Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Χολομώντας


Εις το δάσος...


Βουνό εξαιρετικής ομορφιάς, στη βόρεια πλευρά της Χαλκιδικής, με ένα πανέμορφο δρυόδασος που όποια εποχή του χρόνου κι αν το επισκεφτείς, θα σε μαγέψει με την ομορφιά του! Ο ορεινός όγκος του Χολομώντα, με την ψηλότερη κορυφή του να φτάνει τα 1.165 μέτρα, εκτός από την ομορφιά του διακρίνεται και για την υπέροχη θέα του προς κάθε κατεύθυνση. Ετσι και βρεθείς στο Χολομώντα με καθαρή ατμόσφαιρα, ατενίζεις τις παραλίες της Κασσάνδρας και της Σιθωνίας, ακόμη και την κωνική κορυφή του Αθωνα στην τρίτη χερσόνησο.

Ο Χολομώντας είναι γνωστός από την αρχαιότητα λόγω της ξυλείας του, η οποία ήταν περιζήτητη από τους ναυπηγούς. Ονομάζεται και Υψίζωνος, δηλαδή «υψηλά εζωσμένον» λόγω της εντυπωσιακής του βλάστησης.
Στα χαμηλά υψόμετρα καλύπτεται από βελανιδιές, καστανιές, πουρνάρια, πεύκα και έλατα και στα ψηλότερα από οξιές. Η εικόνα του δάσους διακόπτεται από τα ξέφωτα ή τα λιβάδια με τα αγριολούλουδα και τα αρωματικά φυτά, τα μανιτάρια και τα βότανα. Πλούσια είναι και η πανίδα του βουνού με πολλά είδη άγριων ζώων και πουλιών.

Η διαδρομή από το Παλαιόκαστρο ανηφορίζει και το όμορφο ταξίδι «διαγράφεται» σε δρόμο με διαδοχικές στροφές, με το δρυόδασος να σ' αγκαλιάζει και τις εικόνες της φύσης να κλέβουν την παράσταση. Πολλές οι δασικές διαδρομές τόσο για πεζοπορία όσο και για τετρακίνητα οχήματα.
Σχετικές πινακίδες σε προ(σ)καλούν να τις ακολουθήσεις, να κάνεις στάσεις σε χώρους αναψυχής και κιόσκια μέσα στο δάσος, να εισπνεύσεις τον καθαρό αέρα, το άρωμα του πεύκου που σε μεθάει, να ακούσεις το τραγούδι των πουλιών που σε παρασύρει. Ξύλινοι πάγκοι και τραπέζια σε καλούν να στήσεις το δικό σου πικνίκ, μέσα στο δάσος. Ενα καλαθάκι με λίγο ψωμί, μεζεδάκια, τσίπουρο... πόσο πιο νόστιμο φαντάζει στο μαγευτικό τοπίο.

Απ' την άλλη, είναι και τα χωριά, ο Ταξιάρχης, που έχει και παραδοσιακούς ξενώνες και ταβερνάκια με ντόπιες λιχουδιές. Εκεί στον Ταξιάρχη, μεγάλο ποσοστό των κατοίκων του ασχολείται με την καλλιέργεια ελάτου. Ξέρετε, η μεγαλύτερη παραγωγή χριστουγεννιάτικων ελάτων προέρχεται, από κει πάνω, από τον Χολομώντα.

Ονειρο και η ορεινή διαδρομή που ενώνει τον Ταξιάρχη με τη γραφική Αρναία και τον παραδοσιακό της ιστό. Δεκαέξι ονειρεμένα χιλιόμετρα γεμάτα εικόνες, χρώματα κι αρώματα! Ακολούθησέ τα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: