Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Κοσμικά hot DOGs

Τι γεννήθηκε πρώτο, οι γαλαξίες ή οι μαύρες τρύπες; Το ερώτημα θυμίζει το γνωστό αίνιγμα με το αυγό και την κότα, η απάντησή του όμως θα μπορούσε να δώσει στους επιστήμονες σημαντικές πληροφορίες για το Σύμπαν. Η ανακάλυψη 1.000 hot DOGs – θερμών γαλαξιών που καλύπτονται από σκόνη – ίσως τους προσφέρει κάποιες ενδείξεις.

Ο «καυτός» θησαυρός του WISE

Οι hot Dust Obscured Galaxies – εν συντομία hot DOGs – έμεναν μέχρι πρόσφατα κρυμμένοι από τα γήινα όργανα παρατήρησης. Αυτό γιατί αν και είναι από τους λαμπρότερους στο Σύμπαν (είναι 1 εκατ. φορές λαμπρότεροι από τον Ηλιο) καλύπτονται από πυκνά σύννεφα σκόνης, γεγονός το οποίο τους έδωσε και την ονομασία τους.

Πολύνεκρες μάχες μεταξύ Τούρκων και Κούρδων

Εννέα Τούρκοι στρατιώτες και αστυνομικοί, έχασαν τη ζωή τους τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με Κούρδους αντάρτες στην νοτιοανατολική επαρχία του Σιρνάκ, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους. Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, τουλάχιστον οκτώ μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων. Επιπλέον περίπου 20 Κούρδοι αντάρτες σκοτώθηκαν κοντά στα σύνορα με Συρία και Ιράκ.

 Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της επαρχίας Σιρνάκ, Οζκάν, οι μάχες ξέσπασαν αργά το βράδυ της Κυριακής και συνεχίζονται ακόμη.

Οι συγκρούσεις μεταξύ του τουρκικού στρατού και των ανταρτών του ΡΚΚ, που μάχεται για την αυτονομία των Κούρδων, έχουν ενταθεί τον τελευταίο χρόνο.

Η Ολυμπία πάει στο Βερολίνο

Της Μαίρης Αδαμοπούλου

Χίλια εκατό αντικείμενα από τη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων εκτίθενται από προχθές στη γερμανική πρωτεύουσα και γοητεύουν τους Βερολινέζους

Οι σχέσεις Ελλάδας - Γερμανίας φαίνεται ότι είναι τεταμένες μόνο σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Διότι η θερμή υποδοχή που είχε η έκθεση «Ολυμπία - Μύθος, λατρεία και Αγώνες» - εγκαινιάστηκε την Πέμπτη στην καρδιά του Βερολίνου, στο μουσείο που βρίσκεται απέναντι από το υπουργείο Οικονομικών, το Mάρτιν Γκρόπιους Μπάου -, τα εγκωμιαστικά σχόλια των επιστημόνων, αλλά και το πλήθος κόσμου που συνέρρευσε στα εγκαίνια αποδεικνύουν ότι οι πολιτιστικές σχέσεις των δύο λαών μόνο σε κακή κατάσταση δεν είναι.

Πανσέληνος στην Ακρόπολη με το «έτσι θέλω»

Θερμού Μαρία

Μέχρι και το λουκέτο της εισόδου έσπασε το πλήθος που ήθελε να ανέβει στον ιερό βράχο

Ο κόσμος θέλει Ακρόπολη ακόμη κι αν είναι κλειστή με λουκέτο! Και το απέδειξε αργά το βράδυ της Παρασκευής, όταν μία μεγάλη ομάδα εορταζόντων την πανσέληνο του Αυγούστου θέλησε να εισέλθει με το «έτσι θέλω» στον αρχαιολογικό χώρο προκειμένου να βρεθεί στον Παρθενώνα. Δεν ήταν και λίγοι άλλωστε, περί τους 800 -1000 ανθρώπους υπολογίσθηκαν, οι οποίοι έσπασαν το λουκέτο της εισόδου και προχώρησαν ως το ύψος του Ηρωδείου, όπου και πείσθηκαν να παραμείνουν, χωρίς να ανεβούν στον βράχο.

Η Ακρόπολη δεν μετείχε στον εφετινό εορτασμό, διότι η εμπειρία έχει δείξει πως οι επισκέπτες κινδυνεύουν λόγω του ελλειπούς φωτισμού,

Ανακαινίζεται το τέμενος του Ιεροσπουδαστηρίου Κομοτηνής


ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Το 2011 ολοκληρώθηκαν εργασίες ανακαίνισης στο Εσκί Τζαμί και το 2008 στο τζαμί που στεγάζεται στον προαύλιο χώρο της μουφτείας

Χτισμένο το 1730 το τέμενος Καγιαλί αποτελεί τμήμα οθωμανικού μεντρεσέ


Σειρά σε ένα «μπαράζ» ανακαινίσεων όλων των ιστορικών τεμενών στο κέντρο της πόλης έχει το τέμενος του Ιεροσπουδαστηρίου Κομοτηνής. Οι σκαλωσιές ήδη τοποθετήθηκαν γύρω από το μιναρέ και οι εργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Ο μιναρές του τεμένους Καγιαλί αποτελεί τμήμα οθωμανικού μεντρεσέ που χτίστηκε το 1730 και βρίσκεται δίπλα στο κτίριο των ΚΑΠΗ του Δήμου Κομοτηνής.

Πέθανε ο ιδρυτής της «αίρεσης Μουν», Σουν Μιουνγκ Μουν

Ο επικεφαλής της «Ενωτικής Εκκλησίας», Σουν Μιούνγκ Μουν (αριστερά), και η σύζυγός του, Χαν Γιουάκ-Για (δεξιά), σε τελετή μαζικών γάμων, στο Πανεπιστήμιο Σουν Μουν, στην πόλη Ασαν, Νότιος Κορέα, τον Οκτώβριο του 2009 [EPA/SEGYE DAILY NEWS]

Επικεφαλής της «Ενωτικής Εκκλησίας» ο γιος του 92-χρονου εκλιπόντος

Πέθανε σε ηλικία 92 ετών ο Σουν Μιουνγκ Μουν, ιδρυτής της Ενωτικής Εκκλησίας, γνωστής ως «αίρεση Μουν», που έγινε μια τεράστια οικονομική αυτοκρατορία με τρία εκατομμύρια πιστούς σε περίπου 200 χώρες, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της θρησκευτικής οργάνωσης.

Ο νοτιοκορεάτης δισεκατομμυριούχος νοσηλευόταν εδώ και δύο εβδομάδες και η κατάστασή του είχε χαρακτηριστεί από τους γιατρούς «μη αναστρέψιμη».

Θεσσαλονίκη : Συμπληρώθηκαν 68 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη


Κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις μνήμης για τα 68 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη και την απόδοση τιμής στους 149 νεκρούς κατοίκους του χωριού, που έπεσαν θύματα της ναζιστικής βίας, στις 2 Σεπτεμβρίου του 1944.

Το πρωί εψάλη επιμνημόσυνη δέηση στον Ι.Ν. του Αγίου Γεωργίου και ακολούθησε, στον χώρο του μνημείου, εισήγηση με ομιλητή τον δημοσιογράφο - συγγραφέα Στέλιο Κούλογλου. Δύο μαθητές ανέγνωσαν αποσπάσματα από μαρτυρίες της περιόδου και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου και την κατάθεση στεφανιών.

Στεφάνι στη μνήμη των νεκρών κατέθεσαν εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Θόδωρος Καράογλου, βουλευτές,