδει να νομιμοποιήσει τους πάντες και να προσελκύσει ακόμη περισσότερους. Είπε ότι προειδοποιεί την κυβέρνηση να το ξανασκεφτεί και πως θέση της ΝΔ είναι να ενσωματώσει η ελληνική κοινωνία μέσα από την παιδεία και τον πολιτισμό όσους μπορεί να αντέξει.

"Γιατί μας καθυβρίζουν γιατί τους προτείνουμε αυτό ακριβώς που ισχύει σήμερα στη Γερμανία, αν θέλουν λοιπόν κάποιο γερμανικό μοντέλο τους προτείνουμε να μιμηθούν το μεταναστευτικό μοντέλο της Γερμανίας, που υπήρξε μεταρρύθμιση της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης του Γκέρχαρντ Σρέντερ", συνέχισε ο κ. Σαμαράς υπογραμμίζοντας πως η δεινή κρίση που πλήττει τον κόσμο και πλέον και την Ελλάδα δεν ξεπερνιέται με συνταγές διαχείρισης, αλλά με τολμηρές ανατροπές.

Συμπλήρωσε ότι η ΝΔ είχε εντολή για ανατροπές αλλά δεν τις προχώρησε τ προηγούμενα πέντε χρόνια και γι'αυτό τιμωρήθηκε στις κάλπες. Είπε επίσης ότι η επιμονή του ΠΑΣΟΚ σε παλαιές αποτυχημένες συνταγές κάνουν όλο και πιο απαραίτητη μια νέα ειρηνική επανάσταση, μια νέα δημοκρατική επανάσταση, μια νέα μεταπολίτευση.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στο θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, τονίζοντας ότι απορρίπτει εκλογικά νομοσχέδια που κάνουν τα κόμματα ακόμα πιο αρχηγικά.

"Θέλουμε το κόμμα επιτελείο αγώνα, όχι αυλή γύρω από τον αρχηγό, θέλουμε τους βουλευτές να είναι εκλεκτοί του λαού, όχι εξαπτέρυγα του εκάστοτε αρχηγού, δεν θέλουμε τους βουλευτές υποδεέστερους ακόμα και από τους αντιδημάρχους σε γενικευμένες μονοεδρικές περιφέρειες που προτείνει ο κ. Παπανδρέου", είπε, ενώ μιλώντας για την ανεργία υπενθύμισε ότι η ΝΔ την βρήκε 11,3% το 2004 και την κατέβασε στο 7,4% μέχρι το 2008 και μετά ήρθε η διεθνής οικονομική κρίση και την παρέδωσε στο 9,3% και τώρα το ΠΑΣΟΚ προεξοφλεί ότι θα πλησιάσει το 20%.

Επίσης είπε ότι υπάρχουν και τομείς όπου η κυβέρνηση μπορεί να τα πάει καλά και ότι η ΝΔ δεν θα αντιγράψει την παλαιά τακτική του ΠΑΣΟΚ "που όχι μόνο είχε την απόλυτη άρνηση για ψωμοτύρι αλλά δεν προσέφερε ποτέ λύσεις". Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε πως θα υπάρξουν κάποιοι που θα αντιδράσουν σε όσα προτείνει για τη νέα πορεία που ζητά ο τόπος και θα πουν ότι "ίσως απορρίπτω το δικό μας το χθες, ότι δεν θέλω να επωμισθώ παραταξιακές ευθύνες για προσπάθειες που πέτυχαν ή απέτυχαν".

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι όλοι είναι υπερήφανοι για το έργο της ΝΔ και των κυβερνήσεών της και πως κανείς δεν δικαιούται να αμφισβητήσει το έργο που παρήχθη από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και ότι όποιος το κάνει για δικούς του λόγους θα τον βρει απέναντί του. "Ο χρόνος έχει έκτοτε κυλήσει, ο λαός έκτοτε έχει μιλήσει, έχει απορρίψει ή ανταμείψει θέσεις ή συμπεριφορές παλαιότερες δικές μας και έχει τοποθετηθεί απέναντι στο δικό μας νεοδημοκρατικό πρόβλημα", τόνισε αναφέροντας πως ο ίδιος ακούει μόνο την εντολή "αλλάξτε, φύγετε από το χθες, ασχοληθείτε επιτέλους με τα προβλήματα του αύριο".

Ο κ. Σαμαράς μίλησε για μια ΝΔ που ακουμπά με σεβασμό στον απλό πολίτη, στον Έλληνα που διψάει για ανανέωση και όχι για αναπαλαίωση, για ψέματα, για παλινωδίες, για συγκαλύψεις, για συμβιβασμούς. Επιπρόσθετα είπε ότι "είμαστε υπερήφανοι για την ιστορία, τις ιδέες μας, τις αρχές του κοινωνικού φιλελευθερισμού και σεβόμαστε όλους τους άλλους, τους αναγνωρίζουμε το αυτονόητο δικαίωμα να είναι υπερήφανοι για τις δικές τους ιδέες".

Είπε παράλληλα ότι τις τελευταίες δεκαετίες έχουμε περισσότερο πλούτο και περισσότερους νεόπτωχους, έχουμε περισσότερα μέσα στη διάθεσή μας, περισσότερα εξοχικά αυτοκίνητα και σκάφη και λιγότερη ξεγνοιασιά, λιγότερη ευτυχία, λιγότερα παιδιά, λιγότερες ευκαιρίες, λιγότερη ασφάλεια.

Μιλώντας στην έναρξη της συνεδρίασης της ΚΕ της ΟΝΝΕΔ, ο πρόεδρος της οργάνωσης Γιώργος Παπανικολάου τάχθηκε επίσης υπέρ της εκλογής του διαδόχου του από τη βάση, αναφέροντας "τη διεύρυνση δεν την κάνουμε για να δείξουμε πόσοι είμαστε αλλά είναι ώρα να αναδείξουμε την ποιότητα των διαδικασιών μας". Ο κ. Παπανικολάου έκανε και ειδική αναφορά στον πρώην πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή κάνοντας λόγο για πολιτικό κεφάλαιο για τον τόπο και αναφέροντας ότι οι ΟΝΝΕΔίτες του οφείλουν πολλά.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Απεβίωσε ο Μιχάλης Παπακωνσταντίνου


Απεβίωσε την Κυριακή σε ηλικία 91 ετών ο Μιχάλης Παπακωνσταντίνου, σημαντικό στέλεχος του λεγόμενου "κεντρώου χώρου" στην Ελλάδα, τέως βουλευτής του Ν. Κοζάνης και Υπουργός των κυβερνήσεων της Ένωσης Κέντρου και της Ν.Δ.

Ο Μ. Παπακωνσταντίνου άφησε έντονα το στίγμα του στην πολιτική από την εποχή Γεωργίου Παπανδρέου (του οποίου υπήρξε υφυπουργός Εθνικής Αμύνης). Υπήρξε υπουργός σε διαδοχικές Κυβερνήσεις της Ν.Δ., με κατάληξη το υπουργείο Εξωτερικών επί Κυβερνήσεως Μητσοτάκη όπου προσπάθησε μέχρι την τελευταία ημέρα να κλείσει μέτωπα όπως του Μακεδονικού και των Ελληνοτουρκικών με βάση μια ρεαλιστική προσέγγιση.

Ο Μιχάλης Γ. Παπακωνσταντίνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1919. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο στα Πανεπιστήμια του Μάντσεστερ, του Κέιμπριτζ και της Χαϊδελβέργης. Το 1961, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής της Ένωσης Κέντρου. Διατέλεσε υφυπουργός (1964) στην κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου και υπουργός με τη Νέα Δημοκρατία.

Διετέλεσε εταίρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, συνεργάτης του Ιδρύματος Μελετών της Χερσονήσου του Αίμου, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κινήσεως. Τακτικός αρθογράφος σε εφημερίδες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ελληνικών και ξένων περιοδικών, έχει συγγράψει νομικά ιστορικά και πολιτικά βιβλία στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.

Πηγή: Foreign Press

Ποιά είναι η πρωτεύουσα του Νομού Ηλείας;


Αν σας φαίνεται αστείος ο τίτλος και νομίζετε ότι ξέρετε την απάντηση πλανάσθε πλάνην οικτρά.

Εδώ δεν ξέρουν οι ίδιοι οι κάτοικοι.

Πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον Πϋργο και στην Αμαλιάδα για το ποιά είναι η πρωτεύουσα του Νομού Ηλείας.

