Κυριακή 12 Ιουλίου 2009

Πετάνε οι πιγκουίνοι;

Φιλί της ζωής στις αρχαιότητες


Οι αρχαιολόγοι της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων έχουν κάθε λόγο να νιώθουν ευτυχείς, καθώς, σε συνεργασία με την «Αττικό Μετρό ΑΕ», τα λουτρά «Φοίνιξ», που βρίσκονται κοντά στο ναό των Αγίων Αποστόλων και αποτελούν ένα από τα πλέον σημαντικά μνημεία της οθωμανικής περιόδου, σταμάτησαν να ρημάζουν και μετατράπηκαν σε εργαστήριο συντήρησης των ευρημάτων.

«Το μνημείο είναι κηρυγμένο ιστορικό και διατηρητέο, αλλά, επειδή δεν ήταν ενταγμένο σε κάποιο πρόγραμμα, καταστρεφόταν. Λόγω της κατασκευής του μετρό στη Θεσσαλονίκη, βρέθηκε η χρυσή ευκαιρία ώστε να γίνουν εργασίες συντήρησης και αποκατάστασής του. Σήμερα, το κτίριο έχει πάρει ζωή», εξηγεί η διευθύντρια της 9ης ΕΒΑ, Μελίνα Παϊσίδου, επισημαίνοντας ότι τα ευρήματα που έρχονται στο φως στους σταθμούς εκείνους για τους οποίους την ευθύνη ανασκαφής έχει η 9η Εφορεία (διακλάδωση του μετρό προς Σταυρούπολη, πλατεία Δημοκρατίας, Βενιζέλου και Αγίας Σοφίας) περνούν απαραιτήτως από τα λουτρά «Φοίνιξ» προκειμένου να τους δοθεί το «φιλί της ζωής» από τους συντηρητές.

Πρώτες βοήθειες

Οι συντηρητές, που καθημερινά έρχονται σε άμεση επαφή με αντικείμενα που χρονολογούνται πολλές εκατοντάδες χρόνια πριν, νιώθουν δέος αγγίζοντας, για παράδειγμα, ένα αγγείο μέσω του οποίου μια οικογένεια της βυζαντινής Θεσσαλονίκης είχε στο σπίτι της νερό ή ένα νόμισμα με το οποίο γίνονταν οι συναλλαγές των προγόνων μας.

Πώς είναι, άραγε, να έρχεσαι σε τόσο στενή επαφή με ένα αντικείμενο το οποίο ήταν καλά κρυμμένο για αιώνες; «Νιώθω, όπως και όλοι οι συντηρητές, ότι είμαι τυχερή, επειδή είμαι ο ενδιάμεσος ανάμεσα στο χτες και το σήμερα. Οταν ένα αντικείμενο φτάνει στα χέρια μου καταπονημένο μετά την ανασκαφή, χρειάζεται αρχικά τις πρώτες βοήθειες για να συνέλθει από το σοκ που του προκαλεί το ότι επανέρχεται στον αέρα και το φως. Μετά αρχίζουν οι παρεμβάσεις για να διασφαλιστεί η ακεραιότητά του», εξηγεί η συντηρήτρια έργων τέχνης και αρχαιοτήτων Ρένα Χειμωνίδου.

Η προσπάθεια της κ. Χειμωνίδου, όταν συντηρεί ένα αρχαιολογικό εύρημα, είναι η διατήρηση των στοιχείων, του χαρακτήρα, της ταυτότητας και της εποχής του. «Στη συντήρηση αρχαιολογικών ευρημάτων μεγάλη σημασία έχει να δείξουμε στους ανθρώπους του σήμερα τη χρήση που είχε το εύρημα πριν από αιώνες. Κάθε αντικείμενο που έρχεται στο φως είναι φορέας μηνυμάτων από έναν άλλον τόπο κι έναν άλλο χρόνο. Τα μηνύματα αυτά δεν πρέπει να χάνονται κατά τη διαδικασία της συντήρησης», υπογραμμίζει η κ. Χειμωνίδου.

Δέος

Η Ευαγγελία Μίχου, επίσης συντηρήτρια έργων τέχνης και αρχαιοτήτων, δηλώνει ότι ένιωσε δέος την πρώτη φορά που ήρθε σε επαφή με υλικό ανασκαφής, πριν από περίπου οκτώ χρόνια. «Ενιωσα δέος, το οποίο μου το προκάλεσε η αίσθηση ότι μόνον εγώ και οι δημιουργοί του αντικειμένου, πριν από πολλές εκατοντάδες χρόνια, ήρθαμε τόσο κοντά με το ίδιο αντικείμενο. Σκέφτηκα τα χρόνια που μας χωρίζουν, προσπάθησα να φανταστώ τον άνθρωπο που δημιούργησε το αντικείμενο και το λόγο για τον οποίο το έφτιαξε, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τη χρηστική αξία του ευρήματος. Το νοητό ταξίδι στο παρελθόν το κράτησα μόνο για μένα. Το αντικείμενο φιλοξενείται σήμερα σε μουσείο και το χαίρονται όλοι», εξιστορεί η κ. Μίχου.

Σήμερα, κάθε εύρημα που φτάνει στα χέρια της τυγχάνει της ιδιαίτερης προσοχής της. «Δεν προσπαθώ να κάνω τα αντικείμενα που συντηρώ να φαίνονται καινούργια. Αυτό που επιδιώκω είναι να κρατήσουν την ιστορικότητά τους, τα στοιχεία που δέχτηκαν με το πέρασμα των χρόνων, ακόμη και τη διάβρωση που έχουν υποστεί με το πέρασμα των αιώνων. Θεωρώ ότι το να αφαιρέσεις όλες τις φθορές από ένα αρχαιολογικό εύρημα και να το κάνεις να φαίνεται σαν καινούργιο του στερεί κάτι από το παρελθόν του», καταλήγει η κ. Μίχου.

Βενετσιάνικο δουκάτο

«Εναν ολόκληρο κόσμο αποκαλύπτουν τα νομίσματα που έρχονται στο φως», σύμφωνα με την αρχαιολόγο - νομισματολόγο Ελένη Λιάντα. «Σε μια περιοχή γεμάτη με πολυκατοικίες, όπως είναι το κέντρο της Θεσσαλονίκης, ήταν δύσκολο να πραγματοποιηθεί ανασκαφή. Το μετρό αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία για να έρθουν στο φως άγνωστες πτυχές από την ιστορία της Θεσσαλονίκης, γενικότερα, αλλά και την οικονομική της ιστορία, ειδικότερα», σημειώνει η κ. Λιάντα.

Αναφέρει ότι μέχρι στιγμής έχουν έρθει στο φως από τις ανασκαφικές εργασίες της 9ης ΕΒΑ κι έχουν συντηρηθεί 2.000 νομίσματα. Ανάμεσά τους δύο χρυσά οθωμανικά, ένα βενετσιάνικο χρυσό δουκάτο κι ένα χρυσό βυζαντινό.

Πώς είναι να αγγίζεις ένα νόμισμα το οποίο αποτελούσε το μέσο των συναλλαγών πριν από πολλές εκατοντάδες χρόνια; «Αποτελεί μία συγκλονιστική εμπειρία. Κάθε νόμισμα φέρει επάνω του πολλές πληροφορίες, όπως ποια ήταν η αρχή που το εξέδωσε, το νομισματοκοπείο, ενώ βοηθά σε πολλές αναλύσεις, ακόμη και στιλιστικές, της εποχής που δημιουργήθηκε», καταλήγει η κ. Λιάντα.

Ο έφηβος

«Πριν από λίγους μήνες, είχα στο γραφείο μου το μαρμάρινο κεφάλι ενός έφηβου αγοριού, ύψους περίπου 20 εκατοστών, το οποίο ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια των ανασκαφών που γίνονται λόγω μετρό. Ηταν ένα πρόσωπο πανέμορφο, ενδεχομένως το πιο όμορφο από όλα τα αντικείμενα που έχω σχεδιάσει μέχρι σήμερα. Η αίσθηση ήταν συγκλονιστική. Ο έφηβος, που ήρθε στο φως μετά από χιλιάδες χρόνια, με κοιτούσε στα μάτια, λες και ήταν αληθινός. Ημασταν αυτός, εγώ, το χαρτί και το μελάνι μου». Τα λόγια αυτά ανήκουν στο Θόδωρο Ζωντανό, ο οποίος σχεδιάζει και αποτυπώνει τα αρχαιολογικά ευρήματα, χωρίς τη χρήση υπολογιστή, αλλά αποκλειστικά με το χέρι. Δηλώνει ότι νιώθει δέος κάθε φορά που έρχεται σε επαφή με ένα νέο εύρημα. «Κάθε αντικείμενο που φτάνει στα χέρια μου έχει τη δική του ιστορία», σημειώνει.

Για τον τεχνικό συντήρησης Φώτη Φερενίδη, «οτιδήποτε παλιό, το οποίο υπήρχε πριν από μένα, μου προκαλούσε πάντα συγκίνηση». Ποια είναι η κορυφαία στιγμή της δουλειάς του; «Η στιγμή που βάζεις στη θέση του το τελευταίο κομμάτι σε ένα κεραμικό εύρημα. Διότι συνήθως στην αρχή παραλαμβάνεις ένα σωρό από κομμάτια, τα οποία ανήκουν σε διάφορα αντικείμενα και εσύ καλείσαι να τα συναρμολογήσεις. Οταν ολοκληρώνεται η διαδικασία για καθένα από τα αντικείμενα που έρχονται στο φως, είναι μια μοναδική στιγμή», εξηγεί ο κ. Φερενίδης

Με τις εργασίες του μετρό έρχονται στο φως άγνωστες πτυχές από την ιστορία της Θεσσαλονίκης

Μοναδικοί, πολύτιμοι αρχαιολογικοί θησαυροί έρχονται καθημερινά στο φως χάρη στο... μετρό. Για τις ανάγκες κατασκευής του έργου πραγματοποιείται η μεγαλύτερη αρχαιολογική ανασκαφή που έχει γίνει ποτέ στη Θεσσαλονίκη, σε μία έκταση 19.200 τετραγωνικών μέτρων!

Αναστηλώθηκε το μνημείο του Πασά Χαμάμ

Ενα από τα πιο σημαντικά μνημεία της οθωμανικής περιόδου της Θεσσαλονίκης, που είχε σχεδόν εγκαταλειφθεί και λειτουργούσε ως αποθήκη, το Πασά Χαμάμ, γνωστότερο ως λουτρά «Φοίνιξ», πήρε και πάλι ζωή. Οι εργασίες κατασκευής του μετρό στάθηκαν αφορμή για να εκτελεστούν εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης στο μνημείο, ως αποτέλεσμα συνεργασίας ανάμεσα στην «Αττικό Μετρό ΑΕ», το φορέα που έχει την ευθύνη επίβλεψης κατασκευής του μετρό. και την 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (ΕΒΑ) Θεσσαλονίκης.

Οπως εξηγεί η διευθύντρια της εφορείας, Μελίνα Παϊσίδου, «το Πασά Χαμάμ (βρίσκεται στη συμβολή των οδών Πηνειού, Κάλβου και Καρατζά, νότια της εκκλησίας των Αγίων Αποστόλων) χτίστηκε γύρω στα 1520 - 1530 από το διοικητή της Θεσσαλονίκης, βεζύρη Τσεζερή Κασίμ Πασά, ο οποίος, την ίδια περίοδο, μετέτρεψε και το ναό των Αγίων Αποστόλων σε τζαμί και πιθανώς τα δύο κτίρια να είχαν κάποια λειτουργική σχέση. Αρχικά λειτουργούσε ως απλό λουτρό, αλλά σε μεταγενέστερη εποχή έγινε διπλό, με αντρικά και γυναικεία τμήματα. Λειτουργούσε ως δημόσιο λουτρό με την επωνυμία ''Φοίνιξ'' έως το 1981, οπότε και κρίθηκε επικίνδυνο, λόγω του σεισμού του 1978».

Η «Αττικό Μετρό ΑΕ» ολοκλήρωσε πρόσφατα τις εργασίες συντήρησής του και σήμερα το κτίριο λειτουργεί ως χώρος μελέτης και συντήρησης των κινητών ευρημάτων των αρχαιολογικών ανασκαφών. Από την πλευρά της «Αττικό Μετρό» η επίβλεψη των εργασιών έγινε από το μηχανικό Γιώργο Παλυβό και τον αρχιτέκτονα αρχαιολόγο Πασχάλη Ανδρούδη.

«Οάσεις μνήμης»

Τα λουτρά, μαζί με το ναό των Αγίων Αποστόλων, βρίσκονταν στο δυτικό άκρο της βυζαντινής Θεσσαλονίκης, σε απόσταση αναπνοής από τα τείχη και σήμερα αποτελούν μνημειακό συγκρότημα. Στο πλαίσιο αυτό, η 9η ΕΒΑ θέλει να τύχουν κοινής αντιμετώπισης και ανάδειξης σε ένα πρόγραμμα ανάπλασης της περιοχής. «Εχουμε καταθέσει μελέτη στο υπουργείο Πολιτισμού, με τίτλο ''Οάσεις Πρασίνου και Μνήμης'', η οποία είναι υπό έγκριση και προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, προκειμένου να δημιουργηθεί μία πράσινη διαδρομή για τους επισκέπτες της περιοχής, ουσιαστικά ένας αρχαιολογικός περίπατος. Παράλληλα, ο δήμος Θεσσαλονίκης μέσα στο μήνα θα μας καταθέσει τη δική του μελέτη για τον ευρύτερο εξωραϊσμό του χώρου, με την οποία θα δίνει απάντηση σε ζητήματα κυκλοφορίας, φωτισμού, ασφαλτόστρωσης κ.ά.», επισημαίνει η κ. Παϊσίδου.

Τα ευρήματα

Στο πλαίσιο της κατασκευής του μετρό της Θεσσαλονίκης, 19.200 τ.μ. μπαίνουν στο... μικροσκόπιο της αρχαιολογικής σκαπάνης, με τις σχετικές εργασίες να αναμένεται να διαρκέσουν σε καθέναν από τους 13 σταθμούς του έργου από έξι μήνες μέχρι και δύο χρόνια, ανάλογα με τα ευρήματα που θα έρθουν στο φως.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Ανεβείτε στο "BLUE BUS"

«Μεγέθει τε και ρώμη πάντων διήνεγκεν, ην δε, και θεωρηθείς, φανερόν, ότι Διός παις ην...». Αυτό γράφει από τη δεξιά πλευρά το λεωφορείο του Ηρακλή, με την πινακίδα, «ΝΗΤ 1908». Η “BLUEARENA” σας παρουσιάζει το “blue bus” που ήδη, με τον οδηγό του, τον Θεόδωρο Μελίτο, βρίσκεται στο εξωτερικό και θα είναι εκεί για τις μετακινήσεις της ομάδας. Και εκτός των άλλων, το να κυκλοφορεί το λεωφορείο του Ηρακλή στους ευρωπαϊκούς δρόμους είναι σίγουρα και μια διαφήμιση για την ομάδα.

Πάμε όμως στο ρητό. Είναι από την πλευρά που βρίσκονται οι δύο πόρτες και το διαβάζει κάποιος πολύ εύκολα. Αναφέρεται βεβαίως στον Ηρακλή και λέει (σε μετάφραση πια) ότι… «διέφερε από όλους στο παράστημα και στη δύναμη και από την εμφάνισή του, ήταν φανερό, ότι ήταν γιος του Δία...». Η φράση είναι παρμένη από το έργο του Απολλοδώρου, «Βιβλιοθήκη» και αποδίδει όλη τη δυναμική του ρωμαλέου ήρωα, στον οποίο οφείλει την ονομασία του ο αρχαιότερος βορειοελλαδικός Σύλλογος.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν πρόκειται για ένα απλό μέσο μεταφοράς για τον ποδοσφαιρικό Ηρακλή. Η πρόθεσή του είναι να συμβολίζει πολύ περισσότερα.

Το λεωφορείο της ΠΑΕ Ηρακλής, μπήκε την τελευταία διετία στη ζωή του ποδοσφαιρικού τμήματος. Στα χρώματα της ομάδας φυσικά, με κύριο στίγμα το έντονο «μπλε ρουά» και – βεβαίως – με ψήγματα λευκού.

Κυριαρχεί το όνομα «Ηρακλής» στα ελληνικά και στα αγγλικά αλλά και μία εντυπωσιακή γκραβούρα του Ημίθεου, στο πίσω μέρος.

Στην πινακίδα για παράδειγμα, το “NHT 1908”, δεν είναι τυχαίο ότι επιλέχθηκε το συγκεκριμένο νούμερο, μετά από αίτημα των ανθρώπων της ΠΑΕ όταν το καλοκαίρι του 2007 γινόταν η παραγγελία, γιατί αυτό είναι και το έτος ίδρυσης του συλλόγου

Μέσα, τα καθίσματα είναι αραιά ώστε να είναι άνετα για τους παίκτες. Κυριαρχεί το μπλε ενώ το σήμα του Ηρακλή υπάρχει σε κάθε πανί που βρίσκεται στο προσκέφαλο των επιβατών. Το λεωφορείο έχει δορυφορική τηλεόραση και αυτό είναι πολύ χρήσιμο.

O... "BLUE DRIVER"

Ο οδηγός του λεωφορείου είναι ο Θεόδωρος Μελίτος. Γνωστός και αγαπητός σε όλους στο ποδοσφαιρικό τμήμα, μίλησε στην “BLUEARENA”. «Είμαι επαγγελματίας οδηγός εδώ και 30 χρόνια. Οι συγκινήσεις είναι πολλές. Πρώτος θα αντικρίσω τη χαρά τους μετά από καλό αποτέλεσμα, πρώτος τη θλίψη τους μετά από αρνητική κατάληξη. Μου αρέσει αυτή η ατμόσφαιρα της ομάδας, αυτό το να αισθάνεσαι τόσο έντονα το «εμείς». Δεν αλλάζω με τίποτε όσες συγκινήσεις ζω αυτόν τον καιρό. Έχω γίνει ένα με την ομάδα, ένα με τα παιδιά, χαίρομαι και πονάω μαζί τους. Είναι μεγάλη τρέλα ο Ηρακλής και ελπίζω φέτος να γελάσουμε πολύ περισσότερο».

Μας ξεναγεί, με πιο τεχνικές λεπτομέρειες στο “blue bus”. «Είναι ένα εξαιρετικά αξιόπιστο όχημα για το ρόλο που καλείται να παίξει. Είναι ένα άνετο και σύγχρονο “VOLVO BARBH”, με 380 άλογα και μηχανή “B12”, σουηδικής κατασκευής από τη μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία της σκανδιναβικής χώρας. Μάλιστα το αμάξωμα και η μηχανή είναι της “VOLVO” ενώ ιταλικό είναι το σκάφος, από την εταιρία “BARBH”.

Μας περιγράφει κάποια πράγματα για το εσωτερικό του.

"Διαθέτει 39 θέσεις, εξαιρετικά άνετες, καθώς η πρόβλεψη του κατασκευαστή ήταν για 51 θέσεις και εμείς αποφασίσαμε να τις αραιώσουμε, προχωρώντας σε κατασκευαστική παρέμβαση, ώστε οι επιβαίνοντες να είναι άνετοι ακόμη και για μακρινά ταξίδια, ακόμη και μετά από σημαντική κούραση, όπως συμβαίνει με τις υποχρεώσεις των ποδοσφαιριστών μας. Διαθέτει σύστημα κλιματισμού, δύο plasma τηλεοπτικούς δέκτες, που συνδέονται με δορυφορική κεραία και αποκωδικοποιητή συνδρομητικών καναλιών, ώστε να υπάρχει εικόνα από όλα τα αθλητικά γεγονότα».

Και να και τι μας είπε για το ταξίδι. Αναχώρησε την Παρασκευή, 10/7, και μέσω Ηγουμενίτσας θα πάει στη Βενετία. Από εκεί πάει οδικώς μέχρι το Σάλτσμπουργκ και ως το αθλητικό κέντρο, όπου θα καταλύσει η ομάδα, προκειμένου να ξεφορτώσει όλο το αγωνιστικό και προπονητικό υλικό, που θα κουβαλάει με το πούλμαν.

Στη συνέχεια, ταξίδι για το Μόναχο, όπου έχει διανυκτέρευση και την Δευτέρα, 13/7, με το καλό, είναι η παραλαβή της αποστολής από το αεροδρόμιο και προορισμός στο Φούσλσι.

Μετά, εσωτερικές μετακινήσεις για τα φιλικά και ό,τι άλλο χρειαστεί και μετά από 11 μέρες επιστροφή στο αεροδρόμιο του Μονάχου, όταν μετά για τον Θεόδωρο Μελίτο θα αρχίσει το μακρύ ταξίδι της επιστροφής στη Θεσσαλονίκη με το λεωφορείο.

Πηγή: Blue Arena

Ζημίες σε σταθμευμένα αυτοκίνητα από πτώση δέντρων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης


Ζημίες σε σταθμευμένα αυτοκίνητα προκάλεσε η πτώση δέντρων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων.

Τα δέντρα βρισκόταν στην οδό Αλεξάνδρου Σβώλου, ενώ τουλάχιστον δύο αυτοκίνητα υπέστησαν σοβαρές υλικές ζημίες και άλλα δύο ελαφρύτερες.

Πηγή: Newsblog.gr

Γιάννης Μηλιώκας - Του παλιοφλώρου

Θεατρική παράσταση Θεσμοφοριάζουσες στον Πολύγυρο στο κλειστό Δημοτικό Θέατρο


ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΙΟΥΛΙΟΥ


Θεατρική παράσταση ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑΖΟΥΣΕΣ (Β. ΤΣΙΒΙΛΙΚΑΣ - Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ)

Με θέμα διαχρονικό και πάντα επίκαιρο, η κλασσική κωμωδία του Αριστοφάνη επικεντρώνεται στα ελαττώματα αντρών και γυναικών.

Δύο μεγάλοι ηθοποιοί του παλιού ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου ο Γιώργος Κωνσταντίνου και ο Βασίλης Τσιβιλίκας μαζί με 16 ακόμα ηθοποιούς θα είναι κοντά μας σε μια παράσταση που σκηνοθετεί ο Νίκος Χαραλάμπους.

Μετάφραση Κώστα Γεωργουσόπουλου, Σκηνικά και κοστούμια Αριάδνη Βοζάνη, Μουσική Μάρω Θεοδωράκη και Χορογραφίες Χρυσηίδα Λιατζιβίρη.

Είσιτήριο 15 €

Η παράσταση θα γίνει στο ΚΛΕΙΣΤΟ Θέατρο του Δήμου Πολυγύρου, στις 21:30.

Για τα δημοσιεύματα για την Χαλκιδική, γνωστής εφημερίδας


Αφού έχει προβλήματα η Χαλκιδική, σύμφωνα με τον Αγγελιοφόρο, να βάλει η Νομαρχία και ο Δήμος Θεσσαλονίκης απορριμματοφόρα στην διάθεση των Δήμων της Χαλκιδικής, για να μαζεύουν τους τόνους σκουπιδιών που αφήνουν οι Θεσσαλονικείς στα χωριά μας.


Δεν είναι και πολύ δύσκολο, Νεοδημοκράτες είναι όλοι τους, μπορούν να συνεννοηθούν.

Αρκετά με την Χαλκιδική και την δυσφήμιση που γίνεται...

Και μάλιστα να έρθει ο Ζορό - Ζογκλέρ Ψωμιάδης να δείξει το καλό παράδειγμα και πρώτος να γεμίσει ένα φορτηγό.


Αν δεν τους αρέσει η Χαλκιδική, μπανάκια στους βόθρους του Θερμαϊκού και πολύ τους πάνε... οι βόθροι...

Μπράβο μάγκες...

Με ψηλά το κεφάλι και κοιτώντας κατάματα τους εφευρέτες του μπάσκετ, Αμερικανούς, η εθνική μας ομάδα μπάσκετ των Εφήβων κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλήμα του Οκλαντ.

Στον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης ηττήθηκε με 88-80 από τις ΗΠΑ, αλλά μόνο θετικά συμπεράσματα και εντυπώσεις αφήνουν για το ελληνικό μπάσκετ και το μέλλον του οι εμφανίσεις των «παιδιών» του Γιώργου Βλασσόπουλου στο σπουδαίο τουρνουά της Νέας Ζηλανδίας.

Οι δύο ομάδες μπήκαν στο γήπεδο διατηρώντας μια ισορροπία με την Ελλάδα να έχει μια πολύ ελαφρά υπεροχή, χωρίς κανένας από τους δύο αντιπάλους όμως να μπορεί να ξεφύγει και την πρώτη περίοδο να κλείνει 19-19. Τα πρώτα λεπτά όμως της δεύτερης περιόδου ήταν που καθόρισαν ουσιαστικά τον αγώνα. Οι ΗΠΑ μπήκαν στο παιχνίδι με ένα επιμέρους 16-1 με αποτέλεσμα να πάρουν μια διαφορά 15 πόντων (20-35, 14’50’’) η οποία ανέβηκε στους 16 πόντους (30-46, ημίχρονο).

Ηταν και η μεγαλύτερη διαφορά στην αναμέτρηση, αφού ούτε η υπερπροσπάθεια της ελληνικής ομάδας στο τρίτο δεκάλεπτο δεν απέδωσε ουσιαστικά καρπούς. Έδωσε όμως αρκετές ελπίδες για ένα θετικό αποτέλεσμα. Η πιεστική άμυνα, κάποιες καλύτερες επιλογές στην επίθεση, πιο ομαδικό παιχνίδι και μεγαλύτερη προσπάθεια, κατέβασαν το δείκτη της διαφοράς ως και τους πέντε πόντους (48-53, 27’25’’).

Η αστοχία στις βολές αποδείχθηκε καθοριστική στα τελευταία λεπτά του τρίτου δεκαλέπτου για την έκβαση της αναμέτρησης. Μέσα σε ένα τρίλεπτο η Ελλάδα είχε 3/9 από τη γραμμή της φιλανθρωπίας, με τις ΗΠΑ στο ίδιο διάστημα να μετρούν 6/6.

Το τέταρτο δεκάλεπτο ανήκε σχεδόν ολοκληρωτικά στους Αμερικάνους, οι οποίοι ανέβασαν και πάλι τη διαφορά ως το +14 (51-65, 31’15’’), δίνοντας οριστικό τέλος στο παιχνίδι νωρίς στην τελευταία περίοδο. Οι ΗΠΑ έφτασαν στην επικράτηση και το χρυσό μετάλλιο με το τελικό 80-88.

Το χάλκινο μετάλλιο κατάκτησε η Κροατία, η οποία επιβλήθηκε της Αυστραλίας στον μικρό τελικό με 87-81.

Τα Δεκάλεπτα: 19-19, 30-46, 51-60, 80-88
Ελλάδα (Βλασσόπουλος): Παπαντωνίου 1, Κατσίβελης 5, Αγγελόπουλος, Μάντζαρης 3, Καραθανάσης, Παπανικολάου 12, Γεωργάκης 1, Σλούκας 17, Γιάνκοβιτς 8, Παππάς 16, Κασελάκης 15, Σαρικόπουλος 2.
ΗΠΑ: Γκιμπς 13, Κάρι 9, Τέιλορ 18, Μακ 4, Τόμπσον 10, Γουάιτ 9, Χέιγουορντ, Σούρνα 1, Μίλερ 8, Κάστο, Μούλτρι 10, Τόμπκινς 6.

Πηγή: Έθνος

Στάγειρα: Το Άλσος του Αριστοτέλη


Κατάπιαμε τη γλώσσα και την ταυτότητα...


Η Ελλάδα τα δίνει όλα με αντάλλαγμα το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» για μερική διεθνή χρήση

H αφοπλιστική ειλικρίνεια του διεθνούς μεσολαβητή για το Σκοπιανό, Mάθιου Nίμιτς ότι δεν έχει ακούσει από κανέναν στην Aθήνα το οτιδήποτε για θέματα ταυτότητας και γλώσσας αφήνει εκτεθειμένη την ηγεσία του υπουργείου Eξωτερικών και καθιστά ακόμη δυσκολότερη τη μεθόδευση σιωπηρής αποδοχής της κατοχύρωσης διεθνώς της «μακεδονικής» ταυτότητας και γλώσσας με αντάλλαγμα το όνομα «Δημοκρατία της Bόρειας Mακεδονίας» για... μερική μόνον διεθνή χρήση.

O κ. Nίμιτς, έχοντας εξαντλήσει κάθε δυνατό συνδυασμό στη δεκαπενταετή ενασχόλησή του με το πρόβλημα, επανέρχεται στις ιδέες του 1993 με παραλλαγές της «Διπλής ονομασίας».

Δείχνει μάλιστα να αγνοεί επιδεικτικά τα νέα δεδομένα που επήλθαν στο Σκοπιανό, όταν η Eλλάδα με το βέτο στο Bουκουρέστι έδειχνε ότι είχε λάβει την απόφαση να αντιμετωπίσει την αδιάλλακτη εθνικιστική γραμμή της σκοπιανής ηγεσίας με όρους ισχύος. Eπιλογή στην οποία δεν εμφανίζεται σήμερα καθόλου σταθερή...

H ξαφνική αισιοδοξία του κ. Nίμιτς την οποία έδειξε να συμμερίζεται και η κ. Mπακογιάννη δημιουργεί σοβαρό προβληματισμό, καθώς η πρόταση της 8ης Oκτωβρίου την οποία είχε σπεύσει να αποδεχθεί ως βάση διαπραγμάτευσης η υπουργός Eξωτερικών έχει αποκαλυφθεί (από το EΘNOΣ της KYPIAKHΣ) ότι βασιζόταν στα όσα περιέγραφε σε απόρρητο τηλεγράφημά της η τότε Aμερικανίδα πρεσβευτής στα Σκόπια T. Mιλοβάνοβιτς ως συμπέρασμα έπειτα από επαφές και διαβουλεύσεις με τη σκοπιανή ηγεσία.

Το παζάρι
H πρόταση της 8ης Oκτωβρίου του 2008 στη βάση της οποίας τώρα διαπραγματεύεται ο κ. Nίμιτς δεν ήταν τίποτε περισσότερο από ένα παζάρι στην προσπάθεια αναζήτησης σοβαρότατων και κρίσιμων ανταλλαγμάτων προς τα Σκόπια, προκειμένου να δεχθούν έστω και για μερική διεθνή χρήση το όνομα «Bόρεια Mακεδονία».

Mερικά από τα ανταλλάγματα που έχει προσφέρει ο κ. Nίμιτς ήταν η αναγραφή και της συνταγματικής ονομασίας στα διαβατήρια, η μη υποχρεωτική χρήση της νέας ονομασίας από τα κράτη μέλη του OHE, η αναγνώριση της συνταγματικής ονομασίας «Δημοκρατία της Mακεδονίας» για τις εσωτερικές υποθέσεις και κυρίως η αποδοχή και της Eλλάδας ότι στα έγγραφα του OHE η εθνικότητα και η γλώσσα εναλλακτικά (με τη νέα ονομασία) θα αναφέρονται ως «μακεδονική».

H πρόταση της 8ης Oκτωβρίου δεν επιδέχεται διορθωτικές αλλαγές γιατί είναι δομημένη με τέτοιον τρόπο ώστε να ικανοποιεί σε μείζονα βαθμό την ιστορική επιδίωξη της σκοπιανής πλευράς για αναγνώριση και από την Eλλάδα «μακεδονικής ταυτότητας».

O κ. Nίμιτς πιθανότατα θα αποσύρει τις αναφορές στο πρωτόκολλο του OHE που περιείχε η αρχική πρόταση (και αναφέρονταν στη «μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα») ελπίζοντας ότι αυτή είναι μια από τις... βελτιώσεις, μαζί με μια διαφορετική ρύθμιση για τα διαβατήρια που θα ικανοποιήσουν την ελληνική πλευρά.

ΟΙ ΠΑΓΙΔΕΣ

Ανοίγουν πόρτα στον σκοπιανό αλυτρωτισμό

Tο στημένο παιχνίδι από τον κ. Nίμιτς έχει διαφανεί εδώ και μήνες και έχει επισημανθεί ότι η σκοπιανή πλευρά ακόμη και στις πιο ακραίες δηλώσεις της δεν απέκλειε την αλλαγή του ονόματος (για χρήση με την Eλλάδα, όπως επιμένει προκειμένου να δεχθεί την... παραχώρηση να ισχύει το όνομα και για κάποιους διεθνείς οργανισμούς) και έχει αναγάγει σε μείζον και κυρίαρχο ζήτημα τη διατήρηση και διασφάλιση της εθνικής ταυτότητας.

Eτσι η επιδίωξη της σκοπιανής ηγεσίας δεν είναι άλλη από το να αντικαταστήσει το υπάρχον FYROM με το «Δημοκρατία της Bόρειας Mακεδονίας» για ορισμένες διεθνείς χρήσεις και για τις σχέσεις με την Eλλάδα και αυτό να γίνει με μεγάλα και κρίσιμα ανταλλάγματα που σε αυτή την ιστορική αντιπαράθεση (και για τις διεθνείς σχέσεις γενικώς αλλά και για το βαλκανικό στάτους μετά τον Ψυχρό Πόλεμο) θα καταστήσει τη σκοπιανή πλευρά τον απόλυτο νικητή.

O κ. Nίμιτς έχει εν μέρει δίκιο όταν αναφέρει ότι στόχος της διαπραγμάτευσης είναι το όνομα. Aυτό ισχύει μόνον όμως εφόσον επιλεγεί ένα όνομα για όλες (χωρίς καμία εξαίρεση) τις χρήσεις. Διαφορετικά για την Eλλάδα είναι εκ των ων ουκ άνευ η αντιμετώπιση στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης και του ζητήματος της ονομασίας της ταυτότητας και της γλώσσας. H Eλλάδα δεν είχε ούτε έχει πρόβλημα θεωρητικό και τυπικό με την ονομασία της πΓΔM.

Πολύ περισσότερο δεν αποτέλεσε καπρίτσιο της Eλλάδας το θέμα της ονομασίας, όπως πολλοί κατηγόρησαν τη χώρα μας (και δυστυχώς τείνει να επιβεβαιώσει με τη σημερινή πολιτική της η ηγεσία του υπουργείου Eξωτερικών). O «μακεδονισμός» και ο σκοπιανός αλυτρωτισμός δεν εξαντλείται μόνο στο όνομα του κράτους, καθώς ακόμη και αυτή η ονομασία είναι η έκφραση της προσπάθειας για κατοχύρωση και εμπέδωση της «μακεδονικής» ταυτότητας και γλώσσας.

Mόνον εάν η νέα ονομασία αφορά όλες ανεξαιρέτως τις χρήσεις (συμπαρασύροντας έτσι και τον καθορισμό της ταυτότητας και της γλώσσας) δεν θα προκύψει από την επόμενη ημέρα (και αφού τα Σκόπια έχουν πάρει το πράσινο φως για E.E. και NATO) πρόβλημα ντε φάκτο και ντε γιούρε κατοχύρωσης της «μακεδονικής» ταυτότητας.

Σε κάθε άλλη περίπτωση μπορεί μεν η κ. Mπακογιάννη να είναι περήφανη ότι απάλλαξε τη χώρα από το Σκοπιανό και... πήρε το όνομα της «Bόρειας Mακεδονίας», η κυβέρνηση αυτή όμως θα έχει βάλει τη σφραγίδα της σε μια παταγώδη αποτυχία της εθνικής εξωτερικής πολιτικής.

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
nmeletis@pegasus.gr

Πηγή: Έθνος

Κόμπρα από το Ιράν αναστατώνει το Καλοχώρι


Μία δηλητηριώδης κόμπρα από το Ιράν φαίνεται πως κυκλοφορεί ελεύθερη τις τελευταίες μέρες στα χωράφια στην περιοχή του Καλοχωρίου, με αποτέλεσμα κάτοικοι αλλά και επιχειρηματίες να έχουν πανικοβληθεί, καθώς σε κάθε βήμα τους φοβούνται μήπως «συναντηθούν» με το επικίνδυνο ερπετό. Η κόμπρα έφτασε... λαθραία στην Ελλάδα κρυμμένη σε ένα φορτηγό, που ξεφόρτωσε σε επιχείρηση της περιοχής.

Οι υπεύθυνοι της επιχείρησης ενημέρωσαν εγγράφως τόσο το δήμο όσο και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς επίσης και το δασαρχείο, προκειμένου να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες για τον εντοπισμό του φιδιού. Μάλιστα, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε η δημοτική αρχή, η κόμπρα ανήκει πιθανότατα σε... προστατευόμενο είδος.

Την περασμένη Τρίτη ένα φορτηγό που προερχόταν από το Ιράν ξεφόρτωνε στην επιχείρηση πρώτη ύλη για πλαστικά, όταν ο οδηγός του αντιλήφθηκε ένα αρκετά μεγάλο φίδι να βγαίνει μέσα από τα εμπορεύματα που του φορτηγού και να χάνεται στα χωράφια της περιοχής. Ο Ιρανός αμέσως ενημέρωσε τους υπεύθυνους της εταιρίας εξηγώντας τους ότι πρόκειται για δηλητηριώδη κόμπρα, που, όπως είπε ο ίδιος, πιθανότατα κρύφτηκε στο όχημα κατά τη διάρκεια της φόρτωσης του εμπορεύματος στο Ιράν.

Οι υπάλληλοι της εταιρίας ενημέρωσαν όλους τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες που βρίσκονται γύρω από την επιχείρησή τους, ώστε να είναι προσεκτικοί και σε περίπτωση που εντοπίσουν το φίδι να μην επιχειρήσουν να το ακινητοποιήσουν μόνοι τους. Μάλιστα, έστειλαν σχετικό έγγραφο στο δήμο Εχεδώρου και την περιφέρεια, όπως και στο δαχαρχείο ζητώντας τους να ενημερώσουν τους πολίτες στην ευρύτερη περιοχή. Πάντως, αρκετοί από τους κατοίκους έχουν περιορίσει τις μετακινήσεις τους σε αγροτικες περιοχές ή σε χώρους με πυκνή βλάστηση από φόβο μήπως «συναντηθούν» με το επικίνδυνο ερπετό.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Ορεινός δρόμος Πανοράματος - Θέρμης: Ανακαλύψτε το "πράσινο μονοπάτι"


Σε καταφύγιο για τους φυσιολάτρες, τους ρομαντικούς περιπατητές, ακόμα και τους επίδοξους… μαραθωνοδρόμους, έχει μετατραπεί ο μέχρι πρόσφατα δύσβατος δρόμος από τα Πλατανάκια του Πανοράματος μέχρι και το Φράγμα της Θέρμης. Η ορεινή διαδρομή, που συνδέει τις δύο γειτονικές περιοχές και που θυμίζει το φαράγγι της Σαμαριάς, αποτελεί ένα από τα ελάχιστα "πράσινα μονοπάτια" της πόλης που διασχίζουν καθημερινά δεκάδες επισκέπτες.

Της Φανής Σοβιτσλή

Το «πράσινο μονοπάτι» του ορεινού όγκου μεταξύ Πανοράματος και Θέρμης, το οποίο παραδόθηκε τον περασμένο χειμώνα, το επισκέπτονται δεκάδες πολίτες, οι οποίοι επιλέγουν να περπατήσουν 10 χιλιόμετρα διαδρομή, για να περάσουν από τη μια περιοχή στην άλλη. Τη διάνοιξη του δύσβατου, μέχρι πριν από λίγους μήνες, ορεινού δρόμου ανάλαβαν οι οικείοι δήμοι, οι οποίοι προχώρησαν ταυτόχρονα και στην ανάπλαση της περιοχής, τοποθετώντας κιόσκια για πικ νικ και ξεκούραση, παγκάκια και δασικά τραπέζια, ενώ έθεσαν απαγορευτικό στη διέλευση οχημάτων και μοτοσικλετών.

Η ιδέα για την αξιοποίηση τμήματος του ορεινού όγκου που συνδέει το Πανόραμα με τη Θέρμη γεννήθηκε πριν από χρόνια, ωστόσο δεν υπήρχε χρηματοδότηση για τη διάνοιξη του δρόμου και τις αναπλάσεις. "Μέχρι που αποφασίσαμε να βρούμε ένα πρόγραμμα μέσω της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και να εντάξουμε το έργο προς χρηματοδότηση", ανέφερε ο δήμαρχος Πανοράματος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. Το κόστος για τη συνολική ανάπλαση του πράσινου μονοπατιού ανήλθε στα 250.000 ευρώ, τα οποία εξασφαλίστηκαν από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα INTEREG.

Οι φυσιολάτρες και οι περιπατητές έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μία μοναδική διαδρομή που… πνίγεται στο πράσινο και τον καθαρό αέρα και να αποδράσουν εύκολα από την πόλη ακόμα και για μια μικρή βόλτα. Μάλιστα, οι δήμοι φρόντισαν, για όσους συνηθίζουν να αφήνουν πίσω τους σκουπίδια, να τοποθετήσουν αρκετούς κάδους, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς και η μετατροπή του χώρου σε σκουπιδότοπο.


Ραντεβού στη μέση της διαδρομής

Οι δήμοι Πανοράματος και Θέρμης αποφάσισαν να προβάλλουν το έργο στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης. Για το λόγο αυτό στα τέλη του καλοκαιριού προγραμματίζουν εκδήλωση-πεζοπορία που θα γίνει από τη μια περιοχή στην άλλη. "Σκοπεύουμε να καλέσουμε πολίτες που αγαπούν την πεζοπορία και μαθητές από τους δύο δήμους που τη μέρα της εκδήλωσης θα ξεκινήσουν οι μεν από το Πανόραμα, οι δε από τη Θέρμη, για να συναντηθούν στη μέση της διαδρομής", σημείωσε ο δήμαρχος κ. Καϊτεζίδης.

Οι δύο ομάδες από τις δύο περιοχές θα προβούν σε συμβολική πεζοπορία μέσα στο "πράσινο μονοπάτι", στη μέση του οποίου θα στήσουν μια πράσινη γιορτή, αφιερωμένη στο περιβάλλον και τη φύση. "Η πρωτοβουλία αυτή από τους δύο δήμους αποτελεί ένα πετυχημένο παράδειγμα διαδημοτικής συνεργασίας για μια δράση προς όφελος των πολιτών", υπογράμμισε ο δήμαρχος.

Πηγή: Μακεδονία

Βόρειος Ήπειρος: Tο τέλος του κύκλου


Tου Σταυρου Τζιμα

Tο αποτέλεσμα των πρόσφατων αλβανικών εκλογών έδειξε πανωλεθρία του κόμματος της ελληνικής μειονότητας. Για πρώτη φορά από την ίδρυσή του, το 1992, το (ΚΕΑΔ) Κόμμα Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εξέλεξε έναν μόνο βουλευτή, σημειώνοντας ποσοστό, που το στέλνει πλέον στο περιθώριο του πολιτικού χάρτη.

Οι στόχοι του, ρεαλιστικοί κατά την ηγεσία του, αποδείχθηκαν μαξιμαλιστικοί: διατήρηση των τριών βουλευτών και εκλογή άλλων τόσων σε περιφέρειες με αναιμική ή και μηδενική παρουσία του ελληνικού στοιχείου. Εξέλεξε μόνο έναν, τον πρόεδρό του Βαγγέλη Ντούλε. Η ίδια η ελληνική μειονότητα αποδοκίμασε το κόμμα της.

Στο Αργυρόκαστρο, την καρδιά του ελληνικού στοιχείου, το ΚΕΑΔ ήρθε τρίτο και καταϊδρωμένο. Στην ίδια περιφέρεια εξελέγησαν δυο ομογενείς βουλευτές, με το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Εντι Ράμα και το Δημοκρατικό του Σαλί Μπερίσα και άλλοι τρεις, με τα ψηφοδέλτια των ίδιων κομμάτων σε άλλες περιοχές της Αλβανίας. Ελληνες στην ψυχή και αυτοί όσο και οι υποψήφιοι που στελέχωσαν τις λίστες του ΚΕΑΔ.

Οι αιτίες της συντριβής δεν πρέπει να αναζητηθούν στις πιέσεις του Μπερίσα, στον εκφοβισμό των ομογενών δημοσίων υπαλλήλων και στις προεκλογικές ίντριγκες των άλλων αλβανικών κομμάτων σε βάρος του ΚΕΑΔ. Αυτά γίνονται στις εκλογές και σε κάθε περίπτωση δεν διαμόρφωσαν το αποτέλεσμα. Η πραγματικότητα είναι απλή και η αλήθεια σκληρή: η εκλογική έκφραση της ελληνικής μειονότητας, το Κόμμα Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δηλαδή, έκλεισε τον κύκλο του.

Η διαδρομή από την ίδρυσή του, υπήρξε φθίνουσα. Από τους πέντε βουλευτές που εξέλεξε το 1993 η Ομόνοια, όταν κατέβηκε αυτόνομη στις εκλογές, το ΚΕΑΔ που την διαδέχθηκε στο κοινοβούλιο, όχι μόνο δεν τους αύξησε όπως προσδοκούσαν οι εμπνευστές -στην Αθήνα- της συγκρότησής του, αλλά ουδέποτε ξεπέρασε τους τρεις και τώρα έμεινε με έναν.

Παραγοντισμοί, έριδες, οικονομικά συμφέροντα, ακόρεστες προσωπικές φιλοδοξίες, διαμάχες και αντιπαραθέσεις δίχως πολιτικό περιεχόμενο μα κυρίως η απουσία στρατηγικής το υποβίβασαν στα μάτια της μειονότητας, οδήγησαν σε διασπάσεις και αποχωρήσεις στελεχών με αποτέλεσμα, την πλήρη απαξίωσή του και η συντριβή στις εκλογές ήταν η φυσιολογική κατάληξη.

Τώρα, μετά το αναμενόμενο στραπάτσο το ΚΕΑΔ προσπαθεί να μαζέψει τα συντρίμμια του. Λογικά θα δρομολογηθούν εσωτερικές διαδικασίες στις οποίες θα αναλυθούν οι αιτίες της ήττας και θα σχεδιαστούν οι επόμενες κινήσεις.

Το ερώτημα είναι εάν έχει μέλλον πλέον αυτό το κόμμα ή ένα τέτοιο κόμμα. Η απάντηση επ’ αυτού δόθηκε από την κάλπη δικαιώνοντας όλους εκείνους που υποστήριζαν το τέλος εποχής για την αυτόνομη πολιτική παρουσία της ελληνικής μειονότητας και προέκριναν ως σοφότερη και αποτελεσματικότερη επιλογή την κοινοβουλευτική της δράση μέσω των αλβανικών κομμάτων. Οι συνθήκες εξάλλου έχουν αλλάξει σε σχέση με τις δύσκολες εποχές της δεκαετίας του ’90.

Πηγή: Καθημερινή

Ψήφισμα Παγκόσμιου Παμμακεδονικού Συνεδρίου στο Λιτόχωρο : "Η ιστορία της Μακεδονίας και η ονομασία της δεν είναι διαπραγματεύσιμα"

Κατά τη διάρκεια του 10ου παγκοσμίου συνεδρίου των Παμμακεδονικών Ενώσεων, οι εργασίες του οποίου έληξαν χτες το βράδυ με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, ελήφθησαν μεταξύ άλλων οι παρακάτω αποφάσεις υπό μορφήν ψηφίσματος, τις οποίες ανακοίνωσε από το μικρόφωνο η Ύπατη Πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής Νίνα Γκατζούλη, η οποία πέραν του ψηφίσματος κατέθεσε και επιστολή πανεπιστημιακών και διανοουμένων της Αμερικής που τάσσονται ανεπιφυλάκτως στο πλευρό της Ελλάδας :

"Διαφωνούμε έντονα με την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να δεχθεί σύνθετη ονομασία πριν καν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις Η ονομασία Μακεδονία είναι αναμφίβολα ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας.

Η ιστορία της Μακεδονίας και η ονομασία της δεν είναι διαπραγματεύσιμα και ως ιστορική κληρονομιά δεν δύναται να παραχωρηθούν σε τρίτους. Προσμένουμε όπως η μόνιμη ονομασία της χώρας ΠΓΔΜ θα εκφράζει την πολυεθνική της υπόσταση και θα επιτρέψει όλους τους κατοίκους της να συνυπάρχουν ειρηνικά.

Επομένως στο όνομα πρέπει να υπάρχει εθνολογικός και όχι γεωγραφικός προσδιορισμός. Πότε δεν θα δεχτούμε για τη χώρα της ΠΓΔΜ οποιαδήποτε ονομασία που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία ή παράγωγά του και να μην αφήνει υπονοούμενα για τη γλώσσα και τους κατοίκους της.


Ζητούμε όπως δοθούν σε ελληνικής προελεύσεως κατοικούντων στις χώρες της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι ιερό μας καθήκον να εξακολουθήσουμε τον αγώνα για τα δίκαια της Μακεδονίας μας. Το απαιτεί η ιστορία.

Ζητούμε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ώστε ο ελληνικός λαός να έχει την τελευταία λέξη στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ".

Το ψήφισμα υπογράφουν η Ύπατη Πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής Νίνα Γκατζούλη, ο Πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Αυστραλίας Δημήτρης Μηνάς, Ο Πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Καναδά Χαράλαμπος Μουτουσίδης, Ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Ευρώπης, ο πανοσιολογιότατος αρχιμανδρίτης Παντελεήμων και ο Πρόεδρος των Μακεδονικών τμημάτων Αφρικής Αμύντας Παπαθανασίου.

Πηγή: Λευτεριά

Καταστροφές στις γεωργικές καλλιέργειες στις Σέρρες από τη χαλαζόπτωση


Η απογευματινή καταιγίδα που έπληξε το Νομό Σερρών, μαζί με τη χαλαζόπτωση, προκάλεσαν καταστροφές στην περιοχή της Νιγρίτας.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί σε όλες τις γεωργικές περιοχές των Νομών της Μακεδονίας και της Θράκης, είναι ότι φέτος εξαιτίας της αστάθειας του καιρού και των διαρκών έντονων βροχοπτώσεων και χαλαζοπτώσεων έχουν προκληθεί μεγάλες καταστροφές, που σε πολλές περιπτώσεις αγγίζουν και το 100% της παραγωγής.

Οι γεωργοί δηλώνουν απελπισμένοι, καθώς δεν έχουν καν τον απαραίτητο σπόρο για τη σοδειά της επόμενης χρονιάς.

Πηγή: Newsblog