Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Μητροπολίτης Νικόλαος: «Μην πληρώνετε το χαράτσι»


«Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος»


Ανδρέας Μπελεγρής

Με εγκύκλιο που έστειλε προς το ποίμνιο της επαρχίας του ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος καλεί τους πιστούς να μην πληρώσουν τον ειδικό φόρο για τα ακίνητα μιλώντας ταυτόχρονα για «σπασμωδικές αποφάσεις των υπευθύνων διαχειριστών της ζωής».

Ο Νικόλαος στην εγκύκλιο σχολιάζει με καυστικό τρόπο τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και απευθύνεται στους πιστούς ζητώντας τους να ξεσηκωθούν και να αντιδράσουν.

«Μας ζητείται απειλητικά και εκβιαστικά να πληρώσουμε, επίπλέον φόρο για το σπίτι που μένουμε σαν να είναι το κράτος πλέον φτωχότερο από τους φτωχούς»

Ξύλινο ειδώλιο και σόλες παπουτσιών ηλικίας 2500 ετών

Ξύλινο ειδώλιο πεπλοφόρου γυναικείας μορφής (α΄ μισό 5ου αιώνα π.Χ. ) κατά τη διάρκεια καθαρισμού του στο εργαστήριο συντήρησης του μουσείου της Βραυρώνας.

Σπουδαία ευρήματα ανακαλύφθηκαν στο ιερό της Αρτέμιδος στη Βραυρώνα

Σπάνιο ειδώλιο γυναίκας κατασκευασμένο από ξύλο που έχει ηλικία 2.500 ετών ήρθε στο φως στο ιερό της Αρτέμιδος στη Βραυρώνα κατά τις εργασίες κατασκευής αποστραγγιστικού φρέατος στον αρχαιολογικό χώρο.

Ξύλινο κάττυμα (σόλα) υποδήματος, τμηματικά σωζόμενο με περίτεχνη διακόσμηση εγχάρακτων μοτίβων (5ος π.Χ. αιώνας)

Η Ν.Δ. για τον θάνατο του Πολυγυρινού σκηνοθέτη Παύλου Τάσσιου


Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Λακωνίας, κ. Θανάσης Δαβάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση για την απώλεια του Παύλου Τάσσιου.

«Ο Παύλος Τάσσιος,  ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες-δημιουργούς του Ελληνικού Κινηματογράφου έφυγε από κοντά μας.

Άφησε όμως κληρονομιά μια πλειάδα υπέροχων έργων όπως: «Το ναι μεν, αλλά…», «Το Βαρύ Πεπόνι», «Το Στίγμα», το «Νοκ-άουτ» και φυσικά τη μοναδικά υπέροχη, αξεπέραστη «Παραγγελιά».

Χρονομηχανή 360 μοιρών


Της Μαίρης Αδαμοπούλου

Ενα μνημειώδες πανόραμα γυρίζει τον χρόνο 1.882 χρόνια πίσω και «ξαναχτίζει» την αρχαία Πέργαμο στο Βερολίνο

Πώς ζούσαν οι 60.000 κάτοικοι του μεγαλύτερου εμπορικού, πολιτικού και στρατιωτικού κέντρου της Μικράς Ασίας στα χρόνια της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας; Τι συνέβαινε στην πόλη όπου έδρασε ένας από τους πιο φημισμένους γιατρούς της αρχαιότητας, ο Γαληνός, και η οποία εξελίχθηκε σε κέντρο γραμμάτων και τεχνών, προσελκύοντας λόγιους και φιλοσόφους λόγω της σπουδαίας βιβλιοθήκης της;

Η απάντηση βρίσκεται στη μηχανή του χρόνου που έχει στηθεί στο Μουσείο της Περγάμου, στο Βερολίνο, όπου δεσπόζει ο περίφημος Βωμός με τα εκπληκτικά γλυπτά του.

Ο «μάγκας», το «Νοκ άουτ» και η «Παραγγελιά»


Του Άκη Καπράνου

Μια εβδομάδα μετά τον θάνατο του Νίκου Κοεμτζή, ο σκηνοθέτης της «Παραγγελιάς» Παύλος Τάσσιος που απαθανάτισε την «υπόθεση Κοεμτζή» πέθανε, ύστερα από μάχη με τον καρκίνο, στα 69 του

«Αν είσαι μάγκας πάρε με/ στα ίσια και με μία/ Χάρε, το παραδέχομαι/ δεν έχω ψυχραιμία». Ενας στίχος από το «Αν είσαι μάγκας» που τραγούδησε ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, σε μουσική Γιώργου Χατζηνάσιου και στίχους του Παύλου Τάσσιου που όμως δεν έφυγε «μια κι έξω». Ο καρκίνος τον ταλαιπώρησε αρκετά πριν από το τέλος.

Η αλήθεια για τους διορισμούς που το ΠΑΣΟΚ κρύβει επιμελώς

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Αν δεν έχω χάσει κάποιο σοβαρό επεισόδιο – και επειδή ακούω ότι όλοι ψάχνουν ξανά να βρουν τον ακριβή αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, την ηλικία τους και λοιπά στοιχεία – πέρσι έγινε κάποια (πολυδιαφημισμένη) απογραφή τους και τα αποτελέσματά της ανακοινώθηκαν, εν χορδαίς και οργάνοις σε κοινή συνέντευξη Παπακωνσταντίνου – Ραγκούση, οι οποίοι μάλιστα μας απείλησαν με «Καλλικράτη στο Κράτος».

Αυτά τα ηρωικά στις 30 Ιουλίου του 2010(!), όταν οι δύο πρώην υπουργοί (ως προς τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών, διότι κατά τα λοιπά δεν ζούμε χωρίς αυτούς), μας ενημέρωσαν πως σύμφωνα με τα στοιχεία που η Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων είχε συλλέξει μέχρι τις 11.35 π.μ. της Πέμπτης, 29 Ιουλίου, (παρακαλώ, θέλω να προσέξετε την ακρίβεια, επιπέδου… NASA), είχαν απογραφεί 768.009 δημόσιοι υπάλληλοι και από αυτούς

Επιτυχία για την μαθήτρια του Κέντρου Τέχνης Σύνθεση, Θεανώ Μοσχονη


Μεγάλη επιτυχία για την μαθήτρια Μπαλέτου του ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΕΧΝΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗ η οποία μετά από εξετάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού κρίθηκε ικανή να συνεχίσει τις σπουδές της σε Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού.

Η Δ/νση το προσωπικό και οι μαθητές του ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΕΧΝΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗ και οι καθηγήτριές της Κατερίνα Τσιάρα και Πέγκυ Παπαντωνίου, την συγχαίρουν για την επιτυχία της και της εύχονται καλή συνέχεια και πάντα επιτυχίες!!!

Κύριος υπεύθυνος ο Πρόεδρος Χριστόφιας


ΑΣΗΚΩΤΕΣ ΟΙ ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ


Τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών βαραίνουν σοβαρότατες ευθύνες, θεσμικές και προσωπικές. Η κύρια ευθύνη, όμως, ανήκει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος προΐσταται του κράτους. Αυτό τόνισε κατ΄ επανάληψη ο επικεφαλής της ερευνητικής επιτροπής, Πόλυς Πολυβίου, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σχετικά με τα αποτελέσματα του πορίσματος για την έκρηξη στο Μαρί. Ο Πόλυς Πολυβίου μίλησε για αμέλεια και επιπολαιότητα από πλευράς Κυβέρνησης.

Η συνέντευξη Τύπου ξεκίνησε στις 11:58πμ, με τον Πόλυ Πολυβίου να σημειώνει ότι, «είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναθέτει σε ερευνητική επιτροπή να εξετάσει τις ενέργειες της Κυβέρνησης».

Χολομώντας


Εις το δάσος...


Βουνό εξαιρετικής ομορφιάς, στη βόρεια πλευρά της Χαλκιδικής, με ένα πανέμορφο δρυόδασος που όποια εποχή του χρόνου κι αν το επισκεφτείς, θα σε μαγέψει με την ομορφιά του! Ο ορεινός όγκος του Χολομώντα, με την ψηλότερη κορυφή του να φτάνει τα 1.165 μέτρα, εκτός από την ομορφιά του διακρίνεται και για την υπέροχη θέα του προς κάθε κατεύθυνση. Ετσι και βρεθείς στο Χολομώντα με καθαρή ατμόσφαιρα, ατενίζεις τις παραλίες της Κασσάνδρας και της Σιθωνίας, ακόμη και την κωνική κορυφή του Αθωνα στην τρίτη χερσόνησο.

Ο Χολομώντας είναι γνωστός από την αρχαιότητα λόγω της ξυλείας του, η οποία ήταν περιζήτητη από τους ναυπηγούς. Ονομάζεται και Υψίζωνος, δηλαδή «υψηλά εζωσμένον» λόγω της εντυπωσιακής του βλάστησης.

Μονοπώλιο και στους βόθρους!


Δημήτρης Μαρκόπουλος

Στη Χερσόνησο Κασσάνδρας του Νομού Χαλκιδικής

Στις 18 Νοεμβρίου του 2011 θα συνεδριάσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού για να εξετάσει, κατόπιν σχετικής εισήγησης, εάν συντρέχει παράβαση από μέλη της ιδιότυπης μεταφορικής εταιρίας «ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ Ι.Μ.Ε.-Ε.Π.Ε.» που δραστηριοποιείται στον κλάδο της διαχείρισης βοθρολυμάτων/ακάθαρτων υδάτων στη Χερσόνησο Κασσάνδρας του Νομού Χαλκιδικής.

Σύμφωνα με την εισήγηση,  τα μέλη της Κοινοπραξίας Κασσάνδρα προέβησαν σε συμφωνία καθορισμού τιμών μεταξύ τους, πρακτική που από τη φύση της συνιστά το πλέον πρόδηλο και κατάφωρο είδος παράβασης  για το χρονικό διάστημα 2001-2002.

Προϊστορικός κροκόδειλος 6 μέτρων ανακαλύφθηκε σε ανθρακωρυχείο


Υπερμεγέθη φίδια και κροκόδειλοι τρομοκρατούσαν τα νερά της σημερινής Κολομβίας (Πηγή: Danielle Byerley, UF)

Ερπετό του Αχέροντα

Μαΐάμι

Απολιθώματα ενός άγνωστου ως σήμερα είδος κροκόδειλου, που βαφτίστηκε προς τιμήν του ποταμού Αχέροντα της ελληνικής μυθολογίας, ανακαλύφθηκε μέσα στο ίδιο ανθρακωρυχείο της Κολομβίας όπου είχε βρεθεί ο τιτανοβόας, το μεγαλύτερο φίδι που έζησε ποτέ.

Τα οστά του κροκόδειλου Acherontisuchus guajiraensis, που εκτιμάται ότι είχε μήκος έξι μέτρων,