Ηδη οι κάτοικοι της Αμαλιάδας άνοιξαν σελίδα στο facebook με τίτλο η "Θέλουμε την Αμαλιάδα πρωτεύουσα του Νομού Ηλείας" και ήδη έχει 882 μέλη

Αμέσως οι Πυργιώτες έφτιαξαν την δική τους σελίδα με τίτλο " Η Αμαλιάδα θα γίνει πρωτεύουσα της Ανταρκτικής¨ και μαζεύουν μέλη.



Οι πληροφορίες που έφτασαν στα αυτιά μας, ότι οι Δήμαρχοι Παρασκευόπουλος του Πϋργου και Λυμπέρης της Αμαλιάδας έδωσαν εντολή για δημιουργία οχυρωματικών έργων και αγορά πολεμοφοδίων ελέγχονται ως αβάσιμες.

Πλάκα έχουν εκεί κάτω από το αυλάκι. Και να φανταστείτε ότι ο Καλλικράτης καταργεί τις Νομαρχίες και θα πάνε όλοι μαζί στην Πάτρα.

Και επειδή σήμερα επισκέπτεται την Ηλεία ο πρωθυπουργός μαζί με τον πρόεδρο της Κύπρου κ.Χριστόφια(Για να παραδώσουν οι Κύπριοι το χωριό Αρτέμιδα που ανοικοδόμησαν με δικά τους χρήματα. Για το μπαούλο του "Μολυβιάτη" μη ρωτάτε κανείς δεν ξέρει που είναι τα λεφτά) ας του πουν πια θέλουν πρωτεύουσα του Ν.Ηλείας να το πει στον 'Καλλικράτη" να ηρεμήσουν......

Πηγή: Ελληνικό Καφενείο

Οι Ρειτοί ή λίμνη Κουμουνδούρου

Σύγχρονη άποψη της λίμνης Κουμουνδούρου από τα δυτικά προς τα ανατολικά.

Δυτικά του ιερού της Αφροδίτης, ο Παυσανίας είδε τους Ρειτούς:

«Οι λεγόμενοι Ρειτοίμόνο που ρέουν όπως τα ποτάμια- το νερό τους είναι θαλασσινό. θα μπορούσε να πιστέψει κανείς πως από τον Εύριπο της Χαλκίδας ρέουν κάτω από το έδαφος σε μια θάλασσα χαμηλότερη. Οι Ρειτοί από παράδοση θεωρούνται αφιερωμένοι στην Κόρη και τη Δήμητρα, και ψάρια από αυτούς μπορούν να πιάνουν μόνο οι ιερείς.

Οι Ρειτοί, όπως μαθαίνω, στην παλιά εποχή αποτελούσαν το σύνορο της χώρας των Ελευσινίων προς τους άλλους αθηναίους».

Οι Ρειτοί ήταν δύο μικρές τεχνητές λίμνες που σχηματίστηκαν από ομάδα πηγών στις δυτικότατες παρυφές του όρους Αιγάλεω και γύρω στα 300 μέτρα βορείως της ακτής. Οι πηγές βρίσκονταν σε φυσικά βαθουλώματα του εδάφους, τα οποία κατά την αρχαιότητα φράχτηκαν προς την πλευρά της θάλασσας. Τα ρεύματα που περιγράφει ο Παυσανίας είναι οι εκροές των φραγμάτων προς τον κόλπο της Ελευσίνας. Αυτές ήταν γεφυρωμένες, προκειμένου να διευκολύνεται η διέλευση των ταξιδιωτών.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η διαμόρφωση των λιμνών και των διαρροών των υδάτων προς τη θάλασσα έγινε στα κλασικά χρόνια. Πριν από αυτά η διέλευση από το σημείο αυτό θα πρέπει να ήταν αδύνατη εξαιτίας των ρευμάτων και των ελών που τα τελευταία θα σχημάτιζαν- έτσι, η Ιερά Οδός θα πρέπει αρχικά να έκανε παράκαμψη προς τα βόρεια, ώστε να περάσει πίσω από τις πηγές. To νερό των Ρειτών ήταν υφάλμυρο λόγω της μικρής απόστασης που τους χώριζε από τη θάλασσα.

Η Ιερά Οδός κατά μήκος της μήκος της παραλίας προς τη λίμνη Κουμουνδούρου στις αρχές της δεκαετίας του 1930 (Πρακτικά Αρχαιολογικής Εταιρείας 1937, σελ. 40, εικ. 19).

Η βόρεια λίμνη ήταν αφιερωμένη στη θεά Δήμητρα, ενώ η «προς το άστυ» στην κόρη της Περσεφόνη. Μόνο οι ιερείς των θεοτήτων αυτών είχαν το δικαίωμα να ψαρεύουν εκεί. Η νότια λίμνη της Περσεφόνης διατηρείται μέχρι σήμερα και είναι γνωστή ως λίμνη Κουμουνδούρου- εντοπίζεται στα σύνορα του σύγχρονου Δήμου Χαϊδαρίου με τον Δήμο Ασπροπύργου.

Αντίστοιχα, στην αρχαιότητα οι Ρειτοί αποτελούσαν το όριο μεταξύ Αθηνών και Ελευσίνας. Στο κέντρο περίπου της λίμνης Κουμουνδούρου ο Ιωάννης Τραυλός εντόπισε μακρύ τοίχο, που προφανώς αποτελούσε μέρος του φράγματος που συγκρατούσε τα ύδατα και διαμόρφωνε τη λίμνη. Ο Τραυλός αναγνώρισε ότι οι λίθοι που είχαν χρησιμοποιηθεί στο φράγμα ήταν σε δεύτερη χρήση και βάσει της μορφολογίας τους τους συνέδεσε με το δομικό υλικό του ελευσινιακού τελεστηρίου που είχε ανεγείρει ο Πεισίστρατος και κατακάηκε από τους Πέρσες το 479 π.Χ..

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελευσίνας υπάρχει επιγραφή με τμήμα ψηφίσματος της αθηναϊκής βουλής σχετικά με τη γεφύρωση ενός από τα δύο ρεύματα των Ρειτών. Η επιγραφή χρονολογείται στο 421 π.Χ. και αναφέρει ότι οι Αθηναίοι είχαν αποφασίσει να κατασκευάσουν λίθινη γέφυρα πλάτους πέντε ποδών, δηλαδή περίπου 1,5 μέτρου, προκειμένου οι ιερείς που μετέφεραν τα ιερά της Δήμητρας στην Αθήνα να περνούν με ασφάλεια τα ρεύματα. Παράλληλα, το μικρό πλάτος της γέφυρας απαγόρευε την έλευση τροχοφόρων, καθώς οι συνοδοί των ιερών αντικειμένων της θεάς ήταν υποχρεωμένοι να είναι πεζοί.

To ψηφισματικό ανάγλυφο για τη γεφύρωση των Ρειτών (ύψος 0,9 μ. και πλάτος 0,57 μ.), 422/421 π.Χ. (Αρχαιολογικό Μουσείο Ελευσίνας).

Η επιγραφή επιστέφεται από ανάγλυφη παράσταση που απεικονίζει τις ελευσινιακές και τις αθηναϊκές θεότητες. Στην αριστερή άκρη έχουμε τη Δήμητρα και δίπλα της την Περσεφόνη που κρατά δάδες, ενώ στα δεξιά εικονίζεται η θεά Αθηνά πάνοπλη να δίνει το δεξί χέρι σε νέο άνδρα που στέκεται μπροστά της, δίπλα στην Περσεφόνη. Αυτός έχει ταυτιστεί από κάποιους αρχαιολόγους με τον ελευσίνιο ήρωα Τριπτόλεμο, ενώ άλλοι θεωρούν ότι πρόκειται για προσωποποίηση του Δήμου των Ελευσινίων.

Παρότι ο Παυσανίας αναφέρει μόνο τα ρεύματα, είναι βέβαιο πως είδε και τις λίμνες οι οποίες, σύμφωνα με διάφορους περιηγητές, διατηρούνταν καθ’ όλη τη διάρκεια του 19ου αιώνα μ.Χ. Μάλιστα, οι εκροές των λιμνών προς τη θάλασσα χρησιμοποιούνταν για να θέτουν σε κίνηση δύο παράλιους υδρόμυλους, που είχαν χτιστεί κοντά στις λίμνες στις αρχές του περασμένου αιώνα, αν όχι νωρίτερα. Ο François Pouqueville επισκέφτηκε την περιοχή κατά το πρώτο ήμισυ της δεκαετίας του 1810:

«Αφού πήρα μερικά δείγματα του εδάφους (μετά TO στενό πέρασμα μεταξύ Ποικίλου και Αιγάλεω), επέστρεψα στην Ιερά οδό και την ακολούθησα ως τους Ρειτούς ή αλμυρές πηγές αφιερωμένες στη Δήμητρα και την Περσεφόνη, δίπλα στις οποίες έχουν κτίσει μύλους. Απ' αυτό το σημείο έχασα τα ίχνη τροχών που είχαν σχηματίσει οι ρόδες των κάρων και τα οποία ακολουθούσαμε από το ναό της Φίλης Αφροδίτης (ιερό Αφροδίτης Σκαραμαγκά}».

Ασβεστολιθική βάση (ύψος 0,47 μ. και πλάτος 1,18 μ.) για στήριξη όρου, στην κορυφή του λόφου της Ηχούς (Πρακτικά Αρχαιολογικής Εταιρείας 1937, σελ. 39, εικ. 18).

Ο Gustave Flaubert κατά τα τέλη του 1850, ακολούθησε ανάλογη πορεία με τον Pouqueville:

«Μονομιάς, στο τέλος της κατεβασιάς (αμέσως μετά το πέρασμα μεταξύ Ποικίλου και Αιγάλεω), στρίβουμε δεξιά, οι βράχοι είναι κομμένοι ίσια, ο δρόμος έχει κατασκευαστεί απάνω τους: είναι δίχως αμφιβολία ο αρχαίος δρόμος. Ο δρόμος περνάει ανάμεσα στη θάλασσα και τις λίμνες Ρειτοί, ένα γεφύρι σου επιτρέπει να περάσεις TO μικρό αυλάκι που τις ενώνει. Οι λίμνες Ρειτοί θυμίζουν τους ορμίσκους που διαμορφώνει η παλίρροια. Λένε οι λίμνες- εγώ βλέπω μόνο μία ή μάλλον κάτι σαν πλημμυρισμένο βάλτο».

Παλαιοί κάτοικοι της περιοχής Σκαραμαγκά αναφέρουν ότι και οι δύο λίμνες υπήρχαν μέχρι και τη δεκαετία του 1950. Τις περιγράφουν με πεντακάθαρα, συνεχώς ανανεούμενα ύδατα, γεμάτες ψάρια, κυρίως κέφαλους αλλά και λαυράκια, χέλια κ.ά. Περιβάλλονταν από ψηλούς καλαμιώνες, όπου έβρισκαν καταφύγιο πολλά πουλιά και αποτελούσαν πραγματικούς υδροβιότοπους.

Η ονομασία της νότιας λίμνης, δηλαδή της λίμνης Κουμουνδούρου, ανάγεται είτε στο όνομα οικογένειας γαιοκτημόνων στους οποίους ανήκε η περιοχή κατά τον 19ο αιώνα είτε στον πρωθυπουργό Αλέξανδρο Κουμουνδούρο (1817-1883), στη θητεία του οποίου κατά το δεύτερο ήμισυ της δεκαετίας του 1860, έγιναν έργα επιχωμάτωσης και οδοποιίας μεταξύ της ακτής του Σκαραμαγκά και της λίμνης. Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η επιφάνεια της λίμνης Κουμουνδούρου μειώθηκε σημαντικά εξαιτίας της διαπλάτυνσης της εθνικής οδού Αθηνών - Κορίνθου.

Η βόρεια λίμνη, γνωστή ως Κεφαλάρι, αποστραγγίστηκε και επιχωματώθηκε κατά τη δεκαετία του 1950 ως συνέπεια της εγκατάστασης διυλιστηρίων στην παράκτια περιοχή του Ασπροπύργου. Σήμερα η θέση της λίμνης αυτής υποδηλώνεται από βάλτο που σχηματίζεται μεταξύ των Ελληνικών Διυλιστηρίων Ασπροπύργου (ΕΛΔΑ) και της λίμνης Κουμουνδούρου.

Πηγή: Δήμος Χαϊδαρίου

Για τη σημερινή κατάσταση της λίμνης μπορείτε να δείτε και να διαβάσετε εδώ.

Κινδυνεύουν τα τείχη της Θεσσαλονίκης


Σωστικές παρεμβάσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού στο πρόγραμμα

Επιβλητικά, ξεχωριστά, σημαντικά, πλην όμως προβληματικά. Τα τείχη της Θεσσαλονίκης, που σώζονται σήμερα κατά το ήμισυ, αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα. Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού προτίθεται να τα αντιμετωπίσει με ένταξη κάποιων έργων συντήρησης και ανάδειξης στο ΕΣΠΑ. Η μελέτη ωρίμανσης εξετάστηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και η συνέχεια ανήκει στην 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, που θα επεξεργαστεί τις παρατηρήσεις και θα κάνει νέες προτάσεις.

Τα τείχη, που είχαν αρχικά μήκος οκτώ χιλιομέτρων, αποτελούν σημαντικό έργο οχυρωματικής. Η αρχική τους φάση ανάγεται στην ελληνιστική περίοδο. Υπήρξαν πολλές μεταγενέστερες παρεμβάσεις, για την προσαρμογή τους στην εξέλιξη της οχυρωματικής αρχιτεκτονικής, κατά τη βυζαντινή και οθωμανική περίοδο. Στα νεότερα χρόνια τμήματά τους κατεδαφίστηκαν με σκοπό την εξάπλωση του αστικού ιστού. Σήμερα διασώζονται τέσσερα χιλιόμετρα.

Η μελέτη διαπιστώνει πως τα κυριότερα προβλήματα είναι: υποβάθμιση της ποιότητας του μνημείου λόγω προσκόλλησης στην επιφάνειά του αυθαίρετων κτισμάτων. Παρεμπόδιση πρόσβασης. Κατάρρευση τμημάτων και απώλεια υλικού, ρηγματώσεις, εμφάνιση υγρασίας στη βάση, αποσάθρωση συνδετικών κονιαμάτων, ανάπτυξη φυτών και επικάθηση ρύπων.

Στόχος είναι η ανάδειξη κάποιων τμημάτων με την ανάπτυξη πολιτιστικών εκδηλώσεων είτε σε ανοιχτούς είτε σε κλειστούς χώρους, η απομάκρυνση αυθαίρετων εγκαταλειμμένων κτισμάτων ή λειτουργιών που προσβάλλουν το μνημείο, καθαρισμοί για τους ρύπους και τη βλάστηση, εξασφάλιση αυτοτελούς πρόσβασης. Επίσης, οι αναδομήσεις και ανακτήσεις των κατεστραμμένων σε μεγάλη έκταση επάλξεων με συμβατά υλικά. Το ΚΑΣ θεώρησε απαραίτητες τις συγκεκριμένες, αναλυτικές μελέτες και ζήτησε να συνταχθούν και να κατατεθούν εκ νέου.

Παρεμβάσεις θα γίνουν ακόμη σε δύο πύργους, στον Πύργο Τριγωνίου και στον πύργο Π3 του Επταπυργίου. Ο πρώτος βρίσκεται στην ένωση του ανατολικού και βόρειου τείχους και κατασκευάστηκε κατά το δεύτερο μισό του 15ου αιώνα, μετά την άλωση της Θεσσαλονίκης από τους Οθωμανούς το 1430. Είναι κατά προσέγγιση κυλινδρική κατασκευή με διάμετρο 24,85μ. και επτά κύριους χώρους, χαρακτηριστικό μνημείο οχυρωματικής αρχιτεκτονικής. Κάποιες παρεμβάσεις έχουν γίνει στο πλαίσιο του Γ' ΚΠΣ και τώρα προτάθηκε η εξωτερική του περίσφιξη με 12 προεντεταμένους δακτυλίους. Το συμβούλιο έκρινε όμως ότι πρόκειται για βαριά επέμβαση και ζήτησε να αναζητηθούν άλλοι τρόποι στερέωσης.

Ο πύργος Π3 βρίσκεται στο κέντρο της βόρειας πλευράς του Επταπυργίου και κατασκευάστηκε από τον 7ο έως τον 11ο αιώνα μ.Χ. σε σχήμα «Π». Κατά το 12ο αιώνα πήρε την κλειστή τετράγωνη μορφή που έχει σήμερα. Εχουν γίνει ελάχιστες επεμβάσεις στερέωσης και συντήρησης τα προηγούμενα χρόνια και η κατάσταση είναι δύσκολη. Η μελέτη προβλέπει αποκατάσταση των ρωγμών, κατασκευή διαζώματος, διάνοιξη των φραγμένων ανοιγμάτων, αποκατάσταση δαπέδων, κλιμακοστασίων κ.ά. Το συμβούλιο τη δέχτηκε με μικρές παρατηρήσεις.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΤΤΗ

Πηγή: Αγγελιοφόρος