Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Ο εκθεσιακός χώρος της Στοάς Αττάλου ανοίγει μετά από 30 χρόνια

Ανοικτός για το κοινό, μετά από 30 χρόνια, θα είναι από αύριο, Τετάρτη 18 Ιουλίου, ο εκθεσιακός χώρος στον πρώτο όροφο της Στοάς Αττάλου.

Η ανακαίνιση του χώρου και η έκθεση των γλυπτών στον όροφο της Στοάς αποτελούν τμήμα του έργου «Αναβιώνοντας την Αρχαία Αγορά, τον τόπο που γεννήθηκε η Δημοκρατία», το οποίο υλοποιήθηκε από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών και την Α΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, στο πλαίσιο του μέτρου Διαφύλαξης Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς που συγχρηματοδότησαν ο Χρηματοδοτικός Μηχανισμός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου 2004-2009 και το υπουργείο Οικονομικών.

Το έργο, το οποίο περιλαμβάνει επίσης δράσεις ψηφιοποίησης και προβολής των ευρημάτων και του αρχειακού υλικού της Αρχαίας Αγοράς μέσω των νέων τεχνολογιών, θα παρουσιαστεί επίσημα στο κοινό τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Με τις βαλίτσες πήγαιναν τα λεφτά στον Άκη!

Κατάθεση φωτιά από τον εξάδελφο του Άκη Νίκο Ζήγρα

Βασιλική Κόκκαλη

Σε νέα τροχιά εισέρχεται, πλέον, η ανακριτική διαδικασία για την υπόθεση του μαύρου πολιτικού χρήματος με «πρωταγωνιστή» τον Άκη Τσοχατζόπουλο, μετά τον ορυμαγδό των αποκαλύψεων που έκανε ενώπιον του ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή, ο εξάδελφος του πρώην υπουργού Νικόλαος Ζήγρας.

Με μια απολογία – φωτιά ο προφυλακισμένος εξάδελφος του Άκη Τσοχατζόπουλου, περιέγραψε καρέ – καρέ στον ανακριτή πώς διακινούνταν το μαύρο πολιτικό χρήμα από τις μίζες για τα εξοπλιστικά, ποια πρόσωπα το διακινούσαν αλλά και πως ο πρώην υπουργός το επένδυε σε πολυτελή ακίνητα για να το νομιμοποιήσει. Ιωάννης Σμπώκος άλλοτε «δεξί χέρι« του πρώην υπουργού στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Ιωάννης Μπέλτσιος, Ντίνος Μιχαηλίδης πρώην υπουργός της Κύπρου, Βλάσης Καμπούρογλου, Al Sayad Fouad και Γιώργος Σαχπατζίδης, είναι κατά τον Ν. Ζήγρα τα πρόσωπα – κλειδιά στη διακίνηση του χρήματος που έφτανε στα χέρια του Α. Τσοχατζόπουλου (και) με βαλίτσες.

Αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι βρήκαν τον τάφο της «Τζοκόντα»

Το σημείο της ανασκαφής στο μοναστήρι της Σαντ Όρσολα στη Φλωρεντία, όπου αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν τα οστά του μοντέλου της Τζοκόντας, της Λίζα Γκεραρντίνι.

Ιταλοί αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν τα οστά του μοντέλου της Τζοκόντας, της Λίζα Γκεραρντίνι, έξω από το μοναστήρι της Σαντ’ Όρσολα στη Φλωρεντία, ανακοίνωσαν οι χρηματοδότες των ανασκαφών.

Τα λείψανα θα σταλούν στο Γραφείο Συντήρησης Πολιτιστικών Αγαθών ώστε να εξεταστούν και να αξιολογηθούν, τονίζουν οι ερευνητές.

Τα μυστήρια του Κρόνου

Δείτε τις εντυπωσιακές φωτογραφίες του Κρόνου υπό το «βλέμμα» του Cassini

Συγκλονιστικές νέες φωτογραφίες των δακτυλίων και των δορυφόρων του από το Cassini

Ειρήνη Βενιού

«Φως» στα μυστήρια του Κρόνου ρίχνουν οι εντυπωσιακές φωτογραφίες του διαστημικού σκάφους Cassini της NASA. Μέσα από το μοναδικό φωτογραφικό ταξίδι, οι επιστήμονες μπορούν να μελετήσουν τόσο τους δακτυλίους του δεύτερου μεγαλύτερου πλανήτη του Ηλιακού Συστήματος (μετά τον Δία), όσο και τον ακούραστο «χορό» των δορυφόρων του γύρω από αυτόν.

Ταξίδι στον Κρόνο

Συγκεκριμένα, ο Κρόνος με διάμετρο  120.660 χλμ., αποτελεί τον  έκτο σε απόσταση από τον Ήλιο πλανήτη, καθώς βρίσκεται περί τα 1,432 δισ. χλμ. μακριά του.

Πανήγυρις στο Παλαιόκαστρο


Δεν κλείνουν γυμναστήριο και κανάλι της Βουλής

Από μηδενική βάση θα ελεγχθούν οι πιστώσεις που διατίθενται για τη λειτουργία του ελληνικού κοινοβουλίου προκειμένου να υπάρξει ορθολογικότερη διαχείριση είπε ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης σε συνομιλία που είχε με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης ξεκαθάρισε ότι  δεν τίθεται θέμα να κλείσει ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής και επιδίωξη του είναι να μειωθεί το κόστος λειτουργίας του γυμναστηρίου. «Καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να λειτουργούν και τα δύο σύμφωνα με τη τρέχουσα οικονομική πραγματικότητα και τα δεδομένα που υπάρχουν» είπε ο πρόεδρος της Βουλής.

Αναφορικά με τη λειτουργία του ελληνικού κοινοβουλίου το επόμενο διάστημα, διευκρίνισε ότι η Ολομέλεια θα λειτουργήσει κανονικά, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

Εκτός ελέγχου η φωτιά στην Αχαΐα - Εκκενώνονται τα χωριά Πλατάνι και Κάτω Καστρίτσι

ΙΣΧΥΡΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΥΝ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒEΣΤΙΚΗΣ

Μάχη με τις φλόγες δίνουν από τα ξημερώματα οι πυροσβεστικές δυνάμεις στις περιοχές Άνω και Κάτω Καστρίτσι, Σελλά, Πλατάνι, Αργυρά και Δρέπανο στην Αχαΐα. Το έργο των πυροσβεστών δυσχαιρένουν οι άνεμοι οι οποίοι πνέουν στην περιοχή έως και 9 μποφόρ. Στο αρχηγείο της Πυροσβεστικής έχει σπεύσει ο υπουργός Δημ.Τάξης Νίκος Δένδιας, προκειμένου να συντονίζει την επιχείρηση της κατάσβεσης.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική επιχειρούν 65 πυροσβέστες με 33 οχήματα, 35 άνδες πεζοπόρο τμήμα, οκτώ αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, ενώ αναμένεται ενίσχυση των δυνάμεων με 50 πυροσβέστες και 20 οχήματα από την Ήπειρο, την Αττική και τη Στερεά Ελλάδα.

Φουντώνει η αντιπαράθεση για τα «φωνήεντα»

Για «ψεύδη» και «ανυπόστατους αστικούς μύθους», κάνουν λόγο οι συγγραφείς του εγχειρίδιου της «Γραμματικής Ε΄και ΣΤ΄Δημοτικού» οι οποίοι μιλούν, για πρώτη φορά, από τότε που ξέσπασε ο θόρυβος γύρω από το θέμα των φθόγγων, των φωνηέντων και των συμφώνων της ελληνικής γλώσσας, έτσι όπως διδάσκονται μέσω του εγχειριδίου.

Η συγγραφική ομάδα αποτελείται από τους Ειρήνη Φιλιππάκη - Warburton Ομότιμη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Reading, Μιχάλη Γεωργιαφέντη Λέκτορα Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γιώργο Κοτζόγλου Επίκουρο Καθηγητής Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, και Μαργαρίτα Λουκά εκπαιδευτικός Π.Ε.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Γεωργιαφέντης, είναι η πρώτη φορά που η συγγραφική ομάδα αποφάσισε να εκδώσει ανακοίνωση μετά την κατάθεση απόψεων τόσο από τον καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη όσο και από τις ανακοινώσεις 140 καθηγητών γλωσσολογίας